Pregatirile pentru alegerile parlamentare sunt un fel de curatenie de toamna. Se scot covoarele, se bat de praf, se spala geamurile, se arunca gunoaiele, se reamenajeaza. Asa si cu listele parlamentare. Mai mult, in fiecare ciclu electoral, un partid trece cu caruta pe ulita si strange ce nu mai au nevoie altii. Recicleaza parlamentari.
In ciclul acesta electoral, unul dintre reciclatori este Partidul Ecologist Roman. Ce potriveala! Este si asta un fel de ecologie politica. Daca am duce exercitiul acesta al demonstratiei reciclarii politice am putea spune si ca locul unde se aduna acestia pare mai degraba 2 in 1: reciclare, dar si un cimitir al elefantilor politici. Politica nu are doar vitrina cu partidele din prima liga, mai sunt zonele ca un fel de talciocuri unde gasesti piese de schimb, vechituri, lucruri stricate pe care le poti repara, lucruri pe care le poti prezenta altceva decat sunt de fapt, lucruri care nu se nimeresc, dar cine stie la ce le poti folosi, le mai vopsesti, le mai adaugi ceva sau le mai rupi cate ceva ca sa se potriveasca in cutiile de cadouri. Asta daca vrei sa faci cadouri politice reciclate. Niciodata nu stii in politica romaneasca cand iti foloseste un surub. Ce bine prinde pentru o majoritate dorita sau o motiune de cenzura. (A se vedea cazul Sorin Campeanu and Daniel Constantin, si ce bine au prins PNL-ului!). Apoi, PER nu este un partid scos din maneca, nu, ci are o lunga istorie in spate. In ultimii ani a tot gravitat in jurul PSD.... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 00:00
Se spune despre Niels Schnecker ca a facut in jumatate de viata, ceea ce alti n-ar fi facut in trei. Acum, se lupta pe trei fronturi. Este consultant, profesor si, recent, a intrat in media. Prima ipostaza ii este cea mai apropiata de caracter.
"Intotdeauna m-am simtit un consultant, indiferent care a fost postura mea. Daca ar fi sa-mi pun toata viata sub o singura meserie, as numi-o 'troubleshooting', omul care cauta solutii", a declarat Niels Schnecker, intr-un interviu pentru Business24.
V-ati gandit vreodata sa intrati in politica romaneasca?
Niciodata nu as vrea sa intru in politica. Nu doar in Romania, ci in general. Ma simt mai bine in postura de consilier, consultant, analist. Nu sunt genul de om caruia sa-i placa sa stea in primul rand.
Prefer sa lucrez cu cineva care are talente politice. Eu nu am, sunt foarte direct, nu am foarte multa rabdare.
Am avut oportunitatea sa intru in politica in SUA, cand eram foarte tanar. Inca de atunci, am hotarat ca nu este locul pe care mi-l doresc si prefer randurile din spate.
Daca v-ar propune presedintele Romaniei sa-i fiti consilier, ati accepta?
Posturile de consultant in orice forma sunt interesante. Dar nu posturile de executivi.
Consilierul prezidential in Romania e mai mult o pozitie politica decat o pozitie reala de consultant. Si nu ma refer la presedintele Basescu in particular.
In general, pozitiile ocupate de consilieri au avut si incarcatura politica.
Nu m-as da deoparte sa... mai mult
Sambata, 24 Martie 2012, ora 00:00
Politicienii nostri se "bucura" de una dintre cele mai scazute credibilitati din Europa in rindul publicului. Englezii au crezut intr-un Churchill care le promitea doar "singe, sudoare si lacrimi", francezii intr-un de Gaulle care le reinventa mitologia nationala. Ce-i lipseste politicianului roman?Inca din Antichitate, Aristotel formula conditiile unei retorici de succes.
Pentru asta, spunea filozoful, discursul public, rostit sau scris, trebuie sa contina trei "ingrediente" absolut necesare: etosul, logosul si patosul.
Etosul tinea de credibilitatea persoanei care face o afirmatie. Logosul de continutul afirmatiei, de logica acesteia. Patosul tinea de gradul in care cel care rosteste afirmatia crede el insusi in adevarul acesteia.
Referitor la acest ultim aspect, merita sa ne amintim ce spunea Lincoln: "Poti minti o persoana o viata, pe toti o vreme, dar nu-i poti minti mereu pe toti".
Cu alte cuvinte, absenta patosului - credinta vorbitorului in propriile-i afirmatii - este "simtita" macar de o parte importanta a publicului si diminueaza dramatic celelalte componente, chiar daca exista, respectiv etosul si patosul.
Sa le luam pe rind.
Cit "etos" exista in politicianul roman de astazi?
Cu alte cuvinte, cit de credibil este el, ca persoana/personalitate/personaj in ochii publicului? Din punct de vedere strict profesional, prea putini dintre ei au cu ce se lauda, indiferent ca sunt economisti, ingineri, profesori sau fosti/actuali oameni de afaceri.
Profitind de... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 20:20