Clientii Bank of Cyprus ale caror depozite au fost transferate catre Marfin Bank Romania isi pot retrage banii incepand de luni de la unitatile acestei banci, potrivit Marfin Bank.
Bank of Cyprus a transferat catre Marfin Bank Romania active brute in valoare de 82 milioane de euro si depozite de 77 milioane de euro, precum si tot personalul aferent serviciilor contractelor relevante, au anuntat vineri cele doua banci.
Marfin Bank precizeaza ca este entitate juridica romana, ce activeaza in deplin acord cu legile din Romania, precum si cu reglementarile Bancii Nationale a Romaniei.
Consiliul Concurentei a anuntat, vineri, ca a emis o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurentei prin care Marfin Bank Romania SA poate prelua controlul asupra Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia Sucursala Romania (BoC) inainte de obtinerea autorizarii din partea autoritatii de concurenta.
Marfin este membra a Grupului Marfin Popular Bank din Cipru, are o istorie ce depaseste 100 de ani si este prezenta prin cele peste 500 de subsidiare in 11 tari ale lumii. Incepand cu luna mai 2008, Egnatia Bank (Romania) SA si-a schimbat denumirea in Marfin Bank (Romania) SA, ca urmare a procesului de expansiune a Grupului Marfin, care a achizitionat banca mama, Egnatia Bank din Grecia, in aprilie 2006.
Pe de alta parte, sucursala Romania a Bank of Cyprus si-a reluat activitatea incepand de vineri, 26 aprilie. Acesta a anuntat ca va deservi clientii ai caror contracte nu... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 12:21
Bank of Cyprus a transferat catre Marfin Bank Romania active brute in valoare de 82 milioane de euro si depozite de 77 milioane de euro, precum si tot personalul aferent serviciilor contractelor relevante, au anuntat vineri cele doua banci.
"In cadrul Acordului, Marfin Bank a preluat active in valoare bruta de 82 milioane euro, depozite in valoare de 77 milioane euro, precum si angajatii aferenti tranzactiei", se arata in comunicatul Marfin Bank Romania.
De asemenea, banca precizeaza ca transferul a fost monitorizat si agreat de catre Banca Nationala a Romaniei.
"Ne face placere sa anuntam faptul ca Marfin Bank Romania a finalizat preluarea depozitelor si a portofoliului de retail ale Bank of Cyprus, Sucursala din Romania. In cei 15 ani de prezenta pe piata din Romania, Marfin Bank si-a construit o pozitie solida, oferind excelenta in servicii si produse bancare cu valoare adaugata.
Ne asumam angajamentul de a oferi noilor nostri clienti aceleasi servicii de calitate si de a construi parteneriate de lunga durata cu acestia. Fostii clienti ai BOC vor putea beneficia de serviciile noastre incepand de luni, 29 aprilie", a declarat Doros Ktorides, CEO Marfin Bank Romania.
Totodata, Marfin Bank Romania a anuntat ca isi va consolida baza de capital cu 20 de milioane euro.
'Binecuvantarea' Consiliului Concurentei
Marfin Bank precizeaza ca este entitate juridica romana, ce activeaza in deplin acord cu legile din Romania, precum si cu reglementarile Bancii... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 17:05
Marfin Bank va prelua depozitele sucursalei Bank of Cyprus, impreuna cu lichiditatea si creditele de retail care sa acopere valoarea pasivelor.
"Singura varianta de transfer a depozitelor constituite la sucursala Bank of Cyprus este mutarea acestora la filiala Marfin Bank si recapitalizarea bancii inregistrate in Romania cu o suma intre 15 si 20 de milioane de euro. Negocierile au inceput de cateva zile si nu sunt finalizate", au declarat pentru Mediafax, surse bancare apropiate discutiilor.
Potrivit acestora, in cazul in care negocierile vor esua, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus vor intra sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce va presupune taieri de pana la 60% din sumele care depasesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populatie si IMM-uri.
Sursele citate au precizat ca nu se stie in acest moment cand se va incheia tranzactia si cand va decide banca centrala din Cipru redeschiderea sucursalei Bank of Cyprus, amanata de patru ori pana in prezent. Sucursala este inchisa incepand din data de 1 aprilie.
Negocieri esuate
Banca Centrala a Ciprului a respins saptamana trecuta ofertele depuse de Banca Transilvania si Raiffeisen Bank pentru preluarea totala sau partiala a sucursalei Bank of Cyprus, dar a anuntat ca va cauta in continuare alternative de transfer in Romania a depozitelor de la unitatea locala, care au coborat la circa 90 de milioane euro.
Activele inregistrate in sucursala din Romania insumeaza... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 14:12
Banca Centrala a Ciprului a respins miercuri ofertele depuse de Banca Transilvania si Raiffeisen Bank pentru preluarea sucursalei Bank of Cyprus si cauta alternative de transfer in Romania a depozitelor de la unitatea locala, care au coborat sub 100 milioane euro.
Surse bancare au declarat pentru ca, inca de miercuri, cele doua oferte au fost considerate mult prea mici in comparatie cu ceea ce au evaluat comitetul de restructurare a sistemului bancar din Cipru, prin consultanti.
Mai multe surse au confirmat ca Raiffeisen Bank a cerut un discount mai mic pentru creditele care urma sa le preia de sucursala din Romania a Bank of Cyprus, dar Banca Transilvania, desi a solicitat un discount mai mare, a fost dispusa sa includa in portofoliu majoritatea creditelor cu un serviciu bun al datoriei.
Desi a solicitat un discount peste cel cerut de Raiffeisen, Banca Transilvanian a mandat avocatii si reprezentantii trimisi in Cipru, sa continue negocierile, dar au avut o marja destul de limitata de imbunatatire a ofertei, sub presiunea actionarilor BERD si IFC. Oficialii celor doua banci care au depus oferte nu au putut fi contactati.
Activele inregistrate in sucursala din Romania insumeaza circa 450 de milioane euro, din care putin peste 350 milioane euro reprezinta credite.
Cel mai mare imprumut inregistrat local il reprezinta o finantare de 110 milioane de euro acordat companiei care detine hotelul Marriott, prelungit in toamna anului trecut si scadent in 2017.... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 10:40
Cipru va debloca 10% din sumele mai mari de 100.000 de euro aflate in conturi la Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit locala, unde pierderile in urma restructurarii sectorului bancar sunt estimate la pana la 60% din banii deponentilor.
Decizia a fost luata in acord cu troica creditorilor internationali, au declarat surse din interiorul bancii centrale cipriote pentru Reuters.
De asemenea, plafonul pentru tranzactii financiare derulate fara acordul bancii centrale va fi ridicat de la 5.000 de euro la 25.000 de euro.
Pierderi de pana la 60% la depozitele Bank of Cyprus
Deponentii de la Bank of Cyprus ar putea pierde pana la 60% din sumele pe care le au in conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro. Astfel, 37,5% din fonduri vor fi convertite in actiuni la banca, parte a unui proces de recapitalizare, iar o parte de 22,5% va fi mentinuta ca rezerva, urmand sa fie transformata, de asemenea, in actiuni daca devine necesar.
Acordul dintre zona euro si Cipru prevede acordarea unui pachet de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro in schimbul restructurarii sectorului bancar si implementarii de masuri de austeritate.
A doua mare banca a tarii, Laiki, va fi inchisa, pierderile fiind estimate la pana la 80% din depozite. Activele solide ale Laiki vor fi transferate la Bank of Cyprus.
Bank of Cyprus a anuntat luni ca suspenda operatiunile din Romania pentru o saptamana, incepand de la 1 aprilie, potrivit deciziei Bancii Centrale a... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 17:56
Autoritatea britanica de supervizare bancara (Prudential Regulatory Authority) a anuntat marti ca toate depozitele subsidiarei din Marea Britanie Cyprus Popular Bank UK (care opereaza sub numele de Laiki Bank UK) vor fi transferate catre Bank of Cyprus UK si protejate conform reglementarilor britanice.
Decizia urmeaza dupa anuntarea pachetului de asistenta financiara pentru Cipru si restructurarea sectorului bancar al tarii, transmite Reuters.
Autoritatea britanica de supervizare bancara (PRA), aflata in subordinea Bancii Angliei, a anuntat ca depozitele vor fi acoperite conform schemei de compensare din Marea Britanie care protejeaza depozitele de pana la 85.000 de lire sterline.
"Acordul nu afecteaza accesul la conturile bancare si prin urmare toti clientii care aveau conturi la Laiki Bank UK vor putea sa-si acceseze ca de obicei fondurile, fara alte proceduri suplimentare", se arata in declaratia Autoritatii de supervizare bancara.
Ministrul cipriot de finante, Michalis Sarris, a afirmat duminica ca subsidiarele din strainatate ale Cyprus Popular Bank (Laiki) vor fi gradual vandute, dar aceasta operatiune ar putea dura o perioada "tinand cont ca toata lumea este de parere ca daca esti nevoit sa vinzi, nu poti vinde in cele mai bune conditii".
Divizia Cyprus Popular Bank din Marea Britanie ar putea fi protejata partial prin masurile adoptate de Banca Angliei si aceasta sucursala nu este inclusa in planurile Ciprului privind Cyprus Popular Bank, sustine... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 12:14
Grupul Bank of Cyprus (BOC) a anuntat luni masurile care au implementate ca urmare a deciziei ministrilor de finante din zona euro privind Ciprul, transmite CNA.
Banca a efectuat o recapitalizare, prin convertirea depozitelor in actiuni, pentru ca BOC sa indeplineasca cerintele minime privind indicele de adecvare a capitalului si mentinerea unui capital de baza Tier 1 de 9%, in cazul unui scenariu advers prezentat in decembrie de Pimco. Depozitele sub 100.000 (garantate de legislatia UE) de euro sunt scutite de aceste prevederi.
De asemenea, Bank of Cyprus va achizitiona depozitele asigurate si majoritatea activelor si imprumuturilor Cyprus Popular Bank. BOC va deservi toti clientii Cyprus Popular Bank (CPB) din Cipru pe baza actualelor intelegeri si toti angajatii CPB vor fi transferati la Bank of Cyprus.
Portofoliul de imprumuturi, activele fixe si depozitele subsidiarei din Grecia a Bank of Cyprus vor fi vandute grupului bancar elen Piraeus Bank.
Pierderi de 37,5% la depozitele de peste 100.000 de euro
Restructurarea si recapitalizarea Bank of Cyprus vine ca urmare a a deciziei ministrilor de finante din zona euro privind Ciprul si are ca obiectiv crearea unei banci puternice, capabila sa serveasca necesitatile clientilor ei si sa sprijine economia cipriota. Ca rezultat, Bank of Cyprus si-a intarit pozitia de institutie financiara esentiala in Cipru, si-a majorat capitalul, si-a redus expunerea la economia Greciei, are acces la finantarea BCE si va fi... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 17:10