Mini-vacanta de Mica Unire nu a umplut doar partiile, ci si camerele de garda ale spitalelor. Romanii speriati atat de gripa sezoniera, cat si de amenintarea coronavirusului din China, s-au prezentat la urgente pentru a primi diagnostic.
Asta i-a facut pe medici si specialistii in sanatate publica sa faca apel la oameni sa urmeze traseul normal, sa consulte medicul de familie si sa stea in casa pe durata tratamentului pentru a nu raspandi virusul. Totodata, si presa a fost tina reprosurilor, medicii solicitand ca situatia, mai ales in ce priveste virusul din China, sa fie prezentata responsabil, nu alarmant, mai ales ca riscul ca acesta sa ajunga in tara noastra e redus.
"La Matei Bals, in minivacanta sau prezentat 1.592 de persoane, 636 cu gripa, asta in conditiile in care eu am rugat public pe cei care au diagnosticul sa stea acasa. Lumea nu e speriata de coronavirus, lumea e speriata de gripa. Rugamintea mea e sa se sperie mai prin martie-aprilie si sa faca demersuri necesare sa-si faca rost de vaccin pana in octombrie", a spus, intr-o conferinta la Ministerul Sanatatii, dr. Adrian Streinu Cercel, directorul spitalului "Matei Bals".
Si in ce priveste solicitarile de ambulanta, cifra a explodat in ultima perioada. Prezenta la un comandament convocat de Gabriela Firea, Alis Grasu, managerul general al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABIF), a precizat ca numarul solicitarilor la ambulanta a crescut cu 20% in saptamana 19-26 ianuarie, comparativ cu... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 16:16
Atat racelile, cat si gripa sunt infectii virale respiratorii, insa exista o mare diferenta intre ele, atat in ceea ce priveste simptomatologia, cat si riscul de complicatii, care este mult mai mare in cazul infectiei gripale.
O raceala simpla poate aparea in orice perioada a anului si chiar este mai frecventa vara, dar in aceasta perioada a anului, din noiembrie pana in februarie, apare mai frecvent gripa, deoarece conditiile meteo si schimbarile bruste de temperatura determina scaderea imunitatii.
Cum sa le recunoastem?
Un debut progresiv cu nas infundat, tuse, secretii nazale apoase, febra ne indica ca este vorba despre o raceala, insa un debut brusc cu alterarea starii generale, febra mare peste 39 grade, frison, dureri musculare ne duce cu gandul la gripa si in acest caz este important sa ne prezentam la medic.
Pe cine afecteaza?
Toti ne-am confruntat la un moment dat cu viroze respiratorii, insa cele mai susceptibile persoane sunt copiii si varstnicii.
Varstnicii in general au imunitatea scazuta, deoarece prezinta comorbiditati si cel mai frecvent acestia se imbolnavesc chiar de la nepoti.
Cum ne putem apara de acestea?
In primul rand, trebuie sa ne crestem imunitatea printr-un stil de viata cat mai sanatos, consumand alimente bogate in vitamine, prin miscare si prin evitarea dietelor.
De asemenea, trebuie evitat contactul cu persoanele care sufera de viroze respiratorii, deoarece transmiterea acestor afectiuni se face prin intermediul... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 08:17
Exista aproximativ 200 de virusi care pot cauza comuna raceala, ale carei simptome pot varia de la senzatia de inflamare a gatului pana la febra si frisoane. Acesti virusi se raspandesc cu usurinta mai ales iarna. Din diverse motive, foarte multi dintre noi prefera sa se trateze prin metode alternative.
Terapeutii alternativi cred ca simptomele racelii nu trebuie suprimate. Acestea reprezinta modalitatea prin care corpurile noastre se lupta cu virusul, asa ca ar trebui sa incurajam acest proces. Tratamentele alternative promit scurtarea duratei bolii si chiar prevenirea aparitiei acesteia.
Terapie prin nutritie
Anumite alimente si suplimente te pot ajuta sa racesti mult mai rar sau sa scapi mai repede de aceasta boala. Exista anumite diete cu ajutorul carora iti poti creste gradul de imunitate. Trebuie sa renunti zahar, grasimi si alcool si sa iti umpli frigiderul cu legume proaspete, cereale integrale, proteine usor de digerat si acizi grasi esentiali.
Laptele si produsele lactate ar trebui, de asemenea, eliminate din dieta. Dupa aparitia primelor simptome, o doza serioasa de vitamina C poate duce la accelerarea vindecarii.
Terapie prin plante
Plantele pot fi folosite pentru cresterea imunitatii organismului, iar atunci cand raceala s-a instalat, acestea pot usura (nu masca) o multitudine de simptome: gat iritat, nas infundat, febra etc.
Echinacea are doua efecte importante in lupta impotriva racelii: slabeste puterea virusilor si... mai mult
Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 00:00