Banca Centrala Europeana va acorda in cursul zilei de miercuri a doua transa de imprumut pe termen de trei ani bancilor din zona euro. Anterior, in decembrie, BCE a acordat 489 miliarde euro bancilor, iar conform estimarilor suma ar putea depasi 1 trilion de euro dupa operatiunea de miercuri.
Conform unui sondaj realizat de Bloomberg News, in urma estimarilor a 28 de analisti, bancile ar putea sa mai ceara 470 miliarde euro la intalnirea de la Frankfurt, scrie Bloomberg.
Desi statele europene au reusit sa vanda obligatiuni pe termen lung datorita injectiilor de capital efectuate de BCE, situatia s-ar putea schimba, in conditiile in care Banca Centrala ar putea sa nu mai acorde o a treia transa, sustin oficiali ai bancilor Deutsche Bank si UBS Ag. Prin acordarea unei noi transe de credite, s-ar crea tensiuni in piata si s-ar reduce din responsabilitatea guvernelor si bancilor sa reuseasca sa isi intareasca bilanturile prin forte proprii, lucru care nu ar fi indicat.
"Nu va mai avea loc o astfel de masura decat daca pietele financiare vor merge foarte prost. Daca mentinem tendinta actuala, nu exista necesitatea de a risca o astfel de operatiune," considera Gilles Moec, economist sef al Deutsche Bank in Londra si fost oficial al Bancii Franceze.
In urma operatiunii din 21 decembrie, bilantul Bancii Centrale Europene a atins cifra record de 2,74 trilioane euro, iar in urma imprumutului ce va avea loc miercuri, suma ar putea creste. mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 11:05
Romania a indeplinit toate conditiile pentru a putea primi ultima transa de la Comisia Europeana, in valoare de 150 de milioane de euro, din imprumutul total de 5 miliarde de euro, potrivit sefului misiunii Comisiei Europene in Romania, Istvan Szekely, transmite Mediafax."Primul obiectiv al misiunii la care a participat CE a fost sa stabileasca daca conditiile pentru eliberarea ultimei transe din imprumut au fost intrunite.
Conditiile au fost indeplinite, iar ultima transa de 150 de milioane de euro din programul de cinci miliarde de euro va fi eliberata", a spus Szekely, intr-o conferinta de presa.
El a adaugat ca noul acord semnat cu Romania are la baza un program economic convenit de Guvern si discutat cu institutiile financiare internationale.
"Acest program este sustinut de un angajament preventiv, care insumeaza cinci miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de euro de la CE.
Acesti bani vor fi eliberati doar daca vor fi evolutii ale pietei dincolo de influenta Guvernului si daca programul este pe un curs bun", a continuat oficialului Comisiei Europene.
Szekely a mentionat ca, la final, Romania este judecata de piata, iar schimbarea perceptiei fata de acest stat a fost "foarte favorabila".
Oficialul CE a aratat ca focusul noului acord s-a schimbat fata de programul care s-a incheiat, de la asigurarea stabilitatii macroeconomice la dezvoltarea potentialului de crestere al tarii. De asemenea, el a subliniat ca in sectorul companiilor de stat, cum ar fi cele din... mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 10:23
Board-ul FMI a aprobat, vineri, a sasea evaluare a acordului cu Romania si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia va acorda cea de-a saptea transa din imprumut, de aproximativ 900 de milioane de euro, bani care vor fi virati, cel mai probabil luni, in contul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Informatia privind aprobarea transei a fost confirmata pentru MEDIAFAX de reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene s-a aflat la finele lunii octombrie la Bucuresti pentru revizuirea acordului cu Romania si a evaluat modul in care au fost indeplinite criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii septembrie.
Acordarea transei trebuia discutata initial in board-ul FMI la jumatatea lunii decembrie, insa a fost amanata pentru luna ianuarie deoarece nu au fost aprobate la timp legea salarizarii, bugetul pe 2011 si reforma pensiilor.
O noua misiune FMI va veni la Bucuresti pe data de 25 ianuarie pentru a evalua indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al acestui an si discutii privind un nou acord, de tip preventiv.
Ultima evaluare a acordului va avea loc in perioada aprilie-mai, cand vor fi analizate criteriile agreate pentru primul trimestru si vor fi definitivati parametrii finali ai noului aranjament.
Suma primita pana in prezent de la Fond se ridica la 11,27 miliarde de euro, la care se va adauga transa aprobata vineri, precum si ultima partea a imprumutului, de 874 milioane de drepturi... mai mult
Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 23:56
Conducerea executiva a Fondului Monetar International (FMI) va discuta vineri raportul privind ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, in urma caruia ar putea decide eliberarea celei de-a saptea transe de imprumut, in valoare de aproximativ 900 milioane de euro, informeaza NewsIn.Daca Romania va obtine aviz favorabil, FMI va elibera cea de-a saptea transa din acordul de finantare semnat in primavara anului 2009.
Romania a primit in 2010 patru transe de la Fondul Monetar International (FMI) in valoare de 3,71 miliarde DST (4,25 miliarde euro), acordarea ultimelor doua transe fiind conditionata de luarea unor masuri de austeritate care sa permita incadrarea in tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB.
Tara noastra urmeaza sa mai primeasca de la FMI in 2011 doua transe in valoare totala 1,616 miliarde DST, respectiv cea de-a saptea transa de 769 milioane DST si a opta, in valoare de 874 milioane DST.
Ultima misiune de evaluare a FMI s-a incheiat la inceputul lunii noiembrie, iar la sfarsitul acesteia, seful misiunii Fondului in Romania, Jeffrey Franks, declara ca s-a ajuns la un acord in ceea ce priveste cea de-a sasea evaluare a acordului stand-by.
"La nivel de experti am ajuns la un acord in ceea ce priveste evaluarea. Rezultatele la zi au fost bune si am convenit asupra conditiilor de executie de la acest moment inainte. Dupa ce conditionalitatile vor fi implementate, vom putea sa solicitam aprobarea boardului executiv al FMI la mijlocul lunii ianuarie, conform... mai mult
Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 14:33
Guvernul a transmis Fondului Monetar International (FMI) o scrisoare in care sustine ca Romania a indeplinit toate conditionalitatile pentru a primi o noua transa din imprumut, inchizand anul 2010 cu un deficit de 6,6% din PIB, cu 1,27 milioane bugetari si cu stocul de arierate sub limitele agreate, informeaza Mediafax. Stadiul indeplinirii conditionalitatilor fata de FMI, inaintea board-ului programat pentru sfarsitul acestei saptamani, a fost discutat, marti, la Guvern, de premierul Emil Boc cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.
"Deficitul bugetar preliminat pe intregul an 2010 a fost in jurul a 6,58% din PIB, sub limita convenita cu FMI, si putea cobori la 6,4% daca nu erau achitate o parte dintre arierate", au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
Pentru 2010 Guvernul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar sub 6,8% din PIB si sa-l reduca in 2011 la 4,4% din PIB. Produsul Intern Brut a fost estimat anul trecut la 511,58 miliarde de lei.
La finele anului precedent, numarul angajatilor in sectorul bugetar trebuia sa coboare la 1,29 milioane persoane, conform intelegerilor cu FMI.
Contactat de MEDIAFAX, ministrul Finantelor a declarat ca Guvernul si-a indeplinit pentru 2010 si conditia legata de stocul de arierate.
"Conform celor convenite cu FMI in scrisoarea suplimentara, nivelul maxim al arieratelor nu trebuia sa depaseasca la sfarsitul lunii noiembrie 250 milioane euro.
Guvernul si-a indeplinit aceasta tinta pentru eliberarea urmatoarei transe de... mai mult
Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 17:58
Comisia Europeana a deblocat joi a treia transa de 500 milioane euro din imprumutul agreat pentru Letonia in ianuarie 2009, in urma evaluarii pozitive din partea executivului european a masurilor implementate de autoritatile letone, potrivit unui comunicat transmis de CE si preluat de NewsIn.CE s-a angajat sa dea Letoniei 3,1 miliarde euro, in cadrul unui pachet multilateral de asistenta financiara, in valoare totala de 7,5 miliarde euro.
"Sunt satisfacut ca Letonia a indeplinit conditiile pentru cea de-a treia transa din partea UE.
Asistenta financiara asigurata de UE, FMI si alte institutii financiare internationale sprijina Letonia sa ia masurile fiscale necesare si sa faca reforme structurale importante pentru a depasi criza economica si financiara", a declarat comisarul UE pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.
Rehn a mentionat ca, potrivit memorandumului suplimentar de intelegere agreat pe 22 februarie 2010, Letonia va continua reformele in scopul unei redresari sustenabile.
CE si FMI vor continua monitorizarea statului baltic, care trebuie sa-si diminueze in perioada 2011-2012 deficitul bugetar.
Letonia, Ungaria si Romania sunt cele trei state membre ale UE care au solicitat sprijin financiar international, in urma crizei economice globale.
Romania a primit pana in prezent o transa de la CE de 1,5 miliarde euro si ar urma sa primeasca o noua transa de 1 miliard euro in martie.
Pe 15 februarie, Ungaria a anuntat ca a renuntat la o noua transa din ajutorul... mai mult
Joi, 11 Martie 2010, ora 17:34
Premierul in exercitiu Emil Boc a declarat luni ca sunt sanse mari ca Romania sa primeasca cea de-a treia transa de la FMI in luna ianuarie, sau chiar transele trei si patru, si a dat asigurari ca sunt bani pentru plata salariilor si pensiilor in luna decembrie, informeaza NewsIn.
"In luna ianuarie sunt sanse mari sa primim cel putin una dintre ele, daca nu amandoua. (...) Guvernul a pregatit resursele financiare prin care sa acoperim necesarul de bani pentru luna decembrie, chiar si pentru ianuarie, astfel incat sa nu avem dificultati in plata investitiilor, a salariilor, a pensiilor. In concluzie, si fara transa de la FMI, luna decembrie este asigurata (...)", a declarat Boc.
O echipa in format restrans a FMI a sosit luni in Romania pentru a discuta cu reprezentantii Ministerului Finantelor pe tema bugetului de stat pe 2010 si pentru a pregati o misiune completa de evaluare a Fondului, care ar putea sosi la Bucuresti in ianuarie, dupa formarea Guvernului.
FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro.
A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, insa a fost amanata pana la data formarii unui nou guvern.
Si Comisia Europeana a amanat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard de euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani, asteptand clarificarea situatiei de la Bucuresti.
mai mult
Luni, 14 Decembrie 2009, ora 17:42
Guvernul incearca sa convinga Fondul Monetar International (FMI), in cadrul vizitei ce va avea loc la Bucuresti, sa acorde Romaniei cea dea treia transa in luna ianuarie "pe baza indeplinirii criteriilor convenite in acord", a declarat duminica pentru NewsIn, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea."Categoric, avem in vedere acest obiectiv in urma indeplinirii criteriilor convenite cu Fondul. Vom discuta dupa ce vin ei la Bucuresti", a afirmat Pogea.
Reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, declara pe 19 noiembrie ca "in cazul in care criza politica se prelungeste si finalizarea celei de-a doua evaluari a FMI se amana pentru luna ianuarie", iar in aceasta situatie este posibil ca transele a III-a si a IV-a sa fie livrate impreuna in luna martie.
Expertii FMI vor ajunge luni la Bucuresti pentru a lucra la finalizarea proiectului de buget pe 2010, alaturi de cei ai Comisiei Europene (CE) si nu este exclus ca Romania sa ceara unele amanari de termene in "functie de noile date", preciza vineri pentru NewsIn, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
"Va fi o misiune foarte scurta de 1, 2 sau 3 zile pentru finalizarea bugetului pe 2010. Exista o mica diferenta intre noi (FMI), Comisie si autoritati...
Trebuie incheiat momentul To, astfel incat indiferent de cine vine sa tina cont de anumite politici publice. Exista o diferenta foarte mica legata de expunerea de venituri si urmeaza sa se lucreze impreuna pe ultimii indicatori", explica reprezentantul Romaniei... mai mult
Duminica, 13 Decembrie 2009, ora 23:57
Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a declarat ca Ucraina nu va primi urmatoarea transa a imprumutului de la Fondul Monetar International (FMI), creditor esential pentru Ucraina, sustinand ca vina apartie guvernului, relateaza AFP, citat de NewsIn. "Sunt sigur ca Fondul nu va acorda a treia transa pentru Ucraina, pentru ca am ignorat complet memorandumul" din acordul de imprumut incheiat cu FMI, a afirmat Iuscenko, intr-un interviu acordat postului ucrainean de televiziune Kanal 5. Iuscenko sustine ca guvernul condus de Iulia Timosenko nu a repectat cea mai mare parte a obligatiilor luate fata de FMI. Insa presedintele ucrainean este el insusi tinta unor critici recente formulate de reprezentantul FMI in Ucraina, Ceyla Pazarbasioglu, pentru ca a promulgat, pe 30 octombrie, o noua lege ce prevede majorarea salariului minim pe economie.
Ea a cerut Kievului sa tina cont de realitate si sa nu se angajeze la cheltuieli pe care nu le poate finanta. Legea promulgata de Iuscenko majoreaza salariul minim pe economie cu 11% si venitul minim garantat cu 12% din 1 noiembrie, urmand ca acesta din urma sa creasca cu inca 18% din 1 ianuarie. Pazarbasioglu a avertizat, saptamana trecuta, ca aceste majorari sunt incompatibile cu angajamentele asumate de Ucraina in fata FMI, care i-a acordat in noiembrie 2008 un imprumut de 16,4 miliarde dolari, din care Kievul a primit deja 10,6 miliarde dolari.
Acordarea urmatoarei transe, de 3,8 miliarde dolari, era prevazuta pentru luna noiembrie.... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 13:37