Un seif gigantic, amplasat sub autostrada M25, care inconjoara Londra, a fost vandut de banca Barclays pentru o suma nedivulgata catre o banca din China.
ICBC Standard, noul proprietar al camerei de valori din apropierea Londrei, ar putea depozita in acesta lingouri de aur in valoare de 80 de miliarde de dolari, anunta The Guardian.
Securitate maxima
Nu sunt prea multe detalii publice despre imensul seif vandut de Barclays chinezilor, dar se stie ca acesta este considerat a fi unul dintre cele mai mari din Europa.
Rapoartele de securitate anterioare arata ca aceasta camera de valori este prevazuta cu o usa metalica pe care nici un aruncator de grenade nu o poate sparge, un acoperis electrificat si un blindaj interior care anuleaza din start orice tentativa de a realiza un tunel pana in interiorul tainitei.
Barclays a folosit seiful pentru a depozita aici o cantitate impresionanta de lingouri de argint, aur, platina si paladiu.
Banca a construit seiful gigant in 2012, iar sistemul de securitate este foarte performant.
"Cititoarele de amprente pot detecta circulatia sangelui, astfel ca ideea de a reteza degetele cuiva pentru a sparge seiful nu va functiona.
Parapetii catre inconjoara cladirea pot rezista si ei la impactul cu o camioneta condusa cu peste 90 de kilometri la ora", au relatat atunci reporterii Times despre masurile de securitate.
In luna ianuarie, banca ICBC Standard din China a incercat sa preia un alt seif comercial din Londra aflat... mai mult
Marti, 17 Mai 2016, ora 13:30
Doar patru dintre bancile mari din Romania le ofera clientilor posibilitatea de a-si interoga gratis soldurile la bancomat.
Astfel, pentru interogare sold la BCR clientii platesc 0,2 lei, pentru administrare cont curent comisionul este de 4,5 lei, pentru incasarile interbancare se iau 4 lei, iar cele intrabancare sunt gratuite, arata Ziarul Financiar.
La BRD interogarea soldului este gratuita, pentru administrarea contului curent comisionul este de 4,2 lei, incasarile interbancare costa 4 lei, iar cele intrabancare sunt gratuite.
Clientilor de la Banca Transilvania li se opresc 0,3 lei pentru interogarea soldului, administrarea contului curent este gratuita, incasarile interbancare sunt intre 2,7 lei si 18 lei, iar cele intrabancare costa intre 1,5 lei si 8 lei.
La Raiffeisen pentru interogare sold clientii platesc 0,3 lei, pentru administrare cont curent comisionul este de 2,5 lei, pentru incasarile interbancare se ia intre 3 si 7 lei lei, iar cele intrabancare sunt ...citeste mai departe despre "Doar 4 dintre marile banci de la noi nu iau comision la interogarea soldului la bancomat" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Iulie 2015, ora 21:22
Bancile, cazinourile, notarii, avocatii si agentii imobiliari vor fi obligati sa trimita zilnic la Fisc o lista a persoanelor sau firmelor care au facut tranzactii de peste 5.000 de euro. Insa ce efecte va avea aceasta masura?
Prevederea este inclusa in proiectul noului Cod de Procedura Fiscala, aprobat de Guvern saptamana trecuta.
Documentul arata ca institutiile financiare sunt obligate sa comunice, zilnic, organului fiscal central, "operatiunile in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 5.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele".
Prin operatiuni ce par a avea o legatura intre ele se intelege "operatiunile aferente unei singure tranzactii decurgand dintr-un singur contract sau intelegere de orice natura intre aceleasi parti a caror valoare este fragmentata in transe mai mici de 5.000 euro ori echivalentul in lei, atunci cand acestea sunt efectuate in cursul... citeste mai departe despre "De ce e Fiscul cu ochii pe banii tai: Bancile sau avocatii, obligati sa raporteze zilnic tranzactii - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Martie 2015, ora 06:37
In goana dupa profit, introducerea de comisione a devenit o practica obisnuita in randul bancherilor. Comisionul de utilizare a ATM-ului, a POS-ului, comisionul de deschidere a contului, de interogare sold sau pentru depunerile de numerar, sunt doar cateva din comisionele care contribuie considerabil la cresterea veniturilor bancilor.
"Institutiile de credit sunt in cautare disperata de surse suplimentare de venituri, in conditiile in care veniturile din marja de dobanda au scazut si creditele s-au imputinat", a declarat pentru Business24, Aurelian Dochia, analist financiar.
Grav este ca bancile nu se opresc aici. In goana dupa profit, institutiile de credit au ales sa taxeze pana si clientii care incaseaza bani in cont.
Orice operatiune inseamna comision
Cu o mare necesitate de lichiditatii, bancile aleg sa taxeze pana si banii pe care clientii ii incaseaza in cont. Aceste comisioane pentru incasari difera in functie de banca si de sumele primite. In timp ce o parte din banci nu percep astfel de taxe, cele mai importante le iau bani clientilor, "recompensand" astfel clientii pentru fidelitate.
"Bancile incearca, pe de o parte, sa isi diversifice sursele de venit pentru a nu mai fi dependente de o singura sursa, iar pe de alta parte, sa isi imbunatateasca peformanta intr-o anumita masura", sustine analistul.
Spre exemlu, clientii BCR platesc cel mai mare comision la incasarile in cont, de la 6 lei/operatiune pana la 35 de lei in functie de suma depusa,... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 08:00
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat, luni, 11 banci cu suma de sase miliarde lei (1,3 miliarde de euro) pusa la dispozitie pentru operatiunile repo. Cererea institutiilor a fost de 15,3 miliarde de lei.
Banca centrala a plafonat din nou suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, dupa ce cursul de schimb leu/euro a urcat luni pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximul istoric.
Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.
BNR plafoneaza din nou suma pentru licitatia repo
Incepand din luna septembrie, BNR nu a mai limitat imprumuturile la licitatiile repo. La cea mai recenta astfel de operatiune opt banci au imprumutat 12,621 miliarde lei (2,793 miliarde de euro) de la banca centrala.
Curs valutar: Leul a inceput saptamana in crestere
In prima parte a sedintei de luni cursul leu/euro a urcat pana la un nivel maxim al zilei de 4,5920 unitati, cotatii care nu au mai fost atinse de la inceputul lunii august. La inceputul lunii august cursul anuntat de BNR a atins maximul istoric, de 4,6481 lei/euro.
Imediat dupa anuntul BNR privind plafonarea sumei in licitatia repo, cotatiile pe piata interbancara au scazut pana la un minim de 4,5630 lei/euro. mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 15:51
Un defect in modul in care informatiile sunt criptate in cadrul tranzactiilor bancare sau al tranzactiilor pe internet a fost descoperit de catre o echipa de cercetatori elvetieni si americani.
In acest sens, un program utilizat pentru criptarea unor astfel de informatii a fost testat de catre cercetatori, potrivit unui studiu publicat marti de catre Electronic Frontier Foundation (EFF).
Sistemul a functionat "asa cum era de asteptat" in cele mai multe cazuri, dar nu a oferit "securitate" in 0,2% din cazuri, indica studiul condus de Arjen Lenstra, de la Ecole Polytechnique Federale din Lausanne ( EPFL).
"Consecintele unor astfel de defectiuni sunt extrem de grave", au comentat Dan Auerbach si Peter Eckersley, doi membri EFF. Aceasta "ar putea permite unor spargatori de coduri sa afle informatii confidentiale, cum ar fi parole sau continutul mesajelor".
EFF a dat asigurari ca va lucra impreuna cu Ecole Polytechnique Federale din Lausanne pentru a-i alerta pe operatorii de servere care utilizeaza aceste sisteme de criptare vulnerabile. mai mult
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 09:55
Cardurile BRD, atat cele emise impreuna cu Visa, cat si cele emise sub egida MasterCard, au functionat si functioneaza normal, putand fi folosite la retrageri la ATM si plati la comercianti. In plus, banca a suplimentat masurile de protectie la nivelul sistemului de monitorizare a tranzactiilor.
Mai mult decat atat, banca a implementat in ultima perioada masuri de protectie suplimentara la nivelul sistemului de monitorizare a tranzactiilor in scopul de a asigura un grad sporit de securitate a acestora pentru toti clientii ei.
Anuntul vine in urma aparitiei "unor informatii neverificate in unele mijloace de informare in masa", potrivit carora banca ar fi "sistat tranzactiile cu carduri Maestro".
CEC Bank a blocat miercuri aproximativ 17.000 de carduri ale clientilor, dupa ce a primit notificari ca este posibil ca anumite informatii sa fi fost compromise la nivelul unei baze de date internationale.
Catalin Cretu, director general al Visa Europe pentru Romania, a declarat tot miercuri ca posesorii de carduri victime ale fraudei ca urrmare a unei probabile brese de securitate in baza de date a unui procesator din Europa vor primi banii inapoi, in conformitate cu termenii si conditiile bancii emitente.
"Visa Europe a fost informata de probabilitatea unei brese de securitate in baza de date a unui procesator din Europa. S-a deschis o ancheta in acest sens si lucram indeaproape cu bancile pentru a ne asigura ca posesorii de card sunt protejati.
Posesorii de... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 15:40
Aproape 10% dintre utilizatorii de Internet realizeaza tranzactii bancare online, iar 9% acceseaza web-ul prin intermediul echipamentelor mobile, acest segment avand potential de crestere, reiese in urma unei cercetari de piata realizata de TradeAds Interactive.Sondajul s-a desfasurat in perioada 10 - 27 ianuarie, in baza unui chestionar cu 22 de intrebari, livrat online.
Volumul esantionului analizat a fost de 5.356 respondenti.
"Romanii declara ca folosesc cu precadere calculatoarele de tip desktop pentru navigarea pe Internet - 63,6%, in timp ce laptop-urile si notebook-urile sunt utilizate de 39,3% dintre cei chestionati. Echipamentele mobile (...) au o pondere de 9%, acest segment avand potential de crestere, iar 9,6% dintre cei chestionati declara ca realizeaza tranzactii bancare pe Internet", se arata intr-un comunicat al TradeAds remis MEDIAFAX.
Cea mai populara activitate pe Internet este corespondenta prin instant messaging.
Potrivit rezultatelor sandajului, Internetul este cea mai mare sursa de acces la informatii, mai mult de jumatate dintre respondenti declarand ca se documenteaza sau cauta informatii.
De asemenea, ziarele si revistele online sunt citite de peste 40% dintre respondenti, in timp ce 30% dintre acestia utilizeaza retele sociale.
"In cazul femeilor, predomina cautarea informatiilor si documentarea pentru locul de munca/scoala, in timp ce barbatii descarca muzica si filme si cumpara/vand diferite produse", se mai spune in comunicat.
Cele mai... mai mult
Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 17:32
Oficialii europeni au admis ca UE mai are inca multe eforturi de facut inainte de a convinge alti membri G20 de necesitatea introducerii unei taxe globale pe tranzactiile bancare si a unei consolidari fiscale, relateaza EUobserver, citat de Newsin.Reuniunea de saptamana trecuta a liderilor europeni a dus la un acord larg privind o taxa bancara, pentru reducerea costurilor unor eventuale noi pachete de salvare, dar tari precum Canada, China si Brazilia, ale caror banci au avut mai putin de suferit in urma crizei globale, s-au opus acestei masuri.
"Nu negam faptul ca trebuie depuse eforturi de convingere", a spus luni un oficial european, sub acoperirea anonimatului.
"Depinde de cat de mare este taxa. Daca este o taxa foarte mare, de 20 de puncte procentuale de baza", atunci celelalte parti vor fi dificil de convins, a spus oficialul, sugerand ca UE urmareste o taxa mult mai mica. "Daca vorbim numai de cateva puncte de baza nu vom afecta pietele de capital", a adaugat el.
Uniunea Europeana, reprezentata de presedintele CE Jose Manuel Barroso si de presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, alaturi de liderii celor rmai mari economii din blocul europeana, va intampina obstacole si a convinge o serie de tari, precum Statele Unite, ca este bine lanseze consolidarea bugetara.
In conditiile in care majoritatea tarilor din regiunea europeana considera ca criza subliniaza necesitatea unei discipline fiscale, Washingtonul este ingrijorat ca o reducere prea mare a... mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 00:35