Premierul Victor Ponta afirma, intr-un mesaj postat duminica pe pagina sa de socializare, cu referire la plata, luni, a unei transe de 162 de milioane de euro catre FMI, ca "noi, toti romanii, terminam de platit datoria din 2009-2010 facuta de Basescu/PDL (azi PNL) ".
"Cu munca si sacrificii noi toti romanii terminam de platit datoria din 2009-2010 facuta de Basescu/PDL (azi PNL) ", a scris Ponta, facand referire la informatiile transmise de Ministerul Finantelor Publice despre plata acestei transe.
Romania plateste, luni, 162 milioane euro catre Fondul Monetar International (FMI) din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Finantelor Publice.
De la inceputul anului, tara noastra a rambursat peste 1,567 miliarde euro catre Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala.
Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro a fost platita pe 1 ianuarie catre UE, din care 1,5 miliarde euro ...citeste mai departe despre "Ponta, despre plata transei FMI: Terminam de platit datoria facuta de Basescu/PDL (azi PNL)" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Februarie 2015, ora 18:23
Banca Nationala a Romaniei a realizat profit inclusiv din rambursarile catre FMI, in functie de costul la care acestea au fost facute, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Deci bani exista. Uitati-va la rezerva Bancii Nationale si la nivelul ajustarilor nu avem niciun fel de emotie. Asa ca sa mai intarat lucrurile, dar numai ca sa intarat, ci pentru ca imi sunteti drag, mai facem si profit cand dam banii inapoi, in functie de cosul in care facem rambursarea", a afirmat seful BNR.
In plus, acesta a aratat ca rambursarea transelor catre Fondul Monetar International nu se simte nici pe piata si nici in rezerva Bancii Nationale a Romaniei, dupa cum a fost cazul ultimei rambursari din februarie.
"In luna februarie am rambursat o rata la Fondul Monetar International, daca nu ma insel de 600 milioane de euro, si erau suficienti cuceritori care spuneau 'ce o sa pateasca romanii cand o sa dea banii inapoi'. I-am dat in februarie, o parte din bani, si luna acesta am platit o suma ceva mai mica si nu stiu daca dumneavoastra ati simtit ceva sau daca cineva a simtit ceva. Nici Banca Nationala nu a simtit, inclusiv rezerva nu a scazut, ci a crescut pentru ca am avut de unde sa luam bani sub forma de imprumut si sub forma de cumparari de valuta", a declarat Isarescu. mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 17:19
Romania plateste marti a doua transa, de 654 milioane euro, din imprumutul luat de la Fondul Monetar International (FMI) in urma acordului incheiat in 2009, care se ridica la 13 miliarde de euro.
Prima rata, de 655 milioane euro, a fost achitata la inceputul lunii august. Pana atunci, Romania a platit doar dobanzi.
Ultima plata din acest an va fi pe 21 decembrie, cand se vor vira 257 de milioane de euro.
In 2013, Ministerul Finantelor si Banca Nationala trebuie sa dea inapoi peste 5,2 miliarde de euro, iar in 2014 - 4,8 miliarde de euro.
O echipa a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Erik de Vrijer, se va afla la Bucuresti intre 6-14 noiembrie pentru a discuta cu autoritatile romane despre evolutiile economice recente, politica fiscala si monetara si reformele structurale.
Discutiile cu autoritatile romane vor viza evolutiile economice recente, perspectivele economice, precum si politica fiscala si monetara si reformele structurale. mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 11:39
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a efectuat luni o plata de peste peste 2,8 miliarde lei(500 milioane DST - Drepturi Speciale de Tragere), catre Fondul Monetar International, reprezentand o prima rambursare in contul imprumutului contractat in 2009.
La cursul BNR din 3 august, 1 DST valora 5,7155 lei.
Potrivit planului de rambursare, anul acesta Romania trebuie sa returneze peste 1,7 miliarde de euro.
FMI incepe a sasea misiune de evaluare cu un nou lider. Cum va evolua relatia cu Romania?
In 2009, Romania a contractat un imprumut de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana in valoare totala de 20 de miliarde de euro, din care 13 miliarde de euro provin de la FMI.
In luna iunie, Romania a mai contractat un imprumut de 1 miliard de euro de la Banca Mondiala, pentru politici de dezvoltare cu optiune de amanare a tragerii.
Romania obtine un nou imprumut preventiv: Banca Mondiala aproba un mld. euro mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 12:28
Consiliul Fondului Monetar Interna?ional (FMI) a aprobat vineri cea de-a cincea revizuire a acordului preventiv cu Romania si, concomitent, disponibilizarea a inca 475 milioane euro din suma totala de 3,5 miliarde euro.
Cea de-a cincea revizuire a fost ultima condusa de americanul Jeffrey Franks, care va fi inlocuit din aceasta vara de olandezul Erik de Vrijer.
Principalul angajament din cadrul acordului il reprezinta introducerea managementului privat la companiile de stat si privatizarea partiala, in special prin listarea la bursa, sau vanazarea de pachete majoritare de actiuni.
Statul roman a convenit cu FMI sa organizeze oferte publice pentru 15% din actiunile Transgaz pana la 15 iunie, 15% din Romgaz pana la mijlocul lunii septembrie, 10% din Hidroelectrica pana la jumatatea lunii octombrie, si sa urgenteze pregatirile pentru vanzarea a 10% din titlurile Nuclearelectrica pana la sfarsitul acestui an.
Obiectivul privind vanzarea pachetului de actiuni la Hidroelectrica nu mai poate fi atins in termenul prevazut, dupa intrarea companiei in insolventa.
Totodata, 20% din actiunile Tarom ar urma sa fie listate la bursa pana la finele acestui an, termen prevazut si pentru cedarea pachetului majoritar la CFR Marfa, potrivit scrisorii de intentie convenita cu FMI.
Guvernul s-a mai angajat sa vanda, pana in prima parte a anului viitor, o participatie majoritara la Electrica, precum si participatiile minoritare detinute de stat la filialele Electrica deja... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 18:59
Grecia, care continua sa incerce sa formeze un Guvern dupa ce electoratul a respins masurile de austeritate, era ingrijorata miercuri cu privire la intentiile Uniunii Europene (UE) de a-i plati urmatoarea transa prevazuta in cadrul imprumuturilor menite sa o salveze de la default.
"Exista intrebari cu privire la (efectuarea) platii sau nu, in aceasta saptamana", a unei noi transe prevazute in cadrul imprumuturilor, a declarat, pentru postul de radio Skai, Ghikas Hardouvelis, un consilier pe probleme economice al premierului in exercitiu Lucas Papademos.
"De ce ne-ar da bani", daca tara ar urma sa se abata de la angajamentele sale referitoare la masuri de austeritate, asa cum au sugerat in ansamblu liderii politici, a adaugat el.
Ghikas Hardouvelis confirma, astfel, intrebari pe care si le punea presa miercuri.
Pozitii diferite privind acordarea urmatoarei transe Greciei de catre FMI
Potrivit cotidianului liberal Kathimerini, Comisia Europeana (CE) a oferit asigurari Atenei ca va plati joi aceasta suma prevazuta, in valoare de 5,2 miliarde de euro, din care cea mai mare parte urmeaza sa acopere arierate ale statului.
Insa cotidianul online To Vima scria, din contra, despre o eventuala amanare a platii, in cazul in care UE hotaraste sa sporeasca presiunea, cu scopul ca tara sa ramana pe calea pe care a fost angajata de catre UE si FMI.
Niciun oficial grec nu ofera, in mod public, informatii despre rezervele financiare ale tarii, lasand presa sa avanseze... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 15:13
Misiunea FMI va vizita Bucurestiul intre 26 iulie si 4 august, iar transa a sasea a acordului stand-by, in valoare de 900 de milioane euro (769 milioane DST) , ar putea fi primita la doua zile in urma vizitei, a declarat luni Tonny Lybek, reprezentantul regional al FMI in Romania si Bulgaria, informeaza NewsIn.Consiliul Director al FMI a anuntat sambata ca a finalizat cea de-a patra revizuire a acordului stand-by cu Romania si a aprobat eliberarea unei transe de 913,2 milioane euro (1,1146 miliarde dolari, sau 768 milioane DST), care poate fi transferata imediat in conturile BNR.A sasea transa, in cuantum de 900 de milioane euro (769 milioane DST), va fi primita in urma celei de-a cincea revizuiri a acordului, a spus Lybek, conform unui comunicat remis luni de FMI.
Echipa Fondului va vizita Bucurestiul intre 26 iulie si 4 august si va fi insotita de oficiali ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale."Misiunea de revizuire a FMI va evalua performantele economice recente ale Romaniei si va discuta cu autoritatile obiectivele pentru anul urmator, inclusiv bugetul pentru anul 2010, impreuna cu masurile de politici si reformele structurale necesare atingerii acestor obiective.
Misiunea se va intalni si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, asociatiilor oamenilor de afaceri, bancilor si societatii civile", a spus Lybek, precizand ca misiunea isi va prezenta concluziile la finalul vizitei."La cererea ANAF, o misiune de asistenta tehnica din partea... mai mult
Luni, 05 Iulie 2010, ora 17:53
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, marti seara, la Antena 3, ca este imposibil ca transa urmatoare din imprumutul extern sa mai fie trimisa in tara la termenul stabilit, FMI si CE asteptand, potrivit acestuia, pana in septembrie sa vada daca masurile de austeritate produc efecte, precizeaza Mediafax."Ni s-a invocat fapul ca trebuie sa luam o transa de la FMI acum, la boardul din 20 iunie. Pot sa va spun cu toata experienta pe care o am in acest domeniu ca este imposibil ca aceasta transa sa mai vina in termenul dat. De aceea eu ma astept ca cei de la Fond si Comisia Europeana (...) vor astepta probabil pana in septembrie ca sa vada daca aceste masuri produc sau nu efecte in economia reala", a declarat Geoana la Antena 3.
Fostul presedinte al PSD a mai precizat ca, desi a supravietuit motiunii de cenzura, Guvernul Boc va cadea in urmatoarele luni chiar "si la o simpla adiere".
"Astazi Guvernul Boc a supravietuit, dar indraznesc sa spun ca in urmatoarele cateva luni de zile Guvernul Boc va cadea si la o simpla adiere de vant", a declarat Mircea Geoana.
El a mai spus ca in perioada urmatoare PSD va demara mai multe actiuni de contestare a masurilor de austeritate, atat de natura constitutionala, cat si de natura politica.
"In 48 de ore de la anuntul rezultatului votului la motiunea de cenzura, Partidul Social Democrat si eu ca presedinte al Senatului vom depune la Curtea Constitutionala o contestatie pe legea pe care Guvernul Boc si-a angajat raspunderea.... mai mult
Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 10:16
Urmatoarea transa de la FMI, in valoare de aproximativ 850 de milioane de euro, va fi alocata exclusiv Bancii Nationale a Romaniei (BNR), fara sa existe posibilitatea unei noi finantari a deficitului bugetar, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu."Urmatoarea transa va fi destinata in exclusivitate catre banca centrala", a spus Tanasescu, mentionand ca este exclusa posibilitatea ca o parte din bani sa fie alocati pentru bugetul de stat.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro (11,4 miliarde Drepturi Speciale de Tragere), si va obtine un pachet total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, de aproximativ 20 miliarde euro.
Valoarea totala a finantarilor virate Romaniei de catre FMI, in cadrul imprumutului stand-by, este de 8,26 miliarde DST, respectiv de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro.
O misiune a FMI se afla in Romania in perioada 27 aprilie - 7 mai pentru a evalua daca au fost indeplinite conditiile asumate prin acordul stand-by.
Evaluarea acordului ar putea ajunge in Consiliul Director al FMI in a doua jumatate a lunii iunie, care va decide eliberarea celei de-a cincea transe din imprumut, in valoare de 850 de milioane de euro. mai mult
Joi, 29 Aprilie 2010, ora 11:28