Grecia a adoptat niste masuri nepopulare in randul populatiei, luni, dar necesare pentru a debloca fonduri noi de la creditorii internationali.
Premierul elen Alexis Tsipras a aparat reformele adoptate in Parlament legate de pensii si taxe, transmite BBC.
El a explicat ca masurile au fost necesare pentru a primi o noua transa din imprumutul extern, fara de care tara supranumita "copilul crizei" nu ar putea trece peste vara. Discutia la nivel european ar urma sa inceapa luni dupa-amiaza, in cadrul unui summit cu ministrii de Finante din zona euro.
Tsipras a dat asigurari ca schimbarile vor afecta doar putin peste 7 la suta dintre pensionari. In plus, el considera ca in acest mod se vor pune bazele unui sistem sustenabil, avand in vedere ca o crestere a contributiilor la pensii va aduce mai multi bani la buget.
"Copilul crizei" pune iar pe jar intreaga Europa: Negocierile... citeste mai departe despre "Copilul crizei asculta in sfarsit de parinti: Noi masuri de austeritate in Grecia, populatia e furioasa" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 10:20
Ministrii de finante din zona euro au aprobat miercuri seara deblocarea unei prime transe de ajutor pentru Grecia, care ii va permite sa ramburseze joi 3,4 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana, a anuntat intr-un comunicat Mecanismul european de stabilitate (MES).
Consiliul de administratie al MES, compus din ministrii de finante ai celor 19, "a aprobat programul pentru Grecia", a indicat comunicatul. Grecia va primi imediat o suma de 23 miliarde de euro, a confirmat o sursa apropiata dosarului, potrivit AFP.
Acord pentru salvarea Greciei pe banii europenilor: Spania si Austria au aprobat planul
Cei 19 au asteptat, inainte de a da unda verde definitiva acestei plati, ca parlamentele nationale chemate sa se pronunte asupra noului program de ajutor pentru Grecia sa faca acest lucru. Miercuri, ultimul obstacol a fost ridicat odata cu votul in Bundestagul german in favoarea acestui plan. Planul include un ajutor financiar sub forma de imprumuturi de pana la 86 miliarde ...citeste mai departe despre "Deznodamantul tragediei elene: Zona euro deblocheaza o prima transa de ajutor pentru Grecia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 22:13
Zona euro, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE) vor sa ajunga luni la un acord pentru reducerea datoriei Greciei, o etapa prealabila pentru varsarea unei noi transe de ajutor vitala pentru autoritatile de la Atena, transmite AFP.
Ministrii de finante din zona euro s-au reunit luni la pranz, la Bruxelles, pentru a treia oara in ultimele doua saptamani, in prezenta directorului general al FMI, Christine Lagarde, si a presedintelui BCE, Mario Draghi.
"Grecia a facut ceea ce trebuia sa faca, acum este randul Eurogrupului si al FMI sa-si faca datoria", a declarat luni comisarul european pentru afaceri economice si euro, Olli Rehn. "Este esential sa putem lua o decizie in aceasta zi cu privire la varsarea unei transe de minim 31,2 miliarde de euro pentru Atena", a adaugat comisarul european.
"Un acord este practic finalizat, mai raman de parcurs cativa centimetri", a declarat, la randul sau, ministrul francez de finante, Pierre Moscovici. "Daca toata lumea este rezonabila, o vom putea face destul de repede", a mai spus Moscovici.
Ministrii de finante din zona euro au discutat deja prin telefon sambata in incercarea de a-si aplana diferentele. Printre altele, zona euro si FMI au opinii diferite cu privire la mijloacele de reducere a datoriei grecesti care in 2014 ar urma sa atinga 190% din PIB, un nivel considerat nesustenabil.
FMI este in favoarea stergerii unei parti din datoria Greciei fata de creditorii privati, pe baza... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 18:28
Creditorii internationali ai Greciei au acceptat noile masuri pentru reducerea datoriei dar inca este necesara o finantare suplimentara de 10 miliarde de euro (12,9 miliarde de dolari) pentru a obtine aprobarea FMI, a declarat vineri pentru Reuters un oficial guvernamental elen de rang inalt.
"FMI a acceptat ca datoria Greciei va fi viabila la 124% din PIB. Deja Eurogrupul a acceptat masurile pentru reducerea datoriei Greciei la 130% din PIB in 2020 deci ramane un deficit de 5-6 puncte procentuale din PIB pentru a fi acoperit - aproximativ 10 miliarde de euro", a declarat oficialul elen.
Cea de-a doua reuniune, din ultimele zece zile, a Eurogrupului s-a incheiat miercuri dimineata fara un acord cu privire la acordarea urmatoarei transe din programul de sprijin destinat Greciei, iar ministrii de finante din zona euro au decis sa se intalneasca din nou luni.
Intrebat daca este ingrijorat de riscul ca urmatoarea transa sa nu fie eliberata, premierul grec Antonis Samaras a raspuns : "Nu am motive de ingrijorare, insa fiecare zi care trece fara o decizie impovareaza economia, pietele si cetatenii Greciei. Nu voi lasa ca sacrificiile populatiei Greciei sa fie irosite, puteti fi siguri de asta".
Controversele dintre guvernele din zona euro si FMI privind datoria Greciei au cauzat amanarea acordarii transei de 31 miliarde de euro din pachetul de salvare financiara al Greciei.
William Murray, purtator de cuvant al FMI, a declarat saptamana trecuta ca Fondul Monetar... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 16:32
Grecia nu va fi lasata sa intre in incapacitate de plata de catre creditorii sai, sustine un oficial european, care a adaugat ca nu va exista un "default" accidental sau premediat al Greciei.
Afirmatia a fost facuta in contextul in care Grecia trebuie sa ramburseze la 16 noiembrie o datorie de 6,6 miliarde de euro, scrie Agerpres, citand AFP.
"Nu va exista un 'default' accidental sau premeditat al Greciei", a declarat responsabilul, chiar daca nu este asteptata o decizie la reuniunea de luni, 12 noiembrie, a ministrilor de finante din zona euro.
Oficialul citat s-a declarat "sigur ca toata lumea va tine cont de calendarul" si de necesitatile de finantare ale Greciei. In opinia sa, exista riscul ca un al doilea ciclu de negocieri sa fie necesar inainte de o decizie privind deblocarea transei de ajutor vitale pentru Atena.
Ministrii de finante din zona euro se reunesc luni, la Bruxelles, pentru a discuta despre situatia financiara a Greciei, care are nevoie urgenta de o noua transa de ajutor de 31,2 miliarde de euro. mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 15:31
Grecia nu va mai rezista fara ajutor de la creditorii internationali dupa luna noiembrie, a declarat premierul elen Antonis Samaras. In acelasi timp, oficialul elen a precizat ca BCE poate sprijini Grecia printr-o noua restructurare a bondurilor elene care ajung la scadenta.
Grecia are nevoie de lichiditati, de aceea urmatoarea transa de credit este atat de importanta, a declarat Antonis Samaras, dupa care a adaugat: "Pana la sfarsitul lunii noiembrie, apoi nu vom mai avea numerar".
BCE ar putea fi de ajutor acceptand rate mai scazute ale dobanzii pentru obligatiunile elene pe care le detine "sau ar putea aproba o rostogolire a acestor bonduri cat ajung la scadenta", a explicat premierul elen.
"Mi-as putea, de asemenea, imagina o recapitalizare a bancilor elene asa cum este luata in considerare pentru Spania, unde nu va fi inclusa in datoria tarii, ci va fi realizata direct via ESM (Fondul European de Stabilitate Financiara). Ar fi de mare ajutor pentru Grecia", a afirmat Samaras.
Grecia a reluat luni negocierile cu creditorii internationali (UE, BCE si FMI) vizand deblocarea urmatoarei transe de imprumut, de 31,5 miliarde de euro, in schimbul noilor masuri de austeritate ce prevad economii de 13,5 miliarde de euro.
Grecia reia negocierile cu troica pentru o transa de 31,5 mld. de euro
Conform unei surse din Ministerul de Finante, masurile de austeritate includ taieri de circa sapte miliarde de euro din pensii, din salariile anumitor categorii de... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 15:50
Liderii din zona euro au decis, miercuri seara, blocarea unei transe de un miliard de euro, din cele 5,2 miliarde destinate Greciei, si amanarea deciziei pana la viitoarea reuniune a ministrilor Finantelor de luni.
Grecia, care continua sa incerce sa formeze un Guvern dupa ce electoratul a respins masurile de austeritate, era ingrijorata miercuri cu privire la intentiile Uniunii Europene (UE) de a-i plati urmatoarea transa prevazuta in cadrul imprumuturilor menite sa o salveze de la default.
Grecia este amenintata de o paralizie politica, aflandu-se in incapacitatea de a forma un Guvern dupa alegerile legislative de duminica, in urma carora sustinatorii continuarii planului UE-FMI nu au obtinut o majoritate (149 de mandate din 300), iar opozantii austeritatii, extrema dreapta si extrema stanga, fiind pofund divizati. Noi alegeri ar putea avea loc in iunie. mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 11:14
Grecia ar putea primi de urgenta urmatoarea transa din imprumutul promis de Fondul Monetar International, anunta surse europene, ciate de Reuters, care precizeaza ca Fondul ar putea lua aceasta decizie pentru a acorda Uniunii Europene suficient timp sa finalizeze al doilea pachet de bailout destinat statului elen, anunta Mediafax."Situatia este clara: daca va exista un angajament ferm din partea europenilor sa faca tot ce e posibil pentru a sprijini Grecia, atunci FMI va plati transa. Si va pot spune ca va exista un asemenea angajament", a declarat o sursa oficiala din zona euro.
FMI a anuntat anterior ca va plati noi transe numai dupa finalizarea unui plan care sa garanteze acoperirea nevoilor de finantare ale Greciei pana la sfarsitul anului viitor.
La Paris, Zhu Min, consilier special al directorului general al FMI, a declarat ca Fondul este profund ingrijorat de incertitudinea politica din Grecia, insa este pregatit sa ajute statul daca guvernul va putea castiga sprijinul parlamentului pentru noile masuri de austeritate.
Ministrii Finantelor din zona euro nu au reusit marti sa ajunga la un consens privind modul in care urmeaza sa fie implicati investitorii privati in pachetul de bailout al Greciei.
Surse oficiale europene sustin ca incheierea unui acord la summit-ul liderilor europeni de saptamana viitoare este putin probabila si ar putea fi intarziata pana la mijlocul lunii iulie sau chiar mai tarziu.
Eurogroup, forul ministrilor finantelro din zona euro, se va reuni... mai mult
Joi, 16 Iunie 2011, ora 14:42
FMI ar putea refuza acordarea unei noi transe catre Grecia, iar sansele ca statele europene sa acopere lipsa acestor fonduri sunt reduse, potrivit Mediafax.
Euro a atins un nou minim record fata de francul elvetian, de 1,2235 franci pe unitate, in urma afirmatiei lui Juncker.
Remarcile lui Juncker coincid cu accentuarea presiunilor asupra Greciei pentru accelerarea reformelor si vanzarilor de active, in schimbul ajutorului financiar din partea tarilor din zona euro si a Fondului Monetar International.
"FMI poate acorda fonduri doar daca exista garantii de refinantare pentru 12 luni", a afirmat Juncker intr-o conferinta la Luxemburg.
El a adaugat ca nu crede ca Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI vor conchide ca aceasta conditie a fost indeplinita.
"Nu cred ca troica va ajunge la aceasta concluzie", a spus el.
In cazul in care FMI nu va contribui la transa de imprumut, vor fi presiuni asupra statelor europene sa faca acest lucru, a aratat Juncker.
"Daca transa de la FMI nu va fi operationala pe 29 iunie, asteptarile vor fi ca europenii sa sa intervina si sa acopere partea de finantare care revine Fondului", a spus seful Eurogroup.
El a avertizat insa ca acest lucru ar putea sa nu functioneze, intrucat anumite parlamente, precum cele din Germania, Finlanda si Olanda, nu sunt pregatite sa faca acest lucru.
Reprezentanti ai UE, BCE si FMI analizeaza finantele Greciei inainte de a decide furnizarea unei noi transe de 12 miliarde de euro din... mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 23:50