Un nou avertisment vine sa completeze ingrijorarea manifestata deja de reprezentantii JP Morgan Chase si fosti oficiali ai Trezoreriei americane privind riscul de lichiditate in pietele globale.
Economistul sef al Allianz, Mohamed El-Erian, crede ca investitorii subestimeaza riscul de lichiditate, efectele putand fi mai drastice decat insolventa statului elen. Lipsa lichiditatilor poate genera agitatie in piata, spune El-Erian sfatuind investitorii sa ia masuri de siguranta, relateaza reporterii CNBC.
Unde sunt banii?
"Riscul de lichiditate este si cel mai subestimat din piata. Am vazut restabilirea pretului pe piata de obligatiuni pana la un nivel care demonstreaza lipsa abundentei lichiditatilor. Este foarte ingrijorator", explica economistul sef al Allianz.
Mohamed El-Erian se alatura astfel grupului de analisti format din directorul JP Morgan Chase, Jamie Dimon, si fostul secretar al Trezoreriei americane, Larry Summers, care, in ultimele luni, au tras acelasi semnal de alarma.
Pe piata americana, vanzarea masiva a unor obligatiuni cu maturitate la 10 ani a dus randamentul acestora pana la 2,3% in cursul saptamanii trecute. Intre timp, oscilatiile au reglat nivelul randamentului la 2,21%.
Pietele de capital s-au concentrat pe numerarul injectat in piata prin politicile monetare ale Bancii Centrale Europene si Bancii Centrale din China, crescand gradul de rascumpare al obligatiunilor, constata El-Erian.
Imagine deformata
In Statele Unite,... mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 12:14
Fluxul banilor in piata globala se schimba pe zi ce trece si sume importante de bani parasesc zona euro, unde randamentul investitiilor este din ce in ce mai redus.
Statele Unite, Danemarca sau Elvetia par noile destinatii preferate de investitori pe fondul lipsei randamentului de pe piata euro, observa reporterii Wall Street Journal.
Euro, la pamant
Moneda unica europeana a pierdut 22 de procente in fata dolarului, in mai putin de un an cursul de schimb coborand de la 1,39 dolari la 1,08 dolari/euro.
Deprecierea constanta a impins euro, in cursul acestei luni, la un minim al ultimilor 12 ani, sub 1,05 dolari.
In acelasi timp, Banca Centrala Europeana mentine dobanzile de referinta la un nivel scazut, in timp ce Rezerva Federala a anuntat demararea unui proces de crestere graduala a acestora, punand o presiune si mai mare pe moneda unica din zona euro.
Cu toate acestea, prabusirea euro in raport cu dolarul a fost cauzata intr-o mai mare masura de retragerile masive de capital din piata decat de simplele jocuri speculatorii ale situatiei din piata.
Caile diferite pe care au evoluat politicile monetare din Statele Unite si Europa au mutat economiile si investitiile din zona euro catre piata americana.
Exemplul lor a fost urmat rapid si de bancile centrale din toata lumea care au renuntat la o parte consistenta din rezervele valutare constituite in euro, pompandu-le in piata.
China si statele din Orientul Mijlociu se numara printre tarile ale caror... mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 09:09
Mai multe state din zona euro, printre care Franta, Germania, Italia si Spania, au anuntat marti ca sunt gata sa introduca rapid o taxa pe tranzactiile financiare.
Propunerea, lansata in urma cu un an de Comisia Europeana, a fost privita cu ostilitate de alte state, dar acum proiectul a fost reluat. Franta si Germania sunt principalele promotoare si au trimis o scrisoare statelor partenere pentru un punct de vedere clar.
Austria, Franta si Germania vor taxa pe tranzactiile financiare
Luni seara, Comisia Europeana a primit scrisori din partea a sapte tari, Germania, Franta, Belgia, Portugalia, Slovenia, Austria si Grecia.
Comisarul pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta, a anuntat, la o reuniune a ministrilor de Finante din UE, de la Luxemburg, ca alte patru state si-au exprimat intentia de a introduce taxa, respectiv Italia, Spania, Slovacia si Estonia.
Comisia Europeana vrea sa prezinte o propunere de cooperare aprofundata la viitoarea reuniune a ministrilor de Finante din UE, din 13 noiembrie, in vederea unui acord pana la sfarsitul acestui an.
Baza discutiilor o reprezinta o propunere a CE din septembrie 2011, care prevede taxarea tuturor tranzactiilor financiare efectuate intre institutiile financiare.
Schimburile de actiuni si obligatiuni vor fi taxate cu 0,1% din valoarea tranzactiilor, iar contractele pentru instrumente derivate cu 0,01%.
Ministrul de Finante din Marea Britanie, George Osborne, tara unde au loc trei sferturi din tranzactiile... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 17:02
Directorul Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a afirmat ca planul adoptat joi de catre Banca Centrala Europena (BCE), privind achizitia de obligatiuni de stat, este binevenit si va ajuta la stabilitatea economica a zonei euro.
"Recomandam cu tarie noul plan de lucru, programul "Tranzactii Monetare Directe" (Outright Monetary Transactions - OMT). FMI este gata sa coopereze in cadrul programelor propuse de BCE", a declarat Christine Lagarde.
"Implementarea decisiva a noului program va ajuta transmisia monetara si va usura eforturile tarilor pentru a asigura finantare al costuri rezonabile, in timp ce lucreaza la strategiile macroeconomice", a spus seful FMI.
Actiunile marilor companii europene au crescut puternic joi dupa-amiaza, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anuntat ca institutia va lansa achizitii nelimitate de obligatiuni pentru reducerea costurilor de imprumut ale tarilor indatorate din zona euro.
Draghi a declarat ca reprezentantii BCE au convenit un program nelimitat de achizitii de obligatiuni, masura fiind parte a incercarilor institutiei de a readuce sub control dobanzile mari la care se imprumuta unele state din zona euro. mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 09:36
Iesirea Greciei din zona euro ar expune Banca Centrala Europeana (BCE) si statele din blocul monetar, actionarii institutiei, la pierderi greu de calculat, de ordinul sutelor de miliarde de euro, potrivit unei analize.
Plecarea Greciei ar impinge Europa in "ape neexplorate" din punct de vedere juridic, iar marimea potentialelor pierderi ale celorlalte tari din zona euro si ale bancilor serveste cu siguranta drept un stimulent puternic pentru eforturile de mentinere a statului elen la moneda unica.
"In cazul unei iesiri, Grecia va intra in default. Pierderea presupusa de default va fi probabil foarte mare, suficient de mare incat sa epuizeze capitalul BCE. Institutia ar putea avea nevoie de recapitalizare de la guverne, care nu se regasesc chiar in cea mai buna situatie pentru furnizarea de capital suplimentar", comenteaza pentru Reuters, Andrew Bosomworth, senior portfolio manager la Pimco, cel mai mare fond de obligatiuni din lume.
Iesirea Greciei din zona euro are mai multe implicatii
Pierderile la care sunt expuse BCE si guvernele din zona euro in scenariul plecarii Greciei din blocul monetar, nu se opresc insa aici.
Chiar si dupa iesirea statului elen din clubul euro, costurile imputate statelor vecine vor continua sa se acumuleze, deoarece Europa va dori sa evite o prabusire totala a economiei elene, pentru a preveni propagarea crizei pe continent.
"Ar fi necesara o interventie la scara larga a BCE pentru stabilizarea sistemului, impreuna cu o... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 20:12
Expertii vad un semn privind dezintegrarea zonei euro in faptul ca investitorii straini vand masiv obligatiuni guvernamentale spaniole si italiene si ca acestea sunt cumparate de investitori autohtoni, scrie Der Spiegel.
Numai in luna martie investitorii straini au vandut obligatiuni guvernamentale spaniole in valoare de 20 de miliarde de euro. In acelasi timp, investitorii spanioli au cumparat obligatiuni suverane. Potrivit Bloomberg, bancile spaniole detineau obligatiuni guvernamentale in valoare de 263 de miliarde de euro, fata de 178 de miliarde de euro, in noiembrie 2011.
Situatia este similara in Italia. Valoarea obligatiunilor detinute de bancile italiene a crescut la 324 de miliarde de euro de la 247 de miliarde de euro, in noiembrie anul trecut.
Expertii vad in aceste evolutii un semn al dezintegrarii zonei euro.
"Cand obligatiunile sunt detinute exclusiv de investitori autohtoni, stimulentele de a oferi sprijin se reduc", considera Stephane Monier, expert pe chestiuni de investitii la Lombard Odier. In acest fel se pregateste terenul pentru dezintegrarea zonei euro, crede Monier.
Si Banca Centrala Europeana recunoaste ca integrarea in spatiul euro a inregistrat un regres in ultimul timp.
Saptamana trecuta, BCE a semnalat, intr-un raport anual, faptul ca tranzactiile interstatale au de suferit din cauza problemelor din zona euro, ceea ce reprezinta un pas inapoi in procesul de integrare financiara din acest spatiu. mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 16:25
Cu toate ca unii considera ca moartea zonei euro este iminenta, moneda unica ramane relativ puternica.
In ultimele trei luni, scenariile privind evolutia euro au fost apocaliptice. In ciuda actiunilor de saptamana trecuta coordonate de bancile centrale pentru a elibera capitalul transatlantic, unii analisti prevad un rezultat catastrofal.
Agentiile de rating nu ajuta deloc situatia din regiune. Standard&Poor's a anuntat ca 15 state din zona euro risca o retrogradare a rating-ului de tara, potrivit Fortune.
Aspectul cel mai important al acestei crize este legat de faptul ca euro a reusit sa ramana pe un palier "decent" fata de dolarul american si lira sterlina in ciuda turbulentelor din regiune.
Cu toate ca la jumatatea lunii noiembrie analistii de la Credit Suisse anuntau o "moarte lenta" a monedei unice, euro se in prezent tranzactioneaza la 1,34 dolari, nu departe de cursul valutar de la inceputul anului.
Intre timp, interventiile Elvetiei si Japoniei de a preveni o eventuala crestere a francului elvetian si a yenului japonez au scos aceste valute din jocul tranzactiilor.
O alta teorie este legata de faptul ca investitorii isi scot investitiile din zona euro si se indreapta spre tari sanatoase din punct de vedere fiscal. Saptamana trecuta, randamentele pe un an ale obligatiunilor germane au devenit negative pentru prima data de la inregistrare, pe fondul temerilor resimtite de investitori.
China poate juca un rol important in capacitatea de... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 08:00
Liderii din zona euro si ai Fondului Monetar International (FMI) au discutat ideea ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa imprumute FMI astfel incat institutia internationala sa aiba resurse suficiente pentru sustinerea chiar si a celor mai mari tari din regiune, au declarat oficiali citati de Reuters.
"Au avut loc discutii pe aceasta tema. Ar putea fi un mijloc de a ocoli restrictiile legale impuse BCE", a declarat un oficial.
Un alt oficial a spus ca este analizata posibilitatea ca BCE sa imprumute FMI.
Ideea a aparut odata cu agravarea crizei datoriilor suverane din zona euro, care ameninta sa absoarba Italia si chiar si Franta. In aceste conditii, liderii europeni vor ca BCE, care in calitate de banca centrala are prerogative limitate, sa fie implicata mai mult in eforturile de salvare, pentru ca guvernele sa aiba mai mult timp pentru reforme.
Potrivit analistilor, BCE este singura care poate oferi garantii credibile pietelor, intrucat planul de extindere a capacitatii Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (FESF) la 1.000 de miliarde de euro este improbabil sa se materializeze complet si chiar si asa ar fi insuficient.
In prezent, legislatia Uniunii Europene interzice BCE sa finanteze guvernele. Banca a anuntat in repetate randuri ca nu va deveni creditorul de ultima instanta al guvernelor din zona euro, care trebuie sa schimbe politicile care au creat datorii publice mari si crestere economica lenta.
Franta a cerut deschis ca BCE sa fie... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 19:06
Liderii europeni sunt supusi unor presiuni intense, pentru a veni cu o solutie pe termen lung, referitoare la problemele cu care se confrunta Uniunea Europeana. Dar, avand in vedere provocarile enorme si optiunile disponibile, pe care le au la indemana, cativa analisti se asteapta ca UE sa anunte schimbari semnificative, cat de curand.„Nu exista nicio solutie la criza datoriilor suverane din Europa”, sustine Carl Weinberg, economist, in cadrul High Frequency Economist, care adauga ca „pietele vor continua sa fie instabile si volatile”.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au incercat, marti, sagaseasca o solutie pentru criza datoriilor. Liderii celor mai mari economii din Europa au anuntat propunerile care spera ca vor incuraja disciplina fiscala si cresterea competivitatii economice, in zona euro.
Cu toate acestea, investitorii nu au fost impresionati.
Pietele de capital din Europa au scazut, vineri, urmand tendinta inregistrata cu o zi in urma. Actiunile de la Frankfurt au scazut cu 3%, in timp ce principalii indici de piata din Londra si Paris au scazut cu aproximativ 1,5%.
„Piata a dat o sansa lui Merkel si lui Sarkozy de a opri criza euro”, sustine Clem Chambers, directorul executiv de la ADVFN.
Pe Wall Street, actiunile au deschis la cotatii scazute, vineri, dar pierderile suferite au fost mai mici, in contextul in care actiunile unor companii de tehnologie au recapatat teren.
Actiunile... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 12:26