Bulgaria si Romania vor construi o conducta de rezerva pentru transportul de gaze naturale pe sub Dunare, pe langa un gazoduct principal care urmeaza sa fie finalizat in aceasta vara.
La inceputul lunii aprilie, cele doua tari au semnat un contract pentru constructia unei conducte de gaze, transmite Novinite.
Insa, luni, s-a revenit asupra proiectului si a mai fost incheiata o intelegere, de data aceasta pentru a realiza si o conducta de rezerva pe sub Dunare, care sa conecteze sistemele de transmisie a gazelor ale celor doua tari.
Acesta ar trebui finalizat in termen de 214 zile de la inceperea lucrarilor de constructie pe teritoriile ambelor tari.
In ...citeste mai departe despre "Romania si Bulgaria, pas important pentru reducerea dependentei de gazele Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Mai 2016, ora 18:36
Compania austriaca OMV a cerut operatorului bulgar de transport de gaze Bulgartransgaz, detinut de stat, precizari referitoare la oportunitatile de a transporta gaz natural din Romania prin conductele bulgare.
Informatia a fost facuta publica de directorul companiei, Georgi Gegov, precizand ca solicitarea a venit din partea lui Reinhard Mitschek, vicepresedinte al directiei de logistica a OMV, informeaza Novinite.
Budapesta strange relatiile cu Moscova: Devine Ungaria centru regional de distributie de gaze rusesti?
Sursa citata precizeaza ca firma austriaca foreaza in cautare de ...citeste mai departe despre "OMV vrea sa transporte gaz romanesc prin Bulgaria, dar n-are loc de Gazprom" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 16:44
Coridorul de gaze care va interconecta retele de gaze naturale din Romania, Bulgaria si Grecia va avea o capacitate de 3-5 miliarde metri cubi pe an, potrivit unor documente publicate de Ministerul Energiei din Grecia citate de portalul bulgar novinite.
Marti, cele trei state au convenit sa construiasca un coridor vertical de gaze ca alternativa la proiectul gazoductului South Stream. Sursele de gaze pentru noul coridor vertical ar urma sa fie terminalul LNG Revithoussa din Grecia precum si conducta Trans Adriatic Pipeline, care ar urma sa transporte gaze naturale din bazinul Caspic, potrivit Agerpres.
Comisia Europeana este pregatita sa ia in considerare utilizarea fondurilor europene pentru a contribui la 'o integrare mai buna si solida a sistemului energetic din aceste tari in cadrul global energetic al UE', a declarat vicepresedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetica, Maros Sefcovic. mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 16:07
Conducta de interconectare a retelelor de gaze din Romania si Bulgaria, intre orasele Giurgiu si Ruse, va fi finalizata cu o intarziere de aproximativ trei luni, informeaza joi cotidianul sofiot 24 Ceasa. Compania Bulgartransgaz a anuntat ca interconectorul nu a devenit operational de la 1 ianuarie, asa cum era de asteptat, ci va intra in functiune pana la sfarsitul lunii martie anul acesta.
Intarzierea este cauzata de circumstante extraordinare legate de caracteristicile geologice ale partii de sub Dunare. In timpul sondarilor s-a dat peste un complex de calcar care a impiedicat lucrarile. Daca nu apar alte probleme, se asteapta ca sondarea principala sa fie finalizata pana la sfarsitul lunii. Lucrarile pe partea terestra au fost de asemenea intarziate, pentru ca s-au descoperit necropole romane, tracice si protobulgare. Dupa finalizarea lucrarilor de constructie, in februarie si martie se vor efectua testari ale interconectorului, precizeaza Bulgartransgaz.
Conducta va avea o lungime totala de circa 25 km, dintre care 15,4 km pe teritoriul Bulgariei, 5,2 km pe cel al Romaniei, iar 4,14 km reprezinta traversarea subterana a fluviului Dunarea. Totodata, vor fi construite si doua statii de masurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale. Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria catre Romania, iar capacitatea minima dinspre Romania spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 12:22
Interconexiunea retelelor de gaze dintre Romania si Bulgaria, intre orasele Giurgiu si Ruse, este aproape finalizata si va intra in exploatare cel mai tarziu la inceputul anului viitor, a anuntat marti cotidianul sofiot Capital.
Acesta este cel mai avansat dintre cele cateva proiecte similare intre Bulgaria si tarile vecine, dar nu va aduce o diversificare semnificativa a surselor energetice deoarece capacitatea conductei de transport de gaze dinspre Romania spre Bulgaria este limitata.
Adjunctul ministrului energiei bulgar Ivan Ailov a declarat in parlament ca la inceputul mandatului actualului guvern (mai 2013, n.r.) proiectul avea deja o intarziere de sase luni, dar problema a fost remediata si urmeaza ca gazoductul sa devina operational de la 1 ianuarie 2014.
Principala problema, potrivit ministrului bulgar al economiei si energiei Dragomir Stoinev, este capacitatea conductei de a transporta gaze in dublu sens. Pentru ca aceasta sa poata transporta gaze dinspre Romania catre Bulgaria la capacitate maxima, pe teritoriul romanesc ar trebui construita o noua statie de compresie, care insa nu este prevazuta in proiect.
Gazul din Azerbaidjan ar putea ajunge si in Romania
Conducta va avea o lungime totala de circa 25 km, dintre care 15,4 km pe teritoriul Bulgariei, 5,2 km pe cel al Romaniei, iar 4,14 km reprezinta traversarea subterana a fluviului Dunarea. Totodata, vor fi construite si doua statii de masurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 11:38
CE a inclus mai multe proiecte energetice la care participa si Romania, intre care AGRI si un gazoduct pe traseul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria, pe o lista de 250 de "proiecte de interes comun" la nivelul UE, care pot beneficia de finantare totala de aproape 6 miliarde euro in perioda 2014-2020.
Proiectele pot avea acces la sprijin financiar prin intermediul mecanismului Conectarea Europei, in cadrul caruia a fost alocat un buget de 5,85 miliarde de euro pentru "infrastructurile de transport energetic transeuropene in perioada 2014-2020", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE).
Astfel, proiectele care vizeaza Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector (AGRI) si sunt eligibile pentru fonduri europene includ gazoductul Constanta - Arad - Csanadpalota (Ungaria) si terminalul de gaze naturale lichefiate de la Constanta. AGRI face parte din coridorul energetic prioritar Gas East.
Romania este inclusa, de asemenea, in doua seturi de proiecte in cadrul coridorului sudic de transport al gazelor naturale (Southern Gas Corridor).
UE vrea sa finanteze un set de proiecte de infrastuructura de transport scalabila, precum si echipamente pentru livrarea pe piata UE a minim 10 miliarde de metri cubi pe an din regiunea Marii Caspice, prin Georgia si Turcia. Sunt posibile doua rute, prin Europa de Sud-Est catre Austria si prin Marea Adriatica catre Italia, noteaza Comisia.
Romania s-ar putea afla pe traseul unui gazoduct care sa lege Turkmenistan si Turcia de... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 17:14
Romania va putea transporta gaze prin conducta de gaze Giurgiu - Ruse incepand cu luna iulie 2013, termenul final fiind 30 iunie, iar proiectul urmeaza sa fie intarziat cu o saptamana sau doua, a declarat directorul Dispeceratului de Gaze din cadrul Transgaz, Marius Stroia, joi, la o conferinta organizata de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
"Romania si-a indeplinit atributiile in ceea ce priveste conducta Giurgiu - Ruse. A mari ramas de finalizat subtraversarea Dunarii. Termenul final este 30 iunie 2013, este posibil sa existe o intarziere de o saptamana sau doua", a afirmat Marius Stroia.
In ceea conducta Arad - Szeged, aceasta va deveni operationala de la 1 iulie 2014, sustine oficialul Transgaz.
"Teoretic, pot avea loc exporturi prin conducta Arad - Szeged. Insa la noi presiunea este mai scazuta decat in Ungaria. Alocarea capacitatilor va incepe de la 1 ianuarie 2014 si va fi de tipul 'open season', cu aplicabilitatea din anul gazier 2014 - 2015, care incepe de la 1 iulie 2014. De atunci Romania poate exporta", a mai adaugat Stroia. mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 12:20
Transgaz a publicat acordul de mediu propus pentru proiectul subtraversarii fluviului Dunarea pentru interconectarea sistemelor de transport gaze naturale din Romania si Bulgaria, ce urmeaza sa fie realizat in satul Comasca, in judetul Giurgiu.
Observatiile si contestatiile publicului pot fi transmise Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului pana in 21 ianuarie 2013, potrivit informatiilor publicate pe site-ul companiei.
Conducta de gaze Giurgiu - Ruse, care va subtraversa Dunarea, se va finaliza la sfarsitul anului 2013, constructia urmand sa faca parte din conducta Nabucco, a declarat, la finalul anului 2012, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Rodin Traicu.
"In ceea ce priveste conducta Giurgiu - Ruse, daca se intampla o belea si Bulgaria nu mai primeste gaze prin conducte de la Federatia Rusa, sistemul nostru trebuie sa fie capabil sa alimenteze in regim de avarie sistemul bulgaresc.
Daca la noi se intampla o avarie in sistem, putem primi din sistemul lor, instantaneu, gaze. Am discutat aceste aspecte in cadrul ultimei comisii mixte de colaborare romano-bulgara. Giurgiu - Ruse va face parte din Nabucco. Deocamdata, partea bulgara are probleme legislative referitoare la subtraversarea Dunarii", afirma Rodin Traicu.
Valoarea totala estimata a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinantare UE) este de 23,82 milioane euro, din care Transgaz - 10,09 milioane euro si Bulgartransgaz E.A.D.- 13,72 milioane euro. mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 11:58
Premierul Victor Ponta a confirmat miercuri ca Romania a primit chemarea in judecata din partea Comisiei Europene pentru incalcarea conditiilor de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale.
"A fost o Nota prezentata de Ministerul Afacerilor Europene, ministrul Economiei si ministrul Mediului de Afaceri. Urmeaza ca in perioada imediat urmatoare sa ia toate masurile necesare. Acolo trebuie luata o decizie deja strategica", a declarat Victor Ponta, intrebat daca Romania a primit cererea de chemare in judecata.
Victor Ponta a mai precizat ca Romania trebuie sa-si prezinte punctul de vedere si "ministrul Economiei este cel care trebuie sa pregateasca acest raspuns".
Comisia Europeana a decis, la 24 noiembrie 2011, sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in cauza 2009/2193 - incalcarea de catre Romania a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1775/2005 privind conditiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale.
Comisia Europeana considera ca Bulgaria si Romania nu s-au aliniat inca pe deplin la normele UE privind piata gazelor naturale, se arata in comunicatul CE din 24 noiembrie anul trecut.
Comertul transfrontalier este posibil numai daca toti participantii la piata au acces egal la retelele pentru transportul gazelor naturale in scopul aprovizionarii clientilor. Pentru a garanta acest acces egal al tertilor la retea, este important sa se puna la dispozitie pe piata capacitatea maxima a retelei. La fel de important... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 08:35