China a introdus luni propriile sale contracte petroliere futures, in ideea de a oferi o alternativa la Brent si WTI, contractele in dolari care in prezent sunt indicatori de referinta pe piata petroliera mondiala, transmite Xinhua.
Contracte futures sunt fi denominate in yuan si sunt tranzactionate la Bursa Internationala de Energie de la Shanghai (Shanghai International Energy Exchange). Noile contracte cotate la Shanghai ar urma sa concureze cu Brent-ul londonez si West Texas Intermediate (WTI) de la New York, ambele denominate in dolari, care domina in prezent tranzactiile mondiale cu titei brut.
Ele sunt deschise si investitorilor straini, sporind utilizarea yuanului pe piata internationala, in conditiile in care Beijingul vrea sa faca din yuan o moneda de referinta mondiala, in pofida restrictiilor draconice cu privire la convertibilitatea sa.
Petrolul inclus in contractele futures va fi livrat in perioada septembrie 2018 - martie 2019. Preturile de referinta ale celor 15 contracte listate a fost stabilite la 416 yuani (65,8 dolari), 388 yuani si 375 yuani per baril, in functie de data de livrare.
China este cel mai mare importator mondial de titei si introducerea contractelor futures denominate in yuani reprezinta o piatra de hotar pentru piata chineza, a afirmat David Martin, seful diviziei Global Clearing pentru regiunea Asia Pacific la J.P. Morgan. Acesta a adaugat ca J.P. Morgan este incantata sa ofere imediat aceste contracte futures clientilor din... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 16:16
Cotatia monedei virtuale bitcoin a scazut semnificativ vineri pe pietele din Asia, apropiindu-se de 13.000 de dolari, un declin de 30% comparativ cu cotatia record de aproape 20.000 de dolari inregistrata la inceputul saptamanii, transmit AFP si Reuters.
In jurul orei 12:50 la Tokyo (03:50 GMT), moneda bitcoin se tranzactiona pentru aproximativ 13.248 de dolari, fata de aproximativ 15.800 dolari la inceputul diminetii, adica o scadere de peste 16%.
Moneda virtuala, care la inceputul anului era cotata la 1.000 de dolari, a urcat duminica pana la o cotatie record de 19.666 de dolari, dupa ce operatorul bursier CME Group a lansat tranzactiile futures cu bitcoin. Incepand de duminica si pana astazi, bitcoin a pierdut o treime din valoare.
"Trebuie sa tinem cont de faptul ca bitcoin a crescut foarte mult in acest an astfel ca o corectie este intotdeauna posibila", a declarat Shane Chanel, analist la ASR Wealth Advisers in Sydney.
Nu este pentru prima data cand bitcoin inregistreaza aceste fluctuatii mari. In noiembrie, moneda virtuala a pierdut aproape 30% din valoare in patru ani, de la 7.888 la 5.555 de dolari. Anterior, in luna septembrie a pierdut 40% de la 4.979 pana la 2.972 dolari.
Spre deosebire de dolar sau euro, acest mijloc de plata nu este emis de o banca centrala, ci creat in mod descentralizat de calculatoare care utilizeaza algoritmi complicati.
Bancile, care in cazul bitcoin nu mai joaca rolul clasic de intermediari in tranzactiile financiare,... mai mult
Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 15:12
Pentru multi investitori revenirea constanta a preturilor la petrol si minereuri a reprezentat un motiv de bucurie. Marii bancheri avertizeaza insa clientii ca fenomenul risca sa se dovedeasca doar un balon de sapun, neavand niciun element de sustinere in economia reala.
O noua prabusire a preturilor poate avea loc in vara acestui an, iar Barclays, Morgan Stanley si Deutsche Bank au emis rapoarte in care sfatuiesc investitorii sa tranzactioneze prudent pe energie si minereuri, pentru a evita sa pice prada speculatiilor de pe piata produselor derivate, arata ziarul The Telegraph.
Pret nejustificat
Fata de luna ianuarie, pretul petrolului a crescut cu aproximativ 40%, desi peisajul economic din China, Statele Unite si la nivel global este caracterizat de anemia productiei.
"Atentie, cresterea nu va tine mult! Riscul unei prabusiri a pretului in piata materiilor prime este din ce in ce mai mare", avertizeaza analistii Barclays.
Tot ei subliniaza diferentele existente intre pretul materiilor prime tranzactionate la zi si cel inregistrat in tranzactiile din piata futures, unde totul pare zugravit in culori optimiste.
Datele prelucrate de analistii Barclays arata ca rezervele de petrol constituite in Angola si Nigeria depasesc 80 milioane de barili, iar alte cantitati importante sunt stocate in Marea Nordului si Mediterana.
Practic, stocurile globale de petrol cresc cu aproximativ un million de barili pe zi.
In raportul Morgan Stanley se arata ca... mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 15:18
Dupa ce Banca Mondiala a redus prognoza de crestere economica globala, bursele europene au deschis joi in scadere, la minimul ultimelor sapte saptamani, pe piata circuland si zvonuri ca bancile centrale ar putea reduce programele de stimulare monetara a economiei.
Aprecierea yenului a determinat prabusirea din nou joi a Bursei de la Tokyo, care a pierdut o cincime din capitalizarea din ultimele 3 saptamani.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a scazut cu 1,6% in debutul sedintei de tranzactionare, transmite Bloomberg. Indicatorul a pierdut 7,9% din 22 mai, cand presedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a afirmat ca institutia pe care o conduce ar putea reduce programul de relaxare cantitativa daca situatia economiei americane se va imbunatati in mod sustenabil.
In acelasi timp si pietele asiatice au scazut joi cu 2,5%, pe fondul unui declin abrupt al bursei de la Tokyo.
Indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokyo s-a prabusit joi cu 6,4%, inregistrand cea de-a treia scadere de peste 5% intr-o singura sedinta din ultimele 4 saptamani.
Declinul a fost cauzat de aprecierea yenului fata de dolar, care a afectat actiunile exportatorilor.
Tranzactiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York indica scaderi de 0,5%. Banca Mondiala a revizuit prognoza de crestere economica globala pentru acest an de la 2,4% la 2,2%, fata de o expansiune de 2,3% anul trecut. mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 11:44
Valoarea tranzactiilor derulate saptamana trecuta la Bursa de Valori Bucuresti s-a ridicat la 198,71 milioane lei, tranzactiile cu actiuni cumuland 183,86 milioane lei, cu 29,58% mai mult decat in saptamana precedenta, conform unei analize Puls Capital.
Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea, in valoare de 99,54 milioane lei, SIF Oltenia (SIF5) -16,34 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) - 11,77 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) -10,49 milioane lei si Banca Transilvania -10,35 milioane lei.
Tranzactiile cu produse structurate au cumulat 13,39 milioane lei, cele cu obligatiuni 590.000 lei, cu futures 40.000 lei si cu unitati de fond 830.000 lei.
In piata deal s-au realizat schimburi in valoare de 112,69 milioane lei.
Indicii bursieri au inregistrat evolutii negative, cuprinse intre minus 1,69% pe indicele BET, valoarea la inchidere a acestuia fiind de 5.655,83, si minus 2,55% pe indicele BET-NG, valoarea la inchidere a acestuia in puncte indice fiind de 678,95.
Saptamana trecuta, 18 titluri au avut evolutii pozitive, sase au avut evolutii stabile si 50 negative.
Cele mai mari cresteri s-au inregistrat pe titlurile Prodplast, COMCM Constanta si Casa de Bucovina Club de Munte, de 38,35%, 36,83% si, respectiv, de 8,30%.
Cea mai mare scadere au avut-o titlurile Siretul, de minus 15,38%, aceasta fiind urmata de cele inregistrate pe titlurile NEPI si Altur, de minus 9,68% si, respectiv, de minus 7,91%. mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 06:28
Tradeville a lansat in premiera pentru piata romaneasca aplicatia de tranzactionare la bursa destinata telefoanelor cu sistem de operare Android, dupa lansarea, anul trecut, a aplicatiei pentru iPhone si a platformei pentru telefonul mobil.Aplicatia Tradeville pentru Android poate fi utilizata atat de clientii casei de brokeraj, cat si de investitorii care nu au un cont de tranzactionare, dar doresc sa fie la curent cu evolutia pietei de capital.Beneficiind de o interfata prietenoasa, clientii Tradeville pot tranzactiona actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Sibex, Bursa din Sofia si cea din Viena, precum si instrumente derivate de pe piata romaneasca. "Dezvoltarea aplicatiei pentru telefoanele cu sistem de operare Android a fost un pas firesc avand in vedere scopul declarat, de a oferi clientilor nostri cele mai performante aplicatii dedicate tranzactionarii la bursa, la cele mai inalte standarde calitative. Odata cu aceasta lansare Tradeville dovedeste ca ramane lider inovator pe piata de capital din Romania", a declarat Mihaela Biciu, director general Tradeville.Aplicatia este o platforma intuitiva care ofera cel mai des utilizate facilitati. Astfel, detinatorii unui cont Tradeville pot lansa ordine de cumparare/vanzare pe actiuni si derivate, avand acces in timp real la informatii din piata (preturi, variatii, volume) si la adancimea pietei.
Aplicatia afiseaza in mod detaliat fiecare ordin, oferind si optiunile de modificare sau anulare a... mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 01:04
Casa de brokeraj Intercapital Invest a realizat primele tranzactii cu derivatele Dow Jones si cu actiunile Sibex, care au fost listate vineri pe propria piata, potrivit informatiilor de pe site-ul Bursei din Sibiu, informeaza NewsIn."Prin crearea pietei spot la Sibiu noi consideram ca deschid noi posibilitati atat pentru emitenti, cat si pentru investitori", a declarat vineri Gabriela Anghelache, presedintele CNVM, cu ocazia evenimentului de lansare a pietei spot a Bursei din Sibiu si a primei listari a unei burse pe piata proprie.Lansarea pietei spot si a derivatelor pe Dow Jones vine in contextul in care bursa sibiana a primit recent toate aprobarile necesare de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si a semnat un contract de sublicentiere a indicelui Dow Jones Industrial Average cu CME Group si Dow Jones Indexes.CME Group, care administreaza cea mai mare si diversificata piata de instrumente derivate din lume detine licenta exclusiva pentru contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) denominat in dolari.Contractul futures tranzactionat pe piata Sibex este denominat in dolari americani si lei, va are multiplicatorul 1 (valoarea indicelui) si scadente trimestriale de pana la 12 luni.Ca un pas premergator listarii actiunilor pe propria piata, in noiembrie 2009, actionarii operatorului de piata au votat pentru diminuarea valorii nominale a unei actiuni Sibex de la 10 lei/actiune la 1 leu/actiune. Astfel, a crescut numarul de actiuni de la... mai mult
Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 11:14
Lichiditatea Bursei din Sibiu (Sibex) a sporit de peste doua ori in sedinta de marti, la 27 milioane lei, din incheierea a 20.215 de contracte, ca urmare a entuziasmului ridicat din piata derivatelor valutare, pe simbolul EURO/RON fiind inregistrat un volum record, de peste 2,7 milioane euro, precizeaza NewsIn.In sedinta precedenta, rulajul pietei s-a cifrat la 11,1 milioane lei, in urma incheierii a 13.025 de contracte."Dupa o perioada in care pe ambele piete autohtone s-au marcat profituri, avem de a face cu un inceput de saptamana cu o evolutie oarecum indecisa, remarcandu-se desele schimbari de directie care au amplificat apetitul speculatorilor.
Dupa o deschidere optimista, cotatiile s-au reintors agresiv pe minus pe fondul stirilor negative din sectorul imobiliar in SUA, reflectate de cotatiile futures de peste ocean si de deschiderea rosie de pe Wall-Street, elemente care au influentat si futures-ul autohton", a declarat Bogdan Ungureanu, broker la Interdealer Capital, citat in comunicatul Sibex.Derivatele pe actiuni SIF Oltenia (DESIF5) au fost cele mai cautate produse din piata, cu un volum de 16.473 de contracte, in timp ce derivatele pe titluri SIF Moldova (DESIF2) au atras doar 895 de contracte.Totusi, remarcabila a fost explozia de lichiditate de pe segmentul derivatelor valutare, mai exact de pe perechea EURO/RON care a fost "protagonista" unor tranzactii record in sedinta de marti, fiind incheiate 2.765 de contracte.Moneda unica a fost cotata pentru... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2009, ora 09:28
Cotatiile derivatelor tranzactionate la Bursa din Sibiu (Sibex) au crescut ieri pana la limita maxima de variatie, mergand in tandem cu preturile actiunilor SIF de pe piata la vedere, investitorii fiind impulsionati sa incheie 25.450 de contracte la termen, in valoare de peste 20,46 milioane lei. In sedinta precedenta fusesera perfectate aproape 17.000 de contracte la termen in valoare totala de peste 13 milioane lei, dupa ce in sedinta precedenta lichiditatea pietei se cifrase la 12,6 milioane lei. Totodata, in ziua precedenta derivatele de la Bursa din Sibiu (Sibex) s-au apreciat pana la limita de variatie maxim admisa, dupa ce SIF Oltenia a anuntat ca a iesit din actionariatul Automobile Craiova, pentru 18 milioane euro, ceea ce a declansat o presiune puternica la cumparare. Derivatele pe actiuni SIF Oltenia (DESIF5) au fost cele mai cautate produse, cu 19.522 de contracte incheiate, in timp ce derivatele pe titluri SIF Moldova (DESIF2) au atras 5.327 de contracte. Derivatele pe actiuni SIF Oltenia (DESIF5), cu scadenta in iunie, s-au apreciat cu 0,080 lei, adica cu limita maxima de variatie, pana la 0,80 lei/titlu, in timp ce pentru septembrie DESIF5 s-au scumpit cu 0,080 lei, pana la 0,81 lei/actiune. Pentru decembrie, derivatele DESIF5 au fost cotate la 0,8279 lei, cu 0,080 lei mai mult decat in sedinta precedenta, iar contractele cu scadenta in martie 2010 au castigat tot 0,080 lei, ajungand la 0,8230 lei. Derivatele pe actiuni SIF Moldova (DESIF2) au fost... mai mult
Sambata, 11 Aprilie 2009, ora 09:51