OPCOM va detine monopolul operarii pietelor centralizate de gaze naturale, iar producatorii vor fi obligati sa tranzactioneze, de la 1 ianuarie 2018, 70% din productie, procent majorat anual de Guvern "pana la atingerea cotei de 100%", a decis Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.
Comisia condusa de social-democratul Iulian Iancu insista sa acorde OPCOM monopolul tranzactiilor de gaze, care astazi se deruleaza majoritar pe Bursa Romana de Marfuri.
La sedinta de miercuri a comisiei, vicepresedintele Virgil-Daniel Popescu a precizat ca PNL nu este de acord cu impunerea unei cote obligatorii de 70%: "PNL doreste sa fie pastrat procentul de tranzactionare prevazut in textul ordonantei, de 30%, si ca Guvernul sa-l poata modifica ulterior in functie de conditiile din piata. Daca dorim alternative la gazul rusesc, avem nevoie de exploatarile din Marea Neagra, care nu pot fi finantate prin contracte pe bursa pe termen scurt, ci prin contracte bilaterale pe termen lung".
In plus, reprezentantul PNL a exprimat scepticismul cu privire la legalitatea eliminarii prin lege a licentei unui operator, Bursa Romana de Marfuri (BRM), care deja opereaza pe piata, aceasta fiind o masura profund anticoncurentiala.
Transformarea OPCOM intr-un operator de administrare unic a pietelor centralizate angro de gaze naturale si energie electrica, asa cum isi doreste majoritatea parlamentara actuala, ar fi o greseala, fara legatura cu bunele practici europene si fara a... mai mult
Joi, 05 Octombrie 2017, ora 09:26
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a demarat o investigatie in cazul a doua contracte cu energie incheiate pe bursa de profil OPCOM, suspecte ca ar fi incalcat legislatia, si a cerut ajutorul Consiliului Concurentei in aceasta ancheta, au declarat, luni, reprezentantii ANRE.
"Sunt raportate doua tranzactii suspecte. ANRE este in discutii in acest moment cu Consiliul Concurentei pentru a analiza aceste tranzactii. Presedintele ANRE a luat legatura cu cei de la Consiliul Concurentei ca impreuna sa desfasuram o investigatie in legatura cu aceste contracte", au spus oficialii reglementatorului.
ANRE a demarat aceasta ancheta in urma unei sesizari potrivit careia contractele ar fi fost incheiate la un pret mai mare decat ar fi normal.
"Daca OPCOM, care este operatorul pietei, ne sesizeaza si el alte tranzactii suspecte, cu siguranta si acolo vom incepe controlul, investigatia", au precizat reprezentantii ANRE.
Acestia au refuzat sa precizeze care sunt tranzactiile si companiile anchetate. "Este o investigatie in curs si nu putem da nume. Este vorba de tranzactii incheiate si pe PZU (Piata pentru Ziua Urmatoare - n.red.) ", au mai spus oficialii autoritatii.
"Sunt doar suspiciuni momentan. Nu avem nicio confirmare. Bursa este libera si acolo se intalneste cererea cu oferta, din acest motiv avem nevoie de ajutorul Consiliului Concurentei", au adaugat acestia.
Preturile pe piata spot (Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU - n.red.) a bursei de... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 13:00
Producatorii interni OMV Petrom si Romgaz au vrut sa vanda gaze pe platforma de specialitate a bursei OPCOM, insa nu au gasit cumparatori la pretul cerut, chiar daca furnizorii vor sa achizitioneze gaze pe bursa.
Astfel, Romgaz a vrut sa vanda, pe 23 iulie, o cantitate de 318.000 de MWh de gaze, la pretul de 90 de lei pe MWh. O zi mai tarziu, pe 24 iulie, OMV Petrom a scos la vanzare tot 318.000 de MWh, cu 89,9 lei pe MWh.
Datele publicate pe site-ul OPCOM arata ca la licitatia organizata de Romgaz au participat doi furnizori, respectiv E.ON Energie Romania si InterAgro, iar la cea initiata de Petrom a participat E.ON Romania.
Niciunul dintre contracte nu a fost, insa, atribuit, intrucat furnizorii nu au fost de acord cu pretul cerut de cei doi producatori, usor mai mare fata de cel reglementat al gazelor de productie interna pentru clientii noncasnici, care in prezent a ajuns la 89,4 lei pe MWh.
Pe de alta parte, in urma cu doua saptamani, E.ON a vrut sa cumpere gaze pe OPCOM la un pret sub cel reglementat, respectiv 82 si 85 de lei pe MWh, dar niciun producator nu a fost de acord sa-i livreze gaze la aceste tarife.
Traderul a mai facut o incercare si a mai depus doua oferte de cumparare pentru ziua de 24 iulie, la pretul de 80 de lei pe MWh, dar, la fel, niciun contract nu a fost atribuit la acest pret.
Producatorii de gaze din Romania, obligati sa vanda pe bursa o parte din productie
Potrivit Ordonantei de Urgenta 35/2014, incepand cu data de 15... mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 13:12
Producatorul de energie de stat Nuclearelectrica a scos la vanzare o cantitate de electricitate de aproape 397.530 de MWh, la un pret minim de 166 de lei pe MWh, potrivit site-ului OPCOM.
Oferta a fost depusa pe Platforma Centralizata a Contractelor Bilaterale, administrata de bursa de specialitate OPCOM.
Compania a impartit energia scoasa la vanzare in 11 pachete.
Daca toata oferta se va adjudeca la pretul de pornire, Nuclearelectrica va incasa 65,9 milioane de lei din aceste tranzactii.
Licitatia va avea loc luni, 28 aprilie.
Ultima tranzactie de pe Platforma Centralizata a Contractelor Bilaterale din cadrul OPCOM a avut loc miercuri, 23 aprilie, la un pret de 180 de lei pe MWh.
Nuclearelectrica este operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, unde functioneaza doua reactoare. Primul a fost pus in functiune in anul 1996, iar al doilea, in toamna anului 2007.
Cele doua unitati nucleare genereaza in total in jur de 20% din productia nationala de energie electrica. mai mult
Joi, 24 Aprilie 2014, ora 13:23
Comisia Europeana a aplicat o amenda de peste un milion de euro societatii SC OPCOM SA pentru ca a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata romaneasca a facilitarii tranzactiilor de energie electrica pe piata spot, incalcand normele UE in materie de concurenta, informeaza un comunicat al CE dat publicitatii miercuri la Bruxelles.
CE a constatat ca, timp de peste cinci ani, OPCOM i-a discriminat pe comerciantii de energie electrica din afara Romaniei cu sediul in UE.
Bursele de energie sunt indispensabile pentru functionarea eficienta a pietelor de energie electrica in interesul consumatorilor.
Comportamentul abuziv al OPCOM a impiedicat comerciantii din UE sa participe pe pietele spot din cadrul bursei de energie electrica din Romania, creand astfel o bariera artificiala la intrare, ceea ce constituie o incalcare a normelor UE in materie de concurenta.
"Barierele nationale de acest tip nu numai ca impiedica finalizarea unei piete unice a energiei, ci impiedica si dezvoltarea de piete eficiente, lichide", a declarat comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, citat in comunicat.
OPCOM administreaza singura bursa de energie electrica din Romania. Bursele de energie sunt piete organizate de tranzactionare a energiei electrice, iar tranzactionarea spot inseamna tranzactionarea pe termen scurt, de exemplu, in aceeasi zi sau pentru ziua urmatoare.
Intre 2008 si 2013, noteaza CE, OPCOM a impus ca membrii pietelor spot de energie electrica sa se... mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 15:46
Guvernul va modifica, probabil in luna octombrie, legea energiei, in sensul acordarii posibilitatii de a tranzactiona gaze naturale pe platformele OPCOM si producatorilor de gaze din afara tarii, a declarat joi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
"Ambitia noastra este sa devenim un pol energetic regional. Vrem ca si bursa de energie OPCOM sa devina o bursa regionala. (...) Si vom da posibilitatea ca si alti producatori de gaze din afara tarii sa tranzactioneze gaze in Romania", a afirmat Nita la Bucharest Forum, care se desfasoara in perioada 26-28 septembrie.
Ministrul spune ca in viitor Romania va fi o piata atractiva pentru producatorii straini de gaze din perspectiva pretului.
Romgaz si Petrom sunt cei mai producatori de gaze din Romania, avand o cota de piata de peste 90%.
Romania importa gaze din Federatia Rusa la preturi de doua ori mai mari decat cele ale producatorilor de pe piata locala.
Nita a mai spus ca viitoarea strategie energetica nationala, care va fi finalizata anul viitor, va fi orientata mai mult spre piata, si nu spre productie, cum s-a intamplat pana acum. mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 15:35
Numarul certificatelor verzi tranzactionate in aprilie 2013 pe Piata Centralizata a Certificatelor Verzi s-a ridicat la 76.924 unitati, conform datelor publicate de operatorul pietei de energie OPCOM.
In prima sesiune din aprilie au fost vandute 49.000 certificate verzi, fiind lansate trei oferte de cumparare si 61 de vanzare. Pretul de inchidere a fost de 199,99 lei/certificat. In cea de-a doua sesiune au fost vandute 27.924 certificate, fiind lansate 52 oferte de vanzare si trei de cumparare. Pretul de inchidere a fost de 182,5 lei/certificat.
Certificatul Verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie.
Sursele regenerabile eligibile sa participe in sistemul de tranzactionare a Certificatelor Verzi sunt energie hidro utilizata in centrale cu o putere instalata de cel mult 10 MW, energie eoliana, energie solara, energie geotermala si gazele combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deseurilor si gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate.
Cota anuala obligatorie pentru 2013 este de 9% din energia electrica furnizata de fiecare furnizor consumatorilor finali.
Nivelul tintelor nationale privind ponderea de energie electrica in consumul final de energie electrica in perspectiva anilor 2015 si 2020 este de 35% si, respectiv, 38%. mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 11:31
Hidroelectrica a incheiat contracte de vanzare pentru o cantitate de energie de 345.600 MWh, pe 1 februarie, cea mai mare tranzactie realizata anul acesta pe bursa de energie administrata de OPCOM.
"Enel Energie SA si Electrica Furnizare SA au cumparat 9 dintre pachetele de energie de 38.400 MWh, livrati in regim linear (banda) in perioada 15.02.2013 - 31.12.2013, la un pret mediu de 201 lei/MWh, cu 71 lei mai mare decat cel practicat inainte in contractele cu baietii destepti", se arata in document.
Potrivit acestuia, odata cu incheierea celor 9 tranzactii in valoare totala de peste 69,4 milioane lei, numarul contractelor incheiate de catre Hidroelectrica pe bursa de energie administrata de OPCOM ajunge la 61, totalizand o cantitate de 2.444.465 MWh, in valoare de peste 569,5 milioane lei (circa126 milioane euro), la un pret mediu de 224,8 lei/MWh.
"De la deschiderea insolventei, compania a realizat, pe piata concurentiala, venituri cu aproximativ 51 milioane euro mai mari, decat daca ar fi vandut aceeasi cantitate de energie catre traderi, cu pretul de 130 lei/MWh", informeaza comunicatul citat.
Luni, 4 februarie 2013, sunt programate alte 9 licitatii pentru vanzarea unor pachete identice cu cele de astazi (1 februarie 2013), cu un pret minim de 200 lei/MWh, astfel incat veniturile suplimentare obtinute in 2013 sa contribuie la imbunatatirea rapida si eficienta a indicatorilor economico-financiari ai Hidroelectrica, in vederea iesirii din insolventa.... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 17:48
Un numar record de 1.053.229 certificate verzi a fost tranzactionat anul trecut pe Piata Centralizata a Certificatelor Verzi, de 2,33 ori mai mare fata de 2011, cand au fost tranzactionate 451.841 unitati, conform datelor publicate de operatorul pietei de energie - OPCOM.
Pretul mediu ponderat a fost de 244,09 lei/certificat verde (56,44 euro/certificat verde, calculat la cursul de schimb utilizat in stabilirea valorilor de tranzactionare a certificatelor verzi pe piata de certificate verzi pentru anii 2011 si 2012).
Certificatul Verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie.
Sursele regenerabile eligibile sa participe in sistemul de tranzactionare a Certificatelor Verzi sunt energie hidro utilizata in centrale cu o putere instalata de cel mult 10 MW, energie eoliana, energie solara, energie geotermala si gazele combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deseurilor si gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate.
Cota anuala obligatorie pentru 2012 este de 8,3% din energia electrica furnizata de fiecare furnizor consumatorilor finali.
Nivelul tintelor nationale privind ponderea de energie electrica in consumul final de energie electrica in perspectiva anilor 2015 si 2020 este de 35% si, respectiv, 38%. mai mult
Duminica, 20 Ianuarie 2013, ora 13:00