Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat marti, la Universitatea 'Ovidius' din Constanta, ca intrarea in zona Euro nu mai este un panaceu, iar daca Romania va adera la moneda unica fara sa fie pregatita, atunci problemele nu numai ca nu i se vor rezolva, ba dimpotriva, se pot si agrava.
"O sa vedeti ca nu toate tarile sunt fericite in zona euro, ceea ce inseamna ca intrarea in zona euro nu mai este un panaceu (...) Intram nepregatiti, nu numai ca nu se rezolva problemele, dar se si agraveaza. Esentiale sunt vointa si sustenabilitatea unor eforturi in domeniul convergentei economice.
(...) Necesitatea asigurarii unui grad ridicat de convergenta sustenabila, aceasta necesitate este statuata in mod explicit chiar in Tratatul de la Maastricht.
Sunt prevazute aceste criterii clare, inclusiv cu valori de referinta privind stabilitatea preturilor, a pozitiei fiscale, datoriei publice si nivelului deficitului bugetar, convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung, stabilitatea cursului de schimb", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a mentionat, referitor la adoptarea monedei euro de catre tara noastra, ca Romania nu este dezvoltata armonios, pentru intrarea in zona euro indeplinind conditiile necesare doar Bucuresti si judetul Ilfov.
"Daca cineva ar putea sa decupeze Ilfovul cu Bucurestiul, in doua-trei saptamani le-ar putea plasa, avand conditiile sa intre in zona euro. Problema este ca nu putem sa o decupam. De la Bucuresti sunt... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 17:04
Consolidarea economica a zonei euro va fi doar rezultatul unui efort comun depus de statele membre si Banca Centrala Europeana.
Impasul de acum poate fi depasit numai printr-o presiune constanta a statelor din zona euro care sa ii trezeasca pe liderii marcanti ai Europei inainte de 2017, sustin fostii oficiali din fruntea Comisiei pentru economie si politici monetare, respectiv ai Comitetului de bugete din cadrul Parlamentului European, Olli Rehn si Jean Arthuis.
"In acel moment politica fiscala comuna va fi parte a tratatelor interne ale Uniunii, iar bugetul de executie pe 2014-2020 va fi revizuit. Europa pare sa se apropie de un punct al schimbarilor majore, luand in calcul referendumul prin care Marea Britanie isi va renegocia statutul de membru UE, iar Germania si Franta se vor confrunta cu agitatia data de alegerile generale. Momentul actual pare cel mai propice pentru asumarea responsabilitatii unor reforme reale", se exprima acestia intr-o scrisoare deschisa publicata in Financial Times.
Cei doi acuza lipsa de perspectiva a principalilor actori politici si economici din zona euro, considerandu-i responsabili de atingerea unui prag deflationist periculos si de nerespectarea planului de reforme structurale asumat cu cativa ani in urma:
"Anestezia euro"
Aerul nonsalant cu care Franta isi prezinta bugetul pe 2015, in care deja au fost operate trei modificari ale obiectivelor de reducere a deficitului, ar fi fost greu de imaginat pana la aparitia monedei... mai mult
Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 08:26
Comisia Europeana vrea sa obtina dreptul de a inchide bancile cu probleme din zona euro, potrivit unui proiect privind sistemul de reactie in situatii de criza care contrazice apelurile Germaniei pentru o abordare descentralizata a subiectului.
Executivul UE va propune ca deciziile de a impune pierderi creditorilor bancilor afectate de criza, precum si alte masuri de prevenire a unui faliment dezordonat sa nu mai revina autoritatilor nationale, potrivit unui document obtinut de Bloomberg News.
Sistemul ar include un organism decizional nou creat pentru sistemul bancar, o agentie care sa pregateasca proiectele de decizii, hotararile finale urmand sa revina Comisiei Europene. Conducerea agentiei ar urma sa fie formata din reprezentanti ai CE si ai BCE, iar numarul reprezentantilor statelor ar fi limitat. Agentia ar putea avea dreptul sa aiba si initiative proprii, precum inspectii la sediile bancilor.
Intre institutiile UE, Comisia Europeana este cel mai bine plasata pentru acest rol, datorita experientei dobandite in restructurarea bancilor in timpul crizei, cu sprijinul statelor, dar si a necesitatii ca deciziile sa fie luate rapid si eficient, se arata in document.
Proiectul, care nu a fost definitivat, plaseaza Comisia in opozitie cu Germania, care sustine ca abordarea centralizata trebuie sa fie introdusa dupa ce vor fi luate noi masuri de unificare a politicilor economice si fiscale.
Ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble a avertizat ca nu poate... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 12:41
Toate tarile din zona euro ar trebui sa aiba la dispozitie un an in plus pentru reducerea deficitului bugetar in limita de 3% din PIB, asa cum cere Pactul de Stabilitate si Crestere, potrivit unei note a institutului european de cercetari Bruegel din Bruxelles.
Autorii notei, Benedicta Marzinotto si Andre Sapir, au aratat ca regulile bugetare europene, in special Pactul de Stabilitate modificat la inceputul acestui an, "nu sunt atat de rigide cum se crede".
Statele membre au dreptul sa devieze de la regula deficitului bugetar de 3% daca sunt in recesiune sau daca zona euro in ansamblul sau trece printr-o perioada dificila, potrivit analistilor.
Ei au amintit ca modificarile Pactului de Stabilitate au intrat in vigoare intr-un moment in care cea mai mare parte a tarilor din zona euro se aflau deja in procedura de deficit excesiv.
"Singura cale pentru UE de a aplica aceasta clauza, invocand circumstante exceptionale, este acordarea unui an suplimentar tuturor statelor din zona euro, avand in vedere ca intrega regiune traverseaza o perioada dificila", sustin autorii notei.
Analistii considera ca recomandarea ar trebui sa vina de la Comisia Europeana, in spiritul viitorului tratat bugetar european care vizeaza intarirea disciplinei fiscale. Acesta urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie anul viitor si confera Executivului UE prerogative largi in domeniul procedurii deficitului excesiv.
De asemenea, aceasta recomandare ar trebui facuta rapid, inainte ca... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 08:40
Liderii din zona euro sustin ca, in sfarsit, criza datoriilor suverane se apropie de sfarsit. Ministrii de finante din statele blocului comunitar apreciaza ca masurile adoptate in cadrul summitului au "cumparat" timp pentru rezolvarea problemelor economice.
In urma summitului de doua zile, incheiat vineri la Bruxelles, 25 de membri ai Uniunii Europene au aprobat noi reguli fiscale, pentru a reduce imprumuturile guvernamantale. In timp ce liderii europeni afirma ca perioada de criza se apropie de sfarsit, exista si voci care avertizeaza asupra unei noi perioade dificile, arata Financial Times.
Mai multi ministrii de Finante din zona euro s-au aratat increzatori ca, in sfarsit, criza datoriilor suverane se apropie de final. In opinia acestora, datoria Greciei "a fost cauterizata", bancile au primit o injectie de capital de 530 de miliarde de euro, datorita creditelor ieftine, acordate de Banca Centrala Europeana, iar ratele dobanzilor pentru imprumuturile Italiei si Spaniei s-au stabilizat.
In acest fel, s-au temperat ingrijorarile investitorilor, care se temeau ca sistemul financiar ar fi afectat de statele membre supraindatorate.
"Nu am iesit inca din criza economica, dar putem sa intoarcem pagina", a spus presedintele francez Nicolas Sarkozy, adaugand ca strategia adoptata de liderii europeni "da roade".
Cu toate acestea, exista si lideri europeni care si-au exprimat ingrijorarea. Acestia se tem ca, in ciuda semnatarii Tratatului Fiscal, guvernele ar putea... mai mult
Sambata, 03 Martie 2012, ora 11:14
Liderii europeni au cazut de acord sa furnizeze mai rapid capitalul necesar alimentarii fondului de salvare. Tratatul fiscal semnat vineri si de Romania introduce noi constrangeri bugetare si alimenteaza temerile analistilor ca ministrii de Finante se pregatesc de o noua criza.
Scopul fondului este sa asigure o protectie financiara tarilor care formeaza blocul comunitar, impotriva crizei datoriilor.
Guvernele statelor din zona euro ar putea plati primele doua transe anuale, fiecare de cate 500 miliarde de euro, ambele pana la sfarsitul acestui an. In acest fel, se finalizeaza capitalizarea necesara pentru 2015, cu un an mai devreme, scrie Bloomberg.
Acest lucru nu inseamna o accelerare a platilor, a tinut sa precizeze presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy. Oficialul UE recunoaste ca in 2012 s-ar putea face doua plati, dar sustine ca platile nu se vor trimite mai repede si ca in perioada 2013 - 2015 vor fi facute platile anual.
Franta considera ca Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, fondul de salvare a zonei euro ar trebui transformata in banca pentru a-i creste capacitatea financiara, iar detinatorii de obligatiuni elene trebuie sa accepte pierderi mai mari de 21%.
Mai multi analisti impartasesc opinia exprimata de guvernul de la Paris si considera ca fondul ar avea mai multa forta financiara, daca ar fi tratat ca o banca. Resursele fondului depasesc 440 miliarde de euro. Analistii straini mai adauga ca fondul va deveni eligibil... mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 18:05
Tratatul fiscal, semnat vineri la Bruxelles, incurajeaza inegalitatea de tratament intre tarile mari si cele mici din UE si nu are prevederi privind surmontarea impasului recesiunii economice, potrivit unui studiu al GeoPOL.
O consecinta a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in Uniunea Europeana si zona monetara UE este "o Europa a austeritatii si inegalitatii", care "contravine idealului care a stimulat edificarea Uniunii Europene: o Europa democratica si prospera", se arata in raportul Institutului de Analiza, Strategie si Prognoza GeoPOL.
Pe de alta parte, fara acest document vulnerabilitatea zonei euro ar fi sporit, "cu consecinte grave asupra pilonului economic al UE".
Subtextul tratatului sugereaza clar ca "decalajele economice structurale existente intre statele din zona euro n-au fost inca recuperate, ci dimpotriva: in vreme ce Germania si alte cateva state membre si-au diminuat sistematic dezechilibrele bugetare prin cresterea nivelului competitivitatii si reformarea sectorului corporatist, Italia, Grecia, Spania si Portugalia n-au reusit aceasta performanta.
Mai mult decat atat, in ultimele tari costul cu forta de munca a crescut mai repede decat nivelul productivitatii. La dezechilibrele bugetare s-au adaugat dezechilibrele de cont curent, combinatie nociva finantata de catre bancile statelor cu economii puternice", de unde aparitia a doua zone euro, "una a Nordului, prospera, dar ponderata in privinta cheltuielilor bugetare... mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 15:23
Romaniei i-a fost cerut sa semneze, recent, impreuna cu alte 24 de state UE un tratat care introduce un set de "reguli de aur" privind disciplina bugetara. Ramane sa luam decizia adoptarii sau respingerii acestui document, in decursul acestui an. Marea Britanie si Cehia au refuzat deja semnarea tratatului.
Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la inceputul lunii martie si se va aplica de indata ce 12 state l-au ratificat. Daca Romania va adopta tratatul in cursul acestui an, va urma introducerea prevederilor documentului in Constitutie.
In cadrul intrunirii recente a Consiliului European, la Bruxelles, pe langa finalizarea tratatului, a fost elaborata si o declaratie care vizeaza crearea de locuri de munca.
"Cele doua documente au o semnificatie impreuna. Tratatul ne impinge pe toti spre a ne corecta obiceiul de a cheltui mai mult decat producem, iar declaratia ne da solutia - crearea de locuri de munca", a spus presedintele Traian Basescu.
Iata care sunt cateva dintre prevederile "Tratatului privind stabilitatea, coodonarea si convergenta in Uniunea Europeana si Monetara":
- Stabilirea unui deficit structural maxim de minus 0,5% din PIB. Deficitul structural pe care si l-a propus Romania pentru anul acesta este de minus 0,7%.
- Statele non-euro participa la intrunirile Zonei euro ori de cate ori se discuta probleme de interes general pentru piata unica, competitivitate sau modificarea strategiei Zonei euro.
- Alte aspecte importante: stimularea... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 12:00
Tarile din zona euro si alte sase state din afara blocului monetar, printre care si Romania, vor incheia, pana in luna martie, un tratat interguvernamental care vizeaza consolidarea si intregrarea fiscala puternica la nivelul UE.
Acordul presupune in principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european, potrivit comunicatelor transmise de Consiliul Uniunii Europene dupa discutiile de joi de la summit-ul de la Bruxelles.
"Unele masuri descrise (adoptate la summit - n.r.) pot fi implementate prin legislatie secundara. Sefii de stat sau de guvern din zona euro considera ca unele masuri ar trebui incluse in legislatia primara. Pentru ca nu s-a ajuns la unanimitate intre statele membre UE, s-a decis sa le adoptam printr-un acord international care va fi semnat in martie, sau mai devreme", se arata intr-un comunicat al Consiliului.
Documentul precizeaza ca obiectivul ramane includerea acestei chestiuni in tratatele Uniunii cat mai urgent cat si ca sefii de stat sau de guvern din Bulgaria, Danemarca, Letonia, Lituania, Polonia si Romania si-au exprimat intentia de a se alatura procesului, in timp ce sefii de stat sau de guvern din Cehia si Suedia isi vor consulta parlamentele inainte de a lua o decizie", se arata intr-un comunicat al Consiliului.
Potrivit declaratiilor presedintelui Consiliului UE, Herman Van Rompuy, "compactul fiscal" european va presupune un angajament din partea statelor participante la... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 10:17