Fostul ministru de finante grec Yanis Varoufakis a sustinut in mod repetat ca Grecia nu va putea niciodata sa paraseasca zona euro pentru ca nu exista nimic in tratatele Uniunii Europene care sa permita iesirea din uniunea monetara, dar acest lucru nu i-a impiedicat totusi pe juristii UE sa caute o varianta, comenteaza luni seful biroului Financial Times la Bruxelles, Peter Spiegel.
Potrivit unor oficiali din zona euro, expertii juridici ai UE analizeaza tratatele pentru a gasi prevederi care ar permite 'Grexit'-ul (iesirea Greciei din zona euro) - nu pentru ca este ceva pentru care ei fac presiuni, ci mai degraba intrucat sunt ingrijorati ca Grecia ar putea intra in curand intr-o dezbatere juridica ce ar putea-o impiedica sa obtina ajutorul financiar de care are nevoie cu disperare.
"Daca Grecia incepe sa tipareasca propria moneda - ceea ce s-ar putea intampla in cateva saptamani daca Banca Centrala Europeana (BCE) decide sa taie creditele de urgenta acordate institutiilor ...citeste mai departe despre "Grexit: Ce prevederi ar putea fi invocate de juristii UE pentru iesirea Greciei din zona euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 21:50
Germania considera ca realizarea uniunii bancare europene necesita si schimbarea cadrului legislativ comunitar, iar un astfel de demers ar intarzia planul actual al liderilor europeni de a sprijini moneda unica.
Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finante, a afirmat sambata, in cadrul unei reuniuni a ministrilor de finante europeni, ca Tratatul de la Lisabona necesita schimbari pentru a reglementa norme comune de inchidere a bancilor cu probleme, acesta fiind un element esential al uniunii bancare, potrivit Reuters.
In ce consta uniunea bancara
Uniunea bancara europeana este unul din cele mai importante demersuri intreprinse de liderii europeni pentru a stabiliza moneda euro si a preveni aparitia unor noi situatii in care bancile Uniunii ar fi salvate cu banii contribuabililor.
Prima etapa din realizarea uniunii bancare ar trebui sa inceapa in iulie 2014, cand Banca Centrala Europeana ar trebui sa preia supervizarea bancilor din zona euro.
Urmatorul pas ar fi un plan care ar permite inchiderea sau salvarea bancilor cu probleme si acoperirea costurilor aferente.
Realizarea unui cadru comunitar coerent pentru protejarea depozitelor bancare ar constitui ultima etapa a uniunii.
De ce se teme Germania
Schauble ar dori sa previna compromiterea independentei BCE in ceea ce priveste politica monetara. Cu ocazia celei mai recente reuniuni, el a convins celelalte state membre sa semneze o declaratie politica prin care acestea se angajeaza la schimbarea... mai mult
Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 12:43
Premierul britanic David Cameron avertizeaza ca va bloca modificarea tratatului UE pentru crearea unei uniuni monetare mai eficiente, daca partenerii din UE nu vor accepta si schimbarile cerute de Marea Britanie.
Cameron a lansat avertismentul intr-un interviu la BBC, pe fondul speculatiilor referitoare la continutul unui discurs pe care il va sustine in aceasta luna, potrivit The Guardian.
Premierul britanic a reiterat, pe de alta parte, ca nu vrea iesirea Marii Britanii din UE, el argumentand ca tari din afara Uniunii, precum Norvegia, sunt supuse regulilor comunitare fara sa aiba vreo influenta asupra politicilor acesteia.
"Ce se intampla acum in Europa este o schimbare majora, determinata de existenta euro. Tarile din zona euro trebuie sa se schimbe, pentru ca moneda sa functioneze. Trebuie sa se integreze mai mult. Nu exista in lume o uniune monetara care sa nu aiba o uniune bancara sau fiscala. Aceasta schimbare implica o modificare a naturii organizatiei, astfel ca suntem indreptatiti sa cerem unele schimbari si pentru noi", a spus Cameron.
Marea Britanie poate respinge prin veto modificarile necesare pentru supravegherea bancara si a deficitelor, pentru ca orice schimbare in tratat necesita sprijinul tuturor membrilor UE.
Surse europene au declarat pe de alta parte ca nu este sigur ca va fi necesara modificarea tratatului, dar chiar si asa, daca Marea Britanie se va opune, exista solutia acordurilor interguvernamentale. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 09:42
Senatorii au aprobat proiectul de ratificare a Tratatului privind stabilitatea fiscala, care, in opinia economistilor ar fi trebuit renegociat pentru ca in actuala versiune va prelungi recesiunea in care se afla Romania.
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca Romania poate sa respecte orice tratat fiscal, pentru ca mai importante sunt consecintele, adica sacrificii foarte mari si renuntarea la prognozele de crestere economica .
Romania trebuie sa ajunga la o convergenta reala cu UE
Analistul spune ca aceste obiective sunt importante pentru ca Romania trebuie sa ajunga la o convergenta reala cu Uniunea Europeana, fiindca decalajul fata de UE este extrem de mare, de aproape 35 de ani.
El spune ca Romania ar avea nevoie de un ritm de crestere economica dublu fata de cel al Uniunii Europene, iar asta inseamna un deficit mai mare. "Deficitul la care ne obliga tratatul de guvernanta fiscala nu ne ofera prea multe orizonturi, ci doar posibilitatea de a plati datoria externa, nicidecum o crestere economica", a declarat Mircea Cosea
Analistul economic sustine ca Romania nu se poate angaja la imprumuturi mai mari sau la investitii pentru ca depaseste deficitul convenit cu UE.
Capitalizarea valorii adaugate, investitiile straine si fondurile europene
Singura solutie, in opinia lui Cosea, este capitalizarea interna a valorii adaugate, dar care este greu de aplicat pentru ca Romania are un sector solid al productiei. El sustine ca tara noastra... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 13:01
Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, va prezenta in iunie un raport asupra principalelor etape pentru "aprofundarea Uniunii monetare", a anuntat acesta in noaptea de miercuri spre joi la finalul unui summit la Bruxelles.
Participantii la summit sunt de acord sa spuna ca "trebuie sa trecem la o noua etapa a Uniunii economice si monetare, sporind consensul pentru ca UE sa fie mai aliniata cu Uniunea monetara", a declarat Van Rompuy.
"Voi realiza un raport in iunie, in stransa cooperare cu presedintele Comisiei, cel al Eurogrup si cel al Bancii Centrale Europene privind principalele etape si metoda de lucru pentru a atinge acest obiectiv", a anuntat el.
Van Rompuy a subliniat ca mai multi dintre participantii la summit au exprimat "opinii diverse asupra unor subiecte ca euro-obligatiunile intr-o perspectiva pe termen lung, o supervizare mai integrata a bancilor si o schema comuna de garantare a depozitelor" bancare.
Dupa prezentarea acestui raport, adica dupa luna iunie "vom incepe munca" a mai explicat el. "Vom discuta despre ce se poate realiza sub tratatele actuale, insa putem considera si alte ipoteze".
"Ne vom pune de acord cu privire la principalele elemente ale aprofundarii Uniunii monetare si asupra instrumentelor prin care se poate realiza", a incheiat acesta. mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 09:35
Cea de-a doua zi de discutii de la Bruxelles pare sa fi fost mult mai productiva decat prima. Asta daca luam un calcul optimismul liderilor europeni in privinta noului acord si nu reactia pietelor internationale. Desi premierul britanic este "oaia neagra" liderii europeni gasesc noua solutie salvatoare.
Intalnirea de vineri s-a finalizat cu o conferinta de presa sustinuta de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Business 24 va ofera in timp real cele mai importante informatii de la Bruxelles
LIVE TEXT:
19:43 Primul bilant al summitului UE
Dupa doua zile pline de negocieri, liderii europeni au ajuns la un acord. Pactul de stabilitate financiara calmeaza, temporar, pietele si investitorii.
Cu toate acestea, refuzul Marii Britanii de a semna acordul inseamna ca acesta va fi tratata ca unul interguvernamental si nu ca un tratat.
18:56 Autoritatile se tem de revolte
Generalul american Martin Dempsey, presedinte al comitetului Sefilor de Sstat Major ale categoriilor de forte ale SUA, s-a aratat ingrijorat de eventualele revolte si sustine ca este "extraordinar de ingrijorat" de faptul ca Uniunea Europeana s-ar putea destrama.
18:19 Pietele bursiere incep sa respire
Pietele bursiere din Europa au revenit pe cresteri, dupa ce liderii europeni au aprobat pactul de stabilitate.
Indice S&P a urcat 1.4%, in timp ce indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu un punct procentual.... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 17:45
Premierul britanic David Cameron a avertizat vineri ca va proteja interesele Marii Britanii, in cazul modificarii tratatului Uniunii Europene in scopul salvarii euro, asa cum vor Franta si Germania.
Cameron a afirmat, dupa o intalnire cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, ca nu este convins ca schimbarea tratatului va intari uniunea monetara la care Marea Britanie a refuzat sa participe.
Daca tratatul UE va fi redeschis la summit-ul crucial de saptamana viitoare, Cameron va avea o agenda proprie.
Liderul britanic a spus ca institutiile zonei euro, precum Banca Centrala Europeana (BCE), trebuie sa sustina moneda pentru a convinge pietele ca au capacitatea sa faca acest lucru, iar tarile membre trebuie sa devina mai competitive.
"Niciunul dintre aceste lucruri nu necesita modificarea tratatului, dar daca se va intampla acest fapt, ma voi asigura ca interesele Marii Britanii vor fi protejate si intarite", a afirmat Cameron.
In urma declaratiilor lui Cameron nu au avut loc o reactie imediata din partea biroului lui Sarkozy.
Cameron este supus presiunilor din partea euroscepticilor din Partidul Conservator de a reduce legaturile cu UE si a se asigura ca orice miscare de pe continent spre uniunea fiscala nu lezeaza interesele centrului financiar londonez.
Sarkozy a incercat sa il convinga pe Cameron sa fie de acord cu proceduri de disciplina bugetara mai stricta pentru zona euro.
Cancelarul german Angela Merkel a cerut vineri o modificare rapida dar... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 20:09
Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Crestin Democrata, a adoptat o rezolutie prin care cere modificarea tratatelor europene, in asa fel incat statele din zona euro sa se poata retrage din uniunea monetara, fara sa renunte si la statutul de membru al Uniunii Europene (UE).
Votul de marti, desi simbolic, ar putea declansa discutiile referitoare la cum poate fi abordata situatia unor state precum Grecia care ar putea face fata mai bine crizelor prin care trec daca renunta la euro, scrie The Wall Street Journal.
De asemenea, votul arata importanta provocarilor pe care cancelarul german, Angela Merkel, trebuie sa le treaca pentru a pastra loialitatea partidului fata de politicile sale legate de problemele europene, in contextul in care evolutia crizei datoriilor din zona euro inspaimanta tot mai tare populatia.
Criticii zonei euro au cerut o rezolutie prin care sa poata fi permisa excluderea unui stat din uniunea monetara. Cancelarul german a respins, initial, propunerea si asa s-a ajuns la un compromise.
Intr-un discurs tinut de Merkel in urma cu doua zile, ea sustinea angajamentul Germaniei in combaterea efectelor crizei si indemna la precautie si la intensificarea eforturilor pentru a face fata "acestor vremuri incerte".
In plus, in opinia lui Merkel, criza datoriilor din zona euro poate fi privita ca pe "o oportunitate pentru generatia ei, care poate duce proiectul European la un alt nivel".
Cancelarul a declarat, luni, ca Europa trebuie... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 18:42
Cancelarul german, Angela Merkel, s-a pronuntat din nou impotriva crearii unor obligatiuni comune ale zonei euro, afirmand ca politicienii nu trebuie sa permita pietelor financiare sa dicteze si ca o astfel de masura ar submina stabilitatea economica, transmite BMediafax.Crearea obligatiunilor comune ale zonei euro ar necesita modificari ale Tratatului Uniunii Europene care ar avea nevoie de cativa ani pentru a fi implementate si ar putea incalca constitutia Germaniei, a afirmat Merkel intr-un interviu acordat televiziunii ZDF.
Cancelarul german a aratat ca o astfel de masura ar putea fi adoptata "in viitorul indepartat", insa introducerea unor obligatiuni ale zonei euro in aceasta perioada ar submina si mai mult stabilitatea economica, astfel ca "nu reprezinta un raspuns in prezent".
"In acest moment ne aflam intr-o criza dramatica, iar obligatiunile euro sunt exact raspunsul gresit. Ne-ar conduce catre o uniune a datoriilor, nu o uniune a stabilitatii. Fiecare tara trebuie sa ia propriile masuri pentru a-si reduce datoriile", a declarat Merkel.
Pietele financiare cer tot mai mult liderilor europeni sa creeze obligatiuni comune ale zonei euro, in timp ce temerile privind criza datoriilor de stat si incetinirea economiei globale trag in jos de la inceputul lunii august actiunile din Europa si din intreaga lume.
Merkel se opune vehement acestei propuneri, alaturi de Franta si, mai nou, de pretedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. Pe de alta parte, Comisia... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 11:32