Ca sa faca potabila apa din raurile Arges si Dambovita, Apa Nova are nevoie sa o trateze cu mai multe substante. Printre ele: clor, compusi ai aluminiului si, uneori, chiar acid sulfuric. In aceste conditii, bucuresteanul de rand s-ar putea intreba, pe buna dreptate: ce altceva se mai adauga, de fapt, in apa de la robinet si cata ar putea sa bea un om, fara sa se imbolnaveasca? Iata cum stau lucrurile.
In fiecare zi, bucurestenii consuma cam 480.000.000 de litri de apa potabila. Aceasta cantitate de apa e atat de mare incat ar fi imposibil ca ea sa fie adusa, integral, de la izvoare subterane de munte sau din orice alta sursa indepartata de oras.
Singura solutie pentru a asigura necesarul Capitalei este extragerea apei din raurile din zona - adica din Dambovita si din Arges - si livrarea ei catre consumatori (industriali si populatie).
Marea problema este ca aceasta apa de rau e - pe an ce trece - tot mai murdara si mai incarcata cu microbi. Asa se face ca, in 2019, specialistii ne recomanda sa nu mai facem nici macar baie in cele doua rauri, daca tinem la sanatatea noastra.
Iar, in aceste conditii, cum am putea spera sa o ajungem sa bem respectiva apa, care chiar la o simpla atingere ne-ar putea imbolnavi?
Ei bine, o solutie exista. Apa Nova (societate care administreaza sistemele publice de apa si canalizare din Capitala) capteaza aceasta apa murdara din rau, o trateaza cu diverse substante - printre care si compusi ai aluminiului, clor si, uneori, acid... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 08:35
Andrei Hostiuc, directorul Departamentului Sanatate, Securitate si Mediu din cadrul Apa Nova, a declarat marti, la o intalnire cu presa, ca amenda in valoare de 10.000 de lei stabilita de Ministerul Sanatatii nu a fost acceptata de managementul companiei, fara a preciza daca aceasta va fi contestata.
Hostiuc a afirmat: "Din informatiile pe care le detin la aceasta ora, directorii Apa Nova nu au semnat aceasta amenda, pentru ca rapoartele de incercare pe care le-am facut inainte, in timpul si dupa acest eveniment au aratat deplina conformitate a produsului nostru. Vom vedea care va fi decizia managementului".
Amenda de 10.000 de lei pentru Apa Nova in scandalul apei din Bucuresti
Adrian Stanciu, directorul Directiei de productie al companiei Apa Nova, a subliniat ca valoarea clorului este stabilita in functie de calitatea apei brute primite. "In mod normal, la iesirea din statia de tratare trebuie sa avem o valoare a clorului rezidual care sa se regaseasca in retea, astfel incat sa avem garantia ca in retea ajunge o apa dezinfectata. Acest clor are, intr-adevar, un anumit miros".
Stanciu sustine ca nu au existat erori in cei 18 ani de activitate. "Practic, prescrierea acestei valori se poate face foarte simplu de la tastatura calculatorului".
Legat de problema aparuta la finalul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie in Bucuresti, el a explicat: "Clorul folosit pentru dezinfectie reactioneaza cu ceea ce se gaseste in apa. In acea perioada, in apa s-au... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 18:00
Autoritatile statului n-au reusit, inca, sa faca lumina in scandalul apei cu clor din Capitala, cu toate ca a trecut deja aproape o saptamana de la semnalarea primelor probleme. Iar asta inseamna ca, de fapt, bucurestenii nu stiu nici macar la aceasta ora daca pot bea apa de la robinet, daca pot gati cu ea sau daca o pot folosi macar ca sa se spele, fara sa riste o imbolnavire.
La aproape o saptamana dupa ce Ministerul Sanatatii le-a recomandat bucurestenilor sa nu foloseasca apa de la robinet nici macar la spalat, ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes a iesit in conferinta de presa pentru a lamuri, macar in parte, situatia.
Din pacate, in loc sa le explice clar bucurestenilor de ce a izbucnit scandalul apei cu clor si cum stau lucrurile acum, Denes n-a facut decat sa prezinte, inca o data, informatii deja cunoscute.
In plus, ministrul a simtit nevoia sa ia apararea Apelor Romane, dupa ce mai multe declaratii facute in spatiul public, in ultimele zile, au indicat faptul ca institutia a dat publicitatii informatii eronate.
Mai exact, surse din conducerea societatii Apa Nova (furnizorul de apa potabila al Capitalei) au declarat ca s-a impus tratarea cu mai mult clor decat de obicei a apelor captate din raul Arges deoarece aceasta prezentau, pe 28 ianuarie, un continut de amoniu de 1,3mg/l, aproape dublu fata de cel comunicat de Apele Romane.
"Am vrut sa transmit cat mai corect datele - asa cum le avem noi - privind apa potabila. Adica, de fapt, detaliile... mai mult
Luni, 04 Februarie 2019, ora 16:52
La doar cateva ore dupa ce Ministerul Sanatatii a transmis bucurestenilor sa evite apa de la robinet, mai ales in sectoarele 5 si 6, Apa Nova anunta, joi dimineata, ca apa este potabila.
Mai exact, intr-un comunicat Apa Nova spune ca rezultatele analizelor din ultimele ore reconfirma si atesta calitatea si potabilitatea apei in Bucuresti, iar concentratia de clor rezidual este in limitele admise.
"In spiritul valorii de baza care guverneaza compania noastra si anume responsabilitate fata de client, Apa Nova Bucuresti a suplimentat, incepand cu seara zilei de 30.01.2019, numarul si frecventa analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile in sectoarele 5 si 6.
Astfel, rezultatele analizelor efectuate in ultimele ore reconfirma si atesta calitatea si potabilitatea apei produsa si distribuita de catre compania Apa Nova consumatorilor din municipiul Bucuresti.
Expertiza operatorului a permis punerea in aplicare a solutiilor tehnice necesare pentru gestionarea in conditii de siguranta a furnizarii serviciului de apa potabila", anunta compania.
Conform legislatiei in vigoare, concentratia clorului rezidual liber in apa potabila din reteaua de distributie trebuie sa se incadreze intre 0,10 - 0,50 mg /litru, ceea ce inseamna ca in apa potabila, trebuie sa se regaseasca clor intre aceste valori.
Prezenta clorului in apa potabila este deci o necesitate si o garantie ca apa este conforma din punct de vedere microbiologic. In plus, o certitudine pentru... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 08:19
Ministerul Sanatatii a testat calitatea apei din Bucuresti, in urma sesizarilor primite privind mirosul si gustul de clor, iar primele rezultate confirma ca nivelul de clor a depasit limita legala si apa de la robinet ar trebui evitata, cel putin pentru moment, in unele sectoare.
"Distribuitorul de apa potabila pentru Bucuresti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara in conditiile in care in cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe raul Arges, in urma topirii masive de zapada", se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.
Amoniul poate ajunge in apa din sol sau din alte surse, iar prezenta lui nu are efecte toxice asupra organismului, insa indica o poluare organica recenta, acesta fiind si motivul pentru care ApaNova a luat decizia de a mari cantitatea de clor, pentru a dezinfecta apa.
"Ca urmare a acestui fapt, in cursul zilei de 30 ianuarie 2019, au fost primite la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB) mai multe sesizari privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 si 6 din Capitala. In urma sesizarilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din reteaua de apa potabila in cele doua sectoare.
Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, in toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual si clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislatia in vigoare", se arata... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 23:02
Constantenii, dar si zecile de mii de turisti din Constanta si Mamaia ar putea ramane fara apa calda din cauza datoriilor de aproape 20 de milioane de lei, pe care Electrocentrale Constanta (CET Palas) le are catre furnizorii de gaze si apa.
Potrivit unui comunicat de presa transmis miercuri de RAJA SA Constanta, in prezent, Societatea Electrocentrale Constanta SA inregistreaza catre regia de apa un debit in valoare de peste 2,8 milioane de lei, reprezentand facturi de apa-canal si penalitati de intarziere din perioada aprilie - iulie 2018.
"Suntem nevoiti sa punem in aplicare prevederile contractuale si sa sistam furnizarea serviciilor de alimentare cu apa potabila catre aceasta entitate economica incepand cu data de luni, 13 august", se arata in comunicatul de presa citat.
In document se se mentioneaza ca RAJA SA a facut tot ce a putut din punct de vedere legal pentru a recupera debitele.
"Astfel, intre reprezentantii RAJA SA si cei ai Electrocentrale Constanta SA au avut loc numeroase intalniri de solutionare a acestei situatii pe cale amiabila. Mai mult, in vederea recuperarii creantelor, au fost transmise notificari si somatii de plata prin executor judecatoresc", spun reprezentantii regiei de apa din Constanta.
Ei precizeaza ca RAJA este obligata sa achite cu prioritate si in termen legal facturile emise de catre furnizori, costurile pentru transportul si tratarea apei potabile, dar si epurarea apelor uzate la cei peste doua milioane de abonati.... mai mult
Miercuri, 08 August 2018, ora 16:52
Masini alimentate cu hidrogen, stingerea incendiilor cu ajutorul sunetului, internet pentru toti pamantenii sunt cateva dintre cele mai impresionante idei menite sa transforme viitorul omenirii, prezentate de BBC Science Focus.
Masini cu hidrogen si statii de reincarcare
Noul model Toyota Mirai (viitor in japoneza), care utilizeaza tehnologia celulelor de combustibil pe baza de hidrogen, va putea fi cumparat la sfarsitul acestui an, scrie Business Insider.
Insa exista in continuare cateva impedimente pentru ca o masina de acest fel sa fie practica, precum necesitatea de a stoca hidrogenul in rezervoare de inalta presiune sau infrastructura de alimentare deficitara.
Din acest motiv, oamenii de stiinta britanici de la Science and Technology Facilities Council (STFC) lucreaza la dezvoltarea unor metode ieftine si facile pentru a obtine hidrogen, folosind amoniacul.
Trenuri aproape supersonice
Dezvoltat de miliardarul Elon Musk, conceptul Hyperloop este un tren de ...citeste mai departe despre "Sase idei impresionante care pot transforma lumea, nu peste mult timp" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 Octombrie 2015, ora 12:15
Unii operatori de apa au in vedere o crestere a tarifelor, iar reducerea TVA la apa va reprezenta un sprijin atat pentru acestia, cat si pentru populatie, care nu ar simti majorarea in facturi, a declarat duminica, intr-o emisiune la ProTV, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
"Astazi, in Romania, consumul de apa pe cap de locuitor este unul foarte mic in comparatie cu media la nivel european, ceea ce ridica semne de intrebare. Pe de o parte, costul, poate, cu toate ca in Romania apa nu este scumpa in comparatie cu ce inseamna costuri pentru productie, tratarea ei si livrarea in conditii europene catre populatie. Poate veniturile populatiei fac ca aceasta sa para un produs mai scump.
Pe de alta parte, apa este un produs alimentar. De asemenea, tarifele la apa ar trebui crescute in unele cazuri. Sunt unii operatori in Romania care si-au asumat prin hotarari de consilii locale ale acelor primarii ce fac parte din asociatia operatorilor de apa ca vor creste tarifele la ...citeste mai departe despre "Reducerea TVA la apa: Teodorovici explica de ce e buna pentru populatie si operatori" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Aprilie 2015, ora 11:56
BERD acorda un imprumut de pana la 10 milioane de euro companiei de apa si canalizare Raja Constanta, care va fi suplimentat cu 47,5 milioane euro prin Fondul UE de Coeziune, pentru investitii in reteaua de alimentare cu apa si cea de canalizare in 17 orase si sate din Constanta, Ialomita si Ilfov.
Finantarea obtinuta va fi utilizata pentru investitii in reteaua de alimentare cu apa, cele de tratare si distributie, precum si in colectarea si epurarea apelor reziduale din regiune.
"Ca urmare a acestor investitii, peste 10.000 de persoane vor beneficia de acces la reteaua publica de alimentare cu apa prin extinderea retelelor si aproape 20.000 de oameni vor fi conectati la reteaua de canalizare in 17 orase si sate din Constanta, Ialomita si Ilfov", se arata intr-un comunicat al BERD.
Totodata, proiectul vizeaza investitii in extinderea retelei de ape uzate si va asigura calitatea si disponibilitatea serviciilor de alimentare cu apa in localitatile mai mici ale judetului Ilfov.
Imprumutul BERD reprezinta a 23-a investitie din Programul Cadru de Co-Finantare a proiectelor regionale de apa din Romania, lansat in 2010. Facilitatea, initial in valoare de 200 milioane euro, a fost majorata ulterior in urma solicitarilor multiple.
Pana in prezent, BERD a mobilizat circa 2 miliarde euro din fondurile UE destinate Romaniei pentru investitiile in retelele de apa si canalizare.
Compania Raja are activitati in judetele Constanta si Ialomita, dar si in unele localitati... mai mult
Vineri, 08 August 2014, ora 14:08