Autoritatile de la Bruxelles analizeaza desfiintarea troicii care supravegheaza mersul reformelor din Grecia, pentru a le permite oficialilor de la Atena sa aplice propriul plan economic, in schimbul unei relaxari a serviciului datoriilor, au declarat oficiali europeni, transmite Kathimerini.
Discutiile, aflate in stadiu incipient, se vor intensifica in conditiile in care autoritatile elene si sustinatorii financiari din zona euro pregatesc un nou parcurs pentru Grecia, al carei program de sprijin financiar urmeaza sa se incheie in acest an.
Desfiintarea troicii, formata din reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si ai FMI, ar putea fi elementul central al noului plan pentru Grecia,potrivit Mediafax.
Dupa ce Irlanda si Portugalia au incheiat programele de salvare in acest an, inspectorii UE si ai FMI mai sunt activi doar in Grecia si Cipru, iar numerosi analisti au anticipat ca Atena va solicia in continuare sprijin financiar.
Trecerea la un sistem de reforme contra unui program de relaxare a datoriilor, cu supraveghere mai putin stricta, ar putea tempera nemultumirea populatiei si ar favoriza guvernul in detrimentrul partidului de opozitie de extrema-dreapta Syriza, care conduce in sondaje si care a promis sa renunte la acordul international de sustinere financiara.
Alegerile generale din Grecia ar putea avea loc cel mai devreme anul viitor, iar un guvern condus de Syriza ar da batai de cap zonei euro.
Troica, inlocuita de un grup... mai mult
Marti, 05 August 2014, ora 09:10
Troica formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si FMI ar trebui desfiintata, intrucat Europa isi poate rezolva acum singura problemele, fara implicarea Fondului, a afirmat comisarul UE pentru Justitie si vicepresedintele CE, Viviane Reding, potrivit presei germane.
"Troica ar trebui desfiintata. (...) A fost necesara intr-o stituatie de urgenta, in care trebuia actionat urgent, dar acum Europa are experienta si instrumentele necesare pentru a derula analize adecvate si pentru a interveni in chestiuni economice si financiare", a declarat Reading, potrivit Stuttgarter Zeitung.
Europa isi poate rezolva acum problemele si fara implicarea FMI, a adaugat Reading.
Troica negociaza si supravegheaza programele de ajutor financiar pentru tarile cu probleme financiare din zona euro, precum Grecia, Portugalia, Irlanda sau Cipru.
Germania a insistat constant ca FMI sa fie implicat in imprumuturile acordate acestor tari, pentru a avea o siguranta mai mare privind respectarea angajamentelor pentru reforme si masuri de austeritate.
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat in iunie ca implicarea Fondului nu ar trebui sa fie o solutie permanenta. Schaeuble a afirmat ca institutia internationala s-ar putea retrage doar dupa incheierea actualelor programe, in timp ce Reading considera ca FMI ar putea parasi troica si in cateva luni. mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 15:14
Grecia face progrese cu adoptarea reformelor cerute pentru a obtine urmatoarea transa de 2,8 miliarde de euro din pachetul de asistenta financiara, dar inca mai trebuie depuse eforturi, au anuntat joi reprezentantii troicii creditorilor internationali (UE, BCE si FMI), dupa vizita efectuata la Atena.
La inceputul lunii aprilie, inspectorii creditorilor internationali vor reveni la Atena pentru a continua verificarea implementarii reformelor, , transmite Reuters.
"Au fost facute progrese semnificative, dar raman cateva probleme de rezolvat. Deoarece sunt necesare analize tehnice suplimentare, misiunea va lua o scurta pauza pentru finalizarea acestor actiuni", au anuntat reprezentantii UE, BCE si FMI.
La sfarsitul vizitei de zece zile a creditorilor internationali, ministrul elen de finante, Yannis Stournaras, s-a declarat increzator ca Atena va obtine luna acesta urmatoarea transa de 2,8 miliarde de euro din pachetul de asistenta financiara, in ciuda intreruperii discutiilor.
Inspectorii UE, BCE si FMI cer de asemenea masuri concrete pentru a fi indeplinit obiectivul de suprimare a unui total de 150.000 de posturi de functionari pana la sfarsitul lui 2015, accelerarea privatizarilor, precum si recapitalizarea a patru dintre principalele banci.
Analistii apreciaza ca negocierile dintre Grecia si creditorilor internationali pentru acordarea urmatoarei transe din imprumutul financiara acordat Atenei sunt blocate, din cauza divergentelor privind concedierile in... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 15:35
Premierul elen Lucas Papademos le-a cerut joi grecilor sa accepte reduceri suplimentare de salarii, acesta fiind singurul mod de asigurare a finantarii internationale si de evitare a falimentului si a unei iesiri din zona euro.
"Trebuie sa acceptam o reducere pe termen scurt a veniturilor. Este esential pentru competitivitate", le-a spus el liderilor de sindicat si oamenilor de afaceri.
"Trebuie sa acceptati sacrificii limitate, pentru a se evita un rezultat catastrofal. Sa renuntam la putin, pentru a nu fi obligati sa renuntam la mai mult", a adaugat el.
Luna aceasta, Grecia va discuta despre "un plan economic credibil" pentru urmatorii trei ani cu UE, FMI si Banca Centrala europeana, cunoscute drept troica.
"Fara acordul cu troica si finantarea ei, Grecia se va confrunta in martie cu pericolul imediat de intrare in incapacitate de plata", a subliniat premierul.
Papademos, care a preluat functia in noiembrie, se confrunta cu misiunea grea de a implementa masuri dure de austeritate si reformele economice cerute de troica, in schimbul pachetelor de salvare. El s-a intalnit cu guvernul joi pentru a discuta despre noi masuri de austeritate si planuri de combatere a evaziunii fiscale.
Grecia discuta cu UE si FMI despre un nou imprumut de 130 de miliarde de euro, in afara de cel de 110 miliarde euro acordat in 2010.
UE a spus joi ca nu va ezita sa amane plata urmatoarei transe de cinci miliarde de euro, daca expertii UE care vor merge in Grecia luna... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 19:30
Ministrul grec al Finantelor, Evangelos Venizelos, a reiterat duminica la Atena ca plecarea, vineri, din capitala greaca a troicii de creditori pentru Grecia era una prevazuta si ca negocierile nu sunt blocate. "Plecarea de vineri a membrilor troicii, precum si revenirea lor peste zece zile au constituit obiectul unui acord si au fost prevazute de la bun inceput, ca sa putem avea o viziune globala nu doar asupra punerii in aplicare a bugetului pentru 2011, ci si asupra bugetului pentru 2012", a declarat ministrul grec, citat de AFP. Evangelos Venizelos a tinut sa faca aceste precizari dupa ce mai multe publicatii grecesti invocau in acest sfarsit de saptamana o "ruptura" intre Atena si auditorii din partea Uniunii Europene , Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International, insarcinati sa evalueze planul de austeritate al Atenei.
Potrivit acestor publicatii, troica i-ar fi cerut guvernului grec noi masuri de austeritate.
Citeste continuare pe ziare.com mai mult
Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 23:20