Presedintele rus, Vladimir Putin, vrea sa prelungeasca, pana la sfarsitul anului, Tratatul "New Start" privind armamentul strategic nuclear cu Statele Unite.
Aceasta decizie trebuie luata cat mai rapid, "astfel incat sa nu lase loc unor multiple interpretari a pozitiei noastre", a subliniat Putin, joi, in fata unor conducatori militari si din cadrul Apararii, arata AFP.
In ceea ce o priveste, "Rusia este pregatita sa innoiasca New Start fara intarziere, pana la sfarsitul anului", a insistat presedintele rus.
Vladimir Putin a spus ca doreste sa defineasca "masurile pentru a face fata unor potentiale pericole" legate, in opinia sa, de o retragere americana din Tratatul INF.
Washington-ul nu si-a manifestat pana in prezent nici cel mai mic interes fata de o prelungire, pe o perioada de cinci ani, a Tratatului New Start dupa expirarea acestuia, la inceputul lui 2021, vrand sa scape de constrangerile acestuia.
Criza strategica
Statele Unite si Rusia, rivali in Razboiul Rece, au lasat anul acesta sa expire Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) din epoca sovietica, acuzandu-se reciproc de acest lucru.
Acest acord era considerat un pilon al securitatii mondiale, iar ceea ce s-a intamplat acum alimenteaza temeri cu privire la o reluare a cursei inarmarii.
Tratatul New Start - incheiat in 2010 intre presedintii de la acea vreme, americanul Barack Obama si rusul Dmitri Medvedev, intr-o perioada in care relatiile intre cele doua tari erau mai "calde" -... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 15:30
Rusia a anuntat, vineri, incetarea Tratatului de dezarmare nucleara privind Fortele Intermediare Nucleare (INF) "la initiativa" SUA, in timp ce Washingtonul urma sa faca un anunt oficial in acest sens privind retragerea Statelor Unite din acest pact incheiat la sfarsitul Razboiului Rece.
"La 2 august 2019, la initiativa americana, isi inceteaza validitatea Tratatul semnat la 8 decembrie 1987 la Washington de catre Uniunea Sovietica si SUA privind lichidarea rachetelor cu raza intermediara", se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului de Externe rus, citat de AFP si TASS.
Tratatul viza doar Rusia si SUA. Washingtonul si-a anuntat suspendarea participarii la INF incepand cu 2 februarie. Rusia a reactionat printr-o decizie similara in aceeasi zi, rezervandu-si dreptul la un raspuns simetric in materie de rachete cu raza scurta si medie de actiune, cu lansare de la sol.
Secretarul de Stat american Mike Pompeo a acuzat Rusia de "incalcare substantiala" a pactului, dar Moscova a respins constant acuzatiile.
Tratatul INF, semnat de SUA si URSS in 1987, a interzis rachetele cu lansare de la sol capabile sa transporte focoase nucleare pe o distanta intre 500 si 5.500 de kilometri.
Statele Unite nu au bani de rachete
Desi Statele Unite nu mai au interdictie de a detine aceste rachete cu raza medie de actiune, fondurile pentru testarea si dezvoltarea de rachete s-ar putea epuiza in curand, potrivit unor oficiali citati de Reuters.
In urmatoarele cateva... mai mult
Vineri, 02 August 2019, ora 12:32
Adunarea Nationala venezueleana, controlata de opozitia fata de Nicolas Maduro, a aprobat marti reintegrarea Venezuelei in Tratatul Interamerican de Asistenta Reciproca (TIAR), o decizie care cauta sa acorde legalitate unei eventuale interventii militare straine in tara aflata in criza.
Textul "a fost aprobat in unanimitate si promulgat", a declarat presedintele Parlamentului, Juan Guaido, la finalul votului, in cursul unei sedinte organizate intr-o piata din Caracas, la exact sase luni dupa ce opozantul s-a autoproclamat presedinte interimar, relateaza AFP.
Votul urmeaza sa permita Venezuelei sa reintegreze TIAR, la sapte ani dupa ce fostul presedinte Hugo Chavez a decis retragerea tarii din acest tratat.
TIAR a fost ratificat de majoritatea tarilor americane la inceputul Razboiului Rece.
Juan Guaido, recunoscut presedinte interimar de peste 50 de tari, nu respinge ideea unei interventii militare straine pentru inlaturarea lui Nicolas Maduro de la putere. Opozantul il considera "uzurpator" din cauza alegerilor "frauduloase", in opinia sa, castigate anul trecut de presedintele socialist.
Marti, Juan Guaido a avertizat ca TIAR "nu are nimic fermecat. Nu este un buton pe care apesi si rezolva totul de pe o zi pe alta". "Va trebui sa construim sprijinul altor tari din regiune pentru a pune in aplicare acest mecanism, iar aprobarea finala va reveni OSA", Organizatia Statelor Americane, a declarat el recent.
Votul pozitiv al deputatilor nu inseamna o revenire... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 10:43
Consiliul Federatiei (Senatul rus) a aprobat miercuri suspendarea tratatului privind fortele nucleare intermediare (INF), incheiat cu SUA, ca raspuns dupa o masura similara adoptata de Washington in februarie, transmite agentia EFE.
Camera inferioara a legislativului rus, Duma, votase deja aceasta suspendare pe 18 iunie.
Proiectul de lege pentru suspendarea participarii la tratat a fost prezentat legislativului de catre presedintele Vladimir Putin, care acum mai trebuie doar sa promulge actul normativ pentru ca acesta sa intre in vigoare.
Conform legii, presedintele Vladimir Putin poate repune in vigoare tratatul in cazul in care SUA isi schimba pozitia.
Washingtonul acuza Moscova de incalcarea pactului prin dezvoltarea noii sale rachete Novator 9M729 (SSC-8, in codificarea NATO), fapt negat de Moscova, care sustine ca noua racheta nu depaseste raza de actiune de 500 km, reprosand la randul sau SUA desfasurarea de elemente ale scutului antiracheta in Europa.
Citeste mai multe despre Tratatul INF: NATO cere Rusiei sa distruga noua racheta, avertizand ca vor exista represalii.
SUA au anuntat in februarie ca se retrag din tratat in urma refuzului Moscovei de a renunta la racheta Novator 9M729, o decizie similara venind la scurt timp din partea Rusiei, care a asigurat totusi ca, desi se retrage din INF, nu va desfasura rachete cu raze cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri (limitele prevazute de acest tratat) nici in partea europeana a Rusiei si nici in... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 18:12
Uniunea Europeana a deplans sambata decizia presedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din Tratatul ONU privind comertul cu arme si a avertizat in legatura cu consecintele sale.
"O decizie a SUA de a-si retrage semnatura nu va contribui la eforturile in curs de incurajare a transparentei comertului international cu arme, de prevenire a traficului ilicit si de lupta impotriva deturnarii armelor clasice", a declarat purtatoarea de cuvant a sefei diplomatiei UE, Federica Mogherini.
"UE va continua sa faca apel la toate statele, in special la principalii exportatori si importatori de arme, sa adere, fara amanare, la tratatul privind comertul cu arme", a adaugat purtatoarea de cuvant, relateaza AFP.
"Comertul cu arme nereglementat continua sa provoace mari suferinte in numeroase regiuni ale lumii, alimentand conflictele, terorismul si criminalitatea organizata. Armele usoare si de calibru mic omoara aproximativ 500.000 de persoane in fiecare an, in plus fata de victimele altor arme clasice", a reamintit purtatoarea de cuvant.
Intr-un discurs rostit in fata puternicei organizatii de lobby pentru armele de foc, National Rifle Association (NRA), Donald Trump a declarat ca "America respinge acest tratat".
"Anunt oficial astazi ca SUA vor revoca efectele semnarii de catre America a acestui tratat. Nu vom lasa niciodata birocratiile straine sa nesocoteasca libertatile garantate de cel de-al doilea amendament" al Constitutiei americane, a adaugat el.... mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2019, ora 22:22
Presedintele Donald Trump a anuntat, vineri seara, retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Comertul cu Arme, un acord semnat in anul 2013 de predecesorul sau, Barack Obama, dar contestat de Asociatia Nationala americana pentru Arme (NRA).
Prezent la o reuniune a NRA, Donald Trump a anuntat ca va anula participarea Statelor Unite la acest tratat, care nu a fost ratificat inca de Senatul american.
"Ne luam inapoi semnatura", a declarat Donald Trump in aplauzele membrilor Asociatiei Nationale pentru Arme.
NRA se opune de mult timp Tratatului privind Comertul cu Arme, care reglementeaza afaceri in valoare de 70 de miliarde de dolari cu arme conventionale si incearca sa blocheze livrarile de armament spre persoane si entitati ce incalca drepturile omului. NRA argumenteaza ca acordul ar submina drepturile americanilor de a detine arme de foc, desi Administratia Barack Obama a respins criticile in acest sens.
Donald Trump a precizat ca Organizatia Natiunilor Unite va primi curand notificarea Statelor Unite privind retragerea din Tratatul privind Comertul cu Arme, aprobat in aprilie 2013 de Adunarea Generala ONU. Pana acum, 101 tari au ratificat Tratatul. Alte 29, inclusiv Statele Unite, au semnat acordul, dar nu l-au ratificat inca.
Great NRA crowd and enthusiasm in Indiana. Thank you! Leaving now for meetings in the Oval Office.- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 26 aprilie 2019
Heading to Indianapolis to speak at the big NRA Conference. Love being in... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 21:25
Statele Unite vor demara pe 2 februarie procesul de retragere din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), care va dura sase luni, in urma esecului celor mai recente discutii pe aceasta tema, a anuntat un oficial american.
Andrea Thompson, subsecretar pentru Controlul Armelor si Securitate Internationala in cadrul Departamentului de Stat al SUA, a confirmat intentia Washingtonului in acest sens, dupa incheierea discutiilor ruso-americane de la Geneva, calificate de ambele parti drept un esec.
SUA sustin ca Rusia a dezvoltat si a instalat un sistem de rachete, 9M729, care incalca Tratatul INF, dar Administratia Vladimir Putin a acuzat in mai multe randuri ca sistemele balistice instalate de Statele Unite in Europa, inclusiv in Romania, constituie incalcari ale acordului.
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, seful delegatiei ruse la discutiile de la Geneva, a declarat anterior ca Moscova s-a oferit sa ia masuri pentru a aplana nemultumirile Washingtonului privind Tratatul INF, cerand in schimb masuri in legatura cu aeronavele fara pilot, unele tipuri de rachete si sistemele de lansare verticala Mk-41, dar SUA nu au acceptat oferta Moscovei, cerand distrugerea de catre Rusia a sistemului de rachete 9M729.
"Pe baza discutiilor de ieri (marti - n.red.) si a retoricii corespunzatoare de astazi (miercuri - n.red.), nu vedem niciun indiciu ca Rusia ar alege sa se conformeze" cererilor Washingtonului, a declarat Thompson.
Oficialul american... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 10:51
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat pregatirea unor masuri militare ca reactie la eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF).
La sfarsitul lunii noiembrie, Vladimir Putin a avut o serie de intrevederi cu directorii serviciilor de securitate, cu managerii din industria de aparare si cu sefii comandamentelor militare, anunta TASS.
"Au fost analizate masuri pentru consolidarea capacitatilor de lupta ale fortelor armate si mijloace necesare in contextul accelerarii cursei inarmarii din cauza planului Statelor Unite de retragere din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare", a declarat Serghei Soigu, ministrul rus al Apararii.
"Comandantul suprem a fost informat despre procesul de construire si dezvoltare a fortelor armate, despre capacitatea de a garanta securitatea militara si a contracara un inamic avansat tehnologic", a subliniat Serghei Soigu.
Presedintele Donald Trump a anuntat ca Statele Unite se vor retrage din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), acuzand Rusia de incalcarea acordului semnat in anul 1987.
Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri. Donald Trump sustine ca Rusia a incalcat acest tratat, dar Administratia Vladimir Putin a acuzat in mai multe randuri ca sistemele balistice instalate de Statele Unite in Europa, inclusiv in Romania, constituie incalcari ale acordului.
Washingtonul insista... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 16:43
Rusia va riposta la eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat luni seara presedintele Vladimir Putin.
"In mod natural, decizia Statelor Unite de retragere din acest Tratat nu poate fi lasata fara un raspuns din partea noastra", a declarat Vladimir Putin, citat de site-ul agentiei Tass.
Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin intentioneaza sa discute cu presedintele Statelor Unite, Donald Trump, la summitul G20, despre situatia Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), in contextul in care liderul de la Casa Alba a semnalat retragerea SUA din acord. Summitul Grupului natiunilor dezvoltate si emergente (G20) se va desfasura in Buenos Aires, Argentina, pe 30 noiembrie - 1 decembrie 2018.
Administratia Vladimir Putin a condamnat decizia presedintelui Donald Trump privind eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) . In acest context, fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov a indemnat aliatii Statelor Unite sa nu devina "rampe de lansare a rachetelor americane".
Mihail Gorbaciov a amintit ca Tratatul INF si seria de Tratate pentru Reducerea Armamentului Strategic (START) au facilitat diminuarea substantiala a numarului bombelor atomice ruse si americane. Ministerul rus de Externe a avertizat ca abordarea conflictuala a Aliantei Nord-Atlantice fata de Rusia risca sa genereze o noua cursa a inarmarii.
La randul sau, Uniunea Europeana a atras atentia... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 09:08