Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat licitatia pentru proiectarea si executia unui tronson de peste 40 de km din Autostrada Transilvania. Asociatia Pro Infrastructura atrage atentia asupra unor aspecte negative din caietul de sarcini.
"Dupa nenumarate termene si promisiuni nerespectate in ultimii ani, zilele trecute Compania de Drumuri a lansat licitatia pentru proiectarea si executia Autostrazii Transilvania, tronsonul Poarta Salajului-tunel Meses-Zalau-Nusfalau (41 km, 12 luni proiectare, 36 luni executie) in valoare de aproape 4 miliarde de lei. Proiectul contine tunelul Meses de 2,8 km, peste 40 de poduri si viaducte in lungime totala de 8 km, un nod rutier la Zalau, un centru de intretinere in cadrul acestui nod si 2 spatii de servicii", arata Pro Infrastructura.
Asociatia reclama ca "in documentatia CNAIR se numara studiile geotehnice foarte sumare pentru tunelul Meses, fiind executate pe cei 3 km doar 6 foraje in zona portalelor tunelului".
"Exproprierile nu sunt realizate pe cei 41 de km, iar nodurile rutiere vecine nodului de la Zalau (Zimbor si Nusfalau) se afla la peste 25 de km distanta. Caietul de sarcini impinge riscurile cu privire la modificarea acordului de mediu sau relocarea unor utilitati descoperite ulterior spre viitorul constructor, iar identificarea oricaror erori in documentatia CNAIR este permisa doar in primele 90 de zile ale contractului. Sunt necesare conditii contractuale echitabile impreuna cu... mai mult
Luni, 30 Noiembrie 2020, ora 09:32
Nistor Catalin Ioan, director interimar la Filarmonica de Stat Transilvania Cluj, a renuntat la functie pentru ca nu a dorit sa ia masuri impotriva unor colegi, se arata intr-un anunt publicat pe pagina de Facebook a institutiei, in care este precizat ca noul manager temporar este Rares Sangeorzan.
Solicitarea de incetare a mandatului a fost facuta de Nistor Catalin Ioan joi, 26 noiembrie, la Consiliul Judetean Cluj. El a fost numit manager interimar pe 20 octombrie 2020, pana la ocuparea postului prin concurs.
Motivele invocate in solicitare sunt: "La data de 18.11.2020, in cadrul Filarmonicii a fost efectuat un control de catre Serviciul Corp Control Presedinte din cadrul Consiliului Judetean. In urma raportului primit au fost impuse o serie de masuri directe la adresa unor colegi din cadrul institutiei. Mi-ar fi foarte greu sa implementez aceste masuri in conditiile in care sunt coleg de peste 16 ani cu aceste persoane, de cand m-am angajat. Ii respect si ii apreciez pe acesti colegi, iar colaborarea mea cu dansii a adus o contributie solida in ceea ce priveste experienta mea profesionala ca artist".
Solicitarea a fost aprobata incepand cu data de 26 noiembrie 2020.
Rares Sangeorzan, interpret la fagot si membru al cvintetului Duende, in varsta de 44 de ani, a fost propunerea sindicatului din cadrul Filarmonicii de Stat Transilvania pentru a prelua functia si a fost desemnat de presedintele Consiliului Judetean Cluj manager interimar pana la ocuparea... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 07:49
Asociatia Pro Infrastructura sustine ca pe santierul sectorului Campia Turzii - Chetani, parte din Autostrada Transilvania, lucreaza doar compania Marcotim, subcontractorul castigatoarei contractului, Straco. Marcotim are insa datorii si ar putea intra in incapacitate de plata, ceea ce inseamna ca santierul risca sa ramana pustiu.
"Pe Autostrada A3 C.Turzii-Chetani gasim in teren doar subcontractorul Marcotim, cei de la Straco lasandu-se in continuare asteptati. Este dezamagitor ca pe acest santier nu s-a profitat la maximum de vremea prielnica din ultimele saptamani. In lipsa unui management profesionist pe proiect si a unui flux predictibil de numerar, cei cativa kilometri pe care terasamentele sunt la cota nu au fost protejati cu asfalt, iar pe elevatiile structurilor finalizate de Baxcom nu s-au ridicat grinzi, predale si nu s-a armat si betonat placa de suprabetonare. Straco nu si-a respectat promisiunile de deblocare a acestor aspecte in repetate randuri", scrie Asociatia Pro Infrastructura (API) pe Faceboook.
Straco ar urma sa primeasca de la Compania de Drumuri 10 milioane de lei, in contul lucrarilor realizate. Problema este, insa, ca subcontractorul Marcotim are datorii de 15 milioane de lei, iar Straco inca nu a suplimentat personalul pe santier.
"In urmatoarele zile este asteptata plata unei facturi de 10 milioane de lei spre Straco si mai departe spre subcontractorii si furnizorii de materiale. Aceasta factura nu este suficienta pentru acoperirea... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 11:16
Un procent de 54% dintre maghiarii din Transilvania nu ar accepta vecini imigranti, conform unei anchete sociologice realizate recent pe un esantion reprezentativ, intr-un context comparativ la nivel international, in premiera pentru institutele de cercetare sociala din aceasta zona a tarii.
Cercetarea a fost coordonata de Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale (ISPMN) din Cluj-Napoca, in cadrul European Values Study, si s-a desfasurat inainte de debutul epidemiei de COVID-19, in cadrul acesteia fiind adresate intrebari dedicate masurarii atitudinilor fata de imigratie si straini.
Potrivit autorilor studiului, rezultatele privind atitudinile maghiarilor din Transilvania trebuie interpretate in contextul crizei refugiatilor din 2015, ce a dus la un discurs dominant anti-imigratie si anti-imigranti in statele Europei de Est, si mai ales Ungaria.
In cadrul cercetarii, respondentii au fost intrebati in ce masura ar accepta sa aiba ca vecin persoane de alta rasa, imigranti, romi, respectiv musulmani.
Conform studiului, procentul maghiarilor din Transilvania care ar refuza un vecin din categoriile mentionate arata in felul urmator: 54% nu ar accepta sa aiba vecin imigrant, 52% vecin rom, 42% vecin musulman si 38% vecin de alta rasa.
De asemenea, maghiarii din Transilvania au exprimat cele mai negative pareri despre consecintele pe care le are migratia asupra dezvoltarii.
"Atitudinea impotriva imigrantilor poate avea la baza mai multe... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 15:00
Circulatia rutiera pe tronsonul Iernut-Chetani, parte din Autostrada Transilvania (A3), se deschide vineri, 18 septembrie, potrivit reprezentantilor Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Astfel, soferii vor putea folosi aproape 18 noi kilometri de sosea de mare viteza.
Tronsonul de 17,9 kilometri din Iernut-Chetani, parte din A3, este realizat de asocierea Astaldi-Max Boegl. Constructorul a asternut in totalitate asfaltul, a finalizat nodul rutier Iernut si marcajele rutiere, conform Asociatiei Pro Infrastructura.
Lucrarile au inceput in anul 2016 si se finalizeaza in luna septembrie a acestui an, conform contractului in valoare de 437,6 milioane de lei, fara TVA.
In prezent, Romania are 855 de kilometri de autostrada, dupa ce anul acesta au fost inaugurati cei 5 kilometri intre Biharia si Bors, singura inaugurare de pana acum, in 2020. Dupa ce va fi deschis si lotul Iernut-Chetani, romanii vor avea la dispozitie 873 de kilometri de autostrada. ...citeste mai departe despre "VIDEO Autostrada Transilvania: Lotul Iernut-Chetani se deschide vineri circulatiei, in prezenta presedintelui Iohannis" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2020, ora 10:40
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, spune ca in prezent nu mai exista blocaje in ceea ce priveste realizarea Autostrazii Transilvania. In ceea ce priveste Autostrada Sibiu-Pitesti, Lucian Bode arata ca fie au inceput lucrarile, fie sunt demarate proceduri de achizitie pentru unele tronsoane, cu unele termene stabilite pentru toamna acestui an.
Lucian Bode a anuntat, vineri dupa-amiaza, intr-o conferinta de presa, ca "saluta" ceea ce a numit "decizia istorica pentru Romania" luata de Comisia Europeana, aceea ce a aproba finantarea in vederea realizarii a trei loturi din autostrada Sibiu - Pitesti.
"Vorbim despre 875 de milioane de euro fonduri europene pentru finantarea sectiunilor I, IV si V din Autostrada Sibiu - Pitesti, practic prima autostrada transcarpatica din Romania", a afirmat ministrul.
"De la un proiect, in noiembrie 2019, care se impiedica in gandac astazi avem un proiect care merge inainte cu certitudine, cu sectiunea I Sibiu - Boita in lucru, peste 20 la suta progres fizic, cu sectiunea V semnata Curtea de Arges - Pitesti si se lucreaza la documentatie urmand sa inceapa executia, cu sectiunea IV in procedura de achizitie si cu cele doua sectiuni de pe Valea Oltului, II si III, aproximativ 68 de kilometri cu procedurile de achizitie lansate pentru sectiunea II, termen 10 septembrie, iar pentru sectiunea II octombrie 2020", a explicat el.
Lucian Bode a adaugat ca si in ceea ce priveste Autostrada Transilvania demersurile au avansat, el aratand... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2020, ora 17:52
Via Transilvanica este un traseu de aproximativ 1.000 de kilometri conceput sa strabata Romania de la nord la sud. Proiectul este initiat de Asociatia Tasuleasa Social si coordonat de Alin Useriu.
Alin Uhlmann Useriu, presedintele Asociatiei Tasuleasa Social, a coordonat multe proiecte in ultimii 20 de ani de cand asociatia a fost infiintata. A construit un campus la poalele muntelui Tasuleasa unde, ajutat de voluntari, conduce actiuni de impadurire a zonelor defrisate. Fratele lui, Tiberiu Useriu, a castigat de trei ori consecutiv unul dintre cele mai dificile maratoane din lume, 6633 Arctic Ultra, care se desfasoara la Cercul Polar.
Drumul amenajat de voluntarii Tasuleasa Social porneste de la Putna si ajunge la Drobeta Turnu-Severin. Traseul va promova natura si istoria a zece judete din tara: Mehedinti, Caras Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brasov, Harghita, Mures, Bistrita-Nasaud si Suceava. Cei 1.000 de kilometri se pot parcurge in totalitate sau partial pe jos, cu bicicleta sau calare.
Proiectul Via Transilvanica este sustinut de aproximativ 5.000 de donatori si a strans pana acum peste 600.000 de euro. Oamenii de la Tasuleasa Social isi propun sa amenajeze pana la finalul anului in curs 700 de kilometri si sa finalizeze proiectul in 2021.
Alin Uhlmann Useriu, presedintele Asociatiei Tasuleasa Social, a acordat un interviu in exclusivitate pentru Ziare.com, in care a vorbit pe larg despre proiectul unic in Romania. Teoretic, drumul in linie dreapta... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 09:50
Asociatia Pro Infrastructura a prezentat imagini cu dezastrul de pe autostrada Transilvania, lotul Chiribis - Biharia, unde lucrarile incepute de americanii de la Bechtel ar fi trebuit terminate de spaniolii de la Corsan.
"Amintirile ne chinuiesc, amintirile ne rascolesc... pe lotul Chiribis-Biharia al Autostrazii Transilvania. Mai rezistati?! Lucrarile pe autostrada blestemata au inceput in 2004 in era Bechtel si au fost "continuate" de spaniolii de la Corsan in 2016 care de fapt nu au facut nimic.
Peisajul actual este post-apocaliptic: vegetatie luxurianta care inghite betoanele si distruge terasamentele neprotejate, pile cu armaturi roase de rugina, elevatii cu hidroizolatia mancata de ploi, piloti cu armatura furata si radiere care te duc cu gandul la ruinele antichitatii", arata Asociatia Pro Infrastructura, pe Facebook.
Asociatia Pro Infrastructura anunta ca "dupa 16 ani, doua rezilieri si doua licitatii, pe 12.06.2020 Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat contractul pentru tronsonul Chiribis-Biharia cu Trameco (grupul Selina), cei 28,55 km trebuind sa fie sa fie proiectati si executati in doi ani cu 326 milioane de lei".
CNAIR a anuntat in 12 iunie ca a semnat contractual pentru tronsonul Chiribis - Biharia, care ar urma sa fie realizat in doi ani pentru pretul de aproximativ 69 de milioane de euro.
"Subsectiunea 3C2 (Chiribis - Biharia), se intinde intre km 30+550 si km 59+100 (28,55 km), incepe in zona localitatii... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2020, ora 16:46
Producatorii din Colinele Transilvaniei stau acasa, lucreaza gradina, au grija de animale si produc bucate de calitate. Si, ca sa nu munceasca degeaba, oamenii s-au orientat catre ceea ce functioneaza cel mai bine in aceasta perioada: piata online.
Lucrurile sunt destul de simple, organizate nemteste: daca vrei bucate din zona Sighisoara - Tarnava-Mare, poti comanda de pe platforma "Bucate din Vecinatate", pentru produse din zona Mediasului exista "Bucate din proximitate".
Sibienii, la randul lor, pot comanda acasa produse de pe Valea Hartibaciului prin manancalocal.ro, o initiativa a Asociatiei My Transylvania, menita sa sprijine micii producatori din zona.
Tot din zona Sibiului, producatorii de branza maturata sunt pe metereze si asigura cele mai gustoase lactate pentru oraseni. Un astfel de producator este Adrian Udrea din Mesendorf, care povesteste despre cum a ales sa se mute la sat dupa cativa zeci de ani de locuit la Bucuresti.
O poveste interesanta spune si Istvan Varga din Cund, care vorbeste despre satul sasesc si mostenirea pe care o poarta cu mandrie, inclusiv in productia sa de branza maturata.
Deci, daca esti amator de branza maturata, poti incerca diverse sortimente de la Manufactura de Branza sau de la Mesendorf65cheese. Ambii producatori livreaza.
Proiectul "Bucate din vecinatate" strange laolalta producatori din zona Sighisoara - Tarnava Mare, din sate ca Saschiz, Floresti, Malancrav, Albesti, Hetiur, Crit sau Soard.
Printre oamenii... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 07:30