Sistemul national de transport (SNT) al gazelor s-a aflat, miercuri dimineata, la un pas de starea de risc, cantitatea de gaze din conductele magistrale fiind cu mult sub limita de functionare la parametri normali, ca urmare a consumului mare, potrivit datelor postate pe site-ul Transgaz, operatorul national de transport si sistem.
Astfel, indicatorul Line Pack, care arata volumul efectiv de gaze care se afla in sistem intr-un anumit moment, era, miercuri, la ora 9:00, la nivelul de 33,6 milioane de metri cubi, cu putin peste limita de 33 de miloane de metri cubi, care indica intrarea intr-o stare de risc.
Transgaz explica, la capitolul "Limite de functionare ale SNT", ca starea optima a SNT este la valoarea Line Pack de 41 milioane metri cubi plus/minus 1 milion de metri cubi, starea normala este intre 38 si 44 milioane de metri cubi, stari de dezechilibru exista intre 33 si 38 milioane de metri cubi, iar, daca valoarea indicatorului este de sub 33 milioane de metri cubi sau peste 46 de milioane de metri cubi, exista stari de risc.
Totusi, reprezentantii companiei precizeaza, tot acolo, ca "starea de dezechilibru pentru SNT, asa cum este mentionata mai sus (cand LP este cuprins intre 33 / 38 mil.Sm3 sau LP este cuprins intre 44 / 46 mil.Sm3), nu are ca si consecinta efectiva o stare de pericol cu privire la transportul gazelor in sistemul national de transport gaze, ci este o consecinta directa a unor stari si consumuri exceptionale".
O astfel de clasificare... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 14:30
Republica Moldova are nevoie stringenta de gazoductul Iasi-Ungheni, pentru a urma exemplul Ucrainei si a-si reduce dependenta fata de gazul rusesc, scrie miercuri Ziarul National.
Publicatia observa ca, intamplator sau nu, conflictul de gaze ruso-ucrainean s-a acutizat cu trei saptamani inainte de Summitul de la Vilnius. Potrivit ambasadorului Ucrainei in Republica Moldova, Serghei Pirojcov, Ucraina a reusit sa-si faca rezervele necesare.
"Facand traducerea din limbajul diplomatic, asta ar insemna ca Ucraina va avea gaz, chiar si in conditiile sistarii livrarilor gazului rusesc, pentru ca ucrainenii s-au pregatit. Au semnat contracte cu mai multe tari europene pentru livrari, au semnat contracte de explorare a propriilor gaze, inclusiv de sist, cu cele mai mari companii mondiale", potrivit ziarului.
Pe de alta parte, subliniaza autorul, lucrarile la conducta Iasi-Ungheni se vor finaliza la anul, iar o conducta Ungheni-Chisinau cere timp si bani. "Morala este evidenta chiar si pentru criticii cei mai inflacarati ai gazoductului. Avem stringenta nevoie de acesta. Cu cat mai repede, cu atat mai bine". mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 11:20
Interconexiunea retelelor de gaze dintre Romania si Bulgaria, intre orasele Giurgiu si Ruse, este aproape finalizata si va intra in exploatare cel mai tarziu la inceputul anului viitor, a anuntat marti cotidianul sofiot Capital.
Acesta este cel mai avansat dintre cele cateva proiecte similare intre Bulgaria si tarile vecine, dar nu va aduce o diversificare semnificativa a surselor energetice deoarece capacitatea conductei de transport de gaze dinspre Romania spre Bulgaria este limitata.
Adjunctul ministrului energiei bulgar Ivan Ailov a declarat in parlament ca la inceputul mandatului actualului guvern (mai 2013, n.r.) proiectul avea deja o intarziere de sase luni, dar problema a fost remediata si urmeaza ca gazoductul sa devina operational de la 1 ianuarie 2014.
Principala problema, potrivit ministrului bulgar al economiei si energiei Dragomir Stoinev, este capacitatea conductei de a transporta gaze in dublu sens. Pentru ca aceasta sa poata transporta gaze dinspre Romania catre Bulgaria la capacitate maxima, pe teritoriul romanesc ar trebui construita o noua statie de compresie, care insa nu este prevazuta in proiect.
Gazul din Azerbaidjan ar putea ajunge si in Romania
Conducta va avea o lungime totala de circa 25 km, dintre care 15,4 km pe teritoriul Bulgariei, 5,2 km pe cel al Romaniei, iar 4,14 km reprezinta traversarea subterana a fluviului Dunarea. Totodata, vor fi construite si doua statii de masurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 11:38
CE a inclus mai multe proiecte energetice la care participa si Romania, intre care AGRI si un gazoduct pe traseul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria, pe o lista de 250 de "proiecte de interes comun" la nivelul UE, care pot beneficia de finantare totala de aproape 6 miliarde euro in perioda 2014-2020.
Proiectele pot avea acces la sprijin financiar prin intermediul mecanismului Conectarea Europei, in cadrul caruia a fost alocat un buget de 5,85 miliarde de euro pentru "infrastructurile de transport energetic transeuropene in perioada 2014-2020", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE).
Astfel, proiectele care vizeaza Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector (AGRI) si sunt eligibile pentru fonduri europene includ gazoductul Constanta - Arad - Csanadpalota (Ungaria) si terminalul de gaze naturale lichefiate de la Constanta. AGRI face parte din coridorul energetic prioritar Gas East.
Romania este inclusa, de asemenea, in doua seturi de proiecte in cadrul coridorului sudic de transport al gazelor naturale (Southern Gas Corridor).
UE vrea sa finanteze un set de proiecte de infrastuructura de transport scalabila, precum si echipamente pentru livrarea pe piata UE a minim 10 miliarde de metri cubi pe an din regiunea Marii Caspice, prin Georgia si Turcia. Sunt posibile doua rute, prin Europa de Sud-Est catre Austria si prin Marea Adriatica catre Italia, noteaza Comisia.
Romania s-ar putea afla pe traseul unui gazoduct care sa lege Turkmenistan si Turcia de... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 17:14
Compania Nationala Transgaz va incepe, din 8 iulie, constructia magistralei de gaz metan pe tronsonul Pojorata - Vatra Dornei, a declarat presei, marti, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Ioan Catalin Nechifor.
El a spus ca investitia va demara gratie demersurilor pe care le-a facut in ultimul timp pe langa factorii de decizie din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul de Finante si Transgaz. Nechifor a precizat ca, din totalul de 33 de kilometri de conducta de gaz, 9,276 kilometri vor fi construiti in acest an, restul urmand a fi realizati anul viitor.
"Investitia este foarte importanta si va permite ca centrala termica din Vatra Dornei sa functioneze pe gaz metan", a spus Nechifor.
El a precizat ca in octombrie 2009, Transgaz a preluat gratuit de la CJ Suceava conductele de gaz construite prin proiectul. "Utilitati si mediu la standarde europene", conditionata de continuarea investitiilor. Este vorba despre tronsoanele Frasin - Pojorata si Paltinoasa - Radauti, dar si despre cele din zona Falticeni, in lungime totala de peste o suta de kilometri.
Tot atunci, Transgaz s-a angajat sa continue investitia in constructia magistralei de gaz metan pana la Vatra Dornei. Referindu-se la tronsonul Paltinoasa - Radauti, Nechifor a subliniat importanta investitiei prin faptul ca in zona se afla Salina Cacica.
"Introducerea gazului metan ar putea conduce la scaderea pretului de productie (...) Salina Cacica ar putea fi asftel... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 14:42
Lucrarile de constructie a gazoductului Ungheni-Iasi pe portiunea Republicii Moldova ar putea fi lansate pe data de 27 august (in ziua in care isi marcheaza Independenta n.red), dupa finalizarea procedurilor de achizitii, a declarat miercuri seara, in cadrul unei emisiuni televizate, ministrul economiei si comertului de la Chisinau, Valeriu Lazar.
"Gazoductul Ungheni-Iasi are obiectivul strategic de a consolida securitatea energetica a Republicii Moldova pe plan tehnic. Pentru noi, obiectivul zero este sa avem un gazoduct alternativ. Panglica lansarii santierului, noi preconizam sa fie taiata catre 27 august. Totodata, daca lucrurile vom merge bine, ne propunem ca la sfarsitul anului sa avem gazoduct", a subliniat Lazar la Publika TV, citat de Unimedia.
Potrivit lui Lazar, gazoductul Ungheni-Iasi ar putea deveni atractiv pentru furnizorii din Republica Moldova, inclusiv pentru Moldovagaz, capreia i se poate impune sa opteze pentru cea mai ieftina oferta de pe piata.
Anterior, Valeriu Lazar a declarat ca, estimativ, valoarea totala a proiectului de constructie a gazoductului Iasi - Ungheni este de circa 19 milioane de euro, iar Comisia Europeana va oferi Republicii Moldova un grant de sapte milioane de euro. Din aceasta suma, Republicii Moldova ii revin trei milioane de euro, iar Romaniei - patru milioane.
Potrivit Unimedia, pentru Republica Moldova acest proiect de interconectare Iasi-Ungheni este foarte important, fiind o solutie pentru reducerea dependentei... mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 10:47
Premierul Victor Ponta a confirmat miercuri ca Romania a primit chemarea in judecata din partea Comisiei Europene pentru incalcarea conditiilor de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale.
"A fost o Nota prezentata de Ministerul Afacerilor Europene, ministrul Economiei si ministrul Mediului de Afaceri. Urmeaza ca in perioada imediat urmatoare sa ia toate masurile necesare. Acolo trebuie luata o decizie deja strategica", a declarat Victor Ponta, intrebat daca Romania a primit cererea de chemare in judecata.
Victor Ponta a mai precizat ca Romania trebuie sa-si prezinte punctul de vedere si "ministrul Economiei este cel care trebuie sa pregateasca acest raspuns".
Comisia Europeana a decis, la 24 noiembrie 2011, sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in cauza 2009/2193 - incalcarea de catre Romania a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1775/2005 privind conditiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale.
Comisia Europeana considera ca Bulgaria si Romania nu s-au aliniat inca pe deplin la normele UE privind piata gazelor naturale, se arata in comunicatul CE din 24 noiembrie anul trecut.
Comertul transfrontalier este posibil numai daca toti participantii la piata au acces egal la retelele pentru transportul gazelor naturale in scopul aprovizionarii clientilor. Pentru a garanta acest acces egal al tertilor la retea, este important sa se puna la dispozitie pe piata capacitatea maxima a retelei. La fel de important... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 08:35
Compania bulgara de transport al gazului, Bulgartransgaz, va incepe constructia interconectorului cu Romania si a comandat deja echipamentul tehnic necesar, scrie LiveBiz.com.
Interconectorul, care va traversa Dunarea pe la Ruse-Giurgiu, este dezvoltat in comun de Bulgartransgaz si Transgaz.
Proiectul este in stadiu mai avansat de dezvoltare decat interconectorii cu Grecia, Turcia si Serbia.
Bulgaria a inceput demersurile pentru interconectarea retelei sale de transport al gazului natural dupa criza dintre Moscova si Kiev din ianuarie 2009, ce a dus la sistarea livrarilor de gaz rus catre Europa timp de trei saptamani, in mijlocul iernii.
Aceasta criza a gazului a expus dependenta totala a Bulgariei de gazul rus.
In februarie 2011, Consiliul European a decis ca fiecare stat membru UE ar trebui sa aiba cel putin doua surse de gaz natural si alimentare cu energie electrica pana in 2014, pentru a evita repetarea scenariului din 2009. mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 09:25
Interconectarea sistemelor nationale de transport de gaze naturale constituie un obiectiv strategic al Romaniei si Republicii Moldova, cei doi ministri de resort ai ambelor state purtand discutii despre cooperarea bilaterala din domeniu.
Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania, Lucian Bode, si viceprim-ministrul si ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazar, au discutat o serie de aspecte de interes comun privind cooperarea bilaterala in domeniul energiei electrice si gazelor naturale, se arata intr-un comunicat de presa.
In acest context, cei doi oficiali au convenit ca atat pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova, interconectarea sistemelor nationale de transport de gaze naturale constituie un obiectiv strategic si contribuie la consolidarea securitatii energetice a celor doua state, precum si la diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare.
Potrivit informatiilor puse la dispozitie de Guvernul roman, d iscutiile au vizat o serie de proiecte comune, printre care cel referitor la g azoductul Iasi-Ungheni, pentru care ministerele de resort au semnat in anul 2011 un Memorandum de intelegere privind pregatirea conditiilor pentru constructia gazoductului de presiune inalta Iasi-Ungheni.
De asemenea, a fost finalizat studiul de fezabilitate al proiectului, iar urmatoarea etapa in dezvoltarea proiectului va fi elaborarea proiectului tehnic care sa includa sectiunea terestra a conductei, cat si subtraversarile... mai mult
Sambata, 03 Martie 2012, ora 17:02