Investitia SUA in America Latina ajunge la 385 miliarde de euro, principala parte din aceasta suma fiind distribuita catre Argentina, Brazilia si Mexic, a declarat presedintele Traian Basescu, care s-a intors dupa dupa o vizita oficiala efectuata in America Latina.
"Primul mesaj al summit-ului este realizarea unui parteneriat strategic intre UE si statele CELAC. Al doilea, este ca statele UE au investit 385 de mld de euro in statele CELAC. Sunt principalul investitor in America Latina. (...) Summit-ul CELAC a fost unul dintre cele mai importante la care am participat in ultimii ani, avand in vedere efectele pe termen lung", a spus Basescu.
Seful statului a mai adaugat ca cele doua continente, reprezentate de UE si CELAC, cumuleaza impreuna o treime din PIB-ul planetei si aproximativ un milliard de locuitori.
"Mizele sunt legate de o mai corecta distributie a investitiilor UE, o alta este legata de garantiile juridice pentru investitorii din UE si garantiile pentru stabilitatea mediului de afaceri, fiscala de exemplu. (...) UE are un acord de asociere cu Mexic si Chile, iar in baza acestei declaratii, toate statele CELAC pot eneficia de acorduri de asociere cu UE sau acorduri de schimb. La 1 martie intra in vigoare acordul de liber schimb intre UE si PERU, si UE si Columbia", a mai spus Basescu.
Presedintele s-a aflat, luni si marti intr-o vizita oficiala in Republica Peru, dupa ce in weekend a participat la lucrarile Summitului Comunitatii Statelor... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 17:18
Traian Basescu a anuntat vineri seara, dupa finalizarea summitului privind bugetul UE, ca obiectivul tarii noastre a fost relaxarea conditiilor de accesare a fondurilor europene, iar suma alocata cadrului financiar multianual va fi mai mica fata de propunerea Comisiei Europene cu 100 de miliarde de euro.
Presedintele a prezentat concluziile negocierilor de la Consiliul European si a afirmat ca prima propunere de buget a lui Herman van Rompuy nu era buna pentru Romania.
"Pana in prezent s-au gasit niste solutii mai mult sau mai putin acceptate pentru reducerea a 70 de miliarde. Urmeaza ca pana la urmatorul consiliu sa se gaseasca solutii pentru alte 30 de miliarde. In acelasi timp, cel putin din punctul nostru de vedere, obiectivul a fost relaxarea conditiilor de accesare", a declarat Basescu.
Summitul UE a esuat. Sunt posibile noi reduceri ale bugetului peste propunerea lui Van Rompuy
"Pentru Romania era si este fundamentala conditia de accesare a banilor europeni", a afirmat presedintele Romaniei.
Astfel, la acest summit, tara noastra a reusit sa obtina un nivel al cofinantarii de 85% si includerea TVA in cheltuielile eligibile.
Cu privire la prefinantare, cifra la care s-a ajuns deocamdata este de 4%, insa Traian Basescu spera sa ajunga la nivelul de 7% cu ocazia negocierilor urmatoare.
Citeste mai multe despre Traian Basescu, despre concluziile dupa Consiliul European: Prima propunere, rea pentru noi pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 18:52
Discutiile liderilor europeni de la Bruxelles cu privire la bugetul UE pentru 2014 - 2020 au esuat, iar negocierile pe acest subiect vor continua, cel mai probabil, anul viitor.
De asemenea, se prevad noi reduceri ale bugetului UE fata de suma de 80 de miliarde pe Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a propus-o pana in acest moment.
Care vor fi urmatorii pasi daca negocierile de la Bruxelles vor esua?
Herman Van Rompuy, si Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au anuntat ca discutiile au esuat si va fi nevoie de negocieri suplimentare.
Presedintele Consiliului European a atras insa atentia ca "nu este nevoie sa dramatizam lucrurile pentru ca negocierile sunt complexe si s-a intamplat acelasi lucru si ultima data cand am negociat bugetul".
Potrivit lui Van Rompuy, "la acest moment cea mai buna solutie a fost sa mentinem un nivel al reducerilor de 80 de miliarde. Pentru urmatoarele luni am putea merge chiar mai departe. Trebuie insa sa asiguram un echilibru si sa pregatim (n.r. reducerile) cu mare atentie, dar nu exclud ca putem merge mai departe (n.r. cu taierea bugetului), dar cu pregatiri anterioare foarte bune".
Herman Van Rompuy, a venit joi seara cu o noua propunere de buget, in urma discutiilor cu Franta si Polonia.
Astfel, in comparatie cu primele recomandari ale lui Van Rompuy, in noua propunere Politica Agricola Comuna a castigat inca 8 miliarde de euro, iar fondurile de coeziune au primit in plus 10,653... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 16:38
In ultima versiune de buget, propusa de Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, Agricultura si Coeziunea castiga aproape 19 miliarde de euro, in timp ce marele perdant este Competitivitatea, al carui buget s-a redus cu mai mult de 13 miliarde de euro.
Lucrarile summit-ului UE pe bugetul european din perioada 2014 - 2020 s-au suspendat vineri in jurul orei locale 00.30 (ora Romaniei 01.30), pentru ca sefii de stat si de guvern prezenti sa aiba timp sa analizeze noua propunere a presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy.
Summit-ul a inceput joi cu o intarziere de doua ore, la ora locala 22.00, dupa ce intalnirile bilaterale intre liderii statelor membre si Van Rompuy s-au prelungit, scrie Agerpres.
Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat joi, inaintea Consiliului European, ca fiecare tara va trebui sa accepte compromisuri, in timpul negocierilor asupra bugetului multianual al Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020 si a dat asigurari ca Germania va avea o atitudine "constructiva".
"Cred ca vom avansa putin, dar ma indoiesc ca vom ajunge la un acord", a fost insa declaratia lui Merkel cand a plecat de la summitul UE.
"Cred ca anumite pozitii sunt inca foarte departe unele de altele", a mai adaugat cancelarul, apreciind totusi ca atmosfera a fost buna in cadrul reuniunii.
Si Francois Hollande s-a aratat mai optimist la inceputul summit-ului, anuntand ca: "vin sa caut un compromis, nu sa dau un ultimatum" si "alaturi de... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 11:53
Ministrul francez al Economiei, Pierre Moscovici, a pledat joi seara pentru crearea unui buget al zonei euro, complementar bugetului european, in timp ce la Bruxelles urma sa inceapa un summit european dedicat bugetului Uniunii Europene.
"Am (...) convingerea ca este necesar sa cream un buget comun al zonei euro", a declarat Moscovici in fata unor studenti, la Scoala Superioara de de Comert din Paris (ESCP), unde a venit sa explice politica economica a Frantei.
"Eu cred ca trebuie sa construim alt buget, complementar, un buget al zonei euro, care sa joace un rol mai important in fata socurilor economice, care sa poata sa joace un rol contraciclic", a declarat el.
Acest buget "ar urma sa se sprijine pe resurse proprii" si " ar putea sa emita eurobonduri pentru finantarea unor cheltuieli de baza, prioritare pentru zona euro", a apreciat ministrul.
"Nu acum. Acest lucru va necesita timp, dar este o perspectiva pe care ar trebui sa o analizam", a subliniat el.
Moscovici a evocat totodata posibilitatea unei "integrari bugetare" a Uniunii Europene (UE).
"Franta, in prezent, este sustinatoarea unei integrari mai puternice: o integrare bancara, o integrare financiara, de ce nu, o integrara bugetara, o integrare sociala si in final o Uniune politica", a continuat ministrul francez al Economiei.
Franta si Germania continuau sa caute joi seara o pozitie comuna cu privire la negocierile referitoare la bugetul european pentru perioada 2014-2020, a declarat pentru... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 09:16
Romania este capabila sa contribuie cu bani la Fondul Monetar International, daca ar fi nevoie, insa regulile europene ne scutesc de acest lucru, a declarat Traian Basescu, dupa intalnirea cu oficialii UE.
In cadrul summit-ului s-a gasit o solutie de guvernanta fiscala printre care si consolidareaFondul European de Stabilitate Financiara(FESF) si mecanismului de stabilitate.
Fondul European de Stabilitate Financiara va intra in vigoare din 2012, si va functiona in paralel cu mecanismul european de stabilitate. Toate statele trebuie sa aiba pregatite mecanisme de corectie a deficitelor, au hotarat liderii Uniunii Europene la summit-ul care s-a incheiat joi, la Bruxelles.
In plus, in cazul in care Marea Britanie se razgandeste, UE va lua in considerare, din nou, modificarea tratatelor care au stat la baza UE.
"Marea miza a acestui Consiliu European a fost legata de gasirea solutiilor la criza economica. Premergator se anuntasera diferite solutii: modificarea tratatului, modificarea protocolului 12 al tratatului, pana la urma s-a ajuns la o a treia solutie care, cel putin in aceasta faza nu modifica tratatul pentru ca nu s-a putut ajunge la un consens, Marea Britanie a blocat consensul", a explicat presedintele Romaniei.
Acordul de guvernanta fiscala, atractiv pentru Romania
Se pare ca s-a mers pe o solutie juridica pe care tratatele UE nu o interzic, si pentru care exista si un precedent: realizarea unui acord interguvernamental in interiorul UE, pe care... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 18:00
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a adresat in Congresul Partidului Popular European, precizand faptul ca viata cetatenilor Romaniei este afectata in mod dramatic de ceea ce se intampla in zona euro.
"In Romania, 95% din piata bancara este reprezentata de banci din zona euro. In Romania, dobanzile au crescut la peste 8% acum din cauza lipsei de decizie in zona euro. Suntem dependenti in mare masura de pietele din zona euro din punct de vedere al exporturilor. Principalii nostri parteneri sunt Germania, Franta, Spania si Italia.
Romania nu poate accepta o Uniune Europeana cu doua categorii de state. Vrem sa participam la summit pentru ca orice lipsa a deciziilor din zona euro afecteaza viata de zi cu zi a romanilor. Solutia pentru criza este sa ramanem uniti, cu toti cei 27 membri si nu cu o Uniune de 17 membri", a precizat presedintele.
In opinia acestuia, o Europa unita reprezinta o investitie pe termen lung, pentru binele comun. Traian Basescu a mai subliniat faptul ca Europa si o buna parte a lumii traverseaza o perioada plina de provocari: criza datoriilor, dificultati de incurajare a cresterii economice, gestionarea migratiei sau a problemelor demografice.
Potrivit acestuia, deciziile luate in aceste zile reprezinta o strategie nu doar de depasire a crizei, ci pentru asigurarea viitorului.
"Solidaritatea, in aceasta perioada, e adevarata sansa a competitivitatii si suveranitatii UE. Mai multa integrare, nu doar economica ci si politica,... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 16:59
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca liderii UE au aprobat declaratia privind recapitalizarea bancilor, urmand ca liderii zonei euro sa rezolve problema Greciei si a fondului de solidaritate.
"Faptul ca se revine la Consiliul European dupa discutiile de duminica, cand au fost asezate pe masa toate punctele de vedere, a ajutat la gasirea unei solutii.
A fost aprobata declaratia de recapitalizare a bancilor. Vizeaza finantarea bancilor pe termen mediu, incat sa se asigure fluxurile de creditare pe termen mediu ale economiei reale.
Declaratia vizeaza asigurarea cantitatii si calitatii capitalului. Se vizeaza introducerea in sistemul bancar a unui capital de prima clasa, in bani, nu in altceva. Se injecteaza in sistemul bancar european capital de calitate care sa sustina nu numai economia, ci si nevoia de credite a statelor", a spus seful statului.
Citeste mai multe despre declaratiile presedintelui Traian Basescu pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 22:00
Traian Basescu este de parere ca Romania ar fi intr-o dificultate foarte mare daca fluxurile de capital oferite de bancile mama s-ar micsora. Mai mult, n-am mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta, este de parere Presedintele.
Presedintele Romaniei va sustine in fata membrilor consiliului UE ca, in procesul de capitalizare a bancilor din zona euro, sa se tina cont si de nevoia de a se mentine fluxurile de capital catre filialele bancilor din zona euro, aflate in zona non euro.
"Am considerat necesara o pozitie extrem de limpede a Romaniei pentru a ne asigura necesarul de finantare anul viitor", a declarat acesta , intr-o conferinta de presa de pe aeroportul Otopeni, inainte de a pleca spre Bruxelles pentru summitul UE.
Anul acesta, Romania a imprumutat de pe piata bancara interna 56 de miliarde de lei pentru a-si acoperi cheltuielile bugetare si a sustine deficitul, ceea ce inseamna 12,3 miliarde euro de pe piata interna plus alte 2 miliarde euro de pe piata externa, potrivit calculelor Presedintiei.
"Romania ar fi intr-o dificultate foarte mare daca fluxurile de capital oferite de bancile mama s-ar micsora. N-am mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta", a explicat presedintele Traian Basescu.
Basescu: Sa privim bugetul cu prudenta
"In situatia in care am avea un buget cu un deficit de 3% din PIB, Romania ar trebui sa imprumute de pe piata interna 71,6 milarde de lei, echivalentul a 17,6 mld euro plus alte 2 mld de... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 16:17