Obiectivul de crestere a eficientei energetice inseamna si izolarea blocurilor, care in Romania se face doar in campaniile electorale, desi aceste programe ar putea fi realizate cu fonduri europene, a declarat, joi, presedintele Traian Basescu.
Basescu a enumerat temele reuniunii Consiliului European, la care va participa: schimbarile climatice, perspectiva 2021-2030, strategia de securitate energetica, problema Ebola, si decizia legata de validarea noii Comisii Europene, dupa votul Parlamentului European, transmite Mediafax.
"UE trebuie sa stabileasca obiectivele acum si sa incerce sa atraga in propriile obiective si ceilalti mari jucatori ai lumii, SUA, China. UE nu poate merge cu un obiectiv stabilit unilateral, care i-ar putea afecta, in cazul in care nu e impartasit de principalii 'furnizorii' de noxe, care genereaza efectul de sera, daca obiectivele nu sunt insusite si de ceilalti producatori de gaze cu efect de sera, pentru ca UE risca sa isi piarda, astfel, o parte din competitivitate", a comentat Basescu.
In acest context, Basescu a facut o mentiune, "care priveste in mod direct" Romania.
"Am observat si a observat oricine ca obiectivul de crestere a eficientei energetice inseamna, printre altele si izolarea blocurilor. Este cea mai mare resursa pe care Romania o are, in momentul de fata, din pacate ea se face numai in campanii, cu facilitati, inainte de campaniile pentru Parlamentul European sau cea pentru Parlamentul national", a atras atentia... mai mult
Joi, 23 Octombrie 2014, ora 16:00
Strategia energetica a regiunii poate fi schimbata datorita OMV Petrom si a resurselor descoperite in Marea Neagra, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu.
Presedintele Traian Basescu l-a primit, miercuri, la Cotroceni, pe vicecancelarul austriac Michael Spindelegger, conform Mediafax.
Presedintele a spus ca prospectiunile in Marea Neagra vor continua anul viitor. "Trebuie sa ne gandim la proiecte alternative", a aratat seful statului.
Rezervele potentiale de gaze din Marea Neagra, precum si posibililele zacaminte de gaze de sist ar putea asigura consumul intern al Romaniei, a declarat, in luna aprilie, presedintele ANRM, Alexandru Patruti.
Gazele din Marea Neagra si cele de sist ar putea asigura consumul intern
Alexandru Patruti a declarat ca rezervele certe de gaze naturale din Romania se ridica la aproximativ 100 miliarde metri cubi. Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze.
Cei mai mari producatori de gaze din Romania sunt companiile Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura peste 90% din productie, diferenta fiind importata in principal de la firme agreate de grupul rus Gazprom. Productia interna asigura 75% - 80% din consum.
Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 17:16
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit duminica, la Chicago, cu vicepresedintele companiei americane Chevron, Ian MacDonald, fiind discutat subiectul exploatarilor de gaze de sist.
"Discutiile au facut referire si la insemnatatea transferului in Romania de experienta dobandita de compania Chevron in exploatarile de gaz de sist din Statele Unite, atat din punct de vedere al aspectelor de protectie a mediului, cat si din perspectiva contributiei la dezvoltarea Romaniei", informeaza un comunicat, postat, luni, pe site-ul Administratiei Prezidentiale.
De asemenea, reprezentantul companiei Chevron, care este si presedinte al nou-infiintatului Consiliului de Afaceri Romano-American (AMRO), a vorbit despre cooperarea bilaterala in domeniul noilor tehnologii de exploatare a resurselor energetice.
"Tema, de altfel, se regaseste si printre domeniile prioritare mentionate in cadrul Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii, adoptata cu ocazia vizitei la Washington, in septembrie 2011, a domnului presedinte Traian Basescu", precizeaza comunicatul Presedintiei.
Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta.
Guvernul a aprobat in martie trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron, al doilea mare grup petrolier din... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 09:12
Traian Basescu a declarat joi ca Romania trebuie sa continue reformele pentru a da "un puternic semnal de stabilitate" pietelor si sa aiba o politica bugetara prudenta, opinand ca daca aceste lucruri sunt indeplinite exista toate premisele ca economia sa aiba si in anii urmatori crestere economica.
"2011 a fost un an dificil, un an in care crizele economica, financiara, umanitara si, uneori, politica au pus din nou la incercare guvernele si populatiile lumii.
Este suficient sa amintesc urmarile cutremurului din Japonia, catastrofale in plan umanitar, dar si cu efect major in planul strategiilor energetice sau evolutiile dramatice, dar datatoare de sperante, din state precum Tunisia, Libia sau Egipt, sau criza datoriilor suverane in Uniunea Europeana, pentru a creiona imaginea unei lumi plasate mai mult ca oricand intr-o zona a incertitudinii si a schimbarii", a precizat Traian Basescu, la reuniunea anuala cu ambasadorii acreditati la Bucuresti.
Responsabilitatea in plan politic, premisa fundamentala impotriva crizelor
"Principala lectie invatata este ca o atitudine responsabila in plan politic si economic constituie o premisa fundamentala impotriva crizelor. Tinand cont de prioritatea momentului la nivel european si mondial, sunt utile cateva aprecieri referitoare la situatia Romaniei din punct de vedere economic si financiar", a spus Basescu.
"In fata propriei instabilitati, in 2009 si 2010, si mai apoi in fata instabilitatii economice externe, Romania a... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 15:01
Traian Basescu si-a aratat ingrijorarea fata de anuntul Bancii Nationale a Austriei care a recomandat bancilor sa limiteze creditarea catre Europa de Sud-Est, pe care a caracterizat-o drept "o eroare, ori o neintelegere a efectelor".
Seful statului a mai vorbit despre obiectivul 2015 de aderare la euro, despre nevoia de ajustare a strategiei de dezvoltare durabila, dar si despre obiectivele pentru 2020, in conferinta "Analysing Romania's future economic potential", organizata de grupul "The Economist".
"Ati obtinut profituri uriase in Romania, iar astazi, daca va pregatiti cumva sa lasati economia Romaniei nefinantata pe timp de criza, o vom considera un act lipsit de fairplay fata de Romania. Vreau sa cred ca acest lucru nu se va intampla si ca nu vom fi pusi sa platim lacomia sistemului bancar, a imprudentei si a lipsei de respect de pe vremea cand dadeau credite cu buletinul", a spus Traian Basescu, aratandu-si supararea fata de deciziile din Austria.
Seful statului s-a aratat optimist cu privire la evolutia Romaniei, dar si cu privire la evolutia zonei euro. "Sunt convins ca, desi intarziate, deciziile corecte vor fi luate cel mai tarziu la consiliul din luna decembrie. In acelasi timp, am convingerea ca nu numai Romania are nevoie de Europa, ci si Europa are nevoie de Romania. As spune, legat de Europa in ansamblul sau, ca daca noi toti sefii de stat si de guvern avem o eroare majora, ea este aceea ca nu am avut curaj sa mergem in fata cetatenilor nostri sa... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 12:38
Traian Basescu prezinta aspiratiile economice ale Romaniei la conferinta organizata de The Economist.
- obiectivele majore pe care Romania le are in urmatorii 10 ani - reducerea decalajelor dintre Romania si nivelul mediul socio-economic al UE. In efortul nostru de a ne atinge acest obiectiv avem trei piloni.
- strategie UE 2020 - pactul europlus - strategia de dezvoltare durabila elaborata de un grup de specialisti romani lansata in 2008 si are obiective pana in 2030
- avand in vedere ca strategia de dezvoltare durabila a fost lansata in 2008 cand nu a fost previzionata criza, aceasta strategie necesita ajustari. Daca ne referim la strategia pana in 2020 obiectivele asumate de Romania sunt urmatoarele
- o rata de ocupare de 70% pt gradele de varst 20-64 de ani.
- reducerea emisiilor de gaze cu 20% fata de '90
- pondere de 40% de energii regenerabile in economia romaneasca si reducerea energiei primare cu 19%
- cresterea ponderii absolventilor de invat tertial cu varste intre 30-35 ani la cel putin 40%
- Dincolo de ancorarea puternica a obiectivelor noastre, la nivelul UE au fost stabilite prioritati nationale, convergente cu cele europene de atingere de obiective in 2020
- acestea sunt: agricultura, care este o prioritate. Elementele care tin de dezvoltarea rurala cuprind dezoltarea infrastructurii si a serviciilor, dezvoltarea IMMurilor care sa valorifice dezvoltarea agricola
- dezv agriculturii vizeaza cresterea randamentelor si a... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 09:11
Dintre toate conditionalitatile Fondului Monetar International, incluse in noul Acord semnat cu Romania, restructurarea sau eliminarea intreprinderilor de stat cu pierderi este de departe cea mai dura. Am asistat la o premiera absoluta in relatia tarii noastre cu institutia de la Washington.
Dupa ducerea la bun sfarsit al celui de-al optulea Acord cu Fondul Monetar International, pentru prima data in ultimii 20 de ani, expertii acestuia nu s-au abtinut sa nu ne aduca si cateva laude.
Optimismul lor are o oarecare justificare atata vreme cat guvernul Boc a fost mai mult decat un elev silitor in aplicarea recomandarilor Fondului.
Ceea ce sincer ma surprinde este decizia guvernului de a continua cu reformele, sau mai bine zis de a le incepe, exact acolo unde nici un guvern nu a avut curajul sa intre in ultimii 20 de ani.
Desigur, este vorba de sectorul regiilor autonome si a acelor intreprinderi ramase inca in proprietatea statului.
Presedintele Traian Basescu, un partizan declarat al reformarii acestui sector (ce-I drept, cam tarziu) a tinut sa faca insa o precizare, deloc de neglijat in contextul actual: "exista in prezent un nivel optim al segmentului privatizat in economia romaneasca", a spus presedintele.
Cu alte cuvinte, nu mai privatizam nimic, caci statul trebuie sa aiba un anumit control pe segmente strategice, cum ar fi energia electrica, gazele naturale sau transportul pe calea ferata.
Desigur, nu a descoperit presedintele nostru roata, acest lucru fiind... mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 23:45
Presedintele Traian Basescu si omologul sau azer, Ilham Aliev, au semnat luni, la Baku, Planul de actiune comuna pentru aplicarea Parteneriatului strategic intre Azerbaidjan si Romania, informeaza agentia APA, anunta NewsIn.Ismet Abbasov, ministrul azer al agriculturii, si Ion Ariton, ministrul roman al economiei si comertului, au semnat Acordul privitor la cooperarea intre Ministerul azer al Agriculturii si Ministerul roman al Agriculturii si Dezvoltarii rurale.Acordul privitor la cooperarea in domeniul sanatatii a fost semnat de ministrul azer al sanatatii, Oktai Chiraliev, si Ion Ariton.In plus, ministrul azer de externe, Elmar Mammadiarov, si Doru Costea, secretarul de stat roman pentru afaceri globale, au semnat Protocolul de cooperare intre Ministerul de Externe azer si Ministerul de Externe roman.Azerbaidjanul inseamna pentru Romania o miza energetica, fiind o tara pe care Bucurestiul conteaza pentru a-si dezvolta cateva proiecte energetice. Liderul azer, Ilham Aliev, declara anul trecut ca tara sa are gaz pentru zeci de ani: rezervele prospectate sunt de aproape 2.000 de miliarde de metri cubi si cele estimate sunt de aproape 5.000 de miliarde.
Pentru Romania, interesele din Azerbaidjan sunt legate, in primul rand, de proiectul AGRI.
Interconectorul AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania) este destinat transportului gazelor naturale azere in Romania, in stare lichefiata. Proiectul prevede construirea a doua teminale de gaz natural lichefiat, unul pe litoralul georgian... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2011, ora 15:48
Statele arabe din regiunea Golfului reprezinta o prioritate pentru politica externa a Romaniei, obiectivul principal fiind cresterea vizibilitatii tarii noastre in zona si atragerea interesului oamenilor de afaceri locali, a declarat presedintele Traian Basescu, in cursul vizitei in Kuweit, informeaza Mediafax. Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, cu prilejul deplasarii in Kuweit, presedintele Basescu a avut convorbiri cu Seicul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, emirul Statului Kuweit, ocazie cu care seful statului "a reiterat interesul Romaniei fata de consolidarea si dezvoltarea cooperarii bilaterale in domenii de activitate de interes comun, in special in sectorul economic".
"Conform celor declarate de presedintele Traian Basescu, statele arabe din regiunea Golfului reprezinta o prioritate pentru politica externa a Romaniei, obiectivul principal fiind cresterea vizibilitatii tarii noastre in zona si atragerea interesului comunitatii oamenilor de afaceri locali fata de oportunitatile de investitii oferite de tara noastra.
Au fost punctate oportunitatile de cooperare in domeniile: energetic, industrial, agricultura si turism", precizeaza sursa citata. In acelasi context, seful statului roman a anuntat organizarea la Bucuresti, in perioada 8-9 martie 2011, a Forumului Economic Consiliul de Cooperare al Golfului - Romania: Oportunitati de afaceri din Europa Centrala si de Sud-Est.
Aceasta initiativa face parte din strategia Romaniei de a asigura... mai mult
Sambata, 26 Februarie 2011, ora 23:38