Copresedintii USR PLUS Bucuresti vor propune Biroului Municipal aprobarea de catre consilierii generali a noului proiect de buget, transmite viceprimarul Horia Tomescu, adaugand ca varianta rezultata in urma discutiilor este "cu 1 miliard mai aproape de realitate".
"In urma discutiei pe care am avut-o aseara cu primarul general si cu partenerii de coalitie, copresedintii USR PLUS Bucuresti vor propune Biroului Municipal USR PLUS Bucuresti aprobarea de catre consilierii USR PLUS a noului proiect de buget, in baza urmatoarelor argumente:
1. Varianta de buget rezultata in urma ultimelor discutii este mai aproape de realitate: cu 1 miliard mai aproape de realitate;
2. Este nevoie de un buget aprobat cat mai repede, pentru a putea primi transferurile pentru luna mai de la bugetul de stat;
3. Aprobarea acestui buget, in aceasta forma, este doar depasirea unui punct mort", arata viceprimarul, intr-o postare pe Facebook.
Potrivit acestuia, primarul general si partidele care formeaza majoritatea in Consiliul General trebuie sa identifice solutii si sa urmeze un plan de "masuri concrete de echilibrare in mod real" a bugetului.
"Mai clar: trebuie sa identifice surse de venituri reale sau sa ajusteze cheltuielile, prioritizand ceea ce este esential pentru bucuresteni si pentru dezvoltarea orasului. USR PLUS sustine eliminarea risipei in cadrul companiilor municipale, a subordonatelor si limitarea cheltuielilor de functionare ale Primariei Generale. Consider ca am... mai mult
Vineri, 07 Mai 2021, ora 09:23
Premierul Ludovic Orban merge astazi in Camera Deputatilor, la solicitarea PSD, pentru a prezenta stadiul elaborarii bugetului de stat pe anul viitor si a bugetului asigurarilor sociale.
Sedinta Camerei, care incepe la ora 16:00, are la primul punct al ordinii de zi "Dezbateri politice, cu participarea prim-ministrului, domnul Ludovic Orban, la solicitarea Grupului parlamentar PSD, cu tema "Stadiul elaborarii proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021 si a proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2021".
Prim-vicepresedintele PSD Gabriela Firea a anuntat in 29 octombrie ca social-democratii au decis sa il cheme la raport pe prim-ministrul Ludovic Orban privind proiectul de buget pe anul viitor.
"Daca nu este nimic de ascuns si daca Guvernul nu are intentia de a majora TVA, atunci de ce Executivul nu pune in transparenta decizionala proiectul de buget pe 2021", a argumentat Firea, dupa o perioada in care social-democratii au acuzat constant Guvernul ca evita sa prezinte bugetul pe anul viitor, pentru ca intentioneaza sa creasca taxele si nu vrea sa faca un astfel de anunt inaintea alegerilor parlamentare.
"Doamna ar trebui sa reflecteze la dezastrul pe care l-a provocat in administratia Bucurestiului" si la cheltuielile "nesabuite" facute cu clientele adunate din randul PSD-ului din toate localitatile din jurul Bucurestiului, a fost reactia premierului.
De altfel au avut loc mai multe schimburi de replici pe tema bugetului pe 2021... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 08:17
Starea bugetului public, asa cum sugereaza noua Strategie fiscal-bugetara, ramane foarte incordata avand in vedere putinatatea resurselor publice in raport cu presiuni mari pe buget, inclusiv din perspectiva asumarii aplicarii unor active normative, precum aplicarea Legii Pensiilor potrivit calendarului in vigoare, arata Consiliul Fiscal.
"In opinia Consiliului Fiscal, continuarea eforturilor de consolidare fiscal-bugetara si a celor din sfera reformelor structurale este necesara nu doar din perspectiva respectarii angajamentelor asumate de catre Romania la nivel european, ci si din cea a asigurarii sustenabilitatii finantelor publice pe termen mediu si lung", se spune in Opinia insitutiei cu privire la Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2020 - 2022.
Potrivit Consiliului Fiscal, politica fiscal-bugetara este dezirabil sa poata gestiona riscuri si situatii neprevazute fara a fi nevoita sa opereze ajustari semnificative ale cheltuielilor si veniturilor, cu efecte destabilizatoare din punct de vedere economic si social, si sa respecte principiul echitatii intergenerationale.
Acest deziderat este cu atat mai relevant in conditiile unui mediu international marcat de mari incertitudini si multiple evolutii potrivnice.
"CF apreciaza ca balanta riscurilor in ceea ce priveste politica fiscal-bugetara in anii urmatori inclina mai degraba pe partea negativa (un deficit bugetar mai mare decat cel proiectat). Periculoasa pentru nivelul veniturilor fiscale ar fi si o... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 16:38
Darius Valcov, consilierul premierului pe probleme economice, a anuntat ca bugetul de stat pentru 2019 va fi discutat luni intr-o sedinta a coalitiei de guvernare, dar si cu liderii UDMR, iar apoi marti s-ar putea sa fie pus in dezbatere publica.
"Probabil, cand va fi prezentat in detaliu, marti, bugetul se va si vedea de ce au fost atat de multe modificari, pentru ca s-a urmarit foarte atent programul de guvernare, dar si nevoile oamenilor. Veti vedea surprize extrem de placute - nu stiu daca ar fi bine sa fac eu acest anunt. Ar fi bine sa il faca prim-ministrul, ministrul Finantelor sau unul dintre cei doi presedinti. Sunt mai multe. Probabil maine (luni - n.red.) va exista ultima discutie si cu coalitia si cu UDMR, iar marti va fi pus in transparenta", a sustinut Darius Valcov, duminica seara, invitat intr-o emisiune la Antena3.
"Ne propunem ca bugetul Ministerului Educatiei sa creasca cu 50%. Si o crestere aproape la fel de mare pentru CNAS si Ministerul Sanatatii", a mai spus Valcov in emisiunea respectiva.
Citeste si: In sfarsit, avem o data la care Guvernul ar putea adopta bugetul pe anul 2019
Unde era Dancila?
Valcov a explicat si fotografia postata online de Liviu Dragnea, in care se discuta "a 22-a, daca nu 23-a varianta a bugetului", fara insa ca premierul Viorica Dancila sa fie de fata.
"Se prezenta celor doi presedinti din partea Guvernului situatia exacta, modificarile de la precedenta modificare. In noiembrie, bugetul a fost gata, s-a... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 07:47
Europarlamentarul Siegfried Muresan explica pe pagina sa de Facebook cum se face, de fapt, un buget de stat profesionist, dupa ce Parlamentul a aprobat, vineri, bugetul pe 2018.
In conditiile in care Parlamentul a inceput munca pe bugetul pentru 2018 la sfarsitul lunii noiembrie, Muresan arata ca nu a existat timp suficient pentru o dezbatere reala, invocand ca motiv faptul ca "Legea bugetului de stat pentru 2018 are foarte multe bube", iar majoritatea parlamentara stie acest lucru.
"Inca o lege in care majoritatea parlamentara a mimat democratia si dezbaterea transparenta votand, cu deplina sfidare, in interesul lor, si nu al cetatenilor: Legea bugetului de stat pentru 2018. De ce nu se permite o dezbatere serioasa? Simplu, pentru ca majoritatea parlamentara stie ca Legea bugetului de stat pentru 2018 are foarte multe bube, ca, la fel ca bugetul pe 2017, avem un buget anti-investitii fiindca au cheltuit banii pentru pomeni electorale si alte masuri populiste", a scris Siegfried.
Acesta sustine ca o dezbatere reala ar arata care este situatia de fapt cu bugetul pe 2018.
"O dezbatere reala va demonstra ca Guvernul PSD - ALDE umfla cifrele, aloca fictiv sume mari la cheltuielile cu investitii, care vor fi taiate la rectificare.
La fel s-a intamplat si in 2017: au votat un buget de investitii de 39 de miliarde de lei din care a taiat la fiecare rectificare bugetara astfel ca, in primele 10 luni ale anului, s-au cheltuit pentru investitii doar 14 miliarde de... mai mult
Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 14:01
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti seara, ca va analiza cu foarte mare atentie bugetele institutiilor din zona securitatii nationale, transmitand Guvernului Grindeanu ca ar comite "o mare eroare" daca ar reduce banii pentru aceste institutii din cauza unor jocuri politice revansarde.
Declaratiile au fost facute la Strasbourg, unde presedintele se afla pentru a participa la o reuniune a Consiliului Europei, in conditiile in care premierul Liviu Dragnea a cerut personal guvernului sa reduca mai multe bugete, printre care si cele ale Administratiei Prezidentiale si SRI.
Intrebat de unul dintre jurnalistii care l-au insotit ce crede despre faptul ca guvernul a stabilit astazi sa reduca bugetele anuntate initial pentru Administratia Prezidentiala si SRI, Klaus Iohannis a precizat mai intai: "Astept sa avem un proiect de buget, pentru ca aparent am avut unul, s-a reluat discutia; cand se vor hotari 'Asta e bugetul', o sa il analizam".
"Pentru mine un punct extrem de important va fi bugetul pe securitatea nationala, asta inseamna nu numai Armata - fortele armate, Armata, Fortele Interne, serviciile secrete.
Indiferent de jocurile politice, cu securitatea nationala nu are voie sa se joace nimeni, nici macar cei care au impresia ca ei conduc acum lucrurile. Daca intram in zona de revansime, de taieri de bugete, numai sa aratam cine are ultimul cuvant, am face o mare, mare eroare.
O sa analizez cu foarte mare atentie toate bugetele pe toate institutiile... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2017, ora 21:02
Asociatia Municipiilor din Romania isi exprima nemultumirea fata de lipsa de transparenta a Guvernului in fundamentarea si elaborarea bugetului de stat pe 2016, subliniind ca a propus ministrului Finantelor Publice, Anca Dragu, o intalnire pe aceasta tema.
"In data de 24 noiembrie Asociatia Municipiilor din Romania a transmis Guvernului, prim-ministrului Dacian Ciolos, vice-premierului si ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - Vasile Dincu si ministrului Finantelor Publice - Anca Dana Dragu solicitarea de a organiza o intalnire pentru a discuta despre proiectul de buget pentru anul 2016.
Totodata, AMR a expus si cateva probleme in convergenta cu programul de guvernare propus, ...citeste mai departe despre "Buget 2016: Guvernul Ciolos, acuzat de lipsa de transparenta" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Decembrie 2015, ora 15:28
Familia regala a Spaniei, serios afectata de diferite scandaluri, a acceptat sa-si supuna finantele unei supravegheri deschise, in acord cu prevederile unei noi legi a transparentei menite sa redea increderea populatiei intr-un cadru institutional general puternic lovit de coruptie si profunda criza economica.
La doua zile dupa ce fiica cea mica a regelui Juan Carlos, infanta Cristina, a fost inculpata intr-un caz de deturnare de fonduri, surse din cadrul Casei Regale au confirmat ca aceasta a acceptat, dupa doua luni de negocieri la nivel politic, sa se supuna noii legislatii care priveste libertatea de informare, odata cu alte organisme ale statului, scrie Reuters.
Aceasta decizie arata dorinta familiei regale de a-si pastra influenta pe masura ce scandalurile ii afecteaza popularitatea in randul cetatenilor greu loviti de criza economica.
Scandalurile s-au tinut lant, de la extravagantele regelui Juan Carlos, la frauda comisa de ginerele acestuia
Juan Carlos, regele fermecator de 75 de ani, chemat din exil in anii 70 ca sa-i succeada dictatorului Francisco Franco la conducerea statului, in calitate de monarh constitutional, se bucura de popularitate, cu atat mai mult cu cat a inabusit incercarea de lovitura de stat din 1981.
Insa zvonurile despre extravagantele sale - in special dupa ce s-a dus la vanatoare de elefanti in Africa, anul trecut, pe cand guvernul cerea rabdare de la creditorii internationali - precum si procesul intentat fiicei si... mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 09:15
Consiliul Fiscal recomanda imbunatatirea transparentei modului de fundamentare a traiectoriilor veniturilor bugetare prevazute in proiectul de buget, prin detalierea pentru fiecare componenta de venituri a bazelor macroeconomice relevante si a impactului masurilor legislative care le afecteaza.
Totodata, Consiliul Fiscal (CF) considera ca este necesar un plus de transparenta in ceea ce priveste fundamentarea unor categorii de cheltuieli.
Astfel, Consiliul precizeaza ca raportul proiectului de buget nu enunta explicit ipotezele cantitative privind numarul de salariati si castigul salarial mediu din sectorul public ce fundamenteaza traiectoria pe termen mediu a capitolului "cheltuieli de personal".
Cheltuielile de asistenta sociala ale bugetului de stat sunt prevazute a se diminua cu 593 milioane de lei (0,1% din PIB) fata de anul 2011, in special pe seama reducerii cu aproximativ 400 milioane lei a "ajutoarelor sociale in natura", fara ca motivul unei asemenea reduceri sa fie argumentat, se arata in raportul Consiliului Fiscal cu privire la Legea bugetului de stat si la Legea bugetului de asigurari sociale pentru anul 2012.
Reprezentantii Consiliului sustin ca desi initial exercitiul de recalculare a pensiilor speciale anticipa, conform calculelor Ministerului Muncii, economii bugetare substantiale la nivelul cheltuielilor cu pensiile, in cele din urma se poate constata ca acest demers s-a concretizat in cheltuieli suplimentare cu pensiile aferente celor 159.000... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 14:52