Dupa aderarea la NATO si integrarea in Uniunea Europeana, Romania ar trebui sa se concentreze acum pe cheltuirea celor 50 de miliarde de euro alocati de Comunitate pentru perioada 2014-2020, a spus presedintele Traian Basescu, in cadrul unei emisiuni online gazduite de Adevarul. In ceea ce priveste marile proiecte de tara, Basescu sustine, in continuare, reintregirea teritoriala.
Traian Basescu a discutat si despre temele la zi ale agendei publice, precum deciziile recente ale Parlamentului. Adoptarea modificarilor Codului Penal reprezinta o "tentativa de hotie ordinara", dar nu e prea tarziu ca raul sa poata fi evitat, cu ajutorul mass-media si a partenerilor internationali, potrivit presedintelui.
"Este o tentativa de hotie ordinara dar sper ca reactia mass-media si a tuturor aliatilor nostri majori, inclusiv CE, sa ii faca sa dea inapoi. Sunt ca hotii prinsi cu ceasurile furate, la iesirea din casa", a spus Basescu.
Business24 prezinta principalele declaratii ale presedintelui:
- Este exclus ca atunci cand vorbesc despre modificarea Codului Penal si de o lege a amnistiei si a gratierii sa nu stie sefii celor doua mari partide. Exclud aceasta posibilitate. Cat despre Antonescu, el sustine public modificarile. Aceasta nu este imunitate, este o invitatie la furt fara sa ai teama de consecintele legii.
- Acciza pe combustibil si ceea ce am sesizat ca nu era necesar a fi introdus, taxa suplimentara, si concentrarea banilor la ministerul lui Dragnea pentru a... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 11:19
Traian Basescu acuza, in cadrul unei conferinte de presa la Palatul Cotroceni, ca majoritatea parlamentara USL continua, sub sceptrul democratiei, "lovitura de stat" inceputa in aceasta vara.
Presedintele a anuntat, cu aceasta ocazie, ca va respinge modificarile aduse Codului Penal si ca va ataca proiectul la Curtea Constitutionala.
Business24 prezinta declaratiile presedintelui Traian Basescu, de la Palatul Cotroceni:
- Banuiesc ca toata lumea se asteapta sa incep cu ziua de astazi din Parlament. O sa va fac o deceptie, pentru ca lucrurile trebuie privite intr-un ansamblu.
- As incepe cu concluzia: Majoritatea parlamentara USL continua lovitura de stat inceputa in vara si esuata, dar acum o fac cu alte metode si, chipurile, sub sceptrul democratiei.
- Spre exemplu, declaratiile ministrului Sanatatii, cand a izbucnit scandalul generat de pozitia unui medic din Ploiesti. Spunea "Nu am ce sa fac, sunt sub administratiile locale, noi doar putem sa privim". Si mintea cu nerusinare.
- Ministrul Sanatatii avea in subordine directiile santiare care exact aceste atributiuni le au - supravegherea sistemelor de sanatate din judete.
- De-abia acum s-a trezit, cand a vazut ca e groasa, si si-a pus in miscare directiile sanitare, ca sa vada ce e in spitale.
- Dragnea a transmis directiile sanitare in subordinea presedintilor de Consilii Judetene, care au si spitaltele.
- Discutam despre o situatie care se intampla azi, cand ne pregatim sa consolidam baronimea... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 18:33
Traian Basescu le-a spus noilor ministri, dupa ce acestia au depus juramantul, ca se asteapta ca noul Guvern sa continue ceea ce s-a facut bun in reforma statului si ca doreste ca legea sanatatii si legea reorganizarii administrative s afie promovate pana la alegerile din noiembrie.
Recesiunea a aparut la orizont in 10 state in zona euro in care Romania exporta preponderent, a spus Traian Basescu.
"M-as astepta la o continuare a ceea ce s-a facut bun in reforma statului. Poate ca legea sanatatii si legea reorganizarii administrative pot fi promovate pana la alegerile din noiembrie", a spus presedintele.
"M-as astepta sa nu inceapa un proces de restauratie. In ultimii ani in procesul de reformare a statului s-a dat prioritate unor zone de legislatie care au fost asezate pe o legislatie moderna: noua lege a salarizarii, legea pensiilor, cele patru coduri si legile de aplicare a codurilor pentru justitie, legea educatiei si codul muncii".
Basescu a amintit ca in ultimii ani s-a ajuns la o izolare a institutiilor statului de partide: Parchetul General, DNA, Serviciile de Informatii, Inalta Curte de Casatie si Justitie.
"Sunt niste castiguri extraordinare, prin faptul ca aceste institutii nu au mai fost o anexa a partidelor aflate la guvernare", a afirmat Basescu.
"Ma astept sa gasiti solutii de creare de locuri de munca. Foarte multi cred ca nu acesta ar fi cel mai important lucru. Deficitele structurale majore la fondul de pensii si la fondul de sanatate... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 23:16
Presedintele Traian Basescu a reiterat ca exista anumite "interese exterioare" Ministerului Sanatatii de a nu lansa in dezbatere publica pachetul minim de servicii medicale, punctand ca intreaga echipa din MS este ezitanta si sub presiunea multor interese.
"Este o ezitare continua in Ministerul Sanatatii si, rog sa fiu scuzat, nu acuz pe nimeni, dar de asta am ajuns sa vorbesc si in Parlament despre nevoia de a fi facut pachetul minim de servicii. Pentru ca parerea mea este ca interesele exterioare Ministerului Sanatatii fac ca acest pachet sa nu fie facut public", a declarat Basescu, duminica, la Pro Tv.
Presedintele a precizat ca atunci cand vorbeste despre interese exterioare se refera la producatori de medicamente sau furnizori de echipamente pentru spitale care ar avea de pierdut prin faptul ca pachetul minim regleaza costurile pe o anume directie.
Cat priveste relatia cu subsecretarul de stat Raed Arafat, Basescu spune ca nu mai are nimic de conciliat cu acesta.
"Toata echipa de la Ministerul Sanatatii este o echipa ezitanta si sub presiunea multor interese. De aceea a si fost distrusa propunerea de dezbatere publica pe care Guvernul si eu am facut-o pe un proiect de lege care ar fi putut, in mod civilizat, sa fie dezbatut, sa spunem ce e bine, ce e rau, sa il imbunatatim, ca a fost o lansare in dezbatere publica. Reactia celor interesati sa nu se intample nimic in sanatate a fost atat de puternica incat eu ce sa mai spun?", a completat Basescu.... mai mult
Duminica, 11 Martie 2012, ora 15:36
Romania este mult mai bine pregatita sa faca fata unui al doilea val de criza economica in Europa, care ar putea surveni in a doua jumatate a acestui an, a declarat miercuri presedintele Romaniei, in fata Parlamentului.
"Romania nu va face pasi inapoi, chiar daca in zona euro va fi recesiune in partea a doua a anului", a declarat Traian Basescu.
Presedintele a spus ca in eventualitatea unui nou val de criza, Romania se va gasi in situatia in care este pregatita sa faca fata acestei situatii.
"Nu ne va fi atat de greu ca in 2009-2011. Suntem mult mai bine pregatiti sa facem fata acestui proces. Avem motive de optimism. Stim ce avem de facut, am acumulat o experienta a unei crize grele", a afirmat Traian Basescu.
Ce va obliga Romania sa devina performanta economic
Traian Basescu a vorbit despre Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara, care a fost semnat si de catre Romania.
El a indemnat Parlamentul sa adopte integral acest tratat, pentru ca va obliga Romania sa devina performanta, o va obliga la dezvoltare durabila si la cresterea economiei prin forte proprii.
"Va obliga Romania sa devina performanta, la o dezvoltare durabila, nu generata de imprumuturi cu dobanzi mari", a afirmat Traian Basescu.
Seful statului a spus ca daca Romania reuseste sa absoarba banii de la Uniunea Europeana, nu va mai avea nevoie de imprumuturi externe pentru dezvoltare.
Acest tratat, a spus Basescu, va crea... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:30
Raed Arafat este radical diferit de oamenii politici. In cei 22 de ani de tranzitie, Arafat a reusit sa fie initiatorul si artizanul unei constructii, sistemul mobil de urgente medicale, de care si-a legat numele, pe care a gandit-o pas cu pas si cu care a ajuns sa se confunde.
In esenta, dr. Arafat este un profesionist care a performat in domeniul sau de competenta.
Spre deosebire de Raed Arafat, politicienii romani nu au reusit sa construiasca nimic, ba dimpotriva. Cel putin aceasta este imaginea publica a politicienilor. La nivelul perceptiei publice, politicienii au ratat toate proiectele de modernizare a Romaniei. Reforma neintrerupta si neterminata, privatizarea haotica si incoerenta din administratie au compromis credibilitatea clasei politice. In esenta, statul, in ultimii 22 de ani, si-a diluiat sau abandonat pe rand multe dintre functiile sale.
Traian Basescu, un politician de care cu mare dificultate poti sa legi o realizare din cariera sa de politician, l-a atacat dur pe profesionistul Arafat, cel de care se leaga crearea SMURD. S-a intamplat acest lucru intr-un moment in care Traian Basescu, un presedinte mai mult decat jucator, a reusit, in mod practic, sa confiste statul.
Mogulii de presa, opozantii politici, Parlamentul, liderii sindicali au fost transformati pe rand in inamici publici si pusi la zidul infamiei de catre Traian Basescu. Intr-un asemenea context, profesionistul Raed Arafat a indraznit sa-si spuna parerea, contrara cu cea a lui... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 09:07
Traian Basescu, presedintele Romaniei a cerut public prim ministrului sa retraga proiectul care viza reforma sanatatii, de pe site-ul ministerului sanatatii.
"Inteleg ca foarte multi sunt multumiti cu actualul sistem de sanatate", a declarat presedintele, dupa ce a enumerat deficientele pe care le are sistemul de sanatate si nevoia de introducere a sistemului privat in sanatatea romaneasca.
Basescu a prezentat si o serie de cifre privind cheltuielile de la bugetul de stat cu sanatatea:
"In 2005, cheltuielile Romaniei cu sanatatea, adica CNAS si ministerul Sanatatii, au fost de 10,9 miliarde de lei. In 2011, cheltuielile cu sanatatea ale CNAS plus ministerul Sanatatii au fost de 24,3 miliarde de lei. Nu compar valoarea leului in 2005 cu 2011. A fost erodat, afectat de inflatie, dar oricum nu avem o inflatie de 223% in acest interval care sa fi mentinut suma aceeasi ca in 2005", a spus presedintele.
Cresterea contributiilor bugetare a fost de 223%, potrivit sefului statului, "insa, daca in 2005, de la bugetul de stat contributia a fost de 1,9 mld lei, in 2011 contributia a fost de 6,3 mld de lei in afara colectarii veniturilor din taxe destinate sanatatii. Avem o crestere destul de accentuata a sustinerii financiare pe care bugetul de stat o acorda sistemului de sanatate, ceea ce ne obliga sa observam ca, fiind vorba de o suma in crestere an de an, se prefigureaza doua mari probleme de deficite ale bugetelor in bugetul de stat al Romaniei: deficitul de la... mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 18:59
Presedintele a punctat in cadrul Galei Studentilor Romani din Strainatate, desfasurata la Palatul Parlamentului, cele trei obiective pe care statul roman trebuie sa le bifeze pentru a dezvoltarea unei Romanii moderne: adoptarea legii sanatatii, reorganizarea administrativa si revizuirea Constitutiei.
In opinia acestuia, statul are nevoie de o justitie care sa raspunda asteptarilor societatii, o justitie care sa aseze valorile in societate si care sa nu ezita sa aplice legea indiferent de nume.
De asemenea, seful statului a subliniat nevoia de a moderniza legislatia sistemului de sanatate.
"In anul 2000, bugetul de sanatate era de 1 miliard de euro, iar astazi se apropie de 5 miliarde de euro. Diferenta de prestatie e nesemnificativa ceea ce inseamna ca banii se cheltuiesc ineficient.
Romania trebuie sa devina o tara moderna, in caz contrar ne autocondamnam. Ea nu va fi condamnata de conjunctura internationala, nici de criza economica, singurii care pot condamna suntem noi, respingand modernizarea tarii, prin aplicarea corecta a unor legi moderne. Trebuie sa respectam spiritul legilor", a mai adaugat presedintele.
Reorganizarea administrativa
Cu toate ca aceasta propunere a primit o riposta puternica din partea societatii civile, Traian Basescu a precizat ca pana la alegerile legislative din noiembrie vom avea o lege a reorganizarii administrative a tarii care sa intre intr-un proces de implementare in ciclul electoral urmator 2012-2016.
Lipsa unei... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 21:10
Presedintele Traian Basescu a declarat joi, in cadrul emisiunii "Editii speciale" de la TVR, ca, in urma summitului de la Bruxelles nu s-a gasit solutionarea crizei, ci doar s-a depasit un moment critic.
- Nu sunt sigur ca romanii vor alege politicieni demagogi in locul celor care isi asuma reformarea statului.
- Pot sa concluzionez ca nu ne putem baza pe Parlament pentru unele legi.
- In raportul pe justitie ni se cere transparenta sistemului de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie.
- Senatul s-a compromis pentru ca nu a aprobat legea care ar trebui sa elimine nepotismul, cumetriile si intelegerile politice din Inalta Curte de Casatie
- Legile importante trebuie luate prin asumarea raspunderii.
- [Parlamentul] nu a raspuns la scrisoarea Presedintelui pentru ca "nu au reusit sa se adune"
- Sper ca vom implementa reforma anul viitor.
- Intentionam aprobarea reformelor din Sanatate. Insa, o implementare, si mai ales adoptarea ei care se poate face doar prin asumarea raspunderii (pentru ca prin Parlament nu a putut trece nicio lege important).
- Nimeni nu spune ca Romania e a doua tara din Uniunea Europeana, la nivel de investitii. Mare parte sunt in constructii.
- Extraordinar de mult ne-ar ajuta, in colectare, daca cetatenii ar cere bonul. Daca ne-am luat bonul fiscal de la orice magazin, colectarea ar fi mai mare. E si o chestiune de comportament a noastra. Nu e doar responsabilitatea statului, ci si a cetatenilor.
-... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 07:50