Cetatenii romani vor avea acces, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, in baza prevederilor legislatiei nationale din aceasta tara, precizeaza joi, 10 decembrie, CNAS intr-un comunicat remis presei.
"Perioada de tranzitie, pe care o parcurgem dupa retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, se va incheia la data de 31 decembrie 2020. Pana la acea data, cetatenii romani si membrii lor de familie vor beneficia in Regatul Unit de acelasi tratament care li se aplica in prezent tuturor cetatenilor unui stat membru UE, respectiv legislatia europeana privind libera circulatie a persoanelor, pentru a putea locui, lucra sau studia in continuare in Regatul Unit. De asemenea, resortisantii britanici si membrii acestora de familie vor beneficia in Romania de acelasi tratament care li se aplica cetatenilor unui stat membru UE, conform drepturilor care decurg din legislatia UE privind libera circulatie a persoanelor. Dupa finalizarea perioadei de tranzitie, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, cetatenii romani care s-au inregistrat in noul sistem de inregistrare britanic (EU Settlement Scheme - EUSS), vor avea acces, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, in baza prevederilor legislatiei nationale din Regatul Unit", informeaza CNAS.
Potrivit sursei citate, inregistrarea in sistemul EUSS poate fi facuta pana la data... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 10:37
In Uniunea Europeana, 3,6% dintre persoanele de 16 ani si peste au raportat in 2018 nevoi nesatisfacute in domeniul examinarii sau tratamentului medical, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cel mai ridicat procentaj de cetateni cu nevoi medicale nesatisfacute deoarece tratamentul este inaccesibil se inregistra anul trecut in Grecia (8,3%), Letonia (4,2%), Romania (3,4%), Italia (2%), Belgia (1,7%), Portugalia (1,6%), Bulgaria (1,5%), Cipru (1,4%) si Polonia (1,1%).
In contrast, cel mai scazut procent era in Cehia si Finlanda (aproape de zero), in timp ce in majoritatea statelor membre UE mai putin de 1% din populatie a raportat nevoi medicale nesatisfacute din motive financiare.
Cel mai frecvent motiv raportat a fost inaccesibilitatea tratamentului. 1% din persoanele de 16 ani si peste aceasta varsta au spus ca tratamentul de care aveau nevoie "era prea scump". Cel mai obisnuit motiv pentru lipsa tratamentului il reprezinta existenta unei "liste de asteptare" (0,9%) sau faptul ca oamenii "vor sa astepte si sa vada daca pot rezolva problema pe cont propriu" (0,6%).
Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia celebrarii in 12 decembrie a Zilei internationale pentru acoperirea universala cu servicii de sanatate. mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 11:40
Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) trebuie sa plateasca unei paciente tratate intr-o clinica privata suma de 68.958,21 lei, reprezentand investigatii si tratamente medicale, potrivit unei decizii data de Judecatoria Sectorului 1. Sentinta nu este definitiva.
Femeia este din comuna Cosereni (Ialomita) si a ajuns sa fie tratata intr-o clinica privata din Capitala dupa ce marile spitale de urgenta de stat din Bucuresti au refuzat internarea ei, motivand lipsa de paturi.
"S-a aflat intr-o stare de nevoie acuta, avand a alege intre viata si apelarea la servicii private de sanatate", explica Judecatoria Sectorului 1 de ce a dat aceasta decizie.
Refuz pe linie
Povestea femeii a inceput pe 9 octombrie 2015, atunci cand a fosta dusa cu ambulanta la Spitalul Municipal Urziceni (Ialomita), avand probleme respiratorii. Medicul de garda de la Urziceni i-a acordat primul ajutor, dar a solicitat transfer rapid intr-o unitate medicala cu dotari superioare, deoarece situatia pacientei se agravase si femeia intrase in coma.
Medicul a solicitat in zadar ca pacientul sa fie transferat la Spitalul Judetean Slobozia, Spitalul de Urgente "Floreasca" Bucuresti, Spitalul de Urgenta "Bagdasar-Arseni" Bucuresti sau Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
Primea acelasi raspuns: refuzam transferul. Nu avem paturi libere.
In aceasta situatie, fiica pacientei a cerut transferul de urgenta la o clinica privata, lucru care s-a si realizat imediat.... mai mult
Vineri, 16 August 2019, ora 15:09
Europarlamentarii au adoptat, miercuri seara, la Strasbourg, o rezolutie privind utilizarea canabisului in scopuri medicale si fac apel la statele membre ale Uniunii Europene sa profite de potentialul acestor tipuri de medicamente.
Propunerea de rezolutie a fost depusa pe 16 ianuarie. In text se arata ca niciun stat membru al UE nu autorizeaza fumatul canabisului in scopuri medicale si nu permite cultivarea la domiciliu a canabisului in scopuri medicale; conventiile ONU si dreptul international nu impiedica utilizarea canabisului sau a produselor pe baza de canabis in tratarea anumitor afectiuni; nu exista nicio reglementare interna a UE referitoare la introducerea pe piata a medicamentelor pe baza de canabis.
"Este necesar ca CE si autoritatile nationale sa coopereze la stabilirea unei definitii juridice a canabisului utilizat in scopuri medicale si sa faca o distinctie clara intre medicamentele pe baza de canabis aprobate de EMA sau de alte agentii de reglementare, canabisul terapeutic care nu este sustinut de studii clinice si alte utilizari ale canabisului (de exemplu, recreationale sau industriale) ", se arata in document.
Rezolutia indeamna Comisia si statele membre sa abordeze aceasta problema la nivelul entitatilor care reprezinta bariere de reglementare, financiare si culturale ce franeaza cercetarea stiintifica in ceea ce priveste utilizarea canabisului in scopuri medicale si cercetarea privind canabisul in general, dar si sa defineasca conditiile... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 14:38
Facebook a cerut mai multor spitale importante din SUA acces la datele medicale ale pacientilor, cum ar fi bolile de care sufera si medicamentele prescrise, pentru un proiect de cercetare.
Compania dorea sa coreleze datele cu propriile informatii despre utilizatori pentru a ajuta spitalele sa determine care pacienti au nevoie de un tratament medical special, scrie CNBC.
Desi luna trecuta Facebook se afla in discutii cu mai multe organizatii de sanatate precum Facultatea de Medicina Stanford sau Colegiul American de Cardiologie, ideea a ramas in stadiul de propunere si nu a fost pusa in aplicare din cauza scandalului Cambridge Analytica in cadrul caruia Facebook a fost acuzata ca nu face suficient pentru a proteja datele personale ale utilizatorilor.
"Acest proiect a ramas in stadiul de propunere si nu am primit, distribuit sau analizat datele nimanui", a precizat purtatorul de cuvant al Facebook pentru CNBC.
Facebook a specificat ca datele ar fi fost folosite doar pentru cercetari efectuate de comunitatea medicala.
Imaginea companiei americane a avut de suferit dupa ce s-a descoperit ca firma de consultanta politica Cambridge Analytica, care a lucrat pentru Donald Trump, a obtinut, fara permisiune, datele personale a 87 de milioane de utilizatori pe care le-a folosit apoi pentru reclame politice orientate.
Citeste si:
Facebook anunta ca datele a 87 de milioane de utilizatori au fost folosite ilegal de Cambridge AnalyticaCambridge Analytica: Au fost... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2018, ora 20:29
Numarul pacientilor romani in spitalele si clinicile din Austria s-a dublat intre 2016 si 2017, atrasi fiind de tehnologia medicala moderna, de echipamente de ultima generatie, de specialisti bine pregatiti si cu experienta, dar si de conditiile excelente din spitale.
In fiecare an, peste 40 de milioane de persoane viziteaza Austria pentru a se bucura de peisajele sale magnifice, de partiile de schi sau de cultura bogata a tarii.
Dincolo de calatoriile de placere, insa, multi turisti aleg deja Viena pentru a-si imbunatati starea de sanatatea, optand pentru spitalele locale ca o solutie pentru problemele lor oncologice, de fertilitate, pentru interventii chirurgicale sau din alte arii terapeutice.
"Capitala austriaca este cea mai importanta destinatie de turism medical din tara. Este imposibil sa te mai gandesti astazi la Austria si in special la Viena fara a te gandi la stiinte ale vietii - pe de o parte, la cercetare la nivel international, si, pe de alta parte, la aplicatiile sale specifice: o gama larga de specialisti, multi cu educatie internationala, ce pot raspunde oricaror provocari medicale", a spus Anton Ofner, vicepresedinte al Camerei de Comert a Vienei.
Romania este unul dintre cei mai importanti 15 parteneri economici ai Austriei din lume si cel mai important partener comercial din Europa de Sud-Est. Austria este, de asemenea, al treilea cel mai mare investitor din Romania, fiind responsabil pentru peste 12% din totalul investitiilor straine de pe... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 18:04
1Restrictiile impuse de Banca Nationala a Romaniei in ceea ce priveste acordarea creditelor de consum au determinat bancile sa se orienteze spre creditele de nisa, precum imprumuturile agricole, cele pentru studii sau pentru tratamente medicale.
Creditele pentru tratamente sunt destinate finantarii cheltuielilor pentru ingrijiri medicale, efectuate in clinici din Romania sau din strainatate, inclusiv costurile pentru analize si investigatii, medicamente sau costuri de spitalizare.
In general, documentele solicitate de institutiile financiare pentru acordarea unor astfel de credite sunt: act de identitate, certificat de rezidenta, cerere de credit, acordul de consultare al Centralei Riscurilor Bancare/Biroului de Credit, factura de utilitati de la adresa de domiciliu sau documentele atestand dreptul de proprietate, factura proforma/document justificativ emis de catre institutia medicala avand specificata valoarea serviciilor medicale ce urmeaza a fi finantate si care sa contina toate datele necesare efectuarii platii in contul institutiei medicale.
Citeste mai multe despre Credite bancare pentru tratamente medicale - Afla cum le poti obtine si la ce costuri pe Ziare.com. mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 10:06
Banca Comerciala Romana (BCR) a lansat recent creditul Tonus BCR, care poate fi utilizat pentru plata unor tratamente sau interventii medicale, cum ar fi nterventii chirurgicale, tratamente stomatologice, transplanturi, servicii medicale oferite de maternitati, prelevare celule stem sau recuperare medicala.
Creditul poate fi folosit inclusiv pentru costurile de spitalizare, efectuarea de analize medicale de laborator, achizitionarea de proteze medicale si medicamente din farmacii.
BCR a incheiat deja primul parteneriat pentru promovarea acestui produs cu cel mai mare operator privat de servicii medicale din Romania - MedLife.
Creditul se acorda in lei si poate avea o valoare maxima de 44.000 de lei pe o perioada maxima de pana la 10 ani. BCR nu solicita avans si nici comision de analiza a dosarului. Venitul net minim pe care trebuie sa il realizeze clientul este de 500 lei.
Banii sunt virati de banca direct in contul institutiei care asigura tratamentul medical, dar clientul poate solicita pana la 10% din valoarea creditului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor neprevazute si poate utiliza suma respectiva fara documente justificative.
Dobanda este fixa de 14,9% pe an iar aprobarea rapida a dosarului de credit raspunde tuturor nevoilor medicale, inclusiv celor urgente. Daca debitorul opteaza pentru rambursarea creditului pe o perioada mai mica de patru ani dobanda scade cu un punct procentual, la 13,9% pe an.
Asigurarea de viata este oferita gratuit de... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 10:46
Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak se afla in Arabia Saudita, unde urmeaza un tratament medical, a anuntat, miercuri, cotidianul egiptean al-Akhbar citat de Mediafax. "Mubarak se afla in prezent la o baza militara din orasul Tabouk, unde urmeaza un tratament pentru cancer de colon si pancreas", afirma ziarul, care citeaza "surse informate".
Al-Akhbar adauga ca fostul presedinte are programate sedinte de chimioterapie odata la cinci zile. Mubarak a ajuns la Tabouk, in nord-vestul Arabiei Saudite, la cateva zile dupa ce a predat puterea armatei, la 11 februarie, potrivit ziarului egiptean, care adauga ca alaturi de fostul presedinte se afla si sotia sa, Suzanne, impreuna cu cei doi fii ai lor, Alaa si Gamal.
Autoritatile egiptene au afirmat, dupa anuntul privind retragerea din functie a lui Mubarak, ca acesta ar fi plecat la Sharm el-Sheikh, unde detine o resedinta.
Fostul presedinte si membrii familiei sale nu au mai fost vazuti in public dupa data de 11 februarie.
Hosni Mubarak a fost internat, in martie 2010, intr-un spital din Germania, unde a suferit o interventie chirugicala de extirpare a vezicii biliare si a unui polip duodenal.
Autoritatile de la Cairo au anuntat, luni, ca Mubarak si membrii familiei sale sunt vizati de o interdictie de parasire a tarii, iar averile din Egipt ale acestuia au fost blocate. mai mult
Miercuri, 02 Martie 2011, ora 22:40