Apetit pentru achizitiile de cladiri de birouri si parcuri industriale, mai putine birouri inchiriate si centre comerciale cu deschideri amanate, asa ar putea fi rezumat primul trimestru din acest an pentru piata de real estate din Romania, potrivit raportului trimestrial al CBRE, liderul pietei de consultanta imobiliara.
Investment: Apetit pentru achizitiile de birouri si spatii industriale
Volumul total al investitiilor imobiliare in primele trei luni din 2020 a fost de 120,9 milioane de euro, dintre care 85% au fost achizitii de birouri si spatii industriale, arata datele CBRE Research. Cea mai mare tranzactie pe piata de birouri a fost achizitia de catre Globalworth a 50% din actiunile proiectului Renault Bucharest Connected din vestul Bucurestiului, in timp ce pe sectorul industrial tranzactia record a trimestrului a fost reprezentata de achizitia Equest Logistic Park de catre CTP pentru suma de 30 de milioane de euro.
"Investitorii romani au continuat sa fie activi si in acest an, cu o valoare medie a achizitiei de 7,5 milioane de euro si cu o cota de piata de 19% din totalul tranzactiilor. In continuare, desi mai multe tranzactii aflate in derulare ar putea fi intarziate, estimam ca sectorul birourilor ramane cel mai activ, insa surprize placute ar putea veni si din piata spatiilor industriale, unde observam un apetit ridicat", a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE Romania.
Yieldurile au ramas stabile pe sectorul spatiilor de birouri... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 17:27
Piata imobiliara a inregistrat o evolutie spectaculoasa in 2017, cu volume record de activitate in sectorul industrial si cel de birouri.
Nivelul chiriilor a fost in general stabil, cu usoare cresteri in piata spatiilor comerciale si segmentul industrial, in timp ce preturile rezidentiale s-au apreciat in medie cu 10%, conform unui raport de specialitate, remis, joi, AGERPRES.
Segmentul industrial si logistic a inregistrat volume record de livrari si cerere la nivel national, 2017 devenind varful evolutiei pietei de pana acum. A fost finalizat un stoc speculativ nou de 500.000 metri patrati (mp), in crestere cu 42% fata de anul precedent, dezvoltatorii internationali (CTP Invest, WDP, P3, Logicor, Zacaria Group, Globalworth) raspunzand rapid la explozia cererii, conform raportului realizat de compania de consultanta imobiliara Activ Property Services.
Volumul tranzactiilor majore de inchiriere a crescut cu 70% intr-un singur an, pana la 730.000 mp la nivel national, peste 73% din cerere fiind reprezentata de activitati de logistica/depozitare.
Gradul de ocupare al stocului competitiv continua sa depaseasca 95%, majoritatea parcurilor dominante fiind integral ocupate, in timp ce nivelul chiriilor pentru spatii industriale/logistice de clasa A a avut o tendinta de usoara crestere, cu valori medii cuprinse intre 3,5 - 4 euro/mp/luna la nivel national.
Piata de birouri a raportat de asemenea o activitate in crestere. Stocul nou finalizat in Bucuresti, de 147.800... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 14:54
Contextul economic va continua sa fie favorabil tuturor segmentelor pietei imobiliare in anul 2018, cu toate ca situatia la nivel macro nu se mai bucura de aceleasi fundamente solide comparativ cu anii anteriori, se arata intr-o analiza realizata de o companie de consultanta imobiliara internationala, remisa vineri AGERPRES.
'Situatia economica din Romania anului 2017 pune presiune pe asteptarile din acest an, ca urmare a inregistrarii celor mai bune rezultate din perioada post criza', spun analistii imobiliari care apreciaza ca Romania poate depasi performantele economice ale celorlalte state din regiunea Europei Centrale si de Est si in 2018, marcand inca un an foarte bun pentru domeniul imobiliar.
Principalele 10 tendinte asociate anului 2018 in analiza realizata de Colliers International vizeaza evolutia pietei de investitii, rezultatele economice mai bune decat in majoritatea tarilor din UE, piata fortei de munca, retailul la nivel national, cererea pentru terenuri.
Luand in considerare reducerea stimulentelor fiscale si inasprirea politicii monetare incepand cu 2018, cresterea PIB va incetini pana la un nivel mai sustenabil (spre 5%), insa Romania va continua sa fie una dintre cele mai dinamice economii europene, spun analistii imobiliari.
Piata de investitii va avea parte de o evolutie spectaculoasa. Dupa acumularea in 2017 a unui volum investitional usor peste pragul de 0,9 miliarde euro si amanarea unor tranzactii pentru anul viitor, analistii de la... mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 14:59
Rusia pare sa se afunde tot mai mult in criza generata de prabusirea pretului petrolului si regimul de sanctiuni economice dictat de Occident pentru implicarea Moscovei in criza din Ucraina.
Piata imobiliara din Moscova este sectorul care a resimtit cel mai mult conditiile economice din ce in ce mai vitrege in care se scalda Rusia, vanzarile scazand cu aproape o treime in cursul anului trecut, informeaza International Business Times.
Declin rapid
Pana acum doi ani, Moscova era cotata drept unul dintre cele mai scumpe orase ale lumii, pretul unei locuinte in capitala Rusiei ajungand la sume exorbitante.
De la declansarea crizei economice insa, Moscova a coborat abrupt de pe pozitia a noua pe locul 50 in clasamentul celor mai scumpe orase de pe glob.
Declinul a fost marcat si de o scadere a tranzactiilor pe piata imobiliara, anul trecut vanzandu-se doar 113.000 de apartamente mai vechi, cu 49.000 mai putine fata de anul 2014.
Piata apartamentelor nou construite a inregistrat, de asemenea, o scadere de 18% in cursul anului trecut.
Prabusirea pietei imobiliare din capitala Rusiei a survenit pe fondul deprecierii continue a rublei, in acest moment cursul de schimb rubla/euro fiind la un minim istoric.
Pe anul in curs, declinul sectorului imobiliar din Rusia este de asteptat sa continue, expertii FMI prognozand o contractie economica de 1%, ca urmare a pretului redus al petrolului.
Prognoza anterioara emisa de economistii Fondului mentiona o scadere a... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 09:34
1O noua metoda de spalare a banilor practicata de miliardarii stabiliti in Anglia le da frisoane anchetatorilor: investitiile uriase in segmentul de lux al pietei imobiliare.
Metoda pare sa dea roade pentru cei care doresc sa-si ascunda banii in spatele unui sir interminabil de firme off-shore, atata vreme cat anchetatorii recunosc ca nu pot stabili dimensiunea fenomenului.
Spalarea de bani prin intermediul proprietatilor de lux din Londra le ofera miliardarilor atat o reducere a taxelor datorate Regatului, cat si discretia asupra dimensiunii reale a averii lor, informeaza Bloomberg.
Mogul kazah, chirias in propria-i casa
Carlton House, o resedinta din cartierul exclusivist Hamptons, evaluata la 14 milioane de lire sterline, are in dotari 7 dormitoare, sala de bal, piscina acoperita si hammam pentru 10 persoane.
Proprietarul locuintei abia a putut fi scos la iveala din spatele lungului sir de tranzactii facute de diverse firme off-shore, cu scopul de a sterge urmele acestei achizitii.
Miliardarul kazah Mukhtar Ablyazov a inceput sa faca pierduta urma proprietatilor detinute dupa ca banca BTA, la care a fost actionar, l-a acuzat de deturnarea a 6 miliarde de dolari in perioada 2005-2009.
A fost nevoie de un proces care sa ajunga in instanta suprema din Marea Britanie, pentru ca banca sa poata demonstra ca resedinta de lux ii apartine lui Ablyazov si sa o puna in executare silita.
Miliardarul kazah s-a aparat in timpul procesului sustinand ca locuinta... mai mult
Luni, 02 Martie 2015, ora 18:20
Valoarea investitiilor imobiliare ar putea ajunge in acest an la circa 500 de milioane de euro, in crestere cu peste 60% fata de 2013, in urmatoarele trei luni cel putin doua tranzactii de mari dimensiuni urmand sa fie finalizate, a declarat Ilinca Paun, managing director Colliers International.
"Exista elementele pentru care putem spune ca anul acesta ar putea fi un punct de maxim in care piata imobiliara devine lichida. Avand in vedere ca in primele sase luni valoarea tranzactiilor imobiliare a totalizat circa 300 de milioane de euro si ca cel putin doua tranzactii de mari dimensiuni se vor inchide pana la finele anului, estimam ca piata va ajunge la circa 500 milioane de euro", a explicat Paun, la un forum pe teme economice.
Investitorii au cumparat, in 2013, proprietati de circa 300 milioane euro
Anul trecut, investitorii au cumparat proprietati in valoare de circa 300 milioane de euro, iar nivelul prognozat de reprezentantul Colliers pentru 2014 ar fi un maxim al ultimilor sase ani.
Ea a adaugat ca si investitiile in terenuri s-au dublat in prima jumatate a anului fata de aceeasi perioada anului trecut, in timp ce valoarea tranzactiilor imobiliare din acest interval a fost egala cu cea inregistrata in intreg anul 2013.
"Avem semnale bune ca piata este in crestere, iar un alt element in acest sens este sectorul productiv, in conditiile in care in fiecare saptamana exista cate o companie din industria auto interesata de Romania. Asta nu inseamna ca vom... mai mult
Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 09:32
Conform agentiilor imobiliare, cererea pentru locuinte vechi si noi este in crestere aceasta toamna in ciuda faptului ca bancile sunt inca reticente in acordarea de credite in conditii mai avantajoase.
Vestea buna pentru potentialii cumparatori dar si mai putin buna pentru proprietari este faptul ca preturile stagneaza, analistii estimand ca vor exista fluctuatii de maxim 5% in a doua jumatate a lui 2014, fluctuatii ce vor consta cel mai probabil in scaderi de preturi, dar care sunt considerate normale pe o piata sanatoasa.
Toamna incepe cu o stabilizare a preturilor
Odata cu inceputul lunii septembrie se poate face bilantul primei parti a anului ajungandu-se la concluzia ca per total trendul a fost acela de stabilizare, preturile apartamentelor suferind fluctuatii usoare de doar cateva procente pe parcursul primelor 8 luni ale anului.
Toamna este anotimpul tranzactiilor, astfel ca agentii imobiliari sunt pregatiti pentru un nou val de cereri si nu vor fi dezamagiti pentru ca, dupa previziunile specialistilor cererea este in crestere pe segmentul de locuinte in marile orase.
Tot analistii sfatuiesc acei proprietari care asteapta o noua crestere spectaculoasa a preturilor sa scoata proprietatile la vanzare pentru ca aceasta nu se va intampla.
Singurele cresteri la care se pot astepta proprietarii in aceasta perioada sunt cele organice, care se intampla de la sine, in cativa ani, in urma modernizarii infrastructurii. Zonele in care locuintele mai pot... mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 15:46
Volumul tranzactiilor imobiliare din Romania va creste usor in acest an, in special pe segmentul de birouri, iar la nivel european principalele orase din Germania, alaturi de Dublin si Londra, sunt cele mai atractive piete pentru investitori, potrivit PwC.
In topul primelor zece orase pentru investitii imobiliare in acest an se plaseaza, in ordine, Munchen, Dublin, Hamburg, Berlin, Londra, Zurich, Istanbul, Copenhaga, Stockholm si Frankfurt, potrivit raportului Emerging Trends in Real EstateĀ® Europa 2014.
"In ceea ce priveste piata imobiliara din Romania ne asteptam la o usoara crestere a tranzactiilor, indeosebi pe segmentul de birouri si mult mai mica activitate de achizitie pe segmentele de retail, industrial si rezidential", a declarat Francesca Postolache, director servicii de audit, liderul echipei de servicii pentru sectorul imobiliar PwC.
Tranzactii imobiliare pe piata romaneasca de 300 de milioane de euro anul trecut
Datele companiilor de consultanta imobiliara arata ca anul trecut volumul tranzactiilor imobiliare din Romania a depasit 300 de milioane de euro.
Potrivit raportului, investitorii imobiliari se orienteaza spre pietele in redresare economica, capitalele regionale si proprietatile de clasa secundara, pe masura ce competitia pentru activele imobiliare europene de clasa A se intensifica.
"Competitia acerba pentru activele imobiliare de clasa A pe marile piete imobiliare ale Europei ii determina pe investitorii in cautare de randamente... mai mult
Joi, 13 Februarie 2014, ora 11:35
Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu 17,5% in primele opt luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2012, ajungand la 530.314, a anuntat Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
Astfel, numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu peste 79.000 fata de aceeasi perioada a anului 2012, se arata intr-un comunicat al ANCPI.
La nivel national, in luna august, au fost inregistrate 67.571 tranzactii imobiliare, cu 6.595 mai putine fata de luna precedenta si cu 2.637 mai multe comparativ cu luna august 2012.
Cele mai multe tranzactii imobiliare in primele opt luni au fost inregistrate in Bucuresti - 37.544, Timis - 32.700 si Arad - 27.941, iar cele mai putine in Teleorman - 3.144, Bistrita-Nasaud - 4.221 si Gorj - 5.288.
In perioada ianuarie - august 2013, numarul operatiunilor de cadastru si carte funciara la nivel national a fost de peste 3,3 milioane, cu 329.437 mai mult fata de intervalul similar al anului trecut. Cele mai multe operatiuni de cadastru si carte funciara au fost inregistrate in Bucuresti - 219.777, Timis - 198.428, Cluj - 154.769. Cele mai putine operatiuni de cadastru si carte funciara au fost inregistrate in judetele Salaj - 31.756, Olt - 35.566 si Covasna - 35.625.
Judetele in care s-au inregistrat mai putine operatiuni de cadastru si carte funciara comparativ cu primele opt luni ale anului trecut sunt Mures, cu o diferenta de 32.021, Gorj, cu o diferenta de 646 si Arges, cu o diferenta de 578.... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 12:14