Sistemul national de transport al gazelor se afla in stare normala de functionare, iar indicatorul Line Pack a fost vineri dimineata de 51 de milioane de metri cubi, se arata intr-un comunicat al Transgaz, remis, vineri, AGERPRES.
"Valoarea de 54,1 milioane mc la care se face referire in stirile aparute in spatiul public reprezinta o prognoza a valorii LP ce se poate inregistra la sfarsitul zilei gaziere (ziua D+1, ora 7:00). Aceasta prognoza a Line-pack-ului estimat pentru sfarsitul zilei gaziere se actualizeaza orar functie de renominalizarile facute de catre Utilizatorii de Retea privind sursele pe care le introduc in SNT si de estimarile privind evolutia consumului in SNT pentru ziua respectiva", arata reprezentantii companiei.
Utilizatorii de retea au dreptul pe tot parcursul zilei sa vina cu renominalizari, astfel incat acest indicator reprezentat de Line-pack-ul pentru sfarsitul zilei gaziere poate inregistra variatii foarte mult pe parcursul unei zile.
Transgaz publica orar o prognoza a Line-pack-ului estimat, ca obligatie decurgand din Regulamentele europene tocmai pentru ca utilizatorii de retea sa isi poata analiza propriile dezechilibre si sa poata transmite pe tot parcursul zilei renominalizari privind sursele introduse in SNT, au explicat oficialii transportatorului de gaze.
Totodata, Transgaz desfasoara propriile actiuni de echilibrare pe tot parcursul zilei gaziere functie de aceasta prognoza, in vederea mentinerii SNT in starea normala de... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 16:05
Dupa ce a anuntat ca isi amana decizia de a extrage gazele din Marea Neagra, compania Black Sea Oil & Gas a semnat, astazi, un acord cu Transgaz. Prin intermediul acestui document, petrolistii nu garanteaza ca vor exploata gazele din Marea Neagra. Daca o vor face, insa, au semnat sa le transporte prin infrastructura Transgaz.
Black Sea Oil & Gas (BSOG) informeaza, prin intermediul unui comunicat de presa remis Ziare.com, ca directorul societatii, Mark Beacom, si cel al Transgaz, Ion Sterian, au semnat un contract de transport al gazelor din Marea Neagra.
Potrivit documentului, "contractul este incheiat pe o perioada de 15 ani si are ca data de incepere a transportului gazelor naturale ziua de 1 februarie 2021, la o capacitate de transmisie de 1 miliard de metri cubi/an".
Cu toate astea, compania informeaza ca acest contract se va aplica "doar in cazul obtinerii deciziei finale de a investi in Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) ".
Proiectul MGD consta, de fapt, crearea unui "ansamblu submarin de productie pe zacamantul Doina care va fi conectat printr-o conducta de 18 km la platforma de productie monitorizata si operata de la tarm amplasata pe zacamantul Ana. O conducta submarina de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la tarm, unde urmeaza 4,1 km de conducta subterana pana la noua statie de tratare a gazelor (STG) . Gazele tratate vor fi livrate prin statia de masurare a gazelor localizata in perimetrul STG catre Sistemul... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 14:56
Sistemul national de transport (SNT) al gazelor s-a aflat, miercuri dimineata, la un pas de starea de risc, cantitatea de gaze din conductele magistrale fiind cu mult sub limita de functionare la parametri normali, ca urmare a consumului mare, potrivit datelor postate pe site-ul Transgaz, operatorul national de transport si sistem.
Astfel, indicatorul Line Pack, care arata volumul efectiv de gaze care se afla in sistem intr-un anumit moment, era, miercuri, la ora 9:00, la nivelul de 33,6 milioane de metri cubi, cu putin peste limita de 33 de miloane de metri cubi, care indica intrarea intr-o stare de risc.
Transgaz explica, la capitolul "Limite de functionare ale SNT", ca starea optima a SNT este la valoarea Line Pack de 41 milioane metri cubi plus/minus 1 milion de metri cubi, starea normala este intre 38 si 44 milioane de metri cubi, stari de dezechilibru exista intre 33 si 38 milioane de metri cubi, iar, daca valoarea indicatorului este de sub 33 milioane de metri cubi sau peste 46 de milioane de metri cubi, exista stari de risc.
Totusi, reprezentantii companiei precizeaza, tot acolo, ca "starea de dezechilibru pentru SNT, asa cum este mentionata mai sus (cand LP este cuprins intre 33 / 38 mil.Sm3 sau LP este cuprins intre 44 / 46 mil.Sm3), nu are ca si consecinta efectiva o stare de pericol cu privire la transportul gazelor in sistemul national de transport gaze, ci este o consecinta directa a unor stari si consumuri exceptionale".
O astfel de clasificare... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 14:30
Compania austriaca OMV a cerut operatorului bulgar de transport de gaze Bulgartransgaz, detinut de stat, precizari referitoare la oportunitatile de a transporta gaz natural din Romania prin conductele bulgare.
Informatia a fost facuta publica de directorul companiei, Georgi Gegov, precizand ca solicitarea a venit din partea lui Reinhard Mitschek, vicepresedinte al directiei de logistica a OMV, informeaza Novinite.
Budapesta strange relatiile cu Moscova: Devine Ungaria centru regional de distributie de gaze rusesti?
Sursa citata precizeaza ca firma austriaca foreaza in cautare de ...citeste mai departe despre "OMV vrea sa transporte gaz romanesc prin Bulgaria, dar n-are loc de Gazprom" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 16:44
Companiile OMV Petrom, Exxon si Transgaz Medias au semnat saptamana trecuta un acord prin care gazele care vor fi produse in Marea Neagra vor fi preluate in sistemul national de transport al gazelor.
"Statul nu are niciun fel de obligatie in acest acord. Este un lucru de normalitate ca gazul produs in Marea Neagra sa intre in sistemul romanesc de transport al gazului, la fel cum Transgaz este normal sa fie pregatit pentru acel moment. Acordul este confidential", a declarat vineri ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
Petrom si Exxon au descoperit impreuna in 2012 un zacamant de gaze in Marea Neagra, iar cele mai optimiste estimari indica inceperea productiei de gaze cel mai devreme in 2020. mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 14:00
Ucraina a sistat inca de sambata importurile de gaze din Rusia, a indicat luni agentia ucraineana de presa UNIAN, cu referire la un anunt facut de Nikolai Orlov, directorul adjunct al Departamentului de control al sectorului energetic rus, dupa cum informeaza RIA Novosti.
Sistarea importurilor pune in pericol tranzitul gazelor rusesti spre Europa pe timpul iernii, avertizeaza un expert rus.
"Ucraina a sistat achizitionarea de gaze naturale din Rusia, in contextul in care la inceputul lunii cumpara aproximativ 9 sau 10 milioane de metri cubi de gaze zilnic", ceea ce era de zece ori mai putin decat volumul mediu pe zi cumparat inainte, a indicat oficialul ucrainean.
Societatea ucraineana Naftogaz a refuzat luni seara sa confirme pentru agentia rusa de presa ITAR-TASS sistarea completa a importurilor de gaze din Rusia. "Nici nu infirmam, nici nu confirmam", s-a limitat sa afirme un purtator de cuvant al companiei.
Decizia Kievului ar putea provoca perturbari in tranzitul de gaze naturale via Ucraina in directia Europei, a avertizat, in acest context, Aleksei Grivaci, directorul general adjunct al Fundatiei ruse pentru securitatea energetica nationala.
Potrivit acestuia, Kievul preleveaza gaze din depozitele subterane, situatie care pune in pericol tranzitul de gaze rusesti spre Europa pe timpul iernii.
"Evident, ei (ucrainenii) iau acum gaze din depozitele subterane. Cat mai e cald, acest lucru este posibil, dar situatia respectiva creeaza riscuri... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 09:31
Cresterea tarifului pentru serviciile de transport ale gazelor naturale cu circa 17% i-a surprins pe reprezentantii Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM), care privesc miscarea ca pe inca o lovitura pe care o primesc consumatorii industriali.
"Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania - Conpirom - avand in componenta 15 federatii si organizatii patronale, constata cu surprindere ca pe langa cresterile de pret ale gazelor naturale din productia interna, potrivit calendarului stabilit prin HG nr. 22/22.01.2013, a crescut de la 01 iulie 2013, conform Ordinului Presedintelui ANRE nr. 39 si tariful pentru serviciile de transport ale gazelor naturale cu circa 17%, de la circa 87,1 lei / 1.000 mc la 102,6 lei/1.000 mc. Mentionam ca de la inceputul anului 2013 tariful pentru serviciile de transport a mai fost majorat odata, cu 6% de la 1 aprilie 2013", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit CONPIROM, in prezent, pentru producatorii industriali care sunt alimentati din Sistemul national de transport al gazelor naturale tariful mediu pentru serviciile de transport este de circa 102,6 lei/1.000 mc, respectiv circa 9,7 lei/MWh.
"Aceasta crestere a tarifelor de transport ale gazelor a fost comunicata in Monitorul Oficial intr-o zi nelucratoare, respectiv sambata, 29 iunie 2013, cu doua zile inainte de inceperea lunii de consum si reprezinta inca o lovitura pe care o primesc... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 12:22
Romania este interesata de posibilitatea identificarii unor interese comune cu Israel in participarea la unele proiecte regionale de transport gaze, propunerea fiind inaintata in cadrul intalnirii pe care ministrul Economiei, Ion Ariton, a avut-o joi cu omologul sau israelian, Shalom Simhon.
Intalnirea celor doi oficiali a avut in vedere dezvoltarea si diversificarea schimburilor comerciale romano-israeliene, precum si identificarea unor noi oportunitati de cooperare economica in Israel, in Romania si pe terte piete.
"Pornind de la preocuparea celor doua tari de a diversifica resursele de aprovizionare cu gaze naturale, a fost abordata si posibilitatea identificarii unor interese comune in participarea la unele proiecte regionale de transport gaze", a transmis un comunicat al Ministerului Economiei.
Romania s-a aratat dispusa sa dezvolte proiecte comune cu Israel
Partea romana si-a exprimat interesul de a atrage investitii din Israel si de a initia proiecte de cooperare in sectoare de interes pentru economia nationala, mai ales cele in care firmele israeliene detin tehnologii avansate, cum sunt energia, inclusiv energiile regenerabile, aeronautica, industria auto, industrie alimentara, industrie electrica si electronica, industria textila si lucrari de infrastructura.
In ceea ce priveste domeniul energiei electrice au fost prezentate partii israeliene, spre analiza, proiecte de modernizare, dezvoltare si diversificare a capacitatilor energetice, inclusiv... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 14:40
Transgaz Medias (TGN) a incheiat in 28 iunie patru contracte cu o valoare totala de 1,027 miliarde lei (243,2 miliarde euro) pentru transportul gazelor catre companiile InterAgro, GDF Suez Energy Romania, E.ON Energie Romania si Electrocentrale Bucuresti, potrivit NewsIn.Acordurile cu GDF Suez Energy Romania si E.ON Energie Romania, cei mai mari distribuitori de gaze naturale la nivel national, se ridica la 282,4 milioane lei, respectiv 396,1 milioane lei, se arata intr-un raport al Transgaz transmis joi Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
GDF Suez Energy Romania este controlata de grupul franco-belgian GDF Suez, iar E.ON Energie Romania este subsidiara a grupului german de utilitati E.ON.
InterAgro, grup controlat de Ioan Niculae si unul dintre principalii furniozori de gaze, va plati 229,7 milioane lei.
Valoarea acordului companiei de stat Electrocentrale Bucuresti, principalul furnizor de energie termica in Capitala, cu Transgaz, este de 118,8 milioane lei.
Toate acordurile sunt fara TVA.
Transgaz este detinut de stat, prin Ministerul Economiei, si este operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din Romania.
Titlurile Transgaz au fost tranzactionate miercuri la BVB la pretul de 203,5 lei pe unitate, in crestere cu 1,5 fata de referinta. La aceasta cotatie Transgaz are o capitalizare de 2,39 miliarde lei (567,39 milioane euro). mai mult
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 12:09