Sistemul national de transport al gazelor se afla in stare normala de functionare, iar indicatorul Line Pack a fost vineri dimineata de 51 de milioane de metri cubi, se arata intr-un comunicat al Transgaz, remis, vineri, AGERPRES.
"Valoarea de 54,1 milioane mc la care se face referire in stirile aparute in spatiul public reprezinta o prognoza a valorii LP ce se poate inregistra la sfarsitul zilei gaziere (ziua D+1, ora 7:00). Aceasta prognoza a Line-pack-ului estimat pentru sfarsitul zilei gaziere se actualizeaza orar functie de renominalizarile facute de catre Utilizatorii de Retea privind sursele pe care le introduc in SNT si de estimarile privind evolutia consumului in SNT pentru ziua respectiva", arata reprezentantii companiei.
Utilizatorii de retea au dreptul pe tot parcursul zilei sa vina cu renominalizari, astfel incat acest indicator reprezentat de Line-pack-ul pentru sfarsitul zilei gaziere poate inregistra variatii foarte mult pe parcursul unei zile.
Transgaz publica orar o prognoza a Line-pack-ului estimat, ca obligatie decurgand din Regulamentele europene tocmai pentru ca utilizatorii de retea sa isi poata analiza propriile dezechilibre si sa poata transmite pe tot parcursul zilei renominalizari privind sursele introduse in SNT, au explicat oficialii transportatorului de gaze.
Totodata, Transgaz desfasoara propriile actiuni de echilibrare pe tot parcursul zilei gaziere functie de aceasta prognoza, in vederea mentinerii SNT in starea normala de... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 16:05
Dupa ce a anuntat ca isi amana decizia de a extrage gazele din Marea Neagra, compania Black Sea Oil & Gas a semnat, astazi, un acord cu Transgaz. Prin intermediul acestui document, petrolistii nu garanteaza ca vor exploata gazele din Marea Neagra. Daca o vor face, insa, au semnat sa le transporte prin infrastructura Transgaz.
Black Sea Oil & Gas (BSOG) informeaza, prin intermediul unui comunicat de presa remis Ziare.com, ca directorul societatii, Mark Beacom, si cel al Transgaz, Ion Sterian, au semnat un contract de transport al gazelor din Marea Neagra.
Potrivit documentului, "contractul este incheiat pe o perioada de 15 ani si are ca data de incepere a transportului gazelor naturale ziua de 1 februarie 2021, la o capacitate de transmisie de 1 miliard de metri cubi/an".
Cu toate astea, compania informeaza ca acest contract se va aplica "doar in cazul obtinerii deciziei finale de a investi in Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) ".
Proiectul MGD consta, de fapt, crearea unui "ansamblu submarin de productie pe zacamantul Doina care va fi conectat printr-o conducta de 18 km la platforma de productie monitorizata si operata de la tarm amplasata pe zacamantul Ana. O conducta submarina de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la tarm, unde urmeaza 4,1 km de conducta subterana pana la noua statie de tratare a gazelor (STG) . Gazele tratate vor fi livrate prin statia de masurare a gazelor localizata in perimetrul STG catre Sistemul... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 14:56
Transgaz a cumparat saptamana trecuta gaze la pretul de 127 de lei pe MWh pentru a echilibra sistemul, in conditiile unui consum extrem ridicat ca urmare a temperaturilor scazute, se arata intr-un comunicat al operatorului sistemului national de transport, remis, joi, AGERPRES.
Pretul la care Transgaz a cumparat gazele este cu 40% mai mare decat cotatia medie de 90 de lei pe MWh pentru luna februarie, asa cum arata site-ul Bursei Romane de Marfuri.
Reprezentantii companiei explica faptul ca, in perioada 22-26 februarie 2018, in contextul avertizarilor meteo de ger si in conformitate cu prevederile art. 83 din Codul Retelei aprobat prin Ordinul ANRE nr. 16/2013, Transgaz a achizitionat pe bursa o cantitate de gaze naturale de 12 milioane metri cubi pentru echilibrarea fizica si operarea in conditii de siguranta a Sistemului National de Transport.
"Precizam ca tranzactiile s-au efectuat in mod transparent si nediscriminatoriu, prin utilizarea mecanismelor de piata si cu respectarea tuturor prevederilor legale in vigoare. Cu toate acestea, in data de 26.02.2018 s-a inregistrat la nivelul intregului Sistem National de Transport (SNT) un deficit de cca. 10,6 milioane mc", se arata in comunicat.
Necesarul Transgaz pentru echilibrarea Sistemului National de Transport (SNT) a presupus initierea ordinelor de achizitie gaze naturale pentru cantitatea totala de 244.950 MWh cu livrare in perioada 22 februarie - 1 martie 2018.
In baza estimarilor facute de specialistii... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 17:24
Sistemul national de transport (SNT) al gazelor s-a aflat, miercuri dimineata, la un pas de starea de risc, cantitatea de gaze din conductele magistrale fiind cu mult sub limita de functionare la parametri normali, ca urmare a consumului mare, potrivit datelor postate pe site-ul Transgaz, operatorul national de transport si sistem.
Astfel, indicatorul Line Pack, care arata volumul efectiv de gaze care se afla in sistem intr-un anumit moment, era, miercuri, la ora 9:00, la nivelul de 33,6 milioane de metri cubi, cu putin peste limita de 33 de miloane de metri cubi, care indica intrarea intr-o stare de risc.
Transgaz explica, la capitolul "Limite de functionare ale SNT", ca starea optima a SNT este la valoarea Line Pack de 41 milioane metri cubi plus/minus 1 milion de metri cubi, starea normala este intre 38 si 44 milioane de metri cubi, stari de dezechilibru exista intre 33 si 38 milioane de metri cubi, iar, daca valoarea indicatorului este de sub 33 milioane de metri cubi sau peste 46 de milioane de metri cubi, exista stari de risc.
Totusi, reprezentantii companiei precizeaza, tot acolo, ca "starea de dezechilibru pentru SNT, asa cum este mentionata mai sus (cand LP este cuprins intre 33 / 38 mil.Sm3 sau LP este cuprins intre 44 / 46 mil.Sm3), nu are ca si consecinta efectiva o stare de pericol cu privire la transportul gazelor in sistemul national de transport gaze, ci este o consecinta directa a unor stari si consumuri exceptionale".
O astfel de clasificare... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 14:30
Companiile OMV Petrom, Exxon si Transgaz Medias au semnat saptamana trecuta un acord prin care gazele care vor fi produse in Marea Neagra vor fi preluate in sistemul national de transport al gazelor.
"Statul nu are niciun fel de obligatie in acest acord. Este un lucru de normalitate ca gazul produs in Marea Neagra sa intre in sistemul romanesc de transport al gazului, la fel cum Transgaz este normal sa fie pregatit pentru acel moment. Acordul este confidential", a declarat vineri ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
Petrom si Exxon au descoperit impreuna in 2012 un zacamant de gaze in Marea Neagra, iar cele mai optimiste estimari indica inceperea productiei de gaze cel mai devreme in 2020. mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 14:00
Compania Nationala Transgaz va incepe, din 8 iulie, constructia magistralei de gaz metan pe tronsonul Pojorata - Vatra Dornei, a declarat presei, marti, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Ioan Catalin Nechifor.
El a spus ca investitia va demara gratie demersurilor pe care le-a facut in ultimul timp pe langa factorii de decizie din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul de Finante si Transgaz. Nechifor a precizat ca, din totalul de 33 de kilometri de conducta de gaz, 9,276 kilometri vor fi construiti in acest an, restul urmand a fi realizati anul viitor.
"Investitia este foarte importanta si va permite ca centrala termica din Vatra Dornei sa functioneze pe gaz metan", a spus Nechifor.
El a precizat ca in octombrie 2009, Transgaz a preluat gratuit de la CJ Suceava conductele de gaz construite prin proiectul. "Utilitati si mediu la standarde europene", conditionata de continuarea investitiilor. Este vorba despre tronsoanele Frasin - Pojorata si Paltinoasa - Radauti, dar si despre cele din zona Falticeni, in lungime totala de peste o suta de kilometri.
Tot atunci, Transgaz s-a angajat sa continue investitia in constructia magistralei de gaz metan pana la Vatra Dornei. Referindu-se la tronsonul Paltinoasa - Radauti, Nechifor a subliniat importanta investitiei prin faptul ca in zona se afla Salina Cacica.
"Introducerea gazului metan ar putea conduce la scaderea pretului de productie (...) Salina Cacica ar putea fi asftel... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 14:42
Romania va putea transporta gaze prin conducta de gaze Giurgiu - Ruse incepand cu luna iulie 2013, termenul final fiind 30 iunie, iar proiectul urmeaza sa fie intarziat cu o saptamana sau doua, a declarat directorul Dispeceratului de Gaze din cadrul Transgaz, Marius Stroia, joi, la o conferinta organizata de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
"Romania si-a indeplinit atributiile in ceea ce priveste conducta Giurgiu - Ruse. A mari ramas de finalizat subtraversarea Dunarii. Termenul final este 30 iunie 2013, este posibil sa existe o intarziere de o saptamana sau doua", a afirmat Marius Stroia.
In ceea conducta Arad - Szeged, aceasta va deveni operationala de la 1 iulie 2014, sustine oficialul Transgaz.
"Teoretic, pot avea loc exporturi prin conducta Arad - Szeged. Insa la noi presiunea este mai scazuta decat in Ungaria. Alocarea capacitatilor va incepe de la 1 ianuarie 2014 si va fi de tipul 'open season', cu aplicabilitatea din anul gazier 2014 - 2015, care incepe de la 1 iulie 2014. De atunci Romania poate exporta", a mai adaugat Stroia. mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 12:20
Transgaz a publicat acordul de mediu propus pentru proiectul subtraversarii fluviului Dunarea pentru interconectarea sistemelor de transport gaze naturale din Romania si Bulgaria, ce urmeaza sa fie realizat in satul Comasca, in judetul Giurgiu.
Observatiile si contestatiile publicului pot fi transmise Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului pana in 21 ianuarie 2013, potrivit informatiilor publicate pe site-ul companiei.
Conducta de gaze Giurgiu - Ruse, care va subtraversa Dunarea, se va finaliza la sfarsitul anului 2013, constructia urmand sa faca parte din conducta Nabucco, a declarat, la finalul anului 2012, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Rodin Traicu.
"In ceea ce priveste conducta Giurgiu - Ruse, daca se intampla o belea si Bulgaria nu mai primeste gaze prin conducte de la Federatia Rusa, sistemul nostru trebuie sa fie capabil sa alimenteze in regim de avarie sistemul bulgaresc.
Daca la noi se intampla o avarie in sistem, putem primi din sistemul lor, instantaneu, gaze. Am discutat aceste aspecte in cadrul ultimei comisii mixte de colaborare romano-bulgara. Giurgiu - Ruse va face parte din Nabucco. Deocamdata, partea bulgara are probleme legislative referitoare la subtraversarea Dunarii", afirma Rodin Traicu.
Valoarea totala estimata a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinantare UE) este de 23,82 milioane euro, din care Transgaz - 10,09 milioane euro si Bulgartransgaz E.A.D.- 13,72 milioane euro. mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 11:58
Transgaz Medias (TGN) a incheiat in 28 iunie patru contracte cu o valoare totala de 1,027 miliarde lei (243,2 miliarde euro) pentru transportul gazelor catre companiile InterAgro, GDF Suez Energy Romania, E.ON Energie Romania si Electrocentrale Bucuresti, potrivit NewsIn.Acordurile cu GDF Suez Energy Romania si E.ON Energie Romania, cei mai mari distribuitori de gaze naturale la nivel national, se ridica la 282,4 milioane lei, respectiv 396,1 milioane lei, se arata intr-un raport al Transgaz transmis joi Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
GDF Suez Energy Romania este controlata de grupul franco-belgian GDF Suez, iar E.ON Energie Romania este subsidiara a grupului german de utilitati E.ON.
InterAgro, grup controlat de Ioan Niculae si unul dintre principalii furniozori de gaze, va plati 229,7 milioane lei.
Valoarea acordului companiei de stat Electrocentrale Bucuresti, principalul furnizor de energie termica in Capitala, cu Transgaz, este de 118,8 milioane lei.
Toate acordurile sunt fara TVA.
Transgaz este detinut de stat, prin Ministerul Economiei, si este operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din Romania.
Titlurile Transgaz au fost tranzactionate miercuri la BVB la pretul de 203,5 lei pe unitate, in crestere cu 1,5 fata de referinta. La aceasta cotatie Transgaz are o capitalizare de 2,39 miliarde lei (567,39 milioane euro). mai mult
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 12:09