Via Transilvanica este un traseu de aproximativ 1.000 de kilometri conceput sa strabata Romania de la nord la sud. Proiectul este initiat de Asociatia Tasuleasa Social si coordonat de Alin Useriu.
Alin Uhlmann Useriu, presedintele Asociatiei Tasuleasa Social, a coordonat multe proiecte in ultimii 20 de ani de cand asociatia a fost infiintata. A construit un campus la poalele muntelui Tasuleasa unde, ajutat de voluntari, conduce actiuni de impadurire a zonelor defrisate. Fratele lui, Tiberiu Useriu, a castigat de trei ori consecutiv unul dintre cele mai dificile maratoane din lume, 6633 Arctic Ultra, care se desfasoara la Cercul Polar.
Drumul amenajat de voluntarii Tasuleasa Social porneste de la Putna si ajunge la Drobeta Turnu-Severin. Traseul va promova natura si istoria a zece judete din tara: Mehedinti, Caras Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brasov, Harghita, Mures, Bistrita-Nasaud si Suceava. Cei 1.000 de kilometri se pot parcurge in totalitate sau partial pe jos, cu bicicleta sau calare.
Proiectul Via Transilvanica este sustinut de aproximativ 5.000 de donatori si a strans pana acum peste 600.000 de euro. Oamenii de la Tasuleasa Social isi propun sa amenajeze pana la finalul anului in curs 700 de kilometri si sa finalizeze proiectul in 2021.
Alin Uhlmann Useriu, presedintele Asociatiei Tasuleasa Social, a acordat un interviu in exclusivitate pentru Ziare.com, in care a vorbit pe larg despre proiectul unic in Romania. Teoretic, drumul in linie dreapta... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 09:50
Tramvaiele, autobuzele si troleibuzele Societatii de Transport Bucuresti vor fi scoase pe traseu de la ora 4:00, joi dimineata, avand in vedere greva de avertisment anuntata de sindicalistii de la metrou.
Ca urmare a grevei de avertisment a angajatilor Metrorex SA, programata pentru joi, 15 noiembrie, intre orele 4:00 si 6:00, in vederea asigurarii serviciului public de transport la nivelul Capitalei, STB SA va scoate in traseu liniile urbane de tramvai, troleibuz si autobuz incepand cu ora 4:00, informeaza Societatea de Transport Bucuresti.
Sindicalistii Metrorex si angajatii au decis, luni, sa organizeze o greva de avertisment de doua ore, joi dimineata, intre orele 04:00 si 06:00, nemultumirile principale fiind legate de salarii.
Conducerea Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou (USLM) a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca organizarea grevei a fost decisa in urma intrunirii in sedinta extraordinara a Consiliului general al Uniunii, iar peste 90 la suta dintre salariatii Metrorex si-au exprimat anterior optiunea pentru organizarea grevei de avertisment, fiind parcurse procedurile legale.
Liderul USLM, Ion Radoi, a transmis presei ca, in cazul in care nu se vor primi de la managementul Metrorex raspunsuri favorabile la revendicarile salariale, dupa greva de avertisment va urma o greva generala.
In acest caz, chiar daca vor fi la posturi o treime dintre angajati, conform legii, ar putea fi afectati 700.000 de calatori.
Greva generala ar putea fi... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 00:00
Primaria Capitalei ar urma sa investeasca 7,5 milioane de lei pentru unul dintre cele patru trasee de piste pentru biciclete din centrul Capitalei, propuse de municipalitate.
Este vorba despre traseul dintre Piata Victoriei si bulevardul Constantin Prezan, cu o lungime de aproape opt kilometri, mentionat intr-un proiect de hotarare aflat pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).
"Reteaua de piste de biciclisti din Bucuresti este slab dezvoltata si nu face fata traficului existent. In acelasi timp, configurarea actuala a arterelor de circulatie din Bucuresti nu asigura o circulatie fluenta si facila traficului de biclisti si nici nu permite o dezvoltare a retelei de piste de biciclete care sa imbunatateasca conditiile de circulatie pentru aceasta categorie de participanti la trafic", arata PMB in proiectul de hotarare.
Reprezentantii institutiei isi propun ca prin acest proiect sa creasca siguranta in trafic a biciclistilor si pietonilor si sa diminueze nivelul de poluare.
Traseul, primul din patru, ar urma sa aiba o lungime de 7,7 kilometri si o latime de 1,5 metri. Pista va fi amenajata pe traseul Piata Victoriei - Bd. Aviatorilor - Bd. Beijing - strada Nicolae Caranfil - Sos. Pipera - strada Alexandru Serbanescu - Bd. Aerogarii - DN1 - Piata Presei Libere - Sos. Kiseleff - Bd. Constantin Prezan.
Traseele pistelor vor fi amenajate pe carosabil, sau, acolo unde se poate, pe trotuare.
Conform proiectului... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2018, ora 12:17
Parcul Natural Vacaresti va deveni prietenos si pentru biciclisti, dupa ce a fost amenajat un traseu de cicloturism si drumetie pe o distanta de 8 km.
Traseul se adreseaza bicicletelor echipate pentru terenuri accidentate si este permis adultilor si copiilor insotiti de parinti, se arata intr-un comunicat remis marti Ziare.com.
Traseul de opt kilometri este format din doua parti: poteca "belvedere" si poteca "printre balti". Aceasta se desfasoara pe digul care imprejmuieste parcul, coborand in interior, pe potecile principale. Accesul se poate face pe doua intrari: Splaiul Unirii 168 si rampa de intrare in parc, din directia Strada Savinesti. Traseul se parcurge in aproximativ 60 de minute.
"Una dintre functiile cele mai importante ale Parcului Natural Vacaresti este cea de recreere. O recreere 'sanatoasa' care include activitati precum sportul, plimbarea, observarea peisajului, relaxarea in aer liber si liniste. Biciclistii care vor patrunde in parc pe bicicleta vor avea de acum ocazia sa se bucure din plin de aceste servicii", a declarat Dan Barbulescu, directorul Asociatiei Parcul Natural Vacaresti.
Citeste si La pas prin Delta Vacaresti, paradisul verde dintre betoanele Bucurestiului (Galerie Foto)
Programul Biciclesti in Vacaresti va continua prin organizarea unui concurs de mountain bike - Bucharest MTB Race, eveniment de tip XCO, in Parcul Natural Vacaresti, pe data de 4 noiembrie 2017, se mai arata in comunicatul citat.
Asociatia Parcul Natural... mai mult
Marti, 29 August 2017, ora 12:41
Incepand de luni vor avea loc schimbari in modul de desfasurare a examenului pentru obtinerea permisului auto. Proba teoretica si proba practica vor fi filmate.
Ministerul Afacerilor Interne anunta, sambata, pe Facebook, ca proba practica de obtinere a permisului auto va fi inregistrata audio-video cu un dispozitiv instalat in masina de examen si ca pentru inceput sistemul va fi implementat in Capitala si in judetul Ilfov.
"Sistemul de inregistrare va fi operational la nivelul municipiului Bucuresti si judetului Ilfov, urmand ca in zilele urmatoare sa fie implementat, etapizat, si la nivelul celorlalte judete", informeaza MAI.
Intr-un comunicat de presa, reprezentantii MAI anunta ca sistemul tehnic de monitorizare se instaleaza, intr-un punct fix, in autovehiculul pe care este afisata vizibil mentiunea "EXAMEN" si se orienteaza paralel cu partea carosabila, astfel incat sa surprinda traficul pe directia de deplasare a autovehiculului.
MAI precizeaza ca stocarea datelor se realizeaza astfel incat sa permita identificarea exacta a inregistrarilor dupa examinator, ziua si ora examinarii, dar ca inregistrarile audio si video realizate nu reprezinta informatii de interes public. In cazul in care candidatul contesta rezultatul probei practice, inregistrarile vor fi puse la dispozitia instantei competente.
MAI precizeaza ca nu se va inregistra proba practica pentru categoriile AM, A1, A2 si A.
A.G. ...citeste mai departe despre "Se schimba examenul auto:... mai mult
Sambata, 01 Iulie 2017, ora 17:50
Lacul Dracului este cel mai mare lac carstic din tara (format prin dizolvarea calcarului din rocile calcaroase) si se afla in Parcul Natural Cheile Nerei-Beusnita, Muntii Locvei, Jud. Caras-Severin.
Initial a fost un lac subteran, dar care a iesit la suprafata in urma prabusirii unei parti din tavanul pesterii in care se afla. Are 700 mp, diametru de 20 m si o adancime de aproximativ 12 m, desi localnicii spun ca nu ar avea fund. Numele ii vine de la o legenda locala, conform careia Satana s-ar fi aruncat in apele lacului dupa ce a pierdut un ramasag pus cu un cioban.
Sunt mai multe variante de a ajunge la el, cea mai lunga fiind cea de la Podul Bei - 6-8h (doar dus), in functie de antrenamentul fiecaruia, cu mentiunea ca traversarea Nerei se face direct prin apa. In acesta perioada (mai 2017) apa ajungea putin peste genunchi. Probabil ca vara si toamna nivelul apei scade, in functie de precipitatii.
Alte doua variante, mult mai scurte, sunt prin Carbunari sau de la Sopotul Nou, ambele de aproximativ 2h (dus).
Cea prin Sopotul Nou pare cea mai pitoreasca, o buna parte din drum fiind prin gospodariile localnicilor. Traseul porneste chiar din drumul judetean, dar inca 1,5 km se pot face cu masina, pe un drum de carute ingust, cu putine locuri in care poti parca sau intoarce.
Iti dai seama ca esti pe drumul cel bun cand ajungi la indicatorul ce te trimite prin curtea unui localnic. Acolo este unul din putinele locuri in care poti parca fara sa incurci pe... mai mult
Luni, 05 Iunie 2017, ora 07:36
Autobuzele liniei turistice vor circula in Capitala pe un traseu modificat, sambata si duminica, ca urmare a restrictionarii traficului rutier pe Calea Victoriei pentru desfasurarea unui eveniment cultural intre Piata Victoriei si strada George Enescu.
Astfel, catre Piata Unirii, autobuzele double-decker vor circula pe traseul de baza intre terminalul Piata Presei si Piata Victoriei, apoi pe un traseu modificat pe Bd. Lascar Catargiu, Bd. Gheorghe Magheru, Bd. Nicolae Balcescu, Str. Dem I. Dobrescu, Cal. Victoriei, apoi traseul actual, a anuntat, vineri, Regia Autonoma de Transport Bucuresti.
Potrivit regiei de transport, celalalt sens nu va fi modificat.
RATB a deschis pe 15 mai linia turistica, iar patru autobuze double-decker vor circula zilnic, la intervale de 20-25 de minute, pe traseul cuprins intre Piata Presei si Piata Unirii.
Avand o capacitate de 77 de locuri fiecare, dintre care 50 pe platforma, autobuzele vor fi la dispozitia turistilor intre orele 10:00 - 21:00.
Traseul autobuzelor este: Piata Presei, Arcul de Triumf, Soseaua Kiseleff, Piata Victoriei, Calea Victoriei, Palatul CEC, Palatul Parlamentului, cu revenire prin Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana, Piata Victoriei, Piata Charles de Gaulle, Arcul de Triumf, Muzeul Satului, Piata Presei.
Cardul de calatorie poate fi procurat direct din autobuz, la pretul de 25 de lei. Pentru copiii cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani, pretul acestuia este 10 lei (pentru cei cu varsta de... mai mult
Vineri, 02 Iunie 2017, ora 16:36
Fostul traseu feroviar de lux care asigura legatura intre Europa centrala, Balcani si vechiul Constantinopol a ajuns una dintre rutele de transport preferate de refugiatii care se indreapta spre continent.
Trenul nu mai are nimic din aerul opulent de acum un secol, in schimb este privit ca un tren al sperantei de miile de refugiati veniti din Siria si Irak pe pamant turcesc, arata agentia Sputnik.
Legenda se schimba
In 1883, data la care a fost efectuata prima calatorie cu trenul Orient Express, garnitura era destinata claselor superioare de calatori europeni.
Dupa doar 6 ani ajunsese sa lege marile capitale ale Europei de zonele din estul continentului si de Istanbul. Garnitura pleca din Paris si asigura legaturi cu Londra, Munchen, Viena, Belgrad si Istanbul.
Ultima calatorie a legendarului tren a fost efectuata in 2009, pe ruta Strasbourg-Viena, dar traditia a fost continuata de compania Venice Simplon-Orient-Express, care asigura o legatura directa intre Londra si Venetia.
Traseul vechi al tenului Orient Express nu mai este rezervat acum protipendadei de pe continent, ci miilor de refugiati care iau cu asalt garniturile feroviare care traverseaza zona Peninsula Balcanica.
Ruta mai sigura
Pentru multi refugiati, calea terestra de acces in Europa pare acum mai sigura dupa ce traversarea Marii Mediterane a facut aproape 2800 de victime numai in acest an.
Insa, chiar si pe pamant sigur, drumurile sunt intesate de ghizi care ii storc de bani pe... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 10:55
Vizitatorii statiunii alpine Cortina d'Ampezzo, din Alpii Dolomiti din nordul Italiei, pot afla acum mai multe despre planete in timpul drumetiilor pe munte, informeaza luni agentia DPA.
Biroul de turism Cortina Turismo a anuntat ca a fost creat un nout traseu de drumetie 'printre planete', care duce, intr-o jumatate de ora, din cartierul Pie Tofana al statiunii Cortina d'Ampezzo, la observatorul si planetariul din varful Col Druscie (1778 metri altitudine), potrivit Agerpres.
De-a lungul traseului sunt instalate panouri cu informatii despre planetele sistemului solar si mai ales despre soare, noteaza DPA. mai mult
Luni, 08 Septembrie 2014, ora 16:13