Efectul de levier pe piata bursiera este un instrument care permite traderului sa-si mareasca capacitatea de investitie mobilizand doar o parte din capitalul sau total. Invatati sa folositi eficient efectul de levier!
Cum sa folositi corect efectul de levier?
Adesea prezentat ca principalul responsabil pentru pierderile investitorilor incepatori, in special pe Forex, efectul de levier este de fapt o sabie cu doua taisuri care va permite sa va mariti castigurile de zece ori.
Deci, cum sa folositi efectul de levier si sa faceti din el un aliat? Dar mai intai de toate, ce este efectul de levier mai exact si cum functioneaza?
Care este efectul de levier?
Efectul de levier pe piata bursiera este un instrument care permite traderului sa-si mareasca capacitatea de investitie mobilizand doar o parte din capitalul sau total.
In mod concret, datorita efectului de levier, puteti deschide pozitii de pana la 1000 de ori mai mari decat valoarea capitalului.
Exemplu
Efectul de levier este notat in felul urmator: efect de levier 1:50 sau efect de levier 1:100, de exemplu.
Un efect de levier de 100 (1:100) inseamna ca, pentru un capital de 100 de euro, aveti posibilitatea de a tranzactiona cu o suma de 10.000 de euro.
Acesta este un avantaj de netagaduit si, desi este posibil sa se tranzactioneze fara efect de levier, multi traderi prefera sa-si asume riscuri si sa-si vada castigurile multiplicate.
Care instrumente financiare sunt caracterizate prin... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 13:23
China a introdus luni propriile sale contracte petroliere futures, in ideea de a oferi o alternativa la Brent si WTI, contractele in dolari care in prezent sunt indicatori de referinta pe piata petroliera mondiala, transmite Xinhua.
Contracte futures sunt fi denominate in yuan si sunt tranzactionate la Bursa Internationala de Energie de la Shanghai (Shanghai International Energy Exchange). Noile contracte cotate la Shanghai ar urma sa concureze cu Brent-ul londonez si West Texas Intermediate (WTI) de la New York, ambele denominate in dolari, care domina in prezent tranzactiile mondiale cu titei brut.
Ele sunt deschise si investitorilor straini, sporind utilizarea yuanului pe piata internationala, in conditiile in care Beijingul vrea sa faca din yuan o moneda de referinta mondiala, in pofida restrictiilor draconice cu privire la convertibilitatea sa.
Petrolul inclus in contractele futures va fi livrat in perioada septembrie 2018 - martie 2019. Preturile de referinta ale celor 15 contracte listate a fost stabilite la 416 yuani (65,8 dolari), 388 yuani si 375 yuani per baril, in functie de data de livrare.
China este cel mai mare importator mondial de titei si introducerea contractelor futures denominate in yuani reprezinta o piatra de hotar pentru piata chineza, a afirmat David Martin, seful diviziei Global Clearing pentru regiunea Asia Pacific la J.P. Morgan. Acesta a adaugat ca J.P. Morgan este incantata sa ofere imediat aceste contracte futures clientilor din... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 16:16
CME Group, operatorul pietei de derivate financiare Chicago Mercantile Exchange, a anuntat, miercuri, ca va lansa la inceputul lunii iunie un contract futures pe grau pentru regiunea Marii Neagre, cu livrarea in porturile din Romania, Ucraina si Rusia.
"Acum, mai mult decat oricand, lumea depinde de regiunea Marii Negre pentru a produce grau si alte cereale necesare acoperirii cererii globale de alimente. Credem cu tarie ca acest contract nu doar va stabili o piata forward pentru preturile regionale la grau, dar are potentialul de a se dezvolta intr-un adevarat indicator regional pentru stabilirea pretului regional", potrivit unui comunicat al CME.
Fiecare contract va viza o cantitate de 136 tone de grau si va fi denominat in dolari.
Exporturile de grau la nivel mondial se situeaza la aproape 140 de milioane de tone. In ultimii ani, regiunea Marii Negre a asigurat peste o cincime din exporturile la nivel mondial. Aceasta revenire si volatilitatea preturilor din regiune a subliniat necesitatea pentru un instrument efectiv de hedging, legat puternic de piata graului din zona Marii Negre, noteaza CME.
Dupa perioadele necesare pentru analiza de catre autoritatile de reglementare, contractele Black Sea Wheat Futures vor fi listate si disponibile pentru tranzactionare electronica pe cea mai importanta platforma de tranzactionare a graului la nivel mondial, CME Globex, incepand cu prima luna de listare, iulie 2012, se arata in comunicat.
Noul contract ar putea juca... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 20:28
Bursa de la Sibiu (Sibex) anunta ca va lansa, de luni, sase noi contracte futures cu activ suport cursuri valutare si care sunt denominate in lei cu scadente trimestriale in martie, iunie, septembrie si decembrie, transmite NewsIn.
Astfel, noile instrumente introduse la tranzactionare sunt contractul futures cu activ suport raportul dolar SUA / yen japonez, cu simbolul USD/JPY_RON, contractul futures cu activ suport raportul euro / yen japonez, cu simbolul EUR/JPY_RON si contractul futures cu activ suport raportul euro/ franc elvetian, cu simbolul EUR/CHF_RON.
Totodata, este vorba despre contractul futures cu activ suport raportul euro / lira sterlina, cu simbolul EUR/GBP_RON, contractul futures cu activ suport raportul dolar SUA / franc elvetian, cu simbolul USD/CHF_RON si de contractul futures cu activ suport raportul lira sterlina / dolar SUA, cu simbolul GBP/USD_RON.
"Aceste contracte sunt denominate in lei cu scadente trimestriale in martie, iunie, septembrie si decembrie, pentru fiecare scadenta prima zi de tranzactionare cu 12 luni inainte", spun reprezentantii Sibex.
Contractele vor beneficia de Market-Makeri.
Cu aceste produse, Sibex "vine in intampinarea speculatorilor interesati de contractele futures pe cursurile de schimb ale celor mai importante monede din lume, facilitandu-le tranzactionarea unor perechi valutare direct in lei, pe o piata reglementata si la costuri reduse intr-un program extins de tranzactionare de peste 14 ore (9.45-23.15)".
In... mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 18:34
Tradeville vrea sa creasca accesibilitatea in piata bursiera prin intermediul contractelor Gold Futures, la piata globala a aurului, cu toate implicatiile pe care acest fapt le are pentru investitori.Se stie foarte bine ca aurul este "moneda sigura" pe care pariaza investitorii in momentul in care se inregistreaza turbulente pe piata mondiala."Aurul ofera posibilitatea de a profita din anticiparea evolutiei anumitor indicatori macroeconomici la nivel global, el fiind un mod in care traderii isi pot proteja portofoliul impotriva socurilor economice sau pot obtine profituri real pozitive in conditii de hiperinflatie", a anuntat compania ,intr-un comunicat remis Ziare.com.Cotatia contractelor futures este nivelul, in puncte, al pretului in dolari SUA (USD), corespunzator unei uncii troy de aur.
Cotatia este exprimata cu o zecimala (Ex: 1.347,5 (USD)/uncie troy de aur- n.r ).Tranzactionarea contractelor futures se efectueaza prin executarea automata a ordinelor de bursa in cadrul unei piete principale de tip Regular. mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 22:31
Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex) a anuntat marti primirea din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) a certificatului de inregistrare a contractului futures pe petrol avand simbolul DEOIL_LSC, relateaza NewsIn.Activul suport al noului instrument este petrolul de tip Light Sweet Crude.
Marimea obiectului contractului este de 100 lei x cotatia in dolari SUA pentru un baril de petrol de tip Light Sweet Crude, cotatia este in dolari pe baril. iar pasul de tranzactionare este de 0,01 puncte (1 RON pe contract).
Noul instrument va fi disponibil cu scadente de una, doua si trei luni.
Data scadentei este a cincea zi lucratoare anterioara celei de-a 25-a zi calendaristice din luna precedenta lunii de scadenta.
"Pozitiile ramase deschise se lichideaza prin decontare finala in fonduri, respectiv prin plata in lei a diferentelor dintre valoarea contractului si 100 x valoarea pretului de cotare (settlement price) a contractului futures E-mini Sweet Crude Oil pentru aceeasi scadenta, publicat de Chicago Mercantile Exchange in ziua scadentei contractului DEOIL_LSC", se arata in comunicat.
Marjele pentru acest instrument vor fi calculate si anuntate de catre Casa Romana de Compensatie, urmand ca noul contract sa fie lansat pana la finalul lunii martie. mai mult
Marti, 15 Martie 2011, ora 16:24
Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex) a anuntat joi lansarea la tranzactionare, incepand de luni, a contractului futures pe actiunile Bursei de Valori Bucuresti avand simbolul DEBVB, respectiv a contractului cu optiuni pe contractul futures DEBVB, avand simbolul OPDEBVB, precizeaza NewsIn.Noul contract futures cu simbolul DEBVB va avea scadente de 3 si 6 luni.
Astfel, primele doua scadente pe care contractul DEBVB va fi disponibil sunt decembrie 2010 si martie 2011. Pentru fiecare scadenta, prima zi de tranzactionare este cu sase luni inainte.
Marimea obiectului contractului este de 100 de actiuni BVB, cotatia este in lei/actiune, pasul de tranzactionare fiind de 0,1 lei/contract."Data scadentei este cea de a treia zi de vineri din luna de scadenta. Daca a treia zi de vineri din luna de scadenta nu este zi lucratoare, data scadentei va fi ultima zi lucratoare dinaintea celei de-a treia zi de vineri din luna de scadenta", se arata in comunicat.Pentru optiunile OPDEBVB, marimea obiectului contractului este un contract futures DEBVB, cotatia primei este in lei/actiune iar scadentele vor fi de asemenea de trei si sase luni. mai mult
Joi, 30 Septembrie 2010, ora 14:43
Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex) a anuntat, joi, ca lanseaza la tranzactionare, incepand de luni 26 iulie, contractul futures pe aur, denominat in lei avand simbolul SIBGOLD_RON, precizeaza NewsIn.Pentru acest instrument financiar, BMFM a primit de la CNVM certificatului de inregistrare cu nr. 91/20.07.2010.
Noul instrument cu simbolul SIBGOLD_RON va avea scadente de pana la 6 luni, in lunile pare ale anului (februarie, aprilie, iunie, august, octombrie si decembrie).
Astfel, pentru fiecare scadenta, prima zi de tranzactionare este cu sase luni inainte de scadenta, se arata intr-un comunicat transmis de Sibex.
Marimea obiectului contractului este de 10 x cotatia in dolari SUA pentru 1 Gold Troy Ounce, pasul de tranzactionare fiind de 0,10 dolari.
"Pretul de lichidare la scadenta a pozitiilor ramase deschise este egal cu cotatie P.M. (post-meridian) de referinta a aurului, comunicata de London Gold Market Fixing Ltd. din ziua scadentei.
Pozitiile ramase deschide se lichideaza prin decontarea in lei a diferentelor dintre valoare contractului si 10 X cotatia P.M de referinta a aurului comunicata de London Gold Market Fixing Ltd.", se mai arata in comunicat.
Data scadentei este antepenultima zi lucratoare din lunile de scadenta, iar in ce priveste programul de tranzactionare pentru SIBGOLD_RON, intre orele 09:15 si 09:45 va avea loc presesiunea, iar de la 09:45 la 19:00 - sesiunea de tranzactionare. mai mult
Joi, 22 Iulie 2010, ora 17:00
Noul program de tranzactionare a tuturor instrumentelor financiare derivate tranzactionate la Bursa din Sibiu se va incheia la ora 19:00, de luni 26 iulie, cu exceptia contractului futures pe indicele Dow Jones Industrial Average, cu marja in dolari, (DEDJIA_USD) care se incheie la ora 17:00, informeaza NewsIn."In acest sens, Bursa din Sibiu a primit Avizul CNVM cu nr. 26/13.07.2010, privind modificarea programului de tranzactionare pe piata reglementata de instrumente financiare derivate, stabilit conform deciziei nr. 155 a Consiliului de Administratie al S.C. BMFM S.A., din data de 10/06.2010", se arata intr-un comunicat transmis joi de Sibex.
Astfel, din 26 iulie, intre orele 9:15 si 9:45 va avea loc presesiunea, iar intre 9:45 si 19:00 - sesiunea de tranzactionare.
"Sibex a decis prelungirea programului, ca urmare a rezultatelor foarte bune inregistrate pe contractul futures Dow Jones Industrial Average, denominat in lei (DEDJIA_RON), care se tranzactiona deja dupa un program prelungit pana la ora 19:00, din data de 15 martie 2010.
Masura vizeaza cresterea volumelor si pe alte produse, in conditiile in care investitorii vor putea tranzactiona pe o perioada extinsa de timp, simultan cu Bursa de pe Wall-Street, care este un factor major de influenta pe plan global", se mai arata in comunicat. mai mult
Joi, 22 Iulie 2010, ora 16:50