Transgaz a solicitat Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) majorarea tarifului de transport al gazelor naturale, a declarat, marti, Elisabeta Ghidiu, director al Directiei Strategie si Management Corporativ din companie, anunta Mediafax.
"Avem in vedere o crestere a tarifului de transport. Noi am depus deja o cerere la ANRE, termenul final pentru depuneri este 31 martie", a afirmat Ghidiu, in cadrul unui seminar despre piata de capital.
Ea a mentionat ca nu stie exact procentul solicitat pentru majorarea tarifului, solicitarea fiind facuta de un alt departament din Transgaz.
Operatorul sistemului national de transport al gazelor este controlat de stat, prin Ministerul Economiei. mai mult
Marti, 29 Martie 2011, ora 13:49
Planurile statelor Uniunii Europene (UE) de a liberaliza piata energiei submineaza investitiile Rusiei in aceste sector, inclusiv dezvoltarea celei de-a doua faze a proiectului de gaze naturale Nord Stream, a declarat vicepresedintele Dumei de Stat ruse, Valery Yazev, citat de Reuters si preluat de Mediafax.Legile destinate liberalizarii pietei energiei din UE vizeaza incurajarea competitiei prin desfiintarea monopolurilor din domeniul electricitatii si gazelor naturale pentru a permite companiilor mai mici sa-si asigure usor accesul la infrastructura.
Legile limiteaza, astfel, infrastructura detinuta de furnizorii de gaze naturale.
"Nord Stream va efectua livrari pilot catre Germania, in conditiile in care prima conducta a gazoductului a devenit o certitudine.
Constructia celei de-a doua conducte a fost suspendata deoarece aceasta si-a pierdut atractivitatea", a afirmat Yazev, care ocupa totodata functia de presedinte al Societatii Ruse a Gazelor Naturale.
El a adaugat ca premierul rus, Vladimir Putin, va discuta cu oficialii europeni despre probleme energetice cu ocazia vizitei pe care o va efectua joi la Bruxelles.
"Am prezentat propunerile noastre comisiei ruse care se ocupa cu dialogul cu Comisia Europeana pe teme energetice.
Una dintre cele mai importante propuneri este ca investitiile ruse deja efectuate sa fie protejate", a mentionat Yazev.
Nord Stream este dezvoltat de Gazprom in parteneriat cu mai multe companii vest-europene, printre care E.ON si GDF Suez.... mai mult
Marti, 22 Februarie 2011, ora 09:57
Studiul de fezabilitate al proiectului AGRI, care presupune constructia a doua terminale de gaz natural lichefiat, unul la Constanta si altul in Georgia, va trebui finalizat pana cel tarziu la 1 aprilie 2012, pentru a accelera finalizarea proiectului, informeaza Ministerul roman al Economiei, potrivit NewsIn.Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania, Ion Ariton, ministrul Industriei si Energiei din Azerbaijan, Natig Aliyev, ministrul Energiei din Georgia, Alexander Khetaguri, si ministrul Dezvoltarii Nationale din Ungaria, Tamas Fellegi, au participat luni la reuniunea interministeriala de la Bucuresti pentru a discuta dezvoltarea proiectului AGRI.
"La finalul reuniunii, in cadrul careia a fost prezentat stadiul actual al proiectului si au fost analizati urmatorii pasi de urmat, s-a semnat Protocolul intalnirii ministeriale privind dezvoltarea proiectului AGRI, care prevede cooperarea, in continuare, pentru urgentarea pregatirii unui studiu de fezabilitate al proiectului AGRI, care sa fie incheiat pana cel tarziu la data de 1 aprilie 2012, cu scopul de a accelera finalizarea proiectului, precum si oferirea de asistenta companiilor participante pentru identificarea si atragerea finantarilor necesare pentru pregatirea studiului de fezabilitate al proiectului AGRI", potrivit unui comunicat emis luni de Ministerul Economiei.
Protocolul mai presupune totodata si sprijinirea, in comun, a pregatirii documentatiei necesare pentru obtinerea finantarii... mai mult
Luni, 14 Februarie 2011, ora 17:14
Conducta Giurgiu-Ruse, de interconectare a retelelor de gaze naturale dintre Romania si Bulgaria, va fi finalizata in a doua parte a anului viitor, a declarat pentru Agentia NewsIn directorul general adjunct al transportatorului national de gaze naturale Transgaz, Ioan Rusu. "Conform acordului semnat, conducta va trebui sa fie gata in 2012, cel mai probabil in a doua parte a anului", a spus Ioan Rusu.
Reprezentantul Transgaz spune totodata ca in acest an va incepe constructia conductei de gaze Giurgiu-Ruse, iar in prezent Transgaz deruleaza o licitatie pentru a desemna compania care va construi efectiv segmentul terestru romanesc al conductei de interconectare cu Bulgaria.
Totodata, in noiembrie 2010 s-au finalizat conditiile de achizitie in comun (Transgaz si Bulgartransgaz) a serviciului de proiectare si executie a subtraversarii Dunarii, potrivit datelor companiei.
Oficialii transportatorului de gaze mai spun ca asteapta primirea primei transe de co-finantare din partea UE a proiectului de interconectare Romania - Bulgaria.
Comisia Europeana a aprobat deja cofinantarea de circa 9 milioane euro pentru acest proiect, suma urmand a fi repartizata intre cele doua companii, Transgaz (din Romania) si Bulgartransgaz (din Bulgaria), in functie de valoarea investitiei pe teritoriul fiecarei tari.
Conducta va avea o lungime totala de circa 26 km, dintre care 7,2 km sunt pe teritoriul Romaniei, iar 4,14 km reprezinta subtraversarea fluviului Dunarea.
Totodata, vor fi... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 21:23
Azerbaidjanul va dubla livrarile de gaze catre Rusia in 2010, la un miliard de metri cubi, in conditiile in care Moscova vrea sa isi sporeasca aprovizionarile din regiunea Marii Caspice, bogata in hidrocarburi, relateaza AFP, citat de NewsIn."In 2010, vom livra Rusiei un miliard de metri cubi de gaz", a declarat presei presedintele companiei nationale de petrol si gaz din Azerbaidjan, Socar, Rovnag Abdulaiev.
Cele doua tari au semnat in octombrie un contract pentru livrarea de gaz catre Rusia pe termen lung.
Conform contractului, compania ruseasca Gazprom, care detine monopolul, va trebui sa cumpere cel putin 500 milioane metri cubi gaz.
Acordul risca sa intarzie finalizarea la termen a proiectului european Nabucco, ce trebuie sa transporte din 2013 gazul din Marea Caspica spre Europa, prin Turcia, pentru a reduce dependenta europeana de gazul rusesc.
Nabucco este astfel un concurent al proiectului rus, respectiv gazoductul South Stream, si este criticat de Moscova.
Azerbaidjan, fosta republica sovietica bogata in hidrocarburi si situata intre Rusia si Iran, este o zona ale carei avantaje sunt dorite atat de Moscova, cat si de Occident, dupa ce si-a castigat independenta in 1991.
Azerbaidjanul a produs anul trecut 22,8 miliarde de metri cubi de gaz, conform statisticilor guvernamentale si vrea sa isi dubleze productia la 40 miliarde metri cubi pana in 2015-2020. mai mult
Luni, 28 Decembrie 2009, ora 09:22
SUA au un interes strategic si economic sa sprijine gazoductul Nabucco, a declarat vineri senatorul republican Dick Lugar, unul dintre promotorii puternici ai securitatii energetice europene, care va participa luni la ceremonia semnarii acordului interguvernamental la Ankara. "Un sprijin american puternic pentru Nabucco este in interesul nostru strategic si economic. Securitatea energetica este esentiala pentru securitatea nationala a fiecarei tari. Conducta Nabucco va contribui la garantarea independentei si prosperitatii fiecarei natiuni implicate si, in cele din urma, a aliantei noastre transatlantice. Natiunile importatoare si exportatoare au doar de castigat atunci cand o singura tara nu monopolizeaza rutele de transport", a spus Lugar, potrivit unui comunicat de presa. In ultimii zece ani, Lugar, care la cei 77 de ani ai sai este cel mai in varsta senator american, a fost un promotor constant al securitatii energetice ca pilon central al politicii externe americane. In august 2006, el i-a spus secretarului de stat american Condoleezza Rice sa numeasca un diplomat de rang inalt responsabil exclusiv cu securitatea energetica. La ceremonia de luni de la Ankara, Lugar il va insoti pe Richard Morningstar, primul diplomat de rang inalt numit de secretarul de stat Hillary Clinton ca trimis special pentru politica energetica in zona caspica si Asia Centrala, in urma proiectului de lege introdus de Lugar in 2006 si adoptat in decembrie 2007. "La summitul NATO de la Riga, din... mai mult
Sambata, 11 Iulie 2009, ora 15:14