Pachetul de 15% din actiunile Transgaz care vor fi vandute la bursa va fi impartit in trei transe, una de 85% pentru investitorii institutionali si doua pentru retail cumuland 15%, cu pret stabilit in raport de subscrierea pe transa mare, iar micii investitori vor beneficia de un discount de 3-5%.
In categoria investitorilor institutionali intra institutii de credit, firme de investitii, organisme de plasament colectiv (fonduri de investitii, societati de investitii si/sau societati de administrare a investitiilor), societati de asigurare, fonduri de pensii si societati de administrare a respectivelor fonduri de pensii, traderi si companii fiduciare.
Pretul de vanzare al actiunilor pentru investitorii institutionali va fi stabilit la nivelul celui mai mic pret de subscriere inregistrat in aceasta transa, in cazul in care numarul total de actiuni subscrise de acestia va reprezenta mai putin de 150% din numarul de actiuni alocat, sau va fi egal cu pretul la care transa este subscrisa 150% sau, daca un astfel de pret nu exista, cu cel la care transa este subscrisa la nivelul de subscriere imediat inferior celui de 150%, daca numarul total de actiuni subscrise de acestia va reprezenta 150% sau mai mult din numarul de actiuni alocat lor, releva un document obtinut de Mediafax.
Pretul astfel stabilit va fi aplicat tuturor investitorilor care dobandesc actiuni in cadrul transei investitorilor institutionali.
Marimea transelor poate fi ajustata la sfarsitul perioadei... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 16:28
Salariile bugetarilor vor creste cu 15% in 2012, iar majorarea ar putea fi facuta in transe, daca nu va fi posibila acordarea intregului procent intr-o singura etapa, a declarat marti la RFI presedintele Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), Marian Sarbu. "Ar fi vorba de recuperarea a 15 puncte procentuale, dupa ce in octombrie anul trecut au fost recuperate 15, deci acele 25 de procente cu care au fost diminuate salariile in 2010 pot fi recuperate dupa adaugarea a inca 15 puncte procentuale, poate chiar in transe, in anul 2012", explica presedintele UNPR, citat de NewsIn.
Intrebat unde va gasi Guvernul bani pentru majorarea salariilor bugetarilor, Marian Sarbu a spus ca principala sursa va fi cresterea economica din 2011 si 2012.
"E vorba de cresterea aceasta din anul 2011. Sunt doua trimestre de crestere, al treilea trimestru e destul de probabil ca va fi tot cu o crestere economica.
Pe de alta parte, anul 2012 este prognozat cu o crestere economica intre 3,5% si 4%.
Deci aceasta este baza economica pe fondul careia se va putea face o astfel de crestere", precizeaza liderul UNPR.
Totusi, majorarea salariilor ar putea ramane "doar pe hartie", daca apare o noua criza economica, declara Marian Sarbu.
"In cazul in care, Doamne fereste, mai apare un soc economic de natura celui care s-a declansat la sfarsitul anului 2008, lucrurile acestea ar putea sa ramana doar pe hartie.
Dar s-a vorbit de o probabilitate destul de scazuta a unei astfel de eventualitati,... mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 10:55
Premierul Emil Boc a declarat joi ca salariile bugetarilor vor reveni la nivelul din vara anului 2010 in cursul anului 2012, cel mai probabil in doua transe, dintre care una va fi acordata in prima jumatate a anului, inainte de alegerile locale, informeaza NewsIn."Anul viitor, pensiile, potrivit legislatiei in vigoare, vor fi majorate cu rata inflatiei 100%, plus 50% din cresterea valorii salariului mediu brut pe economie. Incepand cu 1 ianuarie.
In privinta salariilor, in 2012 vom recupera in integralitate pierderile salariale din anul 2010. Probabil ca va fi vorba de doua transte pe parcursul anului 2012", a spus Boc, mentionand ca acest lucru depinde de continuarea reformelor si de evitarea "populismului".
Premierul a subliniat ca aceste calcule sunt bazate pe estimari de crestere economica de 1,5-2% in anul 2011 si de 3,5-4% in 2012.Boc a fost intrebat daca prima transa va fi acordata inainte de alegerile locale din 2012, premierul raspunzand ca "posibil ca macar o transa sa fie acordata de la 1 ianuarie 2012 sau prima parte a anului", insa nu doreste sa faca promisiuni in aceasta privinta.
"Depinde si de mersul economiei", a punctat premierul, respingand insa ideea ca acest calendar ar avea ratiuni electiorale. "N-au legatura cu calendarul electoral aceste mecanisme (economice - n.r.)", a spus Boc, la Realitatea TV. mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 23:57
Masurile de reducere a salariilor, pensiilor si ajutoarelor de somaj vor asigura virarea transelor de la FMI si Uniunea Europeana, care sunt esentiale pentru revitalizarea economiei si, de asemenea, vor sustine lichiditatea din sistemul bancar, considera analistul Moody's Nondas Nicolaides, precizeaza Mediafax."Guvernul a reusit sa aprobe un proiect care prevede taierea salariilor din sectorul public cu 25% si a pensiilor si ajutoarelor de somaj cu 15%. (...) Aceste masuri relativ dure si nepopulare, care fac parte din pachetul de austeritate anuntat de Guvern pentru atingerea tintei de deficit bugetar de 6,8% din PIB in acest an, vor asigura realizarea de plati de aproximativ 2 miliarde de euro in cadrul pachetului de la FMI si UE" , se arata intr-un raport realizat de Nicolaides.
Romania trebuie sa primeasca, la sfarsitul lunii iunie, cea de-a cincea transa de la FMI, in cadrul unui imprumut acordat pe doi ani, in valoare de aproximativ 850 milioane de euro.
Totodata, Uniunea Europeana ar trebui sa vireze in toamna acestui an cea de-a treia transa dintr-o facilitate de finantare, in valoare de circa 1,5 miliarde de euro.
Totodata, analistul Moody's mentioneaza ca agentia a revizuit recent estimarile privind evolutia economiei Romaniei la o contractie de 0,5%, partial ca urmare a pachetului de masuri de austeritate anuntat de Guvern.
Nicolaides arata ca masurile de austeritate vor amplifica dificultatile pentru calitatea activelor bancilor locale si vor exercita... mai mult
Luni, 21 Iunie 2010, ora 15:23
Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a ratificat acordul convenit cu FMI pentru acordarea transelor trei si patru din imprumut, in valoare cumulata de aproximativ 2,45 miliarde euro a fost publicata, marti seara, in Monitor, astfel incat banii sa poata intra in conturile BNR si Trezoreriei. Actul normativ a fost aprobat in sedinta de marti a Guvernului, precizeaza Mediafax.
Consiliul Director al FMI a aprobat, vineri, raportul de evaluare a acordului stand-by cu Romania si eliberarea transelor trei si patru.
Cele doua transe au intrat marti in contul Bancii Nationale a Romaniei si cel al Trezoreriei statului, jumatate din bani fiind destinati acoperirii deficitului bugetar.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro , pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 09:04
Transele a treia si a patra din acordul stand-by de imprumut cu FMI, in valoare cumulata de 2,45 miliarde de euro, au intrat marti in contul Bancii Nationale a Romaniei si cel al Trezoreriei statului.La Trezorerie au ajuns peste 1,2 miliarde euro, reprezentand echivalentul a 1,0875 miliarde DST (Drepturi Speciale de Tragere), aceeasi suma alimentand si contul bancii centrale.
Consiliul Director al FMI a aprobat, vineri, raportul de evaluare a acordului stand-by cu Romania si eliberarea transelor trei si patru.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. mai mult
Marti, 23 Februarie 2010, ora 23:45
Guvernul a avizat, marti, prin ordonanta de urgenta, acordul convenit cu Fondul Monetar International (FMI) pentru acordarea transelor trei si patru din imprumut, in valoare cumulata de aproximativ 2,45 miliarde euro, astfel incat banii sa poata intra in conturile Bancii Nationale si Trezoreriei.Actul normativ a fost aprobat in sedinta de marti a Guvernului, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
Consiliul Director al FMI a aprobat, vineri, raportul de evaluare a acordului stand-by cu Romania si eliberarea transelor trei si patru.
Cele doua transe vor intra marti in contul Bancii Nationale a Romaniei si cel al Trezoreriei statului, jumatate din bani fiind destinati acoperirii deficitului bugetar.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. mai mult
Marti, 23 Februarie 2010, ora 12:32
Consiliul Director al FMI a aprobat, vineri, raportul de evaluare a acordului stand-by cu Romania si eliberarea transelor trei si patru, in valoare de aproximativ 2,3 miliarde euro, suma care va fi virata pana marti.Board-ul FMI a votat in unanimitate raportul de evaluare si a acceptat acordarea unei derogari in ceea ce priveste nivelul arieratelor statului, criteriu care nu a fost indeplinit la finele anului trecut.
"In discutii s-a pus accentul, in partea de fiscalitatea, pe respectarea tintelor de cheltuieli, dar si pe necesitatea adoptarii unor masuri in ceea ce priveste colectarea, care trebuie imbunatatita.
De asemenea, s-a insistat pe adoptarea in termenele stabilite si cu toate prevederile necesare a legii responsabilitatii fiscale si a legii pensiilor", a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
Un alt punct de discutie a fost reprezentat de posibilele efecte ale crizei din Grecia asupra Romaniei si sistemului bancar local, apreciindu-se ca nu exista un pericol semnificativ si ca bancile romanesti au resurse suficiente.
Oficialii FMI au evidentiat ca sistemul bancar romanesc s-a comportat foarte bine intr-un an de criza, dar au atras atentia asupra necesitatii ca politica monetara sa ramana prudenta.
"BNR trebuie sa fie in continuare prudenta, pentru ca presiunile inflationiste care s-aui aratat la inceputul anului sa nu duca la depasirea tintei pentru 2010", a adaugat Tanasescu.
El a mai punctat ca eliberarea celor doua transe... mai mult
Sambata, 20 Februarie 2010, ora 01:25
Seful misiunii de evaluare a acordului stand-by cu FMI, Jeffrey Franks, a declarat, miercuri, ca Romania va lansa prima emisiune de eurobonduri din acest an dupa ce va primi urmatoarele doua transe de imprumut de la institutie.Franks a declarat anterior ca va propune board-ului de la Washington eliberarea urmatoarelor doua transe pentru Romania la mijlocul lunii februarie, precizeaza Mediafax.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat in 12 ianuarie ca Romania intentioneaza sa emita eurobonduri in valoare de 1 miliard de euro, iar termenul avut in vedere este primul trimestru.
La inceputul lui septembrie 2009, Ministerul Finantelor estima ca va lansa in perioada 1 octombrie - 15 octombrie anul trecut o emisiune de eurobonduri, cu o valoare cuprinsa intre 500 de milioane euro si 1,5 miliarde euro, cu o maturitate intre 5 si 10 ani.
Institutia a selectat Deutsche Bank, EFG Eurobank si HSBC Bank pentru intermedierea vanzarii de euroobligatiuni, dar caderea Guvernului Boc a obligat Finantele sa amane imprumutul extern.
In noiembrie, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi declara ca emisiunea de eurobonduri va fi lansata in 2010.
mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 12:45