Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a salutat joi dimineata "deciziile extrem de importante" luate de liderii zonei euro la summitul de la Bruxelles, unde a fost adoptat un plan impotriva crizei datoriilor.
"Am luat decizii extrem de importante in mai multe domenii ", a spus Trichet, referindu-se la planul de rezolvare a crizei, informeaza Mediafax.
Dupa 11 ore de negocieri, liderii europeni au tras liniile generale ale planului. Totusi, Trichet spune ca mai e nevoie de "multa munca si multa munca, rapid".
Jean-Claude Trichet va mai ramane in functie pana la inceputul lunii noiembrie, cand va fi inlocuit de italianul Mario Draghi. mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 13:39
Germania a obtinut retragerea din proiectul comunicatului final al summit-ului zonei euro de miercuri a unei fraze prin care se cerea Bancii Centrale Europene (BCE) sa continue achizitiile de obligatiuni ale Italiei si Spaniei.
"Aceasta fraza a fost retrasa din textul care va fi prezentat sefilor de state si de guverne din uniunea monetara in timpul summit-ului pe tema crizei datoriilor", a subliniat sursa, citata de Mediafax.
In versiunea initiala a proiectului de comunicat se arata ca liderii tarilor din regiune sustin pe deplin BCE in actiunile de asigurare a stabilitatii preturilor in zona euro, inclusiv masurile non-conventionale intreprinse in actualul mediu exceptional al pietei.
Termenul de "masuri non-conventionale" se refera in special la politica BCE de achizitii de obligatiuni ale tarilor europene aflate in dificultate, pentru a frana cresterea dobanzilor obligatiunilor.
BCE a sustinut astfel Italia si Spania din luna august.
Mai multe tari, intre care si Franta, dar si Comisia Europeana, sustin ca BCE sa continue achizitiile de obligatiuni, dupa ce italianul Mario Draghi va prelua presedintia BCE de la Jean-Claude Trichet, la 1 noiembrie.
Cancelarul german Angela Merkel a perceput insa fraza din comunicat drept un amestec al liderilor europeni in politica BCE si a cerut ca paragraful sa fie eliminat, pentru a respecta independenta institutiei. mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 19:35
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a parasit, miercuri, Parisul pentru a se indrepta catre Frankfurt unde va participa impreuna cu cancelarul german Angela Merkel la o 'reuniune informala' de pregatire a summitului UE si zonei euro, prevazut duminica la Bruxelles, a informat presedintia franceza, relateaza AFP.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, succesorul sau Mario Draghi, presedintii Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, si ministrii de finante francez si german, Francois Baroin si Wolfgang Schauble, vor participa de asemenea la aceasta 'reuniune informala', a precizat sursa citata.
Inainte de plecarea sa la Frankfurt, presedintele Sarkozy s-a deplasat pentru o vizita de 30 de minute la clinica pariziana La Muette, unde sotia sa, Carla Bruni-Sarkozy, urmeaza sa nasca. mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 20:40
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat ca Tratatul Uniunii Europene ar trebui modificat, pentru a preveni destabilizarea blocului comunitar de catre un stat membru cu probleme, si a cerut o mai buna guvernanta economica in zona euro, transmite Reuters.
"Este necesar sa modificam Tratatul pentru a preveni deraierea unui stat membru, care sa creeze probleme pentru toate celelalte", a aratat oficialul intr-un interviu transmis, duminica, de postul de radio Europe 1 si televiziunea iTele.
Intrebat daca face referire si la dreptul de veto al statelor membre, Trichet a afirmat: "Pentru a face asta trebuie sa poata fi impuse deciziile". Seful BCE a adaugat insa ca se asteapta ca reglementarile existente de guvernanta sa fie aplicate mult mai strict pe viitor, chiar si fara o modificare a Tratatului.
"Cred ca lectia invatata privind costul neglijentei, costul unei administrari relaxate, este suficient de puternica pentru ca, pe viitor, regulile sa fie urmate mult mai strict", a spus Trichet.
El estimeaza ca toate economiile avansate sunt afectate in prezent de o criza, insa problema Europei in particular este ca unele tari nu au respectat regulile din tratat.
Euro e "extrem de credibila"
"Nu avem un buget federal, nu avem o federatie politica, deca trebuie sa respectam in totalitate constrangerile si supravegherea reciproca din zona euro. In Europa, avem o problema mai mare decat in alte parti ale lumii, o problema de supraveghere si... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 09:27
Jean Claude Trichet, presedintele Consiliului European de Risc Sistemic, a declarat ca riscurile pentru economie sunt in crestere, din cauza crizei datoriilor suverane. Trichet, care conduce fondul destinat supravegherii stabilitatii financiare din Europa, a declarat ca acesta ar putea sa fie mai flexibil, dar fara a solicita sprijinul Bancii Centrale Europene (BCE).
"Criza este sistemica si trebuie abordata in mod decisiv", a spus Trichet, Comisiei Parlamentului European pentru Afaceri Economice si Monetare."Nivelul mare de interactiune in cadrul sistemului financiar al UE a condus la un risc crescut de contagine si ameninta stabilitatea financiara in UE, punand in pericol si economia europeana", mai spune Trichet.Presedintele Consiliului European pentru Riscuri Sistemice mai crede ca trebuie luata rapid o decizie clara in ceea ce priveste recapitalizarea bancilor si a precizat ca fondul de salvare ar putea juca un rol important in acest sens.
Trichet a subliniat ca "nu este timp de pierdut", scrie Reuters.
In contextul agravarii crizei datoriilor de stat, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au promis, la finele saptamanii trecute, ca vor prezenta, pana la summit-ul G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes, un plan de recapitalizare a bancilor europene si de solutionare a crizei.
"Sectorul bancar din Europa are nevoie de recapitalizare, asta face parte din mesajul nostru. Trebuie luate decizii, foarte urgent. Ma astept ca aceasta... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 12:48
Redresarea economica din zona euro va continua in a doua jumatate a acestui an, iar pietele monetare dau semne de normalizare, a declarat, joi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, dupa ce institutia a mentinut dobanda cheie aproape de zero, transmite Reuters, citat de Mediafax.Trichet a afirmat totodata, inaintea reuniunii de vineri a liderilor financiari din G7 si a unui summit mai larg al FMI de la Washington ca ratele "dezordonate" de schimb valutar pot afecta stabilitatea economica.
"Redresarea ar trebui sa continue intr-un ritm moderat in al doilea semestru", a afirmat Trichet in conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara.
El a avertizat insa ca incertitudinile economice se mentin. Date pozitive recente din state precum Germania, ca cele privind comenzile industriale si productia, vor determina BCE sa mentina prognozele economice.
Trichet a mai spus ca decizia de saptamana trecuta a bancilor de a recurge mai putin la imprumuturile de la BCE arata ca pietele monetare incep sa functioneze normal.
Bancile au imprumutat saptamana trecuta cu mult sub asteptarile BCE, confirmand astfel tendinta din septembrie, ceea ce sugereaza ca institutiile financiare au o capacitate crescuta de finantare pe piata.
Din acest motiv, BCE ar putea retrage sprijinul dat institutiilor financiare, in 2011, "mai degraba mai devreme decat mai tarziu".
In privinta ratelor de schimb valutar, Trichet crede ca acestea ar trebui sa reflecte... mai mult
Joi, 07 Octombrie 2010, ora 17:12
Zona euro trebuie sa ofere Greciei un pachet de sprijin care sa reduca riscul extinderii problemelor in alte tari din regiune, a declarat, joi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de Reuters, precizeaza Mediafax.Temerile legate de extinderea crizei din Grecia in alte tari din zona euro care au probleme bugetare s-au amplificat in ultimele zile, dupa ce agentia Standard&Poor's a retrogradat ratingurile suverane ale Portugaliei si Spaniei.
Trichet a aratat ca zona euro trebuie sa ia masuri ferme pentru a preveni agravarea problemelor.
"Cel mai mult avem nevoie in acest moment de o strategie clara care sa ne ghideze cum sa iesim din aceste evenimente tulburi", a declarat Trichet la un summit economic din Munchen.
El a facut apel la sprijin, care sa permita "evitarea materializarii riscurilor financiare in zona euro".
Trichet a refuzat sa comenteze despre negocierile care au loc la Atena intre autoritatile elene si reprezentantii Comisiei Europene, FMI si ai BCE, dar a spus ca are incredere in rezultatul acestora, pe care il asteapta in cateva zile.
Seful BCE a adaugat ca actuala criza financiara continua sa puna probleme profunde economiei europene si a cerut reformarea reglementarilor bugetare in Europa si supravegherea mai stricta a finantelor publice. mai mult
Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 09:21
Declaratiile liderilor europeni au accentuat incertitudinile legate de ajutoarele financiare pentru Grecia, in contextul in care presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, s-a declarat impotriva oferirii unor credite la dobanda redusa pentru statul elen, scrie Bloomberg, citat de NewsIn.Declaratiile lui Trichet, ce solicita impunerea unor conditii dure, si ale cancelarului german Angela Merkel, care vrea sanctiuni impotriva tarilor ce incalca in mod repetat limitele de deficit, indica posibilitatea ca Grecia sa nu primeasca nimic in urma summitului european programat la sfarsitul acestei saptamani.
Acest lucru l-ar putea pune la incercare pe premierul grec, George Papandreou, care a amenintat ca ar putea apela la Fondul Monetar International (FMI).
"Nu ar trebui sa existe subventii si elemente de concesie" intr-un posibil imprumut pentru Grecia, a declarat Trichet.
Merkel a declarat, la randul sau, ca nu este necesar ca liderii europeni sa ia o decizie legata de Grecia in aceasta saptamana.
Semnalele de conflict dinaintea summitului UE au dus la cresterea costurilor de creditare pentru Grecia, randamentele titlurilor de stat avansand luni la 6,44%, cel mai inalt nivel din 25 februarie.
Cresterea acestor costuri l-a facut pe Papandreou sa declare pe 19 martie ca Grecia, care trebuie sa vanda obligatiuni de circa 10 miliarde euro in saptamanile urmatoare, este la un pas de a nu se putea finanta.
Cu toate acestea, ministrul grec de finante, George... mai mult
Marti, 23 Martie 2010, ora 15:24
Bursele internationale s-au apreciat puternic, joi, pe seama optimismului generat de efortul liderilor din toata lumea de a gasi o rezolvare a crizei economice, la summitul G20 de la Londra, transmite Reuters.Petrolul s-a scumpit cu peste 8%, depasind nivelul de 52 dolari/baril, dupa ce liderii mondiali au cazut de acord la summitul G20 sa injecteze inca 1.000 miliarde dolari in economia globala afectata grav de criza, prin fonduri suplimentare pentru grupuri precum Fondul Monetar International (FMI).Mesajul pozitiv venit de la G20 a sporit apetitul pentru risc la multe tipuri de active, pentru ca a crescut increderea investitorilor ca efortul concertat ar putea contracara efectele celei mai grave crize de la Marea Depresiune incoace.
Bursele din Europa, de pe Wall Street si un indice al actiunilor la nivel global au crescut cu peste 4%, iar un indice al titlurilor din pietele emergente a crescut cu peste 6%.Titlurile sectorului financiar s-au apreciat pe seama increderii ca economia globala se va imbunatati.
"Increderea investitorilor vine si pe fondul reunii G20, care a lasat sentimentul ca vor fi facute eforturi concertate de stimulare a economiei mondiale", a declarat seful departamentului de cercetare al Williams de Broe, Jim Wood-Smith.
Indicele industrial Dow Jones a crescut cu 306,80 puncte (3,95%) la 8.068,40 puncte. Indicele Standard & Poor's 500 a castigat 33,77 puncte (4,16%) pana la 844,85 puncte. Indicele Compozit Nasdaq a urcat cu 70,96 puncte... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 09:39