De la palatele renovate din Bucuresti si Budapesta la giuvaierele de pe coasta Marii Baltice, hotelierii care cauta profituri mai ridicate in Europa de Est se aventureaza in afara hub-urilor saturate din regiune, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.
In conditiile in care randamentele din Praga si din districtul financiar al Varsoviei scad aproape de nivelul inregistrat in marile orase din Germania, capitalele Romaniei, Ungariei si Serbiei, precum si cateva orase din Polonia, devin din ce in ce mai atractive pentru investitorii si dezvoltatorii imobiliari, sustin directorii de hoteluri.
"Bucurestiul este ceea ce era Varsovia in urma cu 10-15 ani", a apreciat Adam Konieczny, director de dezvoltare pentru Europa al grupului francez Louvre Hotels, la o conferinta din domeniul hotelier desfasurata recent la Budapesta.
Goldman Sachs Group s-a aflat anul trecut printre vanzatorii unui portofoliu de zece hoteluri, inclusiv unitati de patru stele din Budapesta si Praga, catre conglomeratul indian InterGlobe. In ultimii cinci ani s-au inregistrat pe principalele sase piete din regiune tranzactii in domeniul hotelier de 4,2 miliarde de dolari (4,6 miliarde de dolari), o treime din ele in 2019, conform datelor CMS si Cushman & Wakefield.
Macarele imense se vad in capitala Romaniei, unde proiectele includ doua hoteluri Ibis realizate de grupul Orbis SA, listat la Varsovia. Apex Alliance, un operator independent cu sediul in Lituania, a finalizat recent un hotel... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 16:05
Valoarea capitalului atras din tranzactiile IPO de la nivel global a crescut in 2018, pe fondul cresterii increderii investitorilor, a lichiditatilor mari, valorilor de piata solide si dobanzilor mici. De la inceputul anului 2018, s-au inregistrat 1.359 de oferte publice initiale (IPO), cu o valoare totala de 204,8 miliarde de USD, marcand o crestere de 6% a veniturilor atrase, in pofida unei scaderi de 21% a volumului.
Intensificarea tranzactiilor IPO care au implicat companii "unicorn" (companii cu valoare de piata de peste 1 miliard de USD) si megatranzactiile IPO au propulsat valoarea capitalului atras in anul 2018 peste nivelul din 2017. Aceasta tendinta este asteptata sa se mentina in 2019, datorita cresterii numarului candidatilor IPO si disponibilitatii mai mari a capitalului.
Din perspectiva volumului de tranzactii, regiunea Asia-Pacific a inregistrat o scadere, dar si-a mentinut pozitia dominanta, in timp ce regiunile America de Nord si de Sud si EMEIA au inregistrat o cota mai mare in volumul tranzactiilor. Sectoarele tehnologic, industrial si al sanatatii au fost cele mai prolifice din punctul de vedere al numarului de tranzactii in 2018, acumuland impreuna 652 de IPO-uri (48% din numarul de tranzactii IPO globale), in valoare totala de 84,2 miliarde de USD (41% din valoarea capitalului atras la nivel global).
In ultimul trimestru 2018 (326 de IPO-uri si capital atras de 53,7 miliarde de USD), s-a inregistrat o scadere de 34% a volumului tranzactiilor... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2019, ora 11:17
Companiile europene devin tot mai tentante pentru investitorii chinezi, acestia tintind in ultima perioada afacerile mari din cadrul Uniunii.
Printre ultimele achizitii negociate pe continent de catre chinezi se numara un complex de 18 cladiri situat in Piata Potsdam din Berlin si producatorul italian de anvelope Pirelli.
Dintr-un motiv inexplicabil, europenii privesc investitiile chinezilor, chiar si pe cele ale companiilor de stat, ca fiind mai putin periculoase decat cele ale oligarhilor rusi, observa scriitorul Leonid Bershidsky, intr-un comentariu pentru agentia Bloomberg.
Tranzactii in sens invers
Pana in 2011, China era o piata spre care erau dirijate investitiile europene.
Tendinta s-a inversat insa de cand zona euro s-a scufundat intr-o criza a datoriilor.
Preturile scazute ale activelor si tendinta de privatizare a acestora au adus in spatele brandurilor Volvo, Peugeot Citroen, Sonya Rykiel, Port Pireus, Pizza Expres sau Aquascutum noi actionari de pe continentul asiatic.
Anul trecut, cand afacerile Peugeot si Pizza Expres au fost perfectate, nivelul fuziunilor si achizitiilor reglate in piata europeana cu ajutorul capitalului din China stabilea un nou record.
Desi chinezii au continuat sa investeasca bani si in afacerile din Statele Unite, depasind in cele din urma nivelul investitiilor americane din China, Europa a parut mult mai atractiva in ochii lor.
China detine acum un procent din totalul investitiilor straine pe taram... mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 15:15
Goana Chinei dupa tranzactii de amploare cu liderii globali ai industriilor strategice se va tempera dupa esecul surprinzator al acordului de fuziune al grupurilor de minerit Rio Tinto si Chinalco, tranzactie estimata la 19,5 miliarde dolari, conform unei analize Reuters, relateaza NewsIn. Analistii si persoane avizate din sectorul fuziunilor si achizitiilor afirma ca recentul esec al unui acord Rio Tinto - Chinalco a realimentat temerile in Beijing ca putine companii si guverne din lumea democratica au cu adevarat incredere in China - un stat doritor de resurse naturale, condus de un regim autoritat.
Dupa esecul acordului cu Rio Tinto, China va evita o perioada tranzactiile de amploare, preferand o politica asemanatoare celei din 2005, dupa ce grupului CNOOC nu i-a fost acceptata oferta de achizitie a companiei Unocal, pe fondul unui scandal politic in Statele Unite, sunt de parere analistii, citati de Reuters.
Conform surselor, China este ingrijorata de faptul ca firmele straine considera China un partener viabil doar atunci cand trec printr-o perioada dificila iar optiunile sunt limitate.
In plus, firmele chineze sunt luate in calcul doar pentru ca dispun de sume mari de bani, nu pentru experienta, prestigiu sau alte motive, scrie Reuters.
Chiar daca multe firme occidentale sunt dispuse sa utilizeze capitalul chinez, foarte putine privesc cu ochi buni ideea cedarii controlului catre partea chineza, au afirmat surse bancare.
Prin tranzactia cu Rio Tinto, Chinalco ar fi... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 14:11