Autoritatile au la dispozitie o noua arma in lupta cu cei care incearca sa isi diminueze sarcina fiscala.
Inca o directiva europeana, care face parte din pachetul de masuri ale Comisiei Europene impotriva practicilor fiscale agresive, a intrat in vigoare la inceputul lunii februarie 2020 si in Romania.
Directiva poarta un nume sugestiv - ATAD II (Anti Tax Avoidance Directive - completarea a doua) - si are ca scop descurajarea planificarii fiscale agresive care utilizeaza aranjamente de tip "hibrid".
ATAD II a fost elaborata in baza planului Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) emis in anul 2016.
Actiunea nr. 2 din acest plan isi propune sa impiedice companiile multinationale sa isi erodeze baza impozabila, apeland la diferentele de tratament fiscal dintre tarile in care activeaza societatile membre ale grupului.
Care sunt tranzactiile vizate?
In primul rand, trebuie precizat ca regula generala vizeaza tranzactiile transfrontaliere, indiferent daca sunt incheiate cu societati din acelasi grup sau nu. Prin exceptie, in anumite situatii, sunt vizate doar tranzactiile transfrontaliere intra-grup.
In al doilea rand, tranzactiile vizate sunt cele care beneficiaza de un tratament fiscal neuniform, precum dobanzi, redevente, servicii, care se aplica atat partilor afiliate, cat si entitatilor independente.
Tratamentul neuniform apare atunci cand grupurile exploateaza diferentele de tratament fiscal rezultate in urma incadrarii juridice... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 10:43
Piata intraday de energie din Romania a fost cuplata marti dupa-amiaza cu pietele similare din alte 20 de tari europene, iar primele cantitati de energie au fost deja livrate in cursul noptii trecute, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Victor Ionescu, directorul operatorului bursier OPCOM.
Este vorba despre Bulgaria, Ungaria, Croatia, Republica Ceha, Polonia, Slovenia, Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Suedia, Olanda, Portugalia si Spania.
"Acest lucru inseamna ca toti traderii din Romania vor avea la dispozitie aceleasi instrumente de tranzactionare ca si in celelalte 20 de tari europene si exista posibilitatea de a efectua tranzactii transfrontaliere cu energie. Este o etapa care dovedeste determinarea noastra de a fi pe piata europeana de energie, pe cele mai performante platforme si cu regulile europene. Este un proces foarte complex si o mare provocare pentru noi", a precizat Ionescu.
Cuplarea pietelor intraday inseamna practic ca toti traderii din tarile cuplate folosesc aceeasi platforma informatica pentru tranzactionare, care ofera transparenta totala privind preturile si volumele tranzactionate.
"Primele tranzactii s-au facut aseara, cu livrare incepand cu data de 20 noiembrie, ora 0:00", a mai spus Ionescu.
Toate acestea vor duce la cresterea lichiditatii in piata si la sporirea concurentei, a continuat el.
In urma cu cinci ani, pe 19 noiembrie 2014, piata spot de energie a Romaniei... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 12:39