Consiliul de Supraveghere al Transelectrica (TEL) a numit-o pe Carmen-Georgeta Neagu presedinte al Consiliului, pe pozitia ramasa vacanta dupa ce Ion Toni Teau au preluat duminica conducerea Directoratului companiei, inlocuindu-l pe Stefan Doru Bucataru.
"Carmen-Georgeta Neagu a fost numita in functia de membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere in data de 28 iunie 2013, ulterior, in data de 30 septembrie 2013, fiind confirmata de catre adunarea generala a actionarilor. Carmen-Georgeta Neagu din ianuarie 2014 este actionar si director general al Peria Capital, companie de consultanta si management in afaceri ce isi propune sa se pozitioneze ca jucator important pe piata de business atat la nivel national cat si regional in Europa de Sud-Est. Are o cariera indelungata in sectorul energetic, activand in companii nationale si multinationale de renume. Din septembrie 2005 pana in decembrie 2012, Carmen-Georgeta Neagu a fost director executiv regional al GE Energy pentru Europa de Sud-Est, responsabil de intreaga gama de produse si servicii a diviziei GE Energy in regiune", se arata intr-un comunicat transmis luni de Transelectrica dupa inchiderea sedintei bursiere.
Compania a anuntat luni dimineata ca presedintele Directoratului, Stefan Doru Bucataru, a fost schimbat din functie cu seful Consiliului de Supraveghere al companiei de stat, Ion Toni Teau. Bucataru a fost numit in functie in iunie 2013.
In comunicatul transmis luni dimineata se mentioneaza ca Teau a... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 08:30
Erste a redus pretul tinta la 12 luni pentru actiunile Transelectrica la 15,2 lei, de la 19,5 lei, si a modificat recomandarea catre investitori de la "acumuleaza" la "cumpara", apreciind ca prabusirea cotatiei bursiere a companiei in acest an cu 30%, a creat o oportunitate.
Analistii bancii austriece noteaza ca Transelectrica este evaluata la un discount substantial in raport cu activele relativ la companii cu profil similar din Europa de Vest, astfel ca pretul actiunilor companiei are un bun potential de crestere.
Principalele motive pentru care investitorii evalueaza astfel compania sunt perceptia privind un risc ridicat de reglementare si stabilirea netransparenta a tarifelor de transmisie, scrie Erste.
Riscul de reglementare s-ar putea materializa intr-un profit EBIT (inainte de dobanzi si taxe) cu 25% -30% mai mic in perioada 2013 - 2017, estimeaza specialistii Erste.
Cu toate acestea, analistii considera ca profitul operational va fi suficient de ridicat pentru a absorbi necesarul de cheltuieli de capital (investitii) fara a exercita presiuni semnificative asupra gradului de indatorare al Transelectrica.
Banca mai noteaza ca rezultatele companiei vor fi "slabe" in acest an, pe fondul contractiei afacerilor cu 5%, ca volum si cresterii cursului de schimb leu/euro.
Pentru 2013, banca anticipeaza o "revenire subtantiala a profitabilitatii" Transelectrica.
Actiunile Transelectrica (TEL) au scazut marti la bursa de la Bucuresti, pana la ora 11.48,... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 15:50
Jumatate dintre investitorii care au subscris actiuni in cadrul ofertei Transelectrica sunt straini, a declarat directorul executiv al Corporate Finance and Investment Banking BCR.
El a precizat ca nu poate sa dea detalii cu privire la numarul investitorilor sau la identitatea lor.
In cadrul roadshow-ului pentru promovarea ofertei in Europa au avut loc 34 de intalniri cu investitorii, in cinci orase: Londra, Stockholm, Praga, Varsovia si Talin.
"Apetitul investitorilor internationali va creste. Investitorii care au fost interesati de Transelectrica vor veni si la Transgaz si Romgaz. Pofta vine mancand", a spus la randul sau, Lucian Anghel, presedintele BVB.
Pretul de oferta pentru pachetul de 15% din actiunile Transelectrica a fost stabilit la 15,71 lei pe titlu pentru transa alocata micilor investitori si la 14,9 lei pentru actiunile alocate marilor investitori.
Oferta publica, derulata in perioada 14 - 27 martie, a fost suprasubscrisa la 145,45% pe transa investitorilor mari, respectiv la 279,22% pe transa investitorilor mici.
Pretul de oferta a fost stabilit la 29 martie, la doua zile dupa inchiderea ofertei.
Procesul a fost intermediat de sindicatul format din Banca Comerciala Romana, Intercapital Invest si Swiss Capital.
Conform mecanismului aprobat prin prospectul de oferta, actiunile au fost alocate la un pret care a asigurat maximizarea numarului de actiuni vandute.
"Toate subscrierile efectuate la un pret mai mare decat pretul de oferta... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 14:13
Succesul Transelectrica pe bursa a pregatit apetitul investitorilor pentru listarea restului companiilor de stat, in piata de capital functionand principiul "pofta vine mancand", dupa cum a declarat presedintele BVB, Lucian Anghel.
"Sper ca vom vedea un sir de oferte publice care se vor incheia cu succes. Daca vom repeta aceeasi reteta nu vad niciun motiv ca urmatoarele oferte publice sa nu se incheie cu succes", a declarat presedintele BVB, Lucian Anghel, in cadrul conferintei de presa in care s-au prezentat rezultatele Transelectrica pe bursa.
La inceputul lunii, a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti un pachet de 15% din actiunile Transelectrica, in cadrul unei oferte publice secundare, care s-a incheiat pe 27 martie. Pentru a avea succes, ar fi trebuit sa fie subscrise 70% dintre actiunile scoase la vanzare, insa procentul a fost mult mai mare. Oferta a fost suprasubscrisa la 145,45% pe transa investitorilor mari si 279,22% pe transa investitorilor mici. Pretul de oferta a fost de 14,9 lei la investitorii mari si de 15,71 lei la investitorii mici.
Conform lui Anghel, Transelectrica a dus la cresterea apetitului investitorilor, care vor fi interesati si de urmatoarele listari de companii de stat, mai ales de Transgraz si Romgaz. Acesta a precizat ca marketingul care i s-a facut companiei inainte de scoaterea la vanzare a pachetului de actiuni, a contribuit foarte mult la succesul pe bursa si ca in roadshow-urile de promovare a fost prezentata si economia... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 13:42
Subscrierile in oferta publica secundara Transelectrica au depasit nivelul minim pentru incheierea cu succes a ofertei, respectiv 70%, iar acest lucru ar putea impulsiona increderea investitorilor in piata de capital si in economia romaneasca, a declarat marti Dan Weiler, director in cadrul BCR.
Marti, la ora 13:00, subscrierile in oferta reprezentau 78% din totalul actiunilor puse in vanzare. Oferta se deruleaza pana marti, la ora 17:00.
"Aveam nevoie de o tranzactie de succes care sa impulsioneze increderea investitorilor in piata de capital si in economia romaneasca si ne bucuram ca oferta Transelectrica poate deschide acest drum", a precizat Dan Weiler, Director Executiv Corporate Finance&Investment Banking BCR:
Subscrierile in oferta se realizeaza la orice pret situat intre 14,9 lei/actiune si 19,2 lei/actiune, inclusiv capetele intervalului. Actiunile vor fi alocate la un pret de oferta care asigura maximizarea numarului de actiuni vandute in oferta.
Transa Investitorilor Mici pentru subscrieri a caror valoare este mai mica de 500.000 lei si care reprezinta 10% din pachetul de actiuni, a fost supra-subscrisa la 126%.
"Interesul investitorilor mici ne-a depasit asteptarile si ne bucuram ca acestia sunt mai activi si interesati de companii romanesti cu potential de dezvoltare. Se dovedeste ca alegerea unui mecanism flexibil a fost una buna, si a permis, intr-adevar, unei game largi de investitori sa subscrie", a mai spus Weiler
Toate subscrierile... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 15:59
Peste cateva ore va fi inchisa oferta publica initiala a pachetului de 15% din Transelectrica listat pe 14 martie. Bilantul privizoriu arata ca gandurile negre ale scepticilor au fost neindreptatite.
Pana nu demult, analistii economici se asteptau la un esec total al companiilor de stat listate pe bursa anul acesta. Cu toate acestea, Transelectrica, prima dintre cele sase societati care vor testa piata de capital in 2012, pare sa spulbere afirmatiile acestora.
Luni, investitorii subscrisesera aproape 52,4% din totalul actiunilor scoase la vanzare. Ordinele plasate au fost de 78,5 milioane de lei, adica aproximativ 18 milioane de euro.
Pentru a avea succes, trebuie sa fie subscris 70% din pachetul scos la vanzare, asa ca intrebarea tuturor este daca va fi atins astazi acest prag critic.
"Din punct de vedere al nivelului actual al subscrierilor acesta este peste
asteptarile mele. Probabil ca la inchiderea ofertei gradul de subscriere va fi semnificativ peste 100%", a declarat fondatorul BT Asset Management, Radu Hanga, pentru Business24.
Explicatia pentru un grad atat de mare de subscriere in ultimele doua zile de tranzactionare sta in faptul ca multi investitori astepta pana in ultimul moment pentru a-si plasa bani, iar altii au nevoie de confirmarea pietei pentru a se asigura ca actiunile sunt apetisante.
Insa succesul listarii nu sta doar in procentul de actiuni subscrise, ci si in pretul de vanzare. Guvernul a stabilit un interval de pret... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 08:00
Presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Lucian Anghel, a declarat miercuri ca exista toate ingredientele pentru ca oferta publica de vanzare a 15% din actiunile transportatorului de energie Transelectrica sa fie un succes.
Oferta publica secundara prin care statul vrea sa listeze un pachet suplimentar de 15% din Transelectrica se va derula in perioada 14 - 27 martie 2012.
"Asteptam acest moment de cinci ani, in care bursa poate fi utilizata ca un instrument de finantare a economiei. Este un moment important, e un semnal transmis atat investitorilor locali, dar si pietei finnanciare internationale din partea Romaniei".
"Cred ca in momentul de fata avem absolut toate ingredientele unei oferte publice de succes, nu cred ca lipseste ceva pentru a avea o oferta de succes. Este opinia mea personala si sunt multumit ca am simtit din partea tuturor factorilor de decizie din Romania o dorinta de a dezvolta aceasta alternativa de finantare a economiei romanesti".
"Cred ca urmatorii 10 ani trebuie sa sustinem permanent aceasta dezvoltare a pietei de capital romanesti", a spus Anghel, la conferinta organizata cu ocazia demararii ofertei publice secundare.
Investitorii care doresc sa cumpere actiuni la Transelectrica in cadrul ofertei publice secundare care va incepe miercuri vor primi un discount de 12,66%, reprezentand diferenta dintre cotatia de pe bursa a titlurilor si pretul minim din oferta.
Pretul minim de subscriere a fost stabilit la 14,9 lei pe... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 11:44
Actiunile Transelectrica au fost oprite de la tranzactionarea la BVB, intrucat Guvernul urmeaza sa aprobe preturile minim si maxim la care se va derula oferta prin care statul vrea sa vanda 15% din titlurile transportatorului de energie electrica.
"Avand in vedere adresa OPSPI inregistrata la CNVM cu nr.5901/12.03.2012, potrivit careia in data de 13.03.2012 urmeaza sa se aprobe de catre Guvernul Romaniei un interval de pret in cadrul caruia sa se realizeze subscriserile investitorilor in oferta publica secundara de vanzare de actiuni emise de Transelectrica (...)
In data de 13.03.2012 se suspenda de la tranzactionarea pe BVB actiunile emise de Transelectrica", se arata intr-o decizie a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) transmisa Bursei.
Oferta Transelectrica ar putea fi lansata in prima zi dupa aprobarea prospectului de catre CNVM, dupa ce autoritatea pietei de capital a modificat luni o dispunere de masuri. Comisia urmeaza sa avizeze prospectul dupa ce preturile sunt aprobate de Guvern.
Prospectul ofertei Transelectrica a fost depus joi la CNVM, insa nu cuprinde perioada de derulare a ofertei si preturile. Oferta ar urma sa dureze zece zile lucratoare, insa poate fi prelungita cu una pana la trei zile, in functie de interesul investitorilor.
Oferta secundara de vanzare a actiunilor Transelectrica va fi intermediata de consortiul format din Banca Comerciala Romana (BCR), Intercapital Invest si Swiss Capital, de altfel singurul ofertant pentru... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 12:16
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a anuntat miercuri ca singura oferta depusa pentru intermedierea listarii a 15% din actiunile Transelectrica, de catre asocierea BCR, SSIF Intercapital Invest SA si Swiss Capital SA, a fost declarata ca fiind castigatoare, potrivit NewsIn."Comisia interna, numita prin ordin al ministrului economiei, comertului si mediului de afaceri, impreuna cu consultantii care acorda serviciile de asistenta juridica in cadrul acestui proces, respectiv Societatea Civila de Avocati Musat si Asociatii, au analizat conformitatea ofertei financiare cu cerintele caietului de sarcini si au declarat oferta castigatoare cea a Sindicatului de intermediere constituit din Banca Comerciala Romana (BCR), SSIF Intercapital Invest SA si Swiss Capital SA, acesta fiind declarat ofertant selectat", a anuntat miercuri Ministerul Economiei.Reprezentantii MECMA spun ca oferta depusa a intrunit punctajul minim precizat prin caietul de sarcini pentru selectarea intermediarului ofertei publice secundare de vanzare de actiuni emise de Transelectrica, derulata de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).In perioada imediat urmatoare, vor avea loc negocieri cu ofertantul selectat in vederea incheierii contractului de intermediere.Transportatorul national de electricitate Transelectrica este deja listat cu 10% din actiuni la categoria I a Bursei de Valori... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 18:21