Realizarile in materie de infrastructura ale anului 2020 se incheie cu o serie de inaugurari mult asteptate, precum metroul din Drumul Taberei si trenul de la Gara de Nord pana la Aeroportul "Henri Coanda", dar si deschiderea a 60 de kilometri de autostrada si lansarea unor licitatii importante.
Metroul din Drumul Taberei
Magistrala 5 de metrou, sectiunea Eroilor - Drumul Taberei, a fost inaugurata marti, 15 septembrie 2020, la noua ani de la debutul lucrarilor. Cea mai recenta magistrala de metrou are zece statii (Raul Doamnei, Constantin Brancusi, Valea Ialomitei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militara si Eroilor 2) si un depou. Lungimea liniei este de 6,871 kilometri, iar durata de deplasare este de aproximativ 12 minute.
Magistrala M5 de metrou, sectiunea Raul Doamnei - Eroilor, inclusiv statia si Depoul Valea Ialomitei, a fost finantata integral din fonduri externe nerambursabile (85%) si de la bugetul de stat (15%). Valoarea proiectului aprobat este de aproape 3,2 miliarde de lei. Contractul a fost atribuit asocierii Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM si AB Construct.
In prezent, pe noua linie circula trenuri de metrou vechi, model Bombardier, iar peste doi ani si jumatate vor circula trenurile marca Alstom, producatorul cu care Metrorex a semnat contractul pentru achizitia a 13 noi trenuri, in valoare de peste 103 milioane de euro.
Dupa inaugurarea acestei magistrale, Capitala a ajuns la... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2021, ora 07:36
Consiliile judetene Caras-Severin si Timis au decis sa faca un parteneriat pentru a dezvolta cinci proiecte majore de infrastructura.
Administratiile celor doua judete, conduse de politicieni PNL, isi propun sa modernizeze infrastructura feroviara pentru implementarea solutiei de transport de tip "train-tram" (tren-tramvai) pe ruta Resita Sud - Bocsa - Timisoara Nord si asigurarea legaturii cu Aeroportul "Traian Vuia". In plus, se are in vedere o asemenea solutie tehnica si pe ruta Berzovia - Oravita - Anina.
Se urmareste construirea unui drum expres, cu trei benzi, intre Berzovia - Buzias - Topolovatul Mare - Autostrada A1. In plus, este in vizor si extinderea la patru benzi a drumului Mosnita Noua - Buzias (DJ 592), cat si modernizarea drumului interjudetean DJ 684 pe traseul DN 68A (Cosava) - Tomesti - Luncanii de Sus - limita de judet CS - DN 68 (Voislova), potrivit opiniatimisoarei.ro.
Un astfel de proiect creste sansele unei finantari europene, programul 2021-2027 punand accent pe modernizarea infrastructurii regionale de transport.
"Beneficiem de un context administrativ favorabil, in care partenerii nostri din Caras, atat de la judet, cat si de la municipiu, sunt pe aceeasi unda cu noi. Si ei, dar si noi, dezvoltam echipe performante de accesare a fondurilor europene. Nu sunt proiecte usor de realizat si nici nu vor fi facute peste noapte, dar nu am venit la Consiliu sa gandim marunt. Nu ne autoimpunem limite. Noua formula a puterii de decizie la... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 11:44
Presedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban si ministrul Transporturilor, Lucian Bode au testat luni, 21 septembrie, trenul pe ruta Gara de Nord - Aeroportul International Henri Coanda. Presedintele Iohannis a precizat ca aceasta este prima linie de cale ferata construita de la zero in Romania dupa 1984.
Update:
Principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis:
-Iata ca planul de relansare economica incepe sa isi arate si partea practica. Pentru a sublinia importanta dezvoltarii infrastructurii feroviare, am participat la un nou test pe singura linie de cale ferata construita din 1984 incoace, dupa cum a spus ministrul Transporturilor.
-Noi dorim sa dezvoltam Aeroportul International, dar e nevoie sa poti sa ajungi in aeroport in conditii foarte bune, in conditii predictibile. De aceea, legatura de la Gara de Nord la aeroport este esentiala.
-Romania are nevoie de o dezvoltare economica sustenabila, puternica si pentru asta este nevoie de infrastructura de transport, iar pentru a putea realiza aceasta infrastructura de transport avem o sansa enorma, acum in anii care urmeaza, cand putem sa folosim banii europeni care ne sunt pusi la dispozitie.
-Trebuie sa recunoastem ca bani europeni am avut si pana acum, doar vointa politica pana acum a fost putina. Daca ne gandim doar ca din 2016 pana in 2019 s-a realizat din aceasta linie 11% si, in niciun an de cand a venit guvernului liberal, s-a realizat practic tot restul, linia este ca si realizata,... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 13:35
Costul unei calatorii cu avionul, in ultima perioada, a ajuns mai mic decat cu trenul, pe ruta Iasi - Bucuresti si retur. Pe langa pret, mai sunt avantajele legate de timp si de conditiile de calatorie.
De exememplu, bilete la Blue Air pe aceasta ruta au putut fi gasite, in ultimele saptamani, mai ieftine decat la CFR, scrie Ziarul de Iasi. Pe o singura ruta, un bilet ajungea sa coste, fara bagaj de cala, intre 50 si 80 de lei, in anumite zile trecand usor de suta. Pentru o calatorie dus-intors, preturile nu treceau de 150 de lei. La CFR, un drum de la Iasi la Bucuresti trece de 90 de lei. Daca se iau bilete dus-intors, se aplica o reducere de 10%, dar pretul depaseste 160 de lei.
O calatorie cu avionul de la Iasi la Bucuresti dureaza intre 35 si 55 de minute. O calatorie cu trenul pe aceeasi ruta dureaza in jur de 7 ore. In cazul in care vreti sa parcurgeti acest drum cu masina, iar daca traficul nu este "sufocat", timpul ajunge la aproape 6 ore. ...citeste mai departe despre "Mai ieftin cu avionul decat cu CFR. Bilete si cu 50 de lei pe ruta aeriana Iasi - Bucuresti, aproape dublu cu trenul" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 29 August 2020, ora 16:34
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat ca solicitarea partii austriece in legatura cu organizarea unui transport pe calea ferata cu muncitori romani a sosit vineri si a fost transmisa de Ambasada Austriei catre Ministerul roman de Interne.
In consecinta, Lucian Bode va discuta luni cu ministrul austriac pentru fonduri europene, pentru a cere detalii despre acest tren.
"Aceasta solicitare a venit vineri, pe data de 24 aprilie, transmisa de la Ambasada Austriei la Bucuresti catre ministerul nostru, catre MAI, dupa ce eu am declarat public in cadrul vizitei pe care am efectuat-o la Timisoara, ca o astfel de solicitare nu exista concret la ministerul nostru. Aceasta solicitare a venit intre timp, iar acum clarificam aceste conditii", a spus Lucian Bode la Digi24, duminica seara.
Solicitarea este pentru data de 2 mai, a confirmat ministrul.
In consecinta, ministrul Transporturilor a precizat ca va vorbi luni dimineata la telefon cu ministrul din Austria, pentru a cere clarificari - despre cati oameni este vorba, de unde pleaca trenul, ce companie va opera transportul - CFR sau OBB - si cum vor ajunge acesti muncitori pana la Timisoara, in conditiile starii de urgenta.
"Daca se doreste deplasarea cu trenul, eu cred ca la fel cum s-a realizat si cu avionul, trebuie sa avem clar reguli de la momentul la care pleaca de la domiciliu pana in momentul in care ajunge la destinatie, in Austria", a spus Lucian Bode.
Caroline Edtstadler, ministru pentru... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2020, ora 10:44
In contextul pandemiei de Coronavirus, Grupul GRAMPET anunta proiectul Trenul Solidaritatii Romanesti, mobilizand transportul feroviar pentru companiile romanesti care realizeaza importuri de materiale si echipamente medicale din China.
"Aceasta criza a bulversat enorm industria de transport, aducand blocaje pe aproape toate caile de transport - naval, aerian si rutier, precum si cresteri exponentiale de costuri.
In conditiile in care foarte multe materiale si echipamente medicale necesare combaterii COVID-19 sunt aduse din China, Grupul GRAMPET poate sa faciliteze aceste importuri rapid, pe cale feroviara, datorita relatiilor comerciale pe care le-a construit in timp cu aceasta parte a lumii si a parteneriatelor pe care le are ca membru in Asociatia de Transport International Trans-Caspica, parte din proiectul Noul Drum al Matasii", spune Gruia Stoica, Presedintele Grupului GRAMPET.
Prin urmare, companiile interesate sa foloseasca aceasta forma de transport pot obtine detalii operationale si financiare despre Trenul Solidaritatii Romanesti la office@grampetlogistics.eu.
In functie de comenzi, volumul de marfa si numarul de containere implicat, operatorul va definitiva detaliile logistice, inclusiv punctul de plecare al acestui transport special cu destinatia Romania.
"Traversam un moment critic care, la final, ne va defini ca natiune", a adaugat Gruia Stoica.
"Depinde doar de noi cum vom incheia acest capitol. Cred ca se impune un efort comun si proactiv... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 10:44
Moscova a restrictionat deja zborurile directe catre China, iar Caile Ferate Ruse au anulat trenurile de pasageri incepand cu primele ore ale diminetii, in conditiile epidemiei cu noul coronavirus.
Ultimul tren de la Beijing spre Moscova a intrat in Rusia gol, dupa ce toti cei 136 de pasageri au fost dati jos la frontiera dintre China si Rusia, conform agentiei RIA Novosti care precizeaza si ca toti pasagerii erau cetateni chinezi.
De asemenea, Rusia incepe de luni evacuarea cetatenilor sai din Wuhan. Aviatia militara rusa va incepe evacuarea cetatenilor rusi din Wuhan si Hubei in cursul zilei de luni. Conform vicepremierului Tatiana Golikova, mai mult de 600 de cetateni rusi vor fi evacuati.
Rusia, a carei frontiera cu China se intinde pe lungimea de 4.300 de kilometri, a inregistrat primele doua cazuri de imbolnavire saptamana trecuta, in regiunea siberiana Tyumen si in regiunea Zabaykalsky din Orientul indepartat rus. In ambele cazuri persoanele bolnave sunt de cetatenie chineza.
Intre timp, cererea pentru masti medicale a crescut foarte mult in farmaciile din Moscova, iar unele farmacii nu mai au deja pe stoc astfel de produse.
In China s-au inregistrat 361 de morti din cauza acestei infectii cu simptome similare unei raceli.
Citeste si:
Noul coronavirus s-ar putea raspandi prin sistemul digestiv - experti chineziCoronavirus: In China, drone vorbitoare ii cearta pe cei care nu poarta masti sau ies din casa (Video)Coronavirus: S-a inregistrat primul... mai mult
Luni, 03 Februarie 2020, ora 10:28
Doritorii pot calatori acum din Viena la Bruxelles in timpul noptii, cu opriri in Germania, cu un nou serviciu de tren de noapte incepand de duminica.
Caile ferate federale austriece (OeBB) spun ca ruta Viena - Bruxelles va include opriri in Nuremberg, Frankfurt si Koln, printre alte orase, informeaza DPA.
In timpul cursei de debut, care este programata sa plece din Viena duminica seara la 08:38 p.m. (19:38 GMT), unii membri ai Parlamentului European sunt asteptati sa urce in tren.
O alta cursa spre Bruxelles cu un alt tren asa-numit Nightjet este lansata, de asemenea, de OeBB din Innsbruck via Munchen.
Trenurile de noapte spre Bruxelles sunt programate sa functioneze duminica si miercurea din Viena, cu plecare la 08:38 p.m., si din Innsbruck, la 08:44 p.m.. Calatoriile de intoarcere au loc cu o zi mai tarziu.
Cele doua trenuri au scaune, cusete si vagoane de dormit si parcurg intregul traseu de la Viena sau Innsbruck in 14 ore.
Printre altii, seful OeBB, Andreas Matthae, europarlamentarul german Anna Deparnay-Grunenberg (Verzi) si numerosi parlamentari UE din Austria au vrut sa ia parte la prima calatorie.
Vicepresedintele Parlamentului European Othmar Karas a salutat noua legatura feroviara, care va facilita accesul tinerilor la Bruxelles si la institutiile UE care au sediul in capitala Belgiei, contribuind in acelasi timp la combaterea schimbarilor climatice.
Dupa ani de declin si reduceri la serviciile cu trenuri de noapte pe fondul inmultirii... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 09:38
Pasagerii trenurilor CFR Calatori isi pot transporta schiurile sau snowboardurile gratuit in vagoanele de clasa a doua, ca bagaj de mana, in limita spatiului disponibil bagajelor de mana si cu conditia ca acestea sa nu ii incomodeze pe ceilalti pasageri, informeaza vineri CFR Calatori, intr-un comunicat.
Pe de alta parte, compania recomanda celor care merg cu trenul la final de saptamana in statiunile montane sa achizitioneze "Biletul de weekend", pentru a obtine reduceri de la 15% pana la 35% pe orice ruta tur-retur, cu orice tip de tren, la clasa 1 sau la clasa a 2-a (vagon clasa sau cuseta), in functie de numarul weekend-urilor alese dintr-o luna (2, 3 sau 4), conditia fiind ca ruta sa fie aceeasi.
Astfel, folosind "Biletul de weekend", un bilet Bucuresti - Brasov poate ajunge la 32,95 de lei, in loc de 48,60 lei - pretul standard la tren Interregio. De asemenea, un "Bilet de weekend" poate ajunge la pretul de 12,90 de lei pentru traseul Bucuresti - Predeal, in loc de 19,30 lei - tariful standard la tren Regio Expres.
Achizitionarea "Biletului de weekend" se poate face numai de la casele de bilete cu emitere in sistem Xsell din gari si agentii de voiaj CFR. A mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 16:42