Iranul a avertizat miercuri Consiliul de Securitate al ONU ca nu mai este datoria sa sa mentina acordul nuclear (JPCOA) semnat in 2015 cu puterile mondiale, relateaza Reuters.
Presedintele american Donald Trump a retras SUA din acord anul trecut, crescand astfel tensiunile dintre Teheran si Washington, totul culminand cu doborarea unei drone americane saptamana trecuta care zbura deasupra coastei Iranului. Trump a ordonat raiduri aeriene asupra Iranului ca raspuns, dar s-a razgandit in ultima clipa.
In acest context, miercuri, Senatul rus a aprobat suspendarea tratatului INF.
Conform acordului care prevede limitarea arsenalului nuclear al Iranului, puterile mondiale au retras sanctiunile asupra Teheranului. Washingtonul a reimpus insa sanctiunile anul trecut.
"Retragerea SUA din acord si reimpunerea sanctiunilor a facut ca acordul sa fie ineficient", a declarat ambasadorul iranian la ONU, Majid Takht Ravanchi, in fata Consiliului de Securitate.
"Iranul nu poate sa fie si nu va fi responsabila de mentinerea acordului", a afirmat el.
Puterile europene au incercat sa salveze acordul insa Teheranul a informat isi va indeplini amenintarea de a-si mari cantitatea de uraniu imbogatit peste cea permisa de acord daca Europa nu poate proteja Iranul de sanctiunile SUA.
"JCPOA este un acord nuclear care a functionat si si-a atins obiectivele. Nu exista o alternativa plauzibila si pasnica", a declarat ambasadorul UE la ONU, Joao Vale de Almeida.
Ambasadorul... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 22:50
Uniunea Europeana a deplans sambata decizia presedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din Tratatul ONU privind comertul cu arme si a avertizat in legatura cu consecintele sale.
"O decizie a SUA de a-si retrage semnatura nu va contribui la eforturile in curs de incurajare a transparentei comertului international cu arme, de prevenire a traficului ilicit si de lupta impotriva deturnarii armelor clasice", a declarat purtatoarea de cuvant a sefei diplomatiei UE, Federica Mogherini.
"UE va continua sa faca apel la toate statele, in special la principalii exportatori si importatori de arme, sa adere, fara amanare, la tratatul privind comertul cu arme", a adaugat purtatoarea de cuvant, relateaza AFP.
"Comertul cu arme nereglementat continua sa provoace mari suferinte in numeroase regiuni ale lumii, alimentand conflictele, terorismul si criminalitatea organizata. Armele usoare si de calibru mic omoara aproximativ 500.000 de persoane in fiecare an, in plus fata de victimele altor arme clasice", a reamintit purtatoarea de cuvant.
Intr-un discurs rostit in fata puternicei organizatii de lobby pentru armele de foc, National Rifle Association (NRA), Donald Trump a declarat ca "America respinge acest tratat".
"Anunt oficial astazi ca SUA vor revoca efectele semnarii de catre America a acestui tratat. Nu vom lasa niciodata birocratiile straine sa nesocoteasca libertatile garantate de cel de-al doilea amendament" al Constitutiei americane, a adaugat el.... mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2019, ora 22:22
Presedintele Donald Trump a anuntat, vineri seara, retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Comertul cu Arme, un acord semnat in anul 2013 de predecesorul sau, Barack Obama, dar contestat de Asociatia Nationala americana pentru Arme (NRA).
Prezent la o reuniune a NRA, Donald Trump a anuntat ca va anula participarea Statelor Unite la acest tratat, care nu a fost ratificat inca de Senatul american.
"Ne luam inapoi semnatura", a declarat Donald Trump in aplauzele membrilor Asociatiei Nationale pentru Arme.
NRA se opune de mult timp Tratatului privind Comertul cu Arme, care reglementeaza afaceri in valoare de 70 de miliarde de dolari cu arme conventionale si incearca sa blocheze livrarile de armament spre persoane si entitati ce incalca drepturile omului. NRA argumenteaza ca acordul ar submina drepturile americanilor de a detine arme de foc, desi Administratia Barack Obama a respins criticile in acest sens.
Donald Trump a precizat ca Organizatia Natiunilor Unite va primi curand notificarea Statelor Unite privind retragerea din Tratatul privind Comertul cu Arme, aprobat in aprilie 2013 de Adunarea Generala ONU. Pana acum, 101 tari au ratificat Tratatul. Alte 29, inclusiv Statele Unite, au semnat acordul, dar nu l-au ratificat inca.
Great NRA crowd and enthusiasm in Indiana. Thank you! Leaving now for meetings in the Oval Office.- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 26 aprilie 2019
Heading to Indianapolis to speak at the big NRA Conference. Love being in... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 21:25
Coreea de Nord a sustinut joi ca i-ar fi "usor" sa-si anihileze vecinul din Sud, ca raspuns la manevrele americano-coreene lansate dupa testul de racheta al Phenianului. In replica, presedintele sud-coreean spune ca e nevoie de un tratat de pace care sa puna capat definitiv razboiului din peninsula.
La mai putin de 24 de ore dupa testul cu racheta nord-coreean, condamnat de comunitatea internationala, Seulul si Washingtonul au raspuns miercuri prin mai multe tiruri de rachete, simuland un atac impotriva regimului de la Phenian. Fortele sud-coreene si americane au lansat din peninsula mai multe rachete cu raza scurta de actiune, care au cazut in Marea Japoniei.
Coreea de Nord a replicat joi, prin organul sau de propaganda National Peace Committee for Korea, atacandu-l pe presedintele sud-coreean Moon Jae-In, care a condamnat tirul de rachete "in loc sa se bucure de el", a indicat agentia de presa oficiala nord-coreana KCNA, citata de AFP.
Presedintele sud-coreean, favorabil de altfel unei reluari a dialogului cu Nordul, denuntase de la Berlin o "provocare" a Phenianului si pledase pentru "sanctiuni mai intense".
"Ar fi usor pentru Nord sa anihileze fortele marioneta ale Sudului... cu atat mai mult cu cat noi suntem acum capabili sa distrugem pamantul continental american", a raportat agentia KNCA, calificand Seulul drept "gangster" si "paiata militara".
Pe de alta parte, presedintele sud-coreean Moon Jae-in a afirmat joi in Germania ca dialogul cu Coreea de... mai mult
Joi, 06 Iulie 2017, ora 20:17
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a taxat rezolutia ONU impotriva Israelului, condamnand "dispretul" si "lipsa de respect" la adresa acestui stat. Trump incurajeaza Israelul sa ramana "puternic", deoarece "20 ianuarie se apropie cu repeziciune".
"Nu putem continua sa permitem ca Israelul sa fie tratat cu atata dispret si lipsa de respect. Obisnuia sa aiba un prieten important in SUA, dar nu mai este asa.
Inceputul sfarsitului a fost ingrozitoarea intelegere cu Iranul (acordul nuclear privind programul nuclear al Teheranului - n.red.), iar acum asta (rezolutia ONU - n.red.)! Ramai puternic, Israel, 20 ianuarie se apropie cu repeziciune!", a scris pe Facebook Donald Trump.
Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a aprobat saptamana trecuta o rezolutie istorica, prin care se solicita liderilor israelieni sa puna capat construirii ilegale de... citeste mai departe despre "Trump ataca ONU: Nu putem permite ca Israelul sa fie tratat cu atata lipsa de respect. 20 ianuarie se apropie!" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2016, ora 11:10
Conventia Natiunilor Unite asupra dreptului marilor (UNCLOS) a fost ratificata pana in prezent de 160 de state si de Uniunea Europeana, dar numarul acestora s-ar putea reduce in mod neasteptat.
Oficialii de la Beijing au anuntat ca isi vor retrage semnatura de pe tratatul international, daca tribunalul care judeca disputa teritoriala din Marea Chinei de Sud nu va da castig de cauza Chinei, informeaza Quartz.
China ridica pretentii asupra aproape intregului teritoriul maritim din sud si a facut tot ce i-a stat in putere pentru a-si consolida prezenta in zona, dovada stand insulele artificiale construite in ultimii doi ani, pe care au inceput sa apara diverse baze militare.
Vietnam, Filipine, Brunei, Thailanda si Indonezia ridica pretentii asupra unor portiuni din Marea Chinei de Sud, unele aflate chiar in zonele ocupate recent de chinezi.
Apele din sudul Chinei sunt tranzitate si de una dintre cele mai importante rute comerciale maritime, volumul de marfa anual care traverseaza aceasta zona fiind apreciat la o valoare de 5.000 de miliarde de dolari.
Slabiciunea SUA
Militarizarea apelor internationale de catre China a generat reactii din partea Statelor Unite, care au trimis doua portavioane din Flota Pacificului sa patruleze regiunea, ca raspuns la apelurile facute de aliatii din regiune, in special de catre Filipine.
Insa Washingtonul are o vulnerabilitate de netagaduit atunci cand vine vorba de conventia UNCLOS, pentru ca americanii nu au semnat... mai mult
Marti, 21 Iunie 2016, ora 16:00
1Numeroase persoane imbracate gros, de iarna, s-au adunat in fata unui ecran urias, langa gara din Phenian, pentru a-si exprima bucuria si pentru a fotografia si inregistra video cu telefoane mobile anuntul televiziunii privind efectuarea unui test nuclear.
Unele persoane si-au ridicat mainile sau au aplaudat. Multe altele zambeau si ovationau, relateaza AP.
Presedintele Organizatiei Tratatului pentru interzicerea completa a testelor nucleare (CTBTO), care monitorizeaza testele nucleare la nivel mondial, afirma ca un test nuclear nord-coreean ar reprezenta o incalcare a Tratatului si o amenintare grava la adresa pacii si securitatii internationale.
Veste alarmanta din Coreea de Nord: Test reusit cu bomba de hidrogen
Norma universal acceptata - impotriva testarii - a fost respectata, incepand din 1996, de catre 183 de tari, a declarat Lassina Zerbo, citat intr-un comunicat.
Oficialul a indemnat Coreea de Nord sa se abtina sa efectueze un nou test nuclear si sa se alature ...citeste mai departe despre "Nord-coreenii sarbatoresc in strada bomba cu hidrogen. Consiliul ONU se reuneste de urgenta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 10:22
Un final fericit pentru summit-ul ONU de la Paris dedicat schimbarilor climatice ar putea avea ca rezultat respectarea angajamentului asumat de marile puteri economice de a acorda ajutoare de cate 100 miliarde de dolari pe an catre statele subdezvoltate.
Pana acolo insa, se intrevad destule piedici, mai ales dupa ce Statele Unite a propus extinderea listei tarilor contributoare. "Chestiunea aceasta poate anula orice intelegere", sustine Jairam Ramesh, fostul ministru de mediu din India, citat de Bloomberg.
Sunt destule puncte neclare in acordul pe care membrii Organizatiei Natiunilor Unite vor sa il bata in cuie pe o perioada de 5 ani, iar duiumul de intrebari iscate de acestea ar putea valora, la fel de bine, 100 de miliarde de dolari.
Care este scopul?
In urma cu sase ani, statele din grupul natiunilor industrializate au convenit sa isi mobilizeze eforturile pentru strangerea sumei de 100 miliarde de dolari pana in 2020 pentru a ajuta statele mai putin dezvoltate sa reduca emisiile de gaze de sera si sa se adapteze schimbarilor climatice.
Obligatia este stipulata si in Cadrul Legal al Coventiei pentru Schimbari Climatice a ONU, document incheiat in 1992 si care stabileste liniile directoare pentru aceste discutii.
Principiul de baza este ca tarile bogate se fac vinovate de fenomenul de incalzire globala si ar trebui sa fie primele care actioneaza pentru a regla acest lucru si ca vor trebui sa ajute financiar tarile sarace care se confrunta cu aceasta... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 14:02
Moscova a informat ONU de deschiderea sa pentru rediscutarea tratatului privind controlul armelor conventionale in Europa. Intr-o scrisoare din aprilie, Kremlinul a anuntat Consiliul de Securitate ca se impune un nou regim in acest sens.
Noul regim de control ar trebui sa ia in calcul situatia actuala si sa raspunda ingrijorarii manifestate de Rusia si de alte state europene, au precizat oficialii rusi in scrisoarea adresata secretarului general ONU, Ban Ki-moon, anunta agentia TASS.
"Tratatul Fortelor Armate Conventionale din Europa (FACE) si-a pierdut relevanta si valoarea si a incetat de mult sa fie piatra de temelie a securitatii pe continent, fiind depasit in acest moment", se arata in scrisoarea inaintata de rusi.
Pozitia Moscovei este inclusa intr-un raport al sefului ONU, publicat luni 17 august, prin care se solicita un nou control asupra armelor conventionale la nivel regional si subregional.
In luna martie a acestui an, Rusia a decis sa se retraga din cadrul tratatului FACE.
O luna mai tarziu, Kremlinul anunta, prin intermediul scrisorii trimise secretarului general al ONU, ca: "problema controlului armelor conventionale in Europa ramane relevanta, prin prisma deteriorarii securitatii pe continent in ultimele 12 luni".
De celalta parte, Ucraina s-a declarat un participant pe termen lung al acestor tratate, dar sustine ca nu poate indeplini o parte din prevederile tratatului FACE din motive de securitate nationala si invinovateste Rusia de... mai mult
Marti, 18 August 2015, ora 11:46
3