Producatorii interni OMV Petrom si Romgaz au vrut sa vanda gaze pe platforma de specialitate a bursei OPCOM, insa nu au gasit cumparatori la pretul cerut, chiar daca furnizorii vor sa achizitioneze gaze pe bursa.
Astfel, Romgaz a vrut sa vanda, pe 23 iulie, o cantitate de 318.000 de MWh de gaze, la pretul de 90 de lei pe MWh. O zi mai tarziu, pe 24 iulie, OMV Petrom a scos la vanzare tot 318.000 de MWh, cu 89,9 lei pe MWh.
Datele publicate pe site-ul OPCOM arata ca la licitatia organizata de Romgaz au participat doi furnizori, respectiv E.ON Energie Romania si InterAgro, iar la cea initiata de Petrom a participat E.ON Romania.
Niciunul dintre contracte nu a fost, insa, atribuit, intrucat furnizorii nu au fost de acord cu pretul cerut de cei doi producatori, usor mai mare fata de cel reglementat al gazelor de productie interna pentru clientii noncasnici, care in prezent a ajuns la 89,4 lei pe MWh.
Pe de alta parte, in urma cu doua saptamani, E.ON a vrut sa cumpere gaze pe OPCOM la un pret sub cel reglementat, respectiv 82 si 85 de lei pe MWh, dar niciun producator nu a fost de acord sa-i livreze gaze la aceste tarife.
Traderul a mai facut o incercare si a mai depus doua oferte de cumparare pentru ziua de 24 iulie, la pretul de 80 de lei pe MWh, dar, la fel, niciun contract nu a fost atribuit la acest pret.
Producatorii de gaze din Romania, obligati sa vanda pe bursa o parte din productie
Potrivit Ordonantei de Urgenta 35/2014, incepand cu data de 15... mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 13:12
Guvernul va modifica, probabil in luna octombrie, legea energiei, in sensul acordarii posibilitatii de a tranzactiona gaze naturale pe platformele OPCOM si producatorilor de gaze din afara tarii, a declarat joi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
"Ambitia noastra este sa devenim un pol energetic regional. Vrem ca si bursa de energie OPCOM sa devina o bursa regionala. (...) Si vom da posibilitatea ca si alti producatori de gaze din afara tarii sa tranzactioneze gaze in Romania", a afirmat Nita la Bucharest Forum, care se desfasoara in perioada 26-28 septembrie.
Ministrul spune ca in viitor Romania va fi o piata atractiva pentru producatorii straini de gaze din perspectiva pretului.
Romgaz si Petrom sunt cei mai producatori de gaze din Romania, avand o cota de piata de peste 90%.
Romania importa gaze din Federatia Rusa la preturi de doua ori mai mari decat cele ale producatorilor de pe piata locala.
Nita a mai spus ca viitoarea strategie energetica nationala, care va fi finalizata anul viitor, va fi orientata mai mult spre piata, si nu spre productie, cum s-a intamplat pana acum. mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 15:35
Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat, vineri, doua regulamente privind tranzactionarea gazelor naturale pe piata centralizata de gaze naturale administrata de Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A. si pe pietele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities Exchange).
Potrivit ANRE, pentru prima data in Romania, legislatia secundara emisa de Autoritate permite tranzactionarea gazelor naturale in sistem bursier.
Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat in sedinta de vineri, 19 iulie 2013, un set de documente importante pentru dezvoltarea pietelor concurentiale de energie electrica si gaze naturale.
"Pentru piata gazelor naturale au fost aprobate Regulamentul privind cadrul organizat de tranzactionare pe piata centralizata de gaze naturale administrata de Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A., Regulamentul privind cadrul organizat de tranzactionare pe pietele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities Exchange) S.A., licenta de administrare a pietei centralizate solicitata de catre Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A. si licenta de administrare a pietei centralizate solicitata de catre Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities... mai mult
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 09:20
Numarul certificatelor verzi tranzactionate in prima sesiune din noiembrie 2012 pe Piata Centralizata a Certificatelor Verzi s-a ridicat la 57.850 unitati, conform datelor publicate de operatorul pietei de energie OPCOM.
In prima sesiune din noiembrie, au fost lansate 12 oferte de cumparare si 25 de vanzare. Pretul de inchidere a fost de 243,55 lei/certificat.
De la inceputul anului, pe PCCV au fost tranzactionate 781.003 certificate verzi. Certificatul Verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie.
Sursele regenerabile eligibile sa participe in sistemul de tranzactionare a Certificatelor Verzi sunt energie hidro utilizata in centrale cu o putere instalata de cel mult 10 MW, energie eoliana, energie solara, energie geotermala si gazele combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deseurilor si gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate.
Cota anuala obligatorie pentru 2012 este de 8,3% din energia electrica furnizata de fiecare furnizor consumatorilor finali.
Nivelul tintelor nationale privind ponderea de energie electrica in consumul final de energie electrica in perspectiva anilor 2015 si 2020 este de 35% si, respectiv, 38%. mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 11:01