Majoritatea familiilor antreprenoriale din Romania si Europa de Est nu au depasit faza critica a transferului intre generatii, o procedura extrem de complexa si provocatoare.
Mai exact, 92% din afacerile de familie din Europa Centrala si de Est sunt inca gestionate de generatia fondatoare, in contrast cu 70% din afacerile din Europa Occidentala, potrivit datelor furnizate de compania EY, una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global.
In aceasta situatie, cunostintele si experienta necesara pentru a gestiona si rezolva provocarile acestui proces tipic afacerilor de familie sunt minime si destul de limitate in cadrul afacerilor de familie din Europa Centrala si de Est, inclusiv din Romania.
Iar cea mai mare provocare consta in "disponibilitatea fondatorilor de a realiza succesiunea, in ce masura acestia au succesori, cum sa-i aleaga pe acei succesori care pot si sunt motivati sa preia afacerea, cum pot planifica in timp util respectivul proces, ca si optimizarea dintr-o perspectiva juridica si fiscala a acestuia", explica Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Moldova.
"Un numar important din afacerile romanesti sunt afaceri de familie, care acum se afla in procesul de succesiune la generatia a doua. (...) pentru ca aceasta tranzitie la noua generatie sa se realizeze cu succes, este nevoie de un plan de succesiune bine gandit, prevazut din timp (chiar cu zeci de ani inainte) si perfect executat.
Comunicarea succesorului... mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 12:35