Compania Publica de Electricitate a Greciei (PPC) pregateste o miscare importanta de expansiune pe piata energetica, vizand sa achizitioneze 70% din filiala grupului italian Enel in Romania, intr-o tranzactie care evalueaza intreaga companie Enel Romania la 1,8 miliarde euro, releva date analizate de Profit.ro.
Un memorandum de intelegere a fost deja semnat intre cele doua mari grupuri, PPC si Enel, acordul fiind evaluat la 1,3 miliarde de euro in capitaluri proprii si 70% reprezentand datoriile filialei, inclusiv imprumuturi. Discutiile conducerii PPC cu bancile grecesti Ethniki, Piraeus, Alpha Bank, Eurobank, Attica si Optima vor incepe in perioada imediata, pentru finantarea unei parti din investitie, conform Profit.ro.
Conform planului, PPC este de asteptat sa plateasca 300-400 de milioane de euro in numerar si sa acopere restul din imprumuturi, conform unui raport din media elena. Romania este o piata pe care presedintele si CEO-ul PPC, Georgios Stassis, o cunoaste, el conducand anterior operatiunile din Romania ale grupului italian.
Public Power Corporation (PPC) este cea mai mare companie de electricitate din Grecia, iar Enel este un gigant pe pietele globale de electricitate, gaze naturale si energii din surse regenerabile, activand in peste 30 de tari din lume si avand o capacitate totala instalata de peste 88 GW.
PPC opereaza retelele de distributie de energie din Grecia, dar si aproape 100 de centrale de productie.
In mai anul acesta, dupa... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2022, ora 07:33
Amazon.com Inc a anuntat, marti, ca a achizitionat 11 avioane Boeing 767-300 de la companiile aeriene Delta Air Lines si WestJet Airlines, pentru a-si accelera si majora capacitatea de livrare, in contextul cresterii comenzilor online, ca urmare a pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit AP si Reuters.
Compania americana, care nu a dorit sa dea publicitatii valoarea tranzactiei, a precizat ca este pentru prima data cand a cumparat aeronave pentru reteaua sa de livrare, dupa ce in ultimii ani a inchiriat aparate pentru aceste operatiuni.
Cele 11 aeronave, care vor fi transformate pentru a transporta marfuri, se vor alatura retelei de transport aerian a Amazon pana in 2022, se arata intr-un comunicat al celui mai mare retailer online global.
In iunie, Amazon a inchiriat 12 avioane Boeing 767-300 transformate pentru a transporta marfuri de la Air Transport Services Group Inc, astfel incat flota sa depaseste 80 de aparate.
"Avand aeronavele noastre si altele inchiriate in flota noastra in crestere putem sa ne gestionam mai bine operatiunile", a afirmat Sarah Rhoads, vicepresedinte Amazon Global Air.
In octombrie, gigantul american anunta ca investitiile sale masive in infrastructura necesara livrarii marfurilor vor continua probabil in urmatorii ani.
Analistii apreciaza ca Amazon isi poate permite astfel de cheltuieli pentru ca este una dintre putinele companii care nu au fost afectate de criza provocata de pandemie. Oamenii au apelat la serviciile... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 09:25
Actionarii Tiffany au aprobat, miercuri, acordul in valoare de 15,8 miliarde de dolari in urma caruia compania americana de bijuterii va fi preluata de grupul francez LVMH, punand capat unui conflict intre cei doi retaileri de bunuri de lux, care s-a desfasurat pe parcursul a peste un an, transmite Reuters.
In cadrul unei adunari a actionarilor care a avut loc online, peste 99% dintre votati au fost de acord cu tranzactia.
LVMH, grup condus de miliardarul Bernard Arnault, a facut prima oferta de preluare la sfarsitul anului trecut, dar, in conditiile in care industria bunurilor de lux a inceput sa aiba probleme din cauza pandemiei de Covid-19, compania a dat inapoi in privinta promisiunii de a finaliza tranzactia.
Grupul francez a facut referire si la interventia politica a autoritatilor din Franta de a amana finalizarea acordului pana pe 6 ianuarie, determinand Tiffany ca in septembrie sa ceara in justitie ca LVMH sa isi respecte angajamentul.
Tiffany a anuntat anterior ca vanzarile sale se imbunatatesc, citand revenirea cererii inaintea sarbatorilor in Statele Unite si in China, cele mai mari doua piete ale sale.
LVMH a renegociat ulterior pretul, reducandu-si oferta cu 425 de milioane de dolari. Acordul, aprobat de autoritatile de reglementare, ar urma sa fie finalizat la inceputul anului 2021.
Potrivit acordului din octombrie, LVMH va plati 131,5 dolari pe actiune, in scadere de la pretul de 135 de dolari pe actiune convenit in acordul original semnat... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 08:49
Compania chineza Huawei s-a vazut nevoita sa sacrifice brandul de smartphone-uri de buget Honor pentru a face fata situatiei complexe in care se afla in prezent.
Dupa mai multe luni de zvonuri si negari din partea producatorului chinez, Huawei a confirmat, intr-un final, ca va vinde brandul Honor sub care comercializeaza smartphone-uri separat de propriile produse.
Cumparatorul este Zhixin New Information Technology, o companie din Shenzhen detinuta de guvernul chinez, alaturi de un grup de parteneri ai Honor.
Valoarea tranzactiei nu a fost comunicata oficial, insa este estimata la aproximativ 15 miliarde de dolari.
Huawei justifica vanzarea prin dorinta de a asigura supravietuirea partenerilor Honor si spune ca aceasta a fost cea mai buna solutie pentru protejarea clientilor si a angajatilor.
Compania chineza pastreaza in continuare propriul brand de smartphone-uri, insa un mai are acces la tehnologii americane, precum aplicatiile Google si cipurile pentru smartphone-uri, cu anumite exceptii.
Huawei se afla sub embargou american, care nu permite companiilor din Statele Unite sa deruleze afaceri cu producatorul chinez, decat exceptional, prin emiterea unei licente speciale.
In continuare, Meng Wanzhou, seful financiar al companiei si fiica CEO-ului, se afla in arest in Canada, unde se judeca extradarea in Statele Unite, acuzata fiind de incalcarea sanctiunilor impotriva Iranului.
Citeste si:
Deputat PNL: "Am primit mesaje de la angajatii Huawei.... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 08:25
Numarul tranzactiilor online s-a majorat cu 44% in primele sase luni ale anului, fata de aceeasi perioada din 2019, in timp ce valoarea comenzilor a crescut cu 62% in acelasi interval de referinta, arata datele centralizate pe MerchantPro, platforma locala SaaS de eCommerce.
"La nivelul celor aproximativ 1.500 de magazine din Romania active pe platforma MerchantPro, numarul tranzactiilor a crescut in luna iunie cu aproximativ 50% fata de perioada similara din 2019. Din perspectiva valorica, dinamica este mult mai mare, cresterea inregistrata fiind de 95% fata de iunie 2019. Se remarca o dinamica speciala si in evolutia cifrelor de la saptamana la saptamana, in perioada 15-21 iunie cresterea fiind de 182% fata de perioada similara a anului trecut. De asemenea, pe intregul interval ianuarie - iunie 2020 se observa o crestere de 44% in numarul comenzilor, respectiv de 62% in valoarea acestora, fata de perioada similara a anului trecut. Totodata, valoarea medie pe comanda a crescut cu 12% in intervalul mentionat", se mentioneaza intr-un comunicat de presa.
Magazinele online active care utilizeaza platforma MerchantPro in Romania au listate un numar total de peste cinci milioane de produse.
MerchantPro a raportat, in 2019, o cifra de afaceri de 500.000 de euro, in crestere cu 15% fata de anul anterior.
MerchantPro este noua identitate a platformei autohtone ShopMania Biz, ce este folosita la nivel regional. Peste 5.000 de magazine online i-au utilizat... mai mult
Joi, 30 Iulie 2020, ora 13:58
Numarul tranzactiilor online s-a majorat cu 25% saptamana trecuta, in timp ce valoarea medie a comenzilor efectuate a crescut 22% fata de acelasi interval din anul precedent, arata o statistica publicata, joi, de platforma MerchantPro.
La nivelul primelor trei saptamani din luna martie a acestui an a fost inregistrata o crestere de 18% a numarului de comenzi preluate de magazinele online din platforma fata de aceeasi perioada a lui 2019.
Numai in cursul saptamanii trecute (16 - 22 martie), saltul a fost de 25%, in timp ce, in prima saptamana a lunii martie (2 - 8 martie), dinamica s-a situat la plus 13%, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Potrivit sursei citate, in cele peste 1.000 de magazine online care functioneaza pe platforma MerchantPro se remarca o crestere semnificativa fata de anul anterior, "semn ca publicul se indreapta tot mai mult catre comenzile online pentru a-si satisface nevoile de trai si de adaptare la situatia actuala, de la produse de ingrijire, curatenie sau alimentare, pana la produse din categoriile fashion sau home&deco".
MerchantPro, platforma SaaS de e-commerce cunoscuta pana recent ca ShopMania BIZ, anunta lansarea unui program de sustinere a afacerilor locale cu operatiuni fizice, in cadrul caruia acestea sa poata lansa rapid magazine online prin care sa sprijine, cel putin partial, continuarea activitatii. Astfel, compania va aloca o parte din echipa sa pentru a asista afacerile locale cu magazine offline, puternic... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 15:12
Autoritatile au la dispozitie o noua arma in lupta cu cei care incearca sa isi diminueze sarcina fiscala.
Inca o directiva europeana, care face parte din pachetul de masuri ale Comisiei Europene impotriva practicilor fiscale agresive, a intrat in vigoare la inceputul lunii februarie 2020 si in Romania.
Directiva poarta un nume sugestiv - ATAD II (Anti Tax Avoidance Directive - completarea a doua) - si are ca scop descurajarea planificarii fiscale agresive care utilizeaza aranjamente de tip "hibrid".
ATAD II a fost elaborata in baza planului Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) emis in anul 2016.
Actiunea nr. 2 din acest plan isi propune sa impiedice companiile multinationale sa isi erodeze baza impozabila, apeland la diferentele de tratament fiscal dintre tarile in care activeaza societatile membre ale grupului.
Care sunt tranzactiile vizate?
In primul rand, trebuie precizat ca regula generala vizeaza tranzactiile transfrontaliere, indiferent daca sunt incheiate cu societati din acelasi grup sau nu. Prin exceptie, in anumite situatii, sunt vizate doar tranzactiile transfrontaliere intra-grup.
In al doilea rand, tranzactiile vizate sunt cele care beneficiaza de un tratament fiscal neuniform, precum dobanzi, redevente, servicii, care se aplica atat partilor afiliate, cat si entitatilor independente.
Tratamentul neuniform apare atunci cand grupurile exploateaza diferentele de tratament fiscal rezultate in urma incadrarii juridice... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 10:43
Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de luni in declin cu peste 7%, la cel mai scazut nivel din ultimele opt luni, un efect indirect al raspandirii coronavirusului din ce in ce mai agresiv.
Indicele pan-european STOXX 600 a inchis in declin cu 7,4%, marcand cea mai slaba evolutie dupa criza financiara din 2008-2009. Sub-indicele pentru petrol si gaze a suportat cele mai mari pierderi, de aproape 17%, in urma declinului cotatiilor petrolului, relateaza Reuters.
Evaluarea companiilor europene a scazut cu aproape 3.000 de miliarde de dolari de cand epidemia de coronavirus a declansat declinul actiunilor la nivel mondial, in luna februarie.
"Pe termen scurt, cei care simt impactul declinului actiunilor actioneaza imediat, isi reduc cheltuielile, investitiile, in timp ce castigatorii reactioneaza mult mai gradual", a declarat un trader.
Indicele londonez FTSE 100 a scazut cu 7,7%, DAX al bursei din Frankfurt cu 7,9%, CAC 40 al bursei din Paris cu 8,39%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a pierdut 11,17%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid 7,9%. Actiunile din Norvegia, expuse la piata petrolului, au coborat cu 9,4%, cel mai grav declin din ultimii 30 de ani.
Titlurile BP si Royal Dutch Shell au scazut cu aproape 20%, iar actiunile companiei norvegiene Panoro Energy cu 39%.
Actiunile Tullow Oil au scazut cu aproape 32%.
Toate sub-sectoarele europene au scazut puternic, indicii pentru sectoarele minier, auto si banci coborand cu... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 22:25
Valoarea si numarul tranzactiilor de plata cu cardurile de credit emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti s-au dublat, in ultimii patru ani, potrivit analizei datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei la finele anului 2019.
Numarul tranzactiilor de plata cu cardurile de credit a ajuns la peste 22 milioane in decembrie 2019, fata de 11 milioane cat era in decembrie 2015, pe fondul utilizarii din ce in ce mai mari a acestor instrumente de plata. Valoarea tranzactiilor cu cardurile de credit s-a dublat, ajungand la peste 4 miliarde lei in decembrie 2019.
Potrivit datelor, peste 27% din numarul tranzactiilor cu carduri de credit de anul trecut au fost inregistrate in ultimul trimestru, fiind stabilit un record fata de trimestrele precedente, datorat in special cumparaturilor cu ocazia sarbatorilor de iarna.
In Romania a fost depasit pragul de 3 milioane de carduri de credit utilizate, iar in ultimii 4 ani cresterea numarului de carduri de credit a fost de 547.849, potrivit statisticilor BNR la finele lunii decembrie 2019.
Astfel, la sfarsitul anului trecut, din cele peste 18 milioane de carduri aflate in circulatie, emise de bancile din Romania, ponderea cardurilor de credit era de 16,5% (peste 3 milioane de carduri), ceea ce indica un potential mare pentru utilizarea informata a acestor instrumente de plata. Romania are mai putin de un card bancar/ cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene, situatie... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 10:54