Presedintele Romaniei a fost unul dintre invitatii principali la ICEEfest, cel mai mare eveniment online regional, cu peste 1.800 de participanti, unde a abordat mai multe teme de discutie legate de social media, dar si economice si de actualitate, precum gazele de sist.
Desi seful statului sustine ca este activ in mediul online, prin intermediul paginii sale de Facebook, raspunsurile oferite demonstreaza contrariul.
Business24 a identificat o serie de discrepante in raspunsurile oferite de Traian Basescu, la intrebarile puse de moderatorul Dragos Stanca, care arata ca, de fapt, contul de Facebook al presedintelui este administrat de altcineva.
"Mai pun cate un comentariu"
"Mai pun cate un comentariu. Nu va spun ca apoi o sa-l injurati tot timpul. Il am pe cel personal, cel in care intrebam de ce esti suparat pe presedintele tau, dar pe care nu am mai primit niciun mesaj din 12 decembrie", a spus Traian Basescu, cand a fost intrebat de moderator daca obisnuieste sa dea like-uri sau sa comenteze in cadrul comunitatii.
Pagina despre care vorbeste seful statului se numeste Esti suparat pe Basescu. De ce? Iar continutul sau nu a mai fost actualizat din decembrie 2012. Seful statului nu a reusit sa numeasca un comentariu postat recent pe contul sau personal si a evitat raspunsul direct, schimband subiectul.
"Furtul informatiilor postate pe internet, prea dificil pentru statul roman"
"Este prea mult efort pentru stat sa fure datele personale ale cuiva de pe... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 17:21
Presedintele Traian Basescu a declarat, la intalnirea cu romanii de la Chicago de sambata seara, ca este convins ca in ciuda efectelor crizei din zona euro, Romania va termina anul 2012 cu crestere economica.
"Indiferent ce stiti din mass-media despre Romania, as vrea sa va informez eu ca am avut o perioada foarte grea, in 2009-2010, o perioada de criza profunda, criza economica si implicit sociala. A trebuit sa luam masuri foarte dure pentru ca tara sa ramana intr-un echilibru satisfacator, care sa ne poata permita relansarea economica. 2011 l-am terminat cu bine, cu o crestere de 2,5 %.
Usor-usor lucrurile se indreapta si am convingerea ca si anul acesta vom inregistra crestere economica. Sigur, Romania nu traieste izolata de ce se intampla in Europa si efectele crizei din zona euro se simt si la noi. Eu personal am toate motivele sa fiu optimist in ceea ce priveste evolutiile economice ale Romaniei", le-a spus presedintele romanilor din Chicago.
Economia Romaniei a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de perioada octombrie-decembrie si a intrat in recesiune, intrucat este al doilea trimestru consecutiv de scadere comparativ cu lunile anterioare, evolutia fiind anticipata de analisti, care estimau insa o contractie putin mai mare, de 0,2-0,3%, "Produsul Intern Brut in trimestrul I 2012 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier)", a anuntat pe 15 mai Institutul National de Statistica.
Fata de... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 10:15
Traian Basescu prezinta aspiratiile economice ale Romaniei la conferinta organizata de The Economist.
- obiectivele majore pe care Romania le are in urmatorii 10 ani - reducerea decalajelor dintre Romania si nivelul mediul socio-economic al UE. In efortul nostru de a ne atinge acest obiectiv avem trei piloni.
- strategie UE 2020 - pactul europlus - strategia de dezvoltare durabila elaborata de un grup de specialisti romani lansata in 2008 si are obiective pana in 2030
- avand in vedere ca strategia de dezvoltare durabila a fost lansata in 2008 cand nu a fost previzionata criza, aceasta strategie necesita ajustari. Daca ne referim la strategia pana in 2020 obiectivele asumate de Romania sunt urmatoarele
- o rata de ocupare de 70% pt gradele de varst 20-64 de ani.
- reducerea emisiilor de gaze cu 20% fata de '90
- pondere de 40% de energii regenerabile in economia romaneasca si reducerea energiei primare cu 19%
- cresterea ponderii absolventilor de invat tertial cu varste intre 30-35 ani la cel putin 40%
- Dincolo de ancorarea puternica a obiectivelor noastre, la nivelul UE au fost stabilite prioritati nationale, convergente cu cele europene de atingere de obiective in 2020
- acestea sunt: agricultura, care este o prioritate. Elementele care tin de dezvoltarea rurala cuprind dezoltarea infrastructurii si a serviciilor, dezvoltarea IMMurilor care sa valorifice dezvoltarea agricola
- dezv agriculturii vizeaza cresterea randamentelor si a... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 09:11
Presedintele Traian Basescu sustine ca Romania are cea mai scazuta fiscalitate din Uniunea Europeana, dar analistii contactati de Business24 il contrazic pe seful statului. Constantin Rudnitchi aminteste ca fiscalitatea este redusa, dar si din cauza evaziunii fiscale.
"Cota unica de 16%, comparata cu nivelul mediu european, este mica, intr-adevar. In Uniunea Europeana, doar Bulgaria are o cota unica mai mica, de 10%. Daca ne uitam la CAS, nivelul este mare. Daca ne uitam la TVA, cota noastra, de 24% este usor peste medie", spune presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
Atat analistul economic Constantin Rudnitchi, cat si specialistul financiar Valentin Ionescu confirma faptul ca Romania nu are cea mai scazuta fiscalitate din Europa.
In timp ce primul da ca exemplu cotele unice din Bulgaria si Irlanda, mai mici decat in Romania, al doilea afirma ca statul nu mai are loc de relaxare fiscala nici anul acesta si nici anul viitor.
"In materie de fiscalitate, si aici ma refer la cota unica si la impozitarea veniturilor, atat la persoane fizice, cat si la persoane juridice, Romania se afla printre tarile cu o fiscalitate redusa in spatiul european. Daca luam in calcul si contributiile pe munca, vom vedea ca Romania nu se mai afla in aceeasi situatie.
Romania se afla undeva peste media europeana, chiar in partea superioara a clasamentului", spune Constantin Rudnitchi, pentru Business 24.
Valentin Ionescu: Nu exista loc de relaxare fiscala
Valentin... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 17:28
Presedintele Traian Basescu a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de ProTV, ca nu se pot face indexari la pensii cand exista un deficit de 3,6 miliarde de euro si nu se poate reveni la salariile din 2010 cand exista inca un excedent de 200.000 de salariati, potrivit Mediafax."Guvernul s-a credibilizat prin masurile luate in 2010, dar s-ar putea decredibiliza - si asta ar putea fi socul pe care Romania ar putea sa-l primeasca - prin neindeplinirea obligatiilor asumate in acordul cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
O eventuala abandonare a programului cu institutiile internationale ar fi pentru Romania mult mai rea decat o eventuala revenire la recesiune", a spus Basescu la emisiunea "Dupa 20 de ani".
El a mentionat ca spera ca aceasta abandonare sa nu se intample si, de asemenea, sa nu se ajunga la "populisme", mai ales ca acordul cu FMI acopera integral anul 2012.
Seful statului a facut un apel la Parlament si Guvern sa nu renunte la obiectivele stabilite cu FMI si Banca Mondiala.
Basescu a spus ca toata lumea trebuie sa fie constienta ca nu poti merge cu indexari la pensii cand ai deficit de 3,6 miliarde de euro. "N-ai cum sa mergi cu revenirea integrala la salariile din 2010 cand inca ai un excedent de 200.000 de salariati", a mai spus Basescu.
De asemenea, presedintele a spus ca este necesara o diminuare radicala a ajutoarelor sociale, pentru ca inclusiv banii care se utilizeaza in acest domeniu sunt imprumutati. mai mult
Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 12:17