Peste 2,5 milioane de persoane au tranzitat, in perioada 20 decembrie - 3 ianuarie, frontiera romana, fiind inregistrata o crestere cu aproximativ 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cele mai mari valori de trafic au fost la punctele de trecere a frontierei din vestul tarii. Politia de Frontiera se asteapta ca traficul sa se intensifice, in perioada urmatoare, pe sensul de iesire din tara, intrucat romanii se vor intoarce in strainatate dupa vacanta, dar si la frontiera cu Republica Moldova, pe sensul de intrare in tara, avand in vedere ca multi turisti vor veni sa petreaca in tara noastra sarbatorile pe rit vechi.
Potrivit Politiei de Frontiera, in perioada sarbatorilor de iarna si in primele zile ale anului 2020, traficul prin punctele de trecere a frontierei a inregistrat cresteri fata de o perioada normala, astfel ca s-au luat masuri pentru fluidizarea traficului, nefiind inregistrate blocaje sau timpi mari de asteptare.
Sursa citata anunta ca, intrucat vacanta de iarna se incheie si in curand vor incepe sarbatorile de iarna pe rit vechi, masurile vor fi mentinute, prin suplimentarea numarului de politisti de frontiera si folosirea la maxim a capacitatii punctelor de trecere a frontierei.
Astfel, in perioada 20 decembrie 2019 - 3 ianuarie 2020, frontiera romana a fost tranzitata de aproximativ 2.540.000 de persoane, din care 1.180.000 pe sensul de iesire din tara si 1.360.000 pe sensul de intrare in tara, si 573.000 de mijloace de transport, fiind... mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 17:27
Operatorii sistemelor de transport al gazelor naturale din Romania si Ucraina au semnat un acord de interconectare care permite furnizarea gazelor din Turcia si sudul Europei catre Ucraina si Republica Moldova, a anuntat miercuri compania ucraineana, transmite Reuters.
Potrivit furnizorului de informatii S&P Global Platts, acordul semnat miercuri de noul operator al retelei de gazoducte din Ucraina (GTSO) si compania romaneasca Transgaz va permite livrarea de gaze naturale din Romania spre nord in Ucraina si Republica Moldova la punctul de interconectare Isaccea-Orlovka, incepand cu data de 1 ianuarie 2020.
Acordul permite tuturor furnizorilor sa transporte gaze naturale "fara nicio dificultate" via o noua ruta de aprovizionare - din sudul Europei si Turcia via Bulgaria si Romania spre Ucraina si mai departe spre Republica Moldova, a informat compania GTSO intr-un comunicat.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2020, va fi disponibila capacitate la punctul de interconectare Isaccea-Orlovka pe granita dintre Ucraina si Romania. Capacitatea care va fi disponibila pe directia Ucraina-Romania va fi de 17,8 milioane metri cubi pe zi, in timp ce in directia opusa va fi disponibila o capacitate de 15,8 milioane metri cubi pe zi.
"Aceasta este o decizie istorica deoarece creeaza o ruta suplimentara pentru importul de gaze naturale in Ucraina, in primul rand pentru a furniza gaze consumatorilor din Republica Moldova si consumatorilor ucraineni din regiunea Odesa, amplasata in... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 15:08
Romania pierde anual 1,5 miliarde de euro pentru ca traficul de tranzit al marfurilor de la Marea Neagra spre Europa l-am pierdut complet si se face prin toate celelalte porturi estice ale Europei, mai putin prin Romania, a declarat joi Sorin Bota, deputat PSD, la conferinta "2018 - Moment de rascruce pentru infrastructura din Romania".
"Daca luam in calcul traficul de tranzit de la Marea Neagra spre Europa l-am pierdut complet. Astazi se face prin toate celelalte porturi estice ale Europei si mai putin prin Romania, inclusiv, din pacate, traficul pentru importul de marfuri romanesti.
Au ajuns sa se importe prin alte porturi europene decat prin portul Constanta. Dau o cifra. Am facut un mic studiu.
Pierderea anuala din acest trafic si din faptul ca aceste marfuri nu sunt taxate la intrarea in Uniunea Europeana pe teritoriul Romaniei este undeva la 1,5 miliarde de euro pe ansamblul acestui business, de la port, taxe, canale, profituri, agenti economici.
Si la capat ce? Transportatorii si administratorii de infrastructura: tui, taxe de navigatie, taxe de autostrazi si asa mai departe. Un calcul duce la aceasta suma anuala", a spus Sorin Bota.
Potrivit acestuia, avem crestere economica si a importurilor, dar acest trafic stagneaza sau merge in jos. De asemenea, acesta a spus ca este nevoie de a restructura anumite institutii.
"Avem un punct comun cu colegii din opozitie legat de faptul ca astazi la nivelul CFR si acolo inca nu s-au facut restructurari, nici... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 14:19
Cehia ar putea fi utilizata de teroristi ca tara de tranzit pentru a se deplasa spre Franta si alte tari, a indicat joi premierul ceh Bohuslav Sobotka (foto), referindu-se la un raport al serviciilor de informatii din tara sa.
"Dispunem de indicii, prin efortul serviciilor noastre de informatii, ca Praga, Republica Ceha, este utilizata ca loc de tranzit", a declarat la Odolena Voda (suburbia nordica a capitalei cehe) prim-ministrul ceh, citat de agentia CTK.
"Dar nu este vorba numai de Republica Ceha", a adaugat el.
Potrivit presei franceze, citata de AFP, jihadistul francez Reda Hame, arestat in 11 august la intoarcerea sa din Siria, fusese instruit de Abdelhamid Abaaoud, presupusul ...citeste mai departe despre "O tara importanta din UE recunoaste la cel mai inalt nivel ca e tranzitata de teroristi" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 08:38
Directorul grupului rus Gazprom, Alexei Miller, l-a informat miercuri pe Comisarul european pentru Energie, Maros Sefcovic, ca noua pozitie de negociere a Moscovei este ca tranzitul gazelor rusesti spre UE via Ucraina va fi redirectionat prin Turcia si in consecinta Europa ar trebui sa se grabeasca sa construiasca noi capacitati de transport pentru a putea primi gaze naturale de la un hub amplasat la granita dintre Turcia si Grecia, transmite Interfax.
Luna trecuta, Gazprom a decis sa abandoneze proiectul gazoductului South Stream urmand in schimb sa construiasca un gazoduct spre Turcia, potrivit Agerpres.
'Proiectul South Stream este inchis. Conducta Turkish Stream este singura ruta prin care 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusesti, care in prezent sunt livrate via Ucraina, pot fi furnizate. Nu exista alte variante. Partenerii nostri europeni au fost informati de acest lucru, iar sarcina lor este acum sa puna la punct infrastructurile necesare de la granita dintre Turcia si Grecia', a spus Alexei Miller. 'Partenerii europeni au la dispozitia doar cativa ani. Este un calendar foarte scurt. Pentru a respecta termenul limita eforturile destinate construirii de noi conducte in tarile UE trebuie sa inceapa imediat, altfel gazul va ajunge pe alte piete', a spus Miller.
Conducta South Stream, ale carei lucrari au fost lansate in decembrie 2012, ar fi urmat sa lege Rusia de Bulgaria, pentru a se indrepta apoi spre Europa Centrala, prin Serbia, Ungaria si... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 10:02
In urma cu 25 de ani, in 1989, Europa Centrala si de Est se angaja intr-o transformare istorica, de la comunismul autoritar la capitalismul democratic.
David Lipton, fost director al Consiliului National Economic si Consiliului de Securitate Nationala in Administratia Obama, actualmente adjunct al directorului FMI, analizeaza, pentru Project Syndicate, realizarile regiunii, lectiile invatate si provocarile care ii stau in fata.
Expertul este de parere ca ar fi o greseala sa credem ca succesul transformarii prin care a trecut regiunea era inevitabil. La sfarsitul Razboiului Rece, economiile Europei Centrale si de Est erau impovarate de faptul ca totul se afla in proprietatea statului si investitiile erau concentrate in industria grea.
Politicile fiscale si monetare se concentrasera pe sporirea cresterii industriale, fara a tine cont de echilibrul macroeconomic, ceea ce a rezultat in cerere excesiva si penurii larg raspandite. Mai mult, regiunea era afectata de datorii externe ...citeste mai departe despre "Cei 25 de ani de tranzitie ai Europei de Est" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 18:05
Ucraina nu poate garanta un tranzit neintrerupt al livrarilor de gaze ruse pe teritoriul sau in cazul in care nu va fi incheiat un nou acord privind tranzitul cu Federatia Rusa, a declarat Andrei Kobolev, presedintele Consiliului de administratie al societatii ucrainene de gaze Naftogaz Ukraini, intr-un interviu aparut luni in publicatia germana Handelsblatt, citata de agentia de presa ITAR-TASS.
"Avem nevoie urgent de un nou acord de tranzit, altfel nu putem garanta un tranzit fiabil, neintrerupt (al gazelor rusesti) pe teritoriul Ucrainei", a afirmat acelasi oficial, transmite Agerpres.
Partea ucraineana are nevoie urgent de contracte de tranzit, care sa fie incheiate intre Naftogaz - Ukrtransgaz si compania rusa de gaze Gazprom si operatorul sistemului de transport al gazelor Eustream, care sa reprezinte interesele UE.
Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a declarat anterior ca Rusia va livra Ucrainei circa 5 miliarde metri cubi de gaze, cu plata in avans, in cazul adoptarii tuturor intelegerilor convenite la sfarsitul saptamanii trecute la Berlin.
Cu toate acestea, potrivit presei ruse, directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, a declarat ca nu exista nimic clar in ceea ce priveste rambursarea datoriei de catre Ucraina pentru importurile de gaze ruse.
Vineri, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a declarat ca Ucraina si Rusia au convenit asupra unui pret provizoriu la livrarile de gaze de 385 dolari pe mia metri cubi.... mai mult
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 16:02
Procesul de transformare a Garii de Nord din statie terminus in statie de tranzit ar implica investitii de peste 1,5 miliarde de euro din fonduri europene, si ar presupune in principal ingroparea tuturor liniilor de cale ferata, pentru a utiliza mult mai bine spatiul de la suprafata, a declarat, sambata, George Micu, directorul general al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA.
"In prezent sunt discutii pentru un proiect mare de modernizare a Garii de Nord, care ar presupune transformarea acesteia din statie terminus in statie de tranzit. Suntem in faza de studiu de fezabilitate, printr-o colaborare cu o firma belgiana, insa conform estimarilor ar fi nevoie de o investitie de peste 1,5 miliarde de euro, din fonduri europene. Prin acest proces de modernizare, toate liniile de cale ferata din Gara de Nord ar urma sa fie ingropate, pentru a utiliza mult mai bine spatiul de la suprafata", a afirmat George Micu.
Potrivit acestuia, o crestere semnificativa a vitezei de circulatie a trenurilor ar fi posibila peste 10 ani, insa doar in conditiile unor investitii sustinute pentru modernizarea sistemului feroviar.
'O crestere semnificativa a vitezei trenurilor nu va putea avea loc mai devreme de 10 ani, si asta doar in conditiile unor investitii sustinute pentru modernizarea sistemului feroviar. In ultimii 20 de ani, investitiile in calea ferata au fost mult mai mici decat necesitatile. Dupa modernizare, viteza trenurilor care circula pe coridoarele europene ar putea... mai mult
Sambata, 16 Noiembrie 2013, ora 15:05
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si Televiziunea Romana vor derula in parteneriat campania de informare a populatiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra, a anuntat, joi, Laura Georgescu, presedintele CNA.
Anuntul a fost facut de Laura Georgescu, joi, la International Digital Forum, organizat la Bucuresti de Asociatia pentru Comunicatii Digitale (ACD).
"A venit ziua in care CNA anunta oficial ca astazi demareaza campania de informare si mediatizare a strategiei de trecere de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra. Am apasat butonul On Air", a spus Laura Georgescu.
Ea a spus ca acest anunt vine ca urmare a unei serii de intalniri, "fructificate in trei documente", respectiv un parteneriat oficial semnat joi dimineata intre Consiliul National al Audiovizualului, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si Asociatia pentru Comunicatii Digitale.
"Un al doilea parteneriat este cu televiziunea publica, care ne va fi principalul partener in difuzarea spoturilor de televiziune (de promovare a tranzitiei la TV digitala terestra, n.r.)", a spus Laura Georgescu.
Presedintele CNA a spus ca vineri urmeaza sa semneze si un parteneriat cu radioul public.
Georgescu a mai spus ca CNA va aduce in cadrul acestui proces in primul rand expertiza celorlalte state membre, Polonia si Macedonia, care au definitivat tranzitia la televiziunea... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 13:51