Fondul Proprietatea vinde 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. printr-o oferta de plasament privat accelerat, veniturile estimate in urma acestei tranzactii fiind de 561 milioane de lei, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucuresti, in calitatea sa de Administrator de Investitii al Fondul Proprietatea SA, ("Fondul"), in continuarea anuntului de lansare din data de 15 septembrie 2020, anunta acordul de a vinde un numar de 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. ("Petrom") in baza ofertei de plasament privat accelerat ("Tranzactia")", se arata in raport.
FP mentioneaza faptul ca, intrucat pretul actiunilor a fost stabilit la 0,33 lei/actiune, veniturile brute rezultate din tranzactie se ridica la 561 milioane lei. Petrom nu va incasa nicio suma de bani ca urmare a Tranzactiei.
"Sub rezerva decontarii cu succes a Tranzactiei, participatia ramasa a Fondului in Petrom este de 6,9973% din capitalul social al acesteia. Citigroup Global Markets Limited si WOOD & Company Financial Services, A.S. au actionat in calitate de Joint Bookrunners ai Tranzactiei", se mai spune in raport.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep in 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2020, ora 10:53
Fondul Proprietatea /FP/ a vandut la Bursa de Valori Bucuresti /BVB/, prin plasament privat, 23,6% din compania de transport de produse petroliere Conpet Ploiesti, valoarea tranzactiei depasind 99,79 milioane lei.
"In urma finalizarii procedurii de plasament privat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a actiunilor ordinare detinute de Fond in Conpet, anuntata ieri, numarul final al actiunilor oferite este de 2.047.095 actiuni ordinare emise de Conpet, iar pretul per actiune este de 48,75 lei', precizeaza o raportare a FP transmisa joi BVB, potrivit Agerpres.
In urma tranzactiei, Fondul mai detine 524.366 actiuni Conpet, participatia sa diminuandu-se de la 28,7% la 6,1%.
Conpet, societate aflata sub autoritatea Departamentului pentru Energie, are ca activitate de baza transportul de titei, gazolina, etan si condensat prin conducte si cu vagoane cisterna pe calea ferata, in scopul aprovizionarii rafinariilor din Romania si din Balcani cu titei din productia interna si din import si cu derivate ale acestuia.
In vara acestui an, FP a mai vandut pe bursa, prin plasament privat, pachete de actiuni detinute la Romgaz si Transelectrica.
Fondul Proprietatea a incheiat trimestrul al treilea din acest an cu o pierdere neta neauditata de 70 de milioane de lei, fata de un profit net de 20,6 milioane de lei, in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportului trimestrial postat pe pagina de internet a Fondului.
Pentru perioada de noua luni incheiata la 30... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 16:17
Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Nuclearelectrica (SNN), a respins propunerile Fondului Proprietatea (FP) de introducere a unei remuneratii suplimentare variabile pentru Consiliul de Administratie si conducerea executiva ale SNN, care sa depinda de evolutia titlurilor companiei la bursa.
Propunerile au fost introduse pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor de catre Fondul Proprietatea, care detine 9,73% din actiunile companiei.
Ministerul Economiei controleaza o participatie de 81,3% din actiunile Nuclearelectrica.
Actionarii Romgaz au respins, miercuri, propuneri similare, introduse insa pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor chiar de catre stat, reprezentat prin Departamentul pentru Energie al Ministerului Economiei, si de Fondul Proprietatea, care are 10% din actiunile companiei. Ministerul Economiei are o participatie de 70% la Romgaz.
Remuneratiile suplimentare variabile au fost respinse dupa ce ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a informat saptamana trecuta ca Departamentul pentru Energie nu este de acord cu acordarea de bonusuri conducerilor companiilor Romgaz si Nuclearelectrica, ai caror sefi au venituri "suficiente pentru momentul actual".
In plus, ministrul a respins si cresterea indemnizatiilor membrilor AGA Hidroelectrica.
Actiunile Nuclearelectrica se aflau in scadere cu 0,8% vineri in primele ore de tranzactii, pe o piata in declin cu 0,5%. mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 13:47
Noua strategie de guvernanta corporativa unitara aprobata recent de Electrica SA incalca drepturile actionarilor minoritari si va pune in pericol oferta publica initiala programata pentru luna iunie, este de parere Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.
Noua strategie de guvernanta corporativa ii ofera actionarului majoritar, statul roman prin intermediul Electrica, o pozitie privilegiata si incalca drepturile actionarilor minoritari prin faptul ca permite interventia statului in activitatea curenta a celor patru subsidiare in care Fondul detine o participatie minoritara, se arata intr-un comunicat transmis de Fondul Proprietatea, citat de Mediafax.
Mai mult, noua strategie aprobata la data de 20 martie 2014 de Adunarile Generale ale Actionarilor Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud si Electrica Furnizare, prin votul unic al Electrica, in calitate de actionar majoritar, incalca sever principiile OECD privind guvernanta corporativa pentru companiile de stat, care au stat la baza OUG 109/2011, Codul de Guvernanta Corporativa al Bursei de Valori Bucuresti, Legea 31/1990 a societatilor comerciale si Legea 123/2012, pentru urmatoarele motive:
Electrica va prelua functia strategica si cea operationala de la subsidiarele sale, care vor fi obligate sa plateasca Electrica pentru aceste servicii. Prin urmare, responsabilitatile si competentele managementului, precum si autonomia operationala a subsidiarelor,... mai mult
Duminica, 30 Martie 2014, ora 13:00
Fondul Proprietatea (FP) si-a vandut toate actiunile detinute la Transgaz pentru 303,5 milioane de lei, potrivit unui anunt postat, joi, pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Conform sursei citate, administratorul FP, Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom, Sucursala Bucuresti, in calitate de administrator unic si societate de administrare a investitiilor Fondului, instiinteaza investitorii de finalizarea procesului de "bookbuilding" pentru plasamentul privat pe BVB a unui numar de 1.764.620 actiuni ordinare.
Pretul nominal pe fiecare actiune este 172 lei, valoarea totala a actiunilor fiind de 303.514.640 lei. Tranzactia reprezinta vanzarea intregului pachet de actiuni al Fondului in Transgaz si a fost suprasubscrisa de mai multe ori.
Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Capital&Investment S.A. si Wood&Company Financial Services a.s. au actionat in calitate de coordonatori globali si de joint bookrunners in legatura cu aceasta vanzare, potrivit FP.
Societatea Nationala de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A. Medias a fost infiintata prin Hotararea nr. 334/28 aprilie 2000 a Guvernului Romaniei, prin desprinderea de Romgaz in vederea restructurarii si separarii extractiei, transportului, depozitarii si distributiei gazelor naturale.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) detine 58,5% din Transgaz, Fondul Proprietatea 14,98%, iar restul de 26,5% din actiuni sunt detinute de catre alti actionari.
Fondul Proprietatea... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 12:15
Actionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat de principiu vineri in AGA prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani, incepand cu 30 septembrie 2014, la propunerea celui mai mare actionar al Fondului Proprietatea, fondul de hedging Elliott Associates.
Pe ordinea de zi a AGA au fost doua propuneri in ceea ce priveste mandatul Templeton, prelungirea pe o perioada de patru ani si, respectiv, de doi ani.
Elliott Associates a prezentat si doua criterii de performanta pentru Franklin Templeton, a caror neindeplinire ar putea duce la incheierea anticipata a mandatului.
"Vrem sa facem o reevaluare a lor (Franklin Templeton, n.r.) inainte de septembrie 2015, sper sa intruneasca aceaste criterii de performanta si vom fi foarte multumiti, pretul actiunilor va fi mai sus (...) Daca nu o fac, ne pot explica ce s-a intamplat, daca au fost factori externi sau o lipsa de performanta din partea lor, si vom decide. Ne intalnim si votam in 2015. Este cea mai buna metoda de a motiva si stimula Franklin Templeton. Stim ca munca lor este dificila, ii putem ajuta in multe feluri, cu idei diferite pe care le putem da, ii asistam in 23 de procese in care am intervenit ca vocea unui actionar. Dar ne asteptam la performante de la ei si nu vrem sa le dam un mandat de patru ani fara conditii", a declarat Iain Gunn, reprezentat al Elliot.
El a amintit ca a fost o perioada cand pretul actiunilor era in scadere si discount-ul fata de activul net era in crestere, din mai multe... mai mult
Sambata, 23 Noiembrie 2013, ora 13:31
Fondul Proprietatea (FP) a vandut 1,11% din actiunile OMV Petrom (SNP), din pachetul de 1,77% pe care intentiona sa il cedeze, la un pret cu 6% sub piata, incasand astfel 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro).
"Numarul final al actiunilor ordinare oferite este de 632.482.000 (actiunile plasate), iar pretul pe actiune este de 0,39 lei", se arata intr-un comunicat transmis, vineri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuretti (BVB).
Fondul Proprietatea a anuntat miercuri ca vrea sa vanda un pachet de 1,77% din actiunile OMV Petrom, cea mai mare companie din Romania, pachet estimat atunci la 445 milioane lei (102 milioane euro), in functie de ultima cotatie bursiera. Fondul preciza ca nu exclude sa creasca volumul de titluri in functie de conditiile pietei.
Totusi, in cadrul operatiunii Fondul a vandut doar 1,11% din titlurile OMV Petrom, pentru 246,6 milioane lei (56,8 milioane lei).
Pretul la care Fondul a cedat actiunile este cu 6% sub ultima cotatie bursiera de joi, de 0,415 lei/titlu si, totodata, cu 12,2% sub pretul dinainte ca FP sa-si anunte, miercuri, intentia de transfer.
Dupa anuntul de miercuri dimineata, actiunile OMV Petrom au scazut pe bursa cu 6,6%, de la 0,4442 lei/titlu la 0,415 lei/titlu
In acelasi timp, pretul titlurilor Fondului Porprietatea a urcat cu 4,2%, de la 0,638 lei/actiune la 0,665 lei/actiune. mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 09:45
Fondul Proprietatea (FP) vrea sa vanda un pachet de 1,77% din actiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, pachet estimat la 445 milioane lei (102 milioane euro) la ultima cotatie bursiera, si nu exclude sa creasca volumul de titluri in functie de conditiile pietei.
"Actiunile vor fi vandute in cadrul unui plasament privat accelerat (accelerated book building) adresat exclusiv catre investitori institutionali internationali si romani calificati in conformitate cu prevederile legale aplicabile ale legislatiei din Romania", potrivit unui anunt transmis, miercuri, Bursei de catre compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.
Fondul Proprietatea detine 20,11% din actiunile OMV Petrom.
Surse din piata de capital au declarat pentru Mediafax ca operatiunea incepe miercuri si se incheie joi.
Intentia actuala este de a vinde aproximativ un miliard de titluri, insa Fondul isi rezerva dreptul de a creste volumul vanzarii in functie de conditiile de piata, potrivit anuntului.
Pretul si numarul final de actiuni vandute vor fi stabilite in momentul finalizarii procesului de plasament.
Actiunile care nu vor fi vandute prin aceasta operatiune vor fi blocate timp de sase luni, potrivit Fondului Proprietatea.
Operatiunea va fi intermediata de consortiul JP Morgan Securities (coordonator global), WOOD&Company Financial Services si Raiffeisen Capital&Investment.
Actiunile OMV Petrom au inchis sesiunea bursiera de marti la un pret... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 10:53
Fondul Proprietatea a desemnat Citigroup Global Markets Limited drept intermediarul unui eventual proces de vanzare a unor participatii minoritare ale Fondului la companiile energetice, in valoare totala de 527 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al FP.
"Citigroup Global Markets Limited a fost desemnat intermediarul exclusiv pentru facilitarea de posibile tranzactii a unor companii romanesti nelistate de distributie si furnizare de electricitate si gaze naturale din portofoliul Fondului Proprietatea", se arata in comunicat.
Este vorba despre participatii minoritare la 13 companii de distributie si furnizare a energiei electrice si a gazelor, unde actionari majoritari sunt E.ON, Enel, GDF Suez si Electrica.
"Valoarea totala a acestor detineri este de 527,6 milioane de euro sau aproximativ 15% din VAN (valoarea neta a activelor Fondului - n.r.), conform celei mai recente VAN a Fondului Proprietatea, calculata la 31 ianuarie 2012", se mai precizeaza in comunicat.
Franklin Templeton anunta ca, incepand cu data de 2 februarie, capitalul social varsat al Fondului Proprietatea a crescut la valoarea de 13.412.554.856 lei, in timp ce capitalul social subscris a ramas nemodificat, la valoarea de 13.778.392.208 lei.
Potrivit reprezentantilor FP, majorarea capitalului social varsat a intervenit ca urmare a compensarii actiunilor gratuite primite de catre Fond de la Hidroelectrica, in suma de 4.985.760 RON, ca urmare a majorarii capitalului social cu... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:12