Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat ca reducerea prognozei de crestere economica pentru acest an a fost cauzata de seceta, de faptul ca actualul Guvern nu a luat masuri pentru stimularea economiei si s-a blocat in absorbtia fondurilor europene.
Pe de alta parte, si premierul Victor Ponta are cateva reprosuri de facut guvernarii PDL, pe tema gestionarii fondurilor europene.
Traian Basescu a fost intrebat, intr-o conferinta de presa sustinuta, joi, la sediul sau de campanie, despre reducerea prognozei de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB.
Guvernul reduce din nou prognoza de crestere economica pentru 2012
"E seceta, e lipsa de orice activitate a Guvernului, de minimala stimulare a economiei si, mai ales, Guvernul Ponta s-a impotmolit la absorbtia fondurilor europene. S-au impotmolit si asta afecteaza foarte mult crearea de locuri de munca", a raspuns el.
La observatia ca nici anterior rata de absorbtie a fondurilor europene nu era foarte buna, Basescu a raspuns: "Da, dar nici zero nu era, cum e de cand e Ponta".
"Inca luase un trend pozitiv rata de absorbtie, dar de cand a venit domnul Ponta s-a oprit finantarea europeana", a mai sustinut el.
Ministrii PDL, de vina pentru esecul absorbtiei fondurilor europene
La randul sau, premierul Victor Ponta i-a acuzat joi pe fostii ministri ai Muncii din partea PDL Ioan Botis, Sulfina Barbu si Sebastian Lazaroiu de pierderea unor fonduri europene, dupa ce actualul Guvern... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 09:50
Romania este capabila sa contribuie cu bani la Fondul Monetar International, daca ar fi nevoie, insa regulile europene ne scutesc de acest lucru, a declarat Traian Basescu, dupa intalnirea cu oficialii UE.
In cadrul summit-ului s-a gasit o solutie de guvernanta fiscala printre care si consolidareaFondul European de Stabilitate Financiara(FESF) si mecanismului de stabilitate.
Fondul European de Stabilitate Financiara va intra in vigoare din 2012, si va functiona in paralel cu mecanismul european de stabilitate. Toate statele trebuie sa aiba pregatite mecanisme de corectie a deficitelor, au hotarat liderii Uniunii Europene la summit-ul care s-a incheiat joi, la Bruxelles.
In plus, in cazul in care Marea Britanie se razgandeste, UE va lua in considerare, din nou, modificarea tratatelor care au stat la baza UE.
"Marea miza a acestui Consiliu European a fost legata de gasirea solutiilor la criza economica. Premergator se anuntasera diferite solutii: modificarea tratatului, modificarea protocolului 12 al tratatului, pana la urma s-a ajuns la o a treia solutie care, cel putin in aceasta faza nu modifica tratatul pentru ca nu s-a putut ajunge la un consens, Marea Britanie a blocat consensul", a explicat presedintele Romaniei.
Acordul de guvernanta fiscala, atractiv pentru Romania
Se pare ca s-a mers pe o solutie juridica pe care tratatele UE nu o interzic, si pentru care exista si un precedent: realizarea unui acord interguvernamental in interiorul UE, pe care... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 18:00
Declaratia presedintelui Traian Basescu privind eventuala limitare a expunerilor bancilor austriece in Romania este de inteles, avand in vedere ca orice sef de stat doreste ca bancile cu prezenta locala sa finanteze economia, apreciaza directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl.
"Cred ca reactia lui este foarte de inteles. Daca sunt presedintele statului, vreau sa am in interior banci care sunt dispuse sa sprijine cresterea economica a tarii", a declarat Treichl.
Presedintele Basescu a declarat joi ca bancile statelor europene au obtinut "profituri uriase" in Romania, iar daca se pregatesc sa o lase nefinantata in criza, este "lipsa de fair play", el spunand ca vrea sa creada ca statele venite mai tarziu in UE nu vor fi puse sa plateasca "lacomia" bancilor.
Banca Nationala a Austriei a emis saptamana trecuta o serie de instructiuni prin care conditioneaza avansul creditarii la subsidiare de cresterea refinantarilor locale, in principal prin depozite, dar si prin emisiuni pe piata locala si fonduri de la institutii supranationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeana pentru Investitii.
Astfel, subsidiarele care sunt expuse in mod deosebit trebuie sa se asigure ca raportul dintre noile imprumuturi si refinantarea locala (raportul dintre credite si depozite incluzand refinantarea locala) sa nu depaseasca 110%, ceea ce echivaleaza cu posibilitatea de a finanta cu un euro o sucursala daca aceasta atrage 10 euro... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 16:52
Presedintele Traian Basescu a participat, miercuri, la emisiunea "Actualitatea in dezbatere", la Radio Romania Actualitati.
In planul de discutii au fost incluse: situatia economica a statului, criza euro si actualitatea politica.
rezultatul economic din trimestrul 3 putea fi anticipat de oricine, datorita agriculturii
- rezultatul poate fi tratat ca unul conjunctural
- m-as indrepta spre sectorul constructiilor - investitiile guvernamentale au generat o crestere de peste 7 procente
- e prima data cand avem o crestere la constructii in ultimii doi ani
- ca sa poti sa privesti realist catre trimestrul 4, nu poti sa iei in considerare conjunctura. Marea problema e - vom mai avea aceleasi rezultate in industrie?
- cel mai amre pericol pentru industrie - situatia de pe peitele pe care noi exportam - Germania are incetinire, Franta la fel, ITalia la fel, spania la fel
- corectitudinta politicii guvernului - a adoptat masuri de asuteritate, dar a concetrat resursele in consructii - au creat PIB si locuri de munca
- sunt lucrari care se pot face si pe temperaturi negative. Pentru a mentine un ritm, ne-am adresat zonei din economie care e sub controlul guvernului si se asigura si finantarea - ideea e de a ne apropia cat mai mult de acest rezultat conjunctural.
- celelalte sunt cu riscuri, depind de ce se intampla pe piete - ati vazut dezastrul de ieri de pe piete, agricultura e conjuncturala
- in primul rand pe noi (ne putem baza) pentru... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 13:31
Romania nu va intra in derapaj economic atat timp cat va respecta decizia luata alaturi de reprezentantii FMI, BM si UE. "Avem toate centurile de siguranta puse," sustine presedintele Traian Basescu.
"In linii mari pot sa va spun si ca analiza a fost mare in ceea ce priveste ce se intampla in regiune si evenimentele care pot afecta Romania. Va pot spune ca e exclus, atat timp cat stam in programul stabilit cu TROICA, ca Romania sa intre intr-un derapaj. Avem toate centurile de siguranta puse," spune Presedintele.
Conform acestuia, in caz de probleme, avem asigurate, prin acordurile semnate, 3,5 miliarde euro de la FMI si 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeana. De asemenea, el a mai mentionat ca exista si o resursa de 32 miliarde euro la BNR.
"Sigur ca evolutia economica a regiunii ne afecteaza nivelul in care ne finantam, nu numai deficitul de 1,9% din PIB, ci si cele 56 de milioane de RON pe care trebuie sa le imprumutam pentru a rostogoli imprumuturile pe termen scurt. Daca Romania se mentine in acordul cu Fondul, UE si BM, si daca Guvernul isi respecta programul la care s-a angajat, cred ca ne putem permite sa fim optimisti cu privire la evolutia noastra, cu atat mai mult cu cat e convenit ca Romania va mentine bugetul de investitii," spune Basescu.
Conform Presedintelui, investitiile guvernamentale au fost un motor de crestere, ca si agrigultura. El a precizat ca s-au deblocat o serie de masuri normative pentru a se putea lucra si pe timp de iarna in... mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 20:48
Presedintele Traian Basescu sustine ca Romania are cea mai scazuta fiscalitate din Uniunea Europeana, dar analistii contactati de Business24 il contrazic pe seful statului. Constantin Rudnitchi aminteste ca fiscalitatea este redusa, dar si din cauza evaziunii fiscale.
"Cota unica de 16%, comparata cu nivelul mediu european, este mica, intr-adevar. In Uniunea Europeana, doar Bulgaria are o cota unica mai mica, de 10%. Daca ne uitam la CAS, nivelul este mare. Daca ne uitam la TVA, cota noastra, de 24% este usor peste medie", spune presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
Atat analistul economic Constantin Rudnitchi, cat si specialistul financiar Valentin Ionescu confirma faptul ca Romania nu are cea mai scazuta fiscalitate din Europa.
In timp ce primul da ca exemplu cotele unice din Bulgaria si Irlanda, mai mici decat in Romania, al doilea afirma ca statul nu mai are loc de relaxare fiscala nici anul acesta si nici anul viitor.
"In materie de fiscalitate, si aici ma refer la cota unica si la impozitarea veniturilor, atat la persoane fizice, cat si la persoane juridice, Romania se afla printre tarile cu o fiscalitate redusa in spatiul european. Daca luam in calcul si contributiile pe munca, vom vedea ca Romania nu se mai afla in aceeasi situatie.
Romania se afla undeva peste media europeana, chiar in partea superioara a clasamentului", spune Constantin Rudnitchi, pentru Business 24.
Valentin Ionescu: Nu exista loc de relaxare fiscala
Valentin... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 17:28
Tinta de deficit trebuie sa fie revizuita, bugetul pe 2012 trebuie sa aiba un deficit mult mai mic de 3%, a declarat, luni, presedintele Traian Basescu, dupa intalnirea pe care a avut-o la Cotroceni cu guvernatorul BNR, cu seful guvernului si cu ministrii pe domeniile economice.
"Trebuie revizuita tinta de deficit. Datorita costurilor de finantare, e bine sa abordam bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de 3 procente, calculate pe ESA. Cu cat va fi acesta mult mai mic, trebuie sa analizeze Guvernul, sa gaseasca solutii de diminuare a nevoii de imprumut de pe piata interna sau externa, din cauza dobanzilor", a declarat Traian Basescu, potrivit Ziare.com.
"Din cauza situatiei din UE si a situatiei din Grecia, bugetul pe 2012 trebuie sa fie extrem de prudent, nu pentru ca n-am gasi bani sa finantam deficitul, ci pentru ca finantarea deficitului e extrem de scumpa", a explicat seful statului.
Este "o conjunctura politica ce ne obliga la prudenta", a spus Traian Basescu, adaugand ca "toti cei care inteleg cum functioneaza un buget stiu ca nicio tara nu are de finantat deficitul ei din anii in curs, Romania are de finantat si imprumuturile din anii anteriori".
"Vreau sa intelegeti ca invitatia mea la prudenta, la responsabilitate si corecta informare a populatiei e o obligatie", a atentionat Traian Basescu.
Spania, tara care a avut triplu A, sta mai prost ca noi, Italia la fel, Bulgaria sta mai bine, a adaugat seful statului. El a explicat ca "pana in 2008, bugetul a... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 22:30
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca desi are la dispozitie de la UE, pana in 2015, cinci miliarde de euro, Romania are nevoie de investitii mult mai mari pentru modernizarea infrastructurii, iar sumele necesare pot proveni din investitii, potrivit Mediafax."Un alt domeniu de mare interes pentru Romania este infrastructura insasi. Este adevarat, Romania beneficiaza de sume importante alocate de UE pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere si feroviare.
Nu va fi insa suficient. Chiar daca pana in 2015 avem la dispozitie cinci miliarde de euro de la UE, cu certitudine Romania are nevoie de investitii mult mai mari pentru a-si moderniza reteaua de autostrazi si a-si moderniza reteaua de cai ferate.
Este un alt loc in care cine vrea sa investeasca poate sa investeasca cu atat mai mult cu cat de curand avem si o lege favorabila pentru parteneriatul public-privat", le-a spus presedintele participantilor la Forumul de Cooperare al Golfului.
Seful statului a adaugat, de altfel, ca in Romania se poate investi eficient in orice domeniu.
"Daca am vorbit despre ce se mai poate face in Romania ca afacere, as trage o singura concluzie: orice. In Romania se poate investi eficient in orice domeniu exact datorita acestui motiv - decalajul de dezvoltare dintre Romania si alte state ale UE.
Iar aceasta diferenta nu poate fi acoperita nici cu resursele bugetului de stat, nici cu resursele puse la dispozitie de UE, ci atragand investitii", a spus Basescu.
Presedintele Traian... mai mult
Marti, 08 Martie 2011, ora 23:58
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, la TVR 1, ca 2011 nu va fi un an la fel greu ca 2010, dar nici nu se poate spune ca "va curge lapte si miere", pentru ca sunt foarte multe incertitudini in viata internationala si in economia europeana, informeaza Mediafax."Nu va curge lapte si miere, dar am iesit din perioada de incertitudini si asta se datoreaza faptului ca romanii au acceptat, cu injuraturi, cu suparare... au acceptat masurile care s-au luat si nu ar fi fost posibil sa ne stabilizam fara aceste masuri.
Nu vom trai un an la fel greu, dar nici nu putem spune ca va curge lapte si miere, pentru ca sunt foarte multe incertitudini in viata internationala si in economia europeana", a declarat Traian Basescu.
El a precizat ca in 2011 trebuie finantat deficitul, "care inseamna vreo 6 milioane de euro" si datoriile din 2007-2008, "care trebuie platite acum si care inseamna vreo 10-11 miliarde de euro".
"Avem de imprumutat bani multi si de platit bani multi, ceea ce inseamna ca sunt resurse limitate sa stimulam cu bani guvernamentali cresterea economica, pentru ca trebuie sa imprumutam bani pentru consumul nostru", a mai spus seful statului.
El a adaugat ca una din cheile majore ale anului viitor este daca ministrii vor putea utiliza banii de investitii.
"Avem bani foarte multi pentru investitii, nu avem bani pentru consum. Pentru salarii, pentru pensii, trebuie sa ne imprumutam, pentru ca nu ni-i da nicio banca si nici Uniunea Europeana in buget. Daca nu-i... mai mult
Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 23:52