Transportul aerian de pasageri a inregistrat in primele noua luni din 2020 o scadere de 65,5%, numarul calatorilor reducandu-se de la 17,706 milioane la 6,11 milioane, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.
Activitatea aeroporturilor care au inregistrat cele mai mari ponderi in ceea ce priveste transportul de pasageri a fost urmatoarea: Henri Coanda-Bucuresti, cu 1.910.400 pasageri imbarcati si 1.848.200 debarcati; Avram Iancu-Cluj-Napoca, cu 401.000 pasageri imbarcati si 370.200 debarcati, si Traian Vuia-Timisoara, cu 213.900 pasageri imbarcati si 201.200 debarcati.
In transportul international de pasageri, primele zece aeroporturi de origine (de unde au provenit pasagerii debarcati in Romania), stabilite dupa numarul pasagerilor in curse regulate, au fost Luton (Londra), cu 298.666 pasageri, Bergamo (Milano), cu 106.147 pasageri, Barajas (Madrid) - 80.876, Dortmund - 80.327, Ciampino (Roma) - 79.257 pasageri, Munchen - 71.770 pasageri, Charles de Gaulle (Paris) - 69.145, Viena - 67.551 pasageri, Istanbul International - 67.276 pasageri, si Beauvais (Paris), cu 66.652 pasageri.
In ceea ce priveste imbarcarile, cei mai multi pasageri in curse regulate s-au imbarcat pentru Londra-Luton (306.347 pasageri, Milano-Bergamo (107.031 pasageri), Dortmund (90.272 pasageri), Madrid-Barajas (83.446 pasageri), Munchen (79.286 pasageri), Roma-Ciampino (77.510 pasageri), Paris Charles de Gaulle (70.338 pasageri), Bruxelles-Charleroi (69.446... mai mult
Duminica, 06 Decembrie 2020, ora 19:27
Daca, in calitate de persoana fizica sau persoana juridica, trebuie sa efectuati un transport de substante si obiecte explozive, gaze, lichide inflamabile, substante toxice, infectioase sau corozive, trebuie sa stiti ca acestea nu sunt marfuri obisnuite si beneficiaza de conditii speciale de transport si reglementari legale distincte.
O firma profesionista va va putea ajuta cu un astfel de transport ADR (unde ADR reprezinta o prescurtare de la Accord europeen relatif au transport international des merchandises Dangereuses par Route), insa exista cateva aspecte care trebuie lamurite anterior.
In primul rand, iata ce intelege Autoritatea Rutiera Romana prin "marfuri periculoase", care pot fi expediate doar in cadrul unui transport ADR: substante si obiecte explozive; gaze (inflamabile, toxice, neinflamabile si netoxice); lichide inflamabile; substante solide inflamabile, autoreactive, desensibilizate sau care polimerizeaza; substante predispuse la aprindere spontana; substante oxidante; peroxizi organici; substante toxice; substante infectioase; materiale radioactive; substante corozive; alte materiale periculoase.
In general, sub titulatura de ADR intra orice substante si obiecte care, prin natura lor fizico-chimica, pot produce daune importante persoanelor si mediului inconjurator.
Conform normelor Acordului European mentionat anterior, un transport ADR nu se poate realiza decat la bordul unui autovehicul dotat in mod obligatoriu cu echipamente de protectie.... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 18:14
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, afirma ca a facut o vizita la Societatea de Transport Bucuresti, unde s-au analizat masurile de protejarea a calatorilor, in contextul pandemiei, fiind discutii despre numarul mediu de calatori pe linii si pe ore, dezinfectia in mijloacele de transport in comun, purtarea mastii.
"Am convenit aplicarea unui chestionar pentru soferi si vatmani, in urma caruia vom obtine o imagine mai exacta a situatiei din teren si care ne va ajuta sa luam decizii informate. Vom face eforturi suplimentare pentru ca toti cei care folosesc transportul public in Capitala sa fie in siguranta", spune Nicusor Dan.
"Am fost azi la sediul Societatii de Transport Bucuresti, unde am analizat in special masurile de protejare a calatorilor in contextul actualei epidemii COVID-19. Am discutat despre numarul mediu de calatori pe linii si pe ore, despre dezinfectia in mijloacele de transport in comun, despre purtarea mastii in interiorul acestora. Am convenit aplicarea unui chestionar pentru soferi si vatmani, in urma caruia vom obtine o imagine mai exacta a situatiei din teren si care ne va ajuta sa luam decizii informate", a scris Nicusor Dan, pe Facebook, vineri seara.
El a adaugat ca se vor lua masuri pentru ca transportul public sa ofere siguranta. "Vom face eforturi suplimentare pentru ca toti cei care folosesc transportul public in Capitala sa fie in siguranta. Sanatatea bucurestenilor este prioritatea noastra in saptamanile care urmeaza", a afirmat el.... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 21:05
Politia Romana a declansat marti dimineata, 3 noiembrie 2020, o ampla actiune de control a transportatorilor din toata tara.
Actiunea ii vizeaza pe transportatorii de marfuri si de persoane, iar politistii verifica modul in care sunt respectate masurile de prevenire a infectarilor cu coronavirus.
"Politia Romana si I.S.C.T.R. verifica legalitatea transportului de marfa si persoane, precum si respectarea masurilor de protectie stabilite pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19", a anuntat Politia Romana, marti dimineata.
...citeste mai departe despre "VIDEO Actiune de amploare a Politiei. Sunt controlati transportatorii de marfuri si de persoane" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 08:03
Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, anunta ca in curand va exista un bilet unic pentru mijloacele de transport public de suprafata din Capitala, aflate in subordinea Primariei Generale si pentru Metrou, aflat in subordinea Ministerului Transporturilor. Noul primar general sustine ca nu doreste in acest moment preluarea metroului la Primaria Capitalei pentru ca aceasta ar presupune plata unei subventii in plus.
"Fara indoiala ca o sa avem curand un bilet unic, pentru ca e logic ca lucrul asta sa se intample. A si functionat aceasta chestiune in urma cu patru sau cinci ani daca nu ma insel", a declarat, sambata, la Digi 24, Nicusor Dan
El explica faptul ca exista "masuratori exacte" privind numarul de calatori care intra cu o cartela la metrou sau in mijloacele de transport in comun de suprafata, administrate de Primaria Capitalei
"Trebuie sa existe doar un mecanism corect de decontare intre aceste doua entitati, asta e tot. Este ceva extrem, extrem de simplu de facut. Cele doua societati vor ramane diferite", a mai afirmat primarul general.
Nicusor Dan a explicat si de ce nu doreste preluarea metroului la Primaria Capitalei: "In acest moment, Bucurestiul plateste o subventie consistenta catre transportul public de suprafata, plateste o subventie consistenta catre sistemul de incalzire, nu isi permite sa mai plateasca o subventie pentru metrou. Asta este motivul pentru care nu doresc in acest moment ca metroul sa vina la Primaria Capitalei. Insa din... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 17:38
Premierul Ludovic Orban a afirmat ca au existat consecinte favorabile in urma intalnirii dintre ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, si omologul sau maghiar, una dintre acestea referindu-se la decizia Ungariei de a permite tranzitarea tarii pentru transportul rutier pe toata perioada unei zile.
Ludovic Orban a fost intrebat, intr-o conferinta de presa sustinuta vineri in judetul Mures, despre intalnirea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul sau maghiar, Peter Szijjarto.
"Cred ca la intalnirea celor doi ministri de externe s-au exprimat puncte de vedere clare si pozitia exprimata de ministrul Bogdan Aurescu este pozitia Guvernului. Au si existat consecinte favorabile, in urma discutiei Ungaria a luat decizia de a permite tranzitarea Ungariei pe transport rutier pe toata perioada de 24 de ore a unei zile", a afirmat Orban.
El a reamintit ca anterior au fost discutii si intre ministrii de interne ai celor doua tari, eliminandu-se astfel blocajele legate de transportul rutier de persoane.
"De asemenea, anterior au fost discutii la nivelul ministrilor de interne prin care s-au deschis mai multe puncte de trecere a frontierei si cred ca in felul acesta s-au eliminat orice blocaje legate de transportul rutier de persoane care tranziteaza Ungaria. De asemenea, in orice alte privinte noi ne exprimam punctul de vedere constant pe care l-am exprimat de-a lungul timpului", a explicat Orban. ...citeste mai departe despre "Guvernul anunta ca Ungaria permite... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 15:52
Doar persoanele care vor prezenta dovada ca trebuie sa circule vor fi lasate sa foloseasca transportul public din Paris la orele de varf, dupa relaxarea restrictiilor pe 11 mai, a anuntat ministrul francez al transporturilor Elisabeth Borne.
Autoritatile vor cauta sa asigure transport public cat de mult posibil, pentru a reduce cererea, a spus Borne, informeaza joi dpa.
Calatorii vor trebui sa aiba asupra lor o declaratie de la angajatorul lor, care sa arate necesitatea deplasarii la locul de munca la acea ora.
Oricine altcineva va calatori la acele ore pentru alte motive esentiale va trebui de asemenea sa prezinte o dovada in acest sens.
De asemenea, vor exista amenzi de 135 de euro pentru cei care nu vor respecta restrictiile si nu vor purta masti, care vor fi obligatorii pentru pasagerii cu varste de peste 11 ani, a mai spus Borne.
Premierul francez Edouard Philippe a declarat joi ca Franta va ridica gradual restrictiile incepand de lunea viitoare, 11 mai, dar ca unele restrictii vor ramane in vigoare in regiunea Parisului, unde noul tip de coronavirus este inca activ.
De altfel, autoritatile franceze doresc sa incurajeze cetatenii sa renunte la masini si sa faca naveta pe biciclete dupa ridicarea restrictiilor impuse de pandemia de COVID-19. Initiativa, propusa la sfarsitul lui aprilie de Ministerul Energiei si Transporturilor, include construirea unor piste temporare de biciclete si o subventie de 20 de milioane de euro pentru costurile lucrarilor de... mai mult
Joi, 07 Mai 2020, ora 19:31
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Guvernului sa permita transporturile rutiere de persoane prin curse neregulate (charter), pentru transportul soferilor profesionisti si al lucratorilor sezonieri din Romania catre alte state, se mentioneaza intr-un comunicat remis miercuri de organizatie.
UNTRR solicita astfel completarea Ordonantei militare nr.7/04.04.2020, argumentand ca documentul permite zborurile efectuate de toti operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucratorilor sezonieri din Romania catre alte state, cu avizul autoritatilor competente din tara de destinatie.
"UNTRR considera ca asa cum se admite plecarea la lucru cu avion charter si cu autoturism, trebuie sa fie permisa si deplasarea cu autocarele, atat pentru a permite celor care au contracte sa mearga la lucru si sa degreveze presiunea pe bugetul statului, cat si pentru a permite transportatorilor de persoane sa organizeze similar cu liniile aeriene tot chartere spre tari precum Germania, Spania, Franta", se mentioneaza in comunicat.
Transportul cu autocarul este preferat de multe companii din Romania pentru organizarea deplasarii personalului angajat si a lucratorilor sezonieri, avand in vedere pretul accesibil, precum si siguranta, calitatea si flexibilitatea serviciilor oferite, sustine UNTRR.
In prezent, potrivit art. 11 din Ordonanta Militara 7/2020, transportul rutier international de persoane prin servicii regulate,... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 16:42
Consiliul Uniunii Europene a adoptat marti o reforma majora a sectorului transportului rutier din UE, cunoscuta drept pachetul privind mobilitatea, indica un comunicat postat pe site-ul consilium.europa.eu.
Noile norme vor imbunatati conditiile de munca ale conducatorilor auto, vor introduce norme speciale privind detasarea conducatorilor auto din sectorul transportului international si vor actualiza dispozitiile privind accesul la piata transportului rutier de marfuri. De asemenea, acestea vor eficientiza controlul aplicarii normelor.
La 11 decembrie 2019, presedintia Consiliului si Parlamentul European au obtinut un acord provizoriu. Textul convenit a fost aprobat de Comitetul Reprezentantilor Permanenti (COREPER) in 20 decembrie 2019, iar Consiliul a confirmat acordul politic pe 20 februarie 2020.
Noile norme sunt concepute astfel incat sa asigure un echilibru intre conditiile de munca si sociale imbunatatite ale conducatorilor auto si libertatea prestarii de servicii transfrontaliere de catre operatori; acestea vor contribui, de asemenea, la siguranta rutiera. In plus, normele vor oferi clarificarile necesare sectorului in ceea ce priveste dispozitiile care in trecut erau ambigue si vor pune capat aplicarii inegale a acestora intre statele membre.
Pachetul consta intr-un regulament care reglementeaza accesul la piata transportului rutier de marfa si la profesia de operator de transport rutier de marfa sau de operator de transport rutier de persoane; un... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 15:24