Bitcoin este noua moda in piata, insa mirajul monedei virtuale ascunde riscuri de care ar fi bine sa tii cont inainte de a plasa o investitie considerabila, spun specialistii.
Adevarul este ca moneda virtuala a trezit interesul investitorilor si isi face loc in mod frecvent in buletinele de stiri ale publicatiilor din zona financiara.
Ultimele vesti vin de peste ocean, unde firma Coinbase din San Francisco se lauda ca a deschis prima piata "reala" de tranzactii pentru bitcoin.
Coinbase mizeaza pe acoperirea oferita de bursa newyorkeza si Andreessen Horowitz pentru a dezvolta afacerea de 100 milioane de dolari.
In acelasi timp, investitorii Tyler si Cameron Winklevoss fac valuri vorbind despre potentialul pietei de bitcoin, estimata la cateva mii de miliarde de dolari.
Sigur, interesul lor este sa obtina acordul autoritatilor pentru prima bursa operationala in moneda virtuala, dar, tinand cont ca valoarea de piata a bitcoin se rezuma la doar 3,5 miliarde de dolari in prezent, mai avem de asteptat pana atunci, crede Jeff Reeves, editorialist Market Watch.
Moneda virtuala, riscuri reale
Desi bitcoin este o moneda interesanta, ea nu reprezinta totusi o reala oportunitate investitionala, spune acesta.
Realitatea trista este ca doar o parte din detinatorii conturilor constituite in Bitcoin obtin un profit, in timp ce restul jucatorilor prezenti in piata ar trebui sa evite moneda virtuala.
Riscurile in cazul monedei virtuale sunt cat se poate de... mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 08:00
1Cea mai mare piata eropeana de tranzactii in moneda virtuala Bitcoin, Bitstamp, si-a suspendat activitatea dupa ce a inregistrat pierderi de cateva milioane de dolari.
Cel mai probabil, pierderile au fost inregistrate in urma unui atac cibernetic, informeaza publicatia Financial Times.
Bitstamp, cu sedii in Slovenia si Londra a suspendat retragerea fondurilor si si-a informat clientii asupra pericolului reprezentat de deschiderea unor noi depozite dupa ce s-a confruntat cu o bresa in sistemul de protectie.
Hackerii, mai bogati cu 5 milioane de dolari
Conform oficialilor companiei, compromiterea sistemelor de siguranta a conturilor oprationale a generat o pierdere de aproximativ 19.000 Bitcoin, in valoare aproximativa de 5 milioane de dolari.
Bitstamp este a treia mare piata din lume de tranzactionare a monedei virtuale, iar incidentul de astazi ridica semne de intebare asupra securitatii sitemelor de tranzactionare pentru Bitcoin.
Compania a dat asigurari ca marea parte a depozitelor constituite in Bitcoin au ramas neatinse fiind depozitate in computere neconectate la reteaua internet. Un comunicat de presa emis de Bitstamp anunta clientii ca firma isi va onora obligatiile catre acestia, in ciuda opririi temporare a serviciilor.
Atacuri repetate, pierderi masive
Anul trecut, cel mai mare operator din piata, Mt Gox din Japonia, a fost tinta unui alt atac al hackerilor, acestia reusind atunci sa retraga nu mai putin de 850.000 de monede virtuale... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 11:11
1Pana nu demult, bitcoin era o moneda de care pomeneau doar impatimitii internetului. Astazi, moneda virtuala pare sa isi fi gasit o larga sustinere a publicului, in ciuda unor incidente precum lovitura de peste 400 milioane de dolari data prin intermediul conturilor MtGox, Silk Road sau a masurilor restrictive adoptate de China in privinta folosirii bitcoin.
Increderea de care se bucura din partea publicului si a companiilor din Statele Unite a dus inclusiv la lansarea unor alternative ale bitcoin-ului, observa comentatorii publicatiei MarketWatch.
Apare concurenta
Daca autoritatile se dovedesc destul de sceptice in privinta integrarii monedei digitale in sistemul de tranzactii, nu acelasi lucru se poate spune despre societatea virtuala, unde Peercoin si Litecoin, alte doua alternative la bitcoin evolueaza deja in tranzactii. Cele doua monede digitale nou aparute folosesc diverse criterii pentru stabilirea valorii de piata, dar raman cu mult in urma bitcoinului.
In acest an, moneda virtuala s-a intarit indeajuns pentru a reprezenta un element demn de luat in seama pe piata. Peste 60.000 de companii accepta plata in monede virtuale, iar valoarea capitalului de risc plasata in investitia initiala a crescut cu 28% numai intr-un trimestru. Tendintele pentru evolutia monedei virtuale in 2015 sunt inca discutabile, dar evolutia bitcoin-ului poate imbratisa una din urmatoarele forme:
Bitcoin, noul Western Union
Transferul de bani dintr-o zona in alta este de... mai mult
Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 08:30
1Bitcoin a fost lovita de mai multe atacuri venite din partea heckerilor, care au "transmis" linii de cod modificate in programele care sunt folosite pentru tranzactiile cu aceasta moneda virtuala. Ofensiva vine intr-un moment de cotitura pentru moneda virtuala, in care reglementatorii din mai multe tari si-au exprimat retinerile in privinta viitorului acestui instrument financiar.
Aceste atacuri sunt cauza problemelor cu care s-au confruntat cele doua "institutii" care fac tranzactii cu aceasta moneda, oprindu-se procesele, a anuntat Bitcoin Foundation, citata de Reuters.
"Acesta este un atac denial-of-service (DoS). Oricine este la originea lui, nu fura monede, insa opreste confirmarea tranzactiilor. Este important de stiut ca atacurile DoS nu afecteaza depozitele populatiei", a spus Jinyoung Lee Englund, purtatorul de cuvand al fundatiei.
Mai multi operatori au oprit tranzactiile
Eglund a adaugat ca o echipa de programatori lucreaza la remedierea acestei probleme, dar pana cand vor fi idepartate, unii utilizatori ai monedelor virtuale nu se vor putea folosi de ele.
"Vor fi afectati doar cei care au facut tranzactii multiple intr-o scurta perioada de timp", a mai spus Englund.
Marti, Bitstamp, din Slovenia, a devenit al doilea mare operator care a oprit tranzactionarea Bitcoin in ultimele zile, cauza fiind un atac denial-of-service.
Anterior, Mt Gox, cel mai cunoscut operator de pe aceasta piata, a oprit tranzactionarea pe termen nedefinit. Reactia... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 17:31
Bitcoin, moneda virtuala si neoficiala a internetului, "coboara" in strada, devenind accesibila publicului larg, in Canada, unde va fi instalat primul bancomat Robocoin.
Bancomatul pentru bitcoin este primul dispozitiv de convertire a banilor fizici in bani virtuali care ii va deservi pe cei care au curajul sa faca tranzactii cu aceasta asa-zisa moneda. Anterior, bancomatele Bitcoin puteau fi vazute doar la expozitii si conferinte pentru ca nimeni nu le-a amplasat in spatii publice, pana la canadieni.
"In linie cu dezvoltarea exploziva a Internetului si a tranzactiilor prin Internet a aparut in mod clar nevoia unor mecanisme de plata adaptate mediului online, evident moneda traditionala, fizica, nemaifiind o optiune. Primele variante de plata electronica prin Internet au fost practic "copiate" dupa metodele traditionale (ordine de plata prin Internet Banking, plata cu cardul online), apoi s-a ajuns la metode mixte tip PayPal si, in final, la moneda virtuala, a declarat pentru Business24 antreprenorul Marius Ghenea.
Acesta considera ca in realitate, Bitcoin este doar o piesa a acestui puzzle de plati virtual, vor aparea cu siguranta si alte monede virtual.
"Pe un plan mai larg, vorbim si de o tendinta consumerista si de cheltuire a utilizatorilor, materializata deja de multe platforme de jocuri multi-player de masa sau "lumi virtuale". In aceasta categorie de bani virtuali (care nu sunt insa "currency", deci nu au caracteristici de moneda), se incadreaza banii... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 16:21