Premierul Ludovic Orban a afirmat ca au existat consecinte favorabile in urma intalnirii dintre ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, si omologul sau maghiar, una dintre acestea referindu-se la decizia Ungariei de a permite tranzitarea tarii pentru transportul rutier pe toata perioada unei zile.
Ludovic Orban a fost intrebat, intr-o conferinta de presa sustinuta vineri in judetul Mures, despre intalnirea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul sau maghiar, Peter Szijjarto.
"Cred ca la intalnirea celor doi ministri de externe s-au exprimat puncte de vedere clare si pozitia exprimata de ministrul Bogdan Aurescu este pozitia Guvernului. Au si existat consecinte favorabile, in urma discutiei Ungaria a luat decizia de a permite tranzitarea Ungariei pe transport rutier pe toata perioada de 24 de ore a unei zile", a afirmat Orban.
El a reamintit ca anterior au fost discutii si intre ministrii de interne ai celor doua tari, eliminandu-se astfel blocajele legate de transportul rutier de persoane.
"De asemenea, anterior au fost discutii la nivelul ministrilor de interne prin care s-au deschis mai multe puncte de trecere a frontierei si cred ca in felul acesta s-au eliminat orice blocaje legate de transportul rutier de persoane care tranziteaza Ungaria. De asemenea, in orice alte privinte noi ne exprimam punctul de vedere constant pe care l-am exprimat de-a lungul timpului", a explicat Orban. ...citeste mai departe despre "Guvernul anunta ca Ungaria permite... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 15:52
Consiliul Uniunii Europene a adoptat marti o reforma majora a sectorului transportului rutier din UE, cunoscuta drept pachetul privind mobilitatea, indica un comunicat postat pe site-ul consilium.europa.eu.
Noile norme vor imbunatati conditiile de munca ale conducatorilor auto, vor introduce norme speciale privind detasarea conducatorilor auto din sectorul transportului international si vor actualiza dispozitiile privind accesul la piata transportului rutier de marfuri. De asemenea, acestea vor eficientiza controlul aplicarii normelor.
La 11 decembrie 2019, presedintia Consiliului si Parlamentul European au obtinut un acord provizoriu. Textul convenit a fost aprobat de Comitetul Reprezentantilor Permanenti (COREPER) in 20 decembrie 2019, iar Consiliul a confirmat acordul politic pe 20 februarie 2020.
Noile norme sunt concepute astfel incat sa asigure un echilibru intre conditiile de munca si sociale imbunatatite ale conducatorilor auto si libertatea prestarii de servicii transfrontaliere de catre operatori; acestea vor contribui, de asemenea, la siguranta rutiera. In plus, normele vor oferi clarificarile necesare sectorului in ceea ce priveste dispozitiile care in trecut erau ambigue si vor pune capat aplicarii inegale a acestora intre statele membre.
Pachetul consta intr-un regulament care reglementeaza accesul la piata transportului rutier de marfa si la profesia de operator de transport rutier de marfa sau de operator de transport rutier de persoane; un... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 15:24
Transportul rutier de persoane va fi oprit in intreaga tara dupa Referendumul din 6 si 7 octombrie si vor fi proteste la Guvern in cazul in care modificarile privind transporturile rutiere vor fi adoptate in forma actuala, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Vasile Stefanescu, presedintele COTAR.
Acesta a precizat, totodata, ca autoritatile abilitate pot stabili daca organizatia pe care o reprezinta, Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), detine monopolul de care vorbeste ministrul Transporturilor, Lucian Sova.
"Inteleg ca domnul ministru Sova (ministrul Transporturilor, n.r.) a insistat asupra faptului ca noi detinem un monopol. Ce inseamna monopol daca sunt organe abilitate care pot constata daca este vorba despre monopol, daca firme care au respectat caietul de sarcini si atribuire si punctaj s-au inscris si au castigat inseamna monopol, atunci domnia sa trebuie sa sesizeze organele abilitate ale statului. In acelasi timp, acest nou program de transport se vrea facut si pentru transportatorii romani, trebuie sa avem timpul necesar de a achizitiona aceste noi autobuze. Altfel, nu avem cum. Nimeni nu ne va produce in momentul de fata, in 4 - 5 luni de zile 1.000 - 1.500 de autobuze. Deci, pentru a putea participa si castiga aceasta atribuire trebuie sa avem autobuze noi. Nu avem nimic impotriva, dar dati-ne timpul necesar. Sau haideti sa discutam", a spus Stefanescu.
Liderul COTAR a mentionat faptul ca un vot majoritar in... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2018, ora 11:15
Transportatorii rutieri sunt obligati sa mentina tarifele din prezent pentru abonamentele elevilor navetisti inca doi ani, pana la 1 septembrie 2019.
Guvernul a decis ca tarifele maximale aplicate in anul scolar trecut sa fie mentinute si in urmatorii doi ani, respectiv 3,48 de lei fara TVA /luna/kilometru, scrie Profit.ro.
De altfel, transportatorii rutieri sunt obligati sa respecte tarifele maxime impuse prin hotarari de guvern.
Abonamentele pot fi decontate integral, pentru elevii care au nevoie sa faca naveta pe distante mai mici de 50 de kilometri, pentru a ajunge la scoala.
Anuntul vine in contextul in care, in urmatoarele saptamani, benzina si motorina se vor scumpi de doua ori, cu 32 de bani pe litru.
Citeste si:
Raluca Turcan (PNL): Elevii navetisti vor primi decontul integral al abonamentului scolarAbonamentele elevilor care fac naveta vor fi decontate integral. Iata cum si de cand ...citeste mai departe despre "Transportatorii rutieri sunt obligati sa inghete tarifele pentru elevii navetisti inca doi ani" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 15:51
Compania Izletnik Celje din Slovenia vrea sa vanda firma de transport rutier de marfuri Viator & Vektor Ro din Arges, pe care o detine integral.
"Izletnik Celje d.d., in calitate de asociat unic, scoate la vanzare 100% parti sociale ale societatii SC Viator & Vektor SRL Romania", se arata intr-un anunt al companiei din Slovenia.
Potentialii investitori interesati au termen pana la 8 august pentru transmiterea scrisorii de intentie.
Viator & Vektor Ro, specializata in transporturi de marfa interne si internationale, este si furnizor de servicii de expeditie, depozitare, spalatorie sau ITP.
Compania are un parc de 100 camioane proprii, iar unul dintre clienti este Dacia Renault, potrivit informatiilor publicate pe site-ul transportatorului.
Datele raportate la Ministerul Finantelor arata ca Viator & Vektor Ro a incheiat anul trecut cu afaceri de 58,8 milioane lei (13,3 milioane euro), un profit net de 125.719 lei (28.400 euro) si un numar de 140 salariati. mai mult
Luni, 04 August 2014, ora 14:15
Amenzile aplicate transportatorilor rutieri pentru lipsa licentei, folosirea unor documente expirate sau suspendate, precum si pentru alte contraventii au fost reduse de Guvern in medie cu 50%, ca urmare a crizei care afecteaza sectorul de profil si a incasarilor slabe.
Actul normativ adoptat de Guvern diminueaza amenzile contraventionale aplicate transportatorilor rutieri, ca urmare a situatiei aparute in practica, unde criza economica a determinat un nivel scazut de colectare a sumelor respective si o tergiversare a punerii in executare a amenzilor. De asemenea, ca urmare a dialogului social s-a constatat ca amenzile contraventionale ridicate elimina multi operatori de transport de pe piata si determina scaderea volumului de schimburi si a veniturilor generale ale societatii. In acest sens, amenzile contraventionale prevazute de HG nr.69/2012 au fost reduse, pe diversele categorii de contraventii, in medie cu 50%", a anuntat Executivul.
HG 69/2012 stabileste care sunt incalcarile prevederilor legislatiei europene si nationale in domeniul transportului rutier, pe care le imparte in "foarte grave", "grave" si "minore", precum si cuantumul aferent al amenzilor.
Ministerul a propus la finele lui 2013 reducerea limitelor amenzilor
Ministerul Transporturilor a propus la finele anului trecut reducerea limitelor amenzilor contraventionale pentru faptele considerate foarte grave de la 14.000 lei - 18.000 lei la 9.000 lei - 12.000 lei. Printre contraventiile din... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 10:44
Ministerul Transporturilor propune reducerea unor amenzi aplicate transportatorilor rutieri, pe fondul crizei care afecteaza segmentul de profil, "pilon al dezvoltarii economico-sociale", dar si din cauza ca nivelul ridicat al amenzilor determina un grad scazut de colectare.
"In contextul actualei crize economice la nivel international, dar si national, este afectat inclusiv transportul rutier, un pilon al dezvoltarii economico-sociale, iar aplicarea unor amenzi contraventionale intr-un cuantum foarte ridicat in acest domeniu poate determina eliminarea unor operatori de transport rutier de pe piata si, implicit, scaderea volumului de schimburi comerciale si a veniturilor
aduse de catre acestia la bugetul de stat. S-a dovedit in practica faptul ca aplicarea unor amenzi contraventionale intr-un cuantum foarte mare determina un nivel scazut de colectare a sumelor respective si o tergiversare a punerii in executare a amenzilor, prin contestarea acestora in instanta", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de Guvern elaborat de ministerul Transporturilor pentru modificarea HG 69/2012.
Cuantumul noilor amenzi
Autorii documentului precizeaza ca si partenerii de dialog social au solicitat diminuarea amenzilor contraventionale aplicate pentru incalcarile prevazute in actul normativ in vigoare.
HG 69/2012 stabileste care sunt incalcarile prevederilor legislatiei europene si nationale in domeniul transportului rutier, pe care le imparte in "foarte... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 15:15
Transportatorii rutieri ameninta cu proteste in decembrie, daca Ministerul Transporturilor nu gaseste solutii de rezolvare a problemelor privind infrastructura rutiera, fiscalitatea exagerata, legislatia din domeniu completata lunar si lipsa de sustinere a activitatii de transport.
Reprezentantii Confederatiei Nationale Rutiere (CNR) arata marti, intr-un comunicat de presa, ca protestele anuntate in luna mai au fost suspendate atunci ca urmare a promisiunilor asumate si semnate de conducerea Ministerului Transporturilor.
"In textul minutei asumate, dar neindeplinite, ce doar a suspendat protestele din luna mai, se regasesc aceleasi probleme nerezolvate de infrastructura rutiera inexistenta, fiscalitate exagerata, deghizata in lupta impotriva firmelor pirat, legislatie rutiera nationala rectificata sau completata lunar si lipsa de sustinere a activitatii de transport", sustin reprezentantii CNR.
Potrivit acestora, ca urmare a neindeplinirii de catre Ministerul Transporturilor a promisiunilor asumate in luna mai, s-a luat hotararea sustinerii unui protest national organizat de transportatorii rutieri in luna decembrie.
"In conditiile in care nici angajamntele asumate in primavara si nici solicitarile curente ale transportatorilor nu vor fi puse in practica, exista premisele ca la inceputul lunii decembrie activitatea in transporturi sa se opreasca pentru o perioada nedeterminata", potrivit CNR.
La solicitarile anterioare, transportatorii au adaugat o noua... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 11:05
Transportatorii rutieri vor opri total activitatea pe o perioada nedeterminata, incepand de joi, 23 mai a.c,. cerand Guvernului si premierului Romaniei corectarea anomaliilor legislative actuale, eliminarea actelor de coruptie si un dialog constructiv, se arata intr-un comunicat al Confederatiei Nationala Rutiera (CNR).
"Protestul se desfasoara la nivel national, in toate judetele si va fi mediatizat in randul patronatelor din Europa, pentru a evita blocarea transportatorilor straini in Romania in timpul evenimentelor. Modelul aplicat este cel al protestelor din Grecia, Spania, Franta si Italia, acolo unde transportatorii au scos cheia din contact indiferent unde se aflau vehiculele si nu au mai permis desfasurarea livrarilor de marfuri si produse pe drumurile nationale", se arata in comunicat.
Politia Rutiera si Jandarmeria vor primi adrese oficiale din partea patronatelor implicate, pentru a sprijini desfasurarea protestului in conditii de siguranta. mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 16:37