Piata de plati electronice din Romania va ajunge anul acesta la o valoare de aproximativ 260 milioane de euro, spre deosebire de cea din Polonia care este estimata la patru miliarde de euro, potrivit estimarilor facute de cel mai mare procesator din plati online de pe piata locala, PayU Romania.
In 2012, doar PayU a intermediat 2,8 milioane de tranzactii, in valoare de 177 milioane euro, a declarat directorul PayU Romania, Daniel Nicolescu.
Potrivit oficialului, piata de plati electronice locala creste anual cu aproximativ 30%, iar acest ritm se va mentine pana cand va ajunge la pragul de un miliard de euro. In acel moment, a spus Daniel Nicolescu, piata se va stabiliza si va continua sa creasca cu aproximativ 20%.
Estimarea pentru piata de plati online pentru 2012 este de 260 milioane euro, cu posibilitatea de a ajunge in 2013 la 290 milioane euro.
Per total, piata ecommerce din Romania este cam la 1,2 - 1,4 miliarde de euro, incluzand aici toate instrumentele de plata - card, ramburs, carduri cu rate, transfer bancar.
Spre deosebire Romania, piata de plati online din Rusia este de 12 miliarde de euro pe an, iar cea din Polonia de patru miliarde de euro.
Piata de plati electronice reprezinta totalitatea tranzactiilor intre un client si un comerciant, generate prin intermediul mediului online, indiferent de modalitatea de plata, potrivit reprezentantului PayU Romania.
Domeniile in care comertul online este cel mai dezvoltat, in Romania, sunt turismul,... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 14:17
Un numar de 39,446 milioane de carduri, inclusiv co-branded si cu functie de moneda electronica, au fost emise, in Romania, pana la sfarsitul lui 2012, arata statistica privind piata cardurilor si numarul de terminale, publicata, vineri, de Banca Nationala a Romaniei.
Potrivit BNR, fusesera emise 39.446.289 carduri (fata de 38.428.169 unitati, la 30 septembrie), din care cardurile valide aflate in circulatie (inclusiv co-branded si cu functie de moneda electronica) totalizau 13.705.007 unitati (13.417.348, la 30 septembrie).
Din totalul cardurilor valide in circulatie, 11.421.186 carduri au fost de debit, iar 2.273.248 unitati erau carduri de credit.
Valoare tranzactiilor de plata cu carduri debit a totalizat 5,711 miliarde lei, iar valoarea tranzactiilor cu carduri de credit a fost de 1,214 miliarde lei.
Tranzactii la POS din tara: 37,80 milioane
Totalul numarului de tranzactii cu carduri de debit a fost de 35,97 milioane lei, iar numarul total de tranzactii cu carduri de credit a fost de 7,5 milioane.
Tranzactiile de retragere de numerar de la ATM-uri din Romania, cu carduri emise in tara, au totalizat 57,07 milioane operatiuni, iar tranzactiile de depunere de numerar la ATM-uri in Romania, cu carduri emise in tara, au totalizat 1,59 operatiuni.
Numarul de tranzactii la POS din tara, cu carduri emise in Romania, au totalizat 37,80 milioane. Numarul de tranzactii de retragere de numerar de la ATM din tara, cu carduri emise in afara Romaniei, au... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 14:15
Tranzactiile efecutate cu cardurile pentru companii au inregistrat cresteri de doua cifre, valoarea tranzactiilor majorandu-se cu 28,6%, la 3,6 miliarde euro, sustinuta de platile la comercianti, arata un raport Visa.
"Cardurile de business reprezinta cel mai dinamic segment din portofoliul Visa. Valoarea platilor realizate de companii cu cardul s-a majorat cu aproape o treime in 2012, iar numarul cardurilor de business a crescut constant in ultimii doi ani cu aproximativ 19%, ceea ce arata o preocupare tot mai mare privind controlul intern al costurilor si contribuie la diminuarea pierderilor generate de economia subterana", a spus directorul general al Visa Europe pentru Romania, Catalin Cretu.
Volumul si numarul tranzactiilor realizate cu carduri de debit Visa, principalul segment al portofoliului detinut de Visa Europe in Romania, direct la comercianti au crescut cu peste 20% in 2012, confirmand ca detinatorii de carduri isi folosesc cardurile mai des pentru a plati la comercianti, fara comision.
Totodata, datele evidentiaza ca romanii folosesc tot mai des cardurile de credit pentru plati zilnice, de valoare mai mica, valoarea medie a tranzactiei la comercianti coborand cu 5,8%. Valoarea totala tranzactionata cu cardul la comercianti s-a majorat cu 32%, iar numarul tranzactiilor a urcat cu 40%.
In 2013, Visa Europe va continua sa incurajeze utilizarea frecventa a cardurilor si sa extinda reteaua de acceptare in Romania, in special la IMM-uri, comercianti... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 12:48
Plata impozitelor online ramane una dintre problemele nerezolvate in Romania, indiferent de guvernare. In prezent, un pic peste 160 de primarii accepta plata taxelor si impozitelor cu cardul.
Aflati care sunt motivele pentru care Romania nu are un sistem de colectare a platilor online si cum stau, de fapt, lucrurile in teren, intr-un interviu acordat Business24 de catre Catalin Cretu, director general al Visa Europe, divizia pentru Romania.
Ati declarat recent ca plata taxelor online in Romania a esuat. Pe de alta parte, tot dvs. ati spus ca 85% dintre romani nu au efectuat niciodata o plata online cu cardul. Credeti ca romanii isi doresc un sistem de plati online a taxelor?
Nu cred ca plata taxelor online a esuat, ci ca se afla intr-un impas datorat, in primul rand, posibilitatii ca primariile sa suprataxeze pe cei care vor sa plateasca taxele cu cardul online si in al doilea rand, lipsei unei strategii eficiente de distributie a credentialelor, care permit accesul milioanelor de contribuabili pe portalul www.ghiseul.ro, pentru a afla cat au de plata si a face plata catre primaria sau primariile in jurisdictia carora isi au proprietatile.
Exista, insa, semne ca acest impas se poate debloca la sfarsitul acestui an. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a anuntat un proiect de modificare a HG 1235/2010, in sensul eliminarii suprataxarii, care se afla, de altfel, si in contradictie cu OUG 113, in care statul a decis interzicerea acestei... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 12:37
Comertul online din Romania la nivelul primelor trei luni ale anului a ajuns la 51,9 milioane de euro, potrivit celui mai mare procesoator de plati electronice din Romania, PayU.
PayU Romania, care a procesat doua milioane de tranzactii online in 2011, a inregistrat volume online de 43,2 milioane de euro in primele trei luni din 2012.
In perioada premergatoare sarbatorilor de Paste, comertul electronic cu plata online a crescut cu 38% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In perioada 15 martie - 14 aprilie 2012, conform datelor din sistemul PayU, romani din 145 de tari au cheltuit in magazinele online romanesti 15,9 milioane euro.
Cele mai cautate produse, in aceeasi perioada, au fost jucariile, cadourile, confectiile si florile, produse care au inregistrat cresteri de 83%, 80%, 59% si, respectiv, 39%.
Conform statisticilor Romcard, in primele trei luni din 2012, volumul comertului electronic cu plata online a crescut in primul trimestru cu 42% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la valoarea de 51,9 milioane de euro, in timp ce platforma PayU a procesat un volum de 43,2 milioane de euro.
"Piata cunoaste un ritm de crestere accelerat in acest an, sub influenta unui cumul de factori. Astfel, pe de o parte, mai multe campanii de promovare a platii online se afla in desfasurare de catre Visa si de Mastercard, atragand un numar tot mai mare de cumparatori. Pe de alta parte, un impuls puternic il dau jucatorii noi care intra in industrie, cel mai... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 18:46