Presedintele Traian Basescu a promulgat, vineri, bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe anul 2013.
Presedintele a semnat joi decretele de promulgare a Legii bugetului de stat pe anul 2013 si a Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2013, potrivit unui anunt al administratiei prezidentiale.
Proiectul de buget pe anul 2013 a fost fundamentat pe un Produs Intern Brut de 623,314 miliarde lei, o crestere economica de 1,6%, o inflatie medie anuala de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro si un deficit bugetar consolidat de 2,1% din PIB - 13,394 miliarde de lei.
In buget sunt prevazute sume pentru reintregirea salariilor bugetarilor si pentru indexarea pensiilor cu 4 la suta, precum si mentinerea cotei unice la 16 la suta. mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 15:46
Uniunea Europeana ar putea acorda fonduri nerambursabile tarilor care isi pastreaza deficitul bugetar sub 3%, pentru a le stimula cresterea economica, a declarat Traian Basescu, in cadrul unei conferinte de presa, organizata la intoarcerea sa de la Consiliului European de iarna.
"State, cum este si Romania, care au aplicat politici extrem de ferme in perioada 2010-2012 pentru restabilirea echilibrelor macroeconomice, pot fi in situatia in care desi se incadreaza in parametrii pactului de stabilitate si crestere, nu au resurse pentru investitii ca sa-si genereze o crestere mai accentuata. Atunci poate interveni UE cu resurse proprii si atata timp cat este deficitul mai mic de 3% din PIB sa vina cu resurse financiare pentru investitii", a spus Traian Basescu.
Aceasta masura a UE este de natura sa ajute statele care au facut eforturi consistente de ajustare financiara, a spus presedintele Romaniei.
El a exemplificat un proiect pentru care Romania ar putea primi astfel de fonduri de la UE - Internetul de banda larga.
"Daca as imprumuta de pe piata bani, as depasi deficitul. Atunci vine UE cu resursa nerambursabila si ma ajuta sa-mi generez crestere economica. Este important, mai ales pentru tari ca Romania, totul este sa avem proiecte", a afirmat Traian Basescu. mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 14:35
A devenit deja un loc comun ca fiecare summit al Consiliului European sa fie unul crucial. Am avut in ultimii ani, nenumarate summit-uri cruciale si chiar politicienii europeni ironizeaza deja aceasta formulare. Toate intalnirile au avut pe agenda solutii pentru criza.
De data aceasta, situatia in Europa este mult schimbata. Castigarea alegerilor prezidentiale in Franta de catre Francois Hollande si obtinerea unei majoritati parlamentare de catre acesta a adus vant in pupa celor care cred Europa poate face si altceva decat austeritate. In plus, situatia politica din Grecia s-a detensionat, cel putin pentru moment.
Asa se face ca Europa asteapta sa mai adauge ceva la pactul fiscal si anume cuvintele "de crestere". Pactul fiscal si de crestere este noua descoperire a Uniunii Europene. De la ideea de crestere economica asteapta miracole Grecia, Portugalia, Spania, dar si tarile din estul Uniunii. Dar alimentarea cresterii economice are nevoie de bani. Si astfel, discutia asupra bugetului pentru perioada 2014-2020 va fi o tema importanta a intalnirii din 28 si 29 iunie de la Bruxelles, iar bugetul Uniunii este vazut ca un motor de crestere. Desigur, asupra temei sunt o serie intreaga de puncte de vedere diferite.
De la statele membre, pana la grupurile politice importante din Europa, exista diferente de opinii asupra viitorului buget european. Comisia Europeana propune o reducere a acestuia, Parlamentul European se impotriveste. O divergenta majora este legata de... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 08:01
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca Romania nu poate utiliza, in unele situatii, bani de la Banca Europeana de Investitii, din cauza ca trebuie sa respecte tintele de deficit bugetar.
Traian Basescu a precizat ca, la Consiliul Informal al UE de miercuri, va aborda si problema legata de posibilitatile de finantare a cresterii de catre BEI.
"Cel putin, in cazul Romaniei exista si situatii in care nu putem utiliza banii de la BEI datorita constrangerilor de deficit bugetar. Si atunci va trebui sa gasim o formula in care sa putem utiliza banii destinati dezvoltarii ramanand in acelasi timp in parametrii acceptati de UE.
Este un subiect pe care il voi lansa in discutie, sa ne calculam deficitele pe cash si nu pe principul ESA al UE, in asa fel incat banii care ne-ar veni pentru investitii de la BEI sa nu ne impinga in situatia de deficit excesiv", a spus presedintele.
Totodata, Traian Basescu a subliniat ca va sustine "fara rezerve un program european de relansare a cresterii economice, pe fondul unei bune stabilitati fiscale a statelor si, daca solutia la care se va ajunge, va fi emisiunea de eurobonduri pentru proiecte, statele din zona non-euro sa nu ramana in afara acestei posibilitati de a-si stimula cresterea economica".
Chestiunea eurobondurilor a fost adusa in discutie de mai mult timp, dar nu s-a putut lua o decizie pana acum din cauza disensiunilor dintre Franta, care sustine propunerea, si Germania, care respinge ferm varianta unor... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 15:25
Traian Basescu a declarat, dupa intalnirea cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Bancii Mondiale, ca revenirea salariilor va stimula reducerea deficitului fondului de pensii si a fondului de sanatate.
"Sustin fara rezerve revenirea la salariile de dinainte de reducere, lucru pe care l-am spus Fondului si fostului Guvern, si la misiunea Fondului din ianuarie-februarie, si in Parlament, si noului Guvern, si prim-ministrului desemnat (n.r. Victor Ponta)", a declarat Basescu duminica in cadrul unei conferinte de presa.
Presedintele sustine ca marirea salariilor nu va provoca niciun fel deficit structural crescut la fondul de sanatate sau la fondul de pensii.
"Marirea reduce deficitul la fondul de pensii, ca urmare a aplicarii CAS pe o suma mai mare pentru fiecare salariat", a afirmat Basescu.
Basescu a spus ca anul trecut Romania a platit de la bugetul de stat aproximativ trei miliarde de lei pentru fondul de sanatate.
"Am precizat Fondului ca nicio masura care ar viza cresterea deficitului la fondul de sanatate nu este acceptabila, pentru ca efectele sunt mai putine medicamente si mai multe datorii pentru bugetul de stat catre furnizorii de medicamente", a declarat presedintele.
"Nu acceptam nicio masura care sa duca la incasari mai mici la fondul de sanatate".
Fondul de pensii are un deficit de 3,6 miliarde de euro, adica aproximativ 16 miliarde de lei, a spuis Basescu. Crestearea salariilor va reducere acest deficit cu aproximativ un... mai mult
Duminica, 06 Mai 2012, ora 16:51
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a precizat in cadrul unei emisiuni televizate ca Guvernul va plati pensiile si salariile chiar daca va fi nevoit sa se imprumute pentru acest lucru.
In opinia presedintelui, Guvernul Boc a avut de ales intre riscurile unei austeritati care nu stimuleaza cresterea, adica deficit de 1,9% sau un deficit de 3%, dar la imprumuturi foarte costisitoare.
In opinia sa, un deficit de 0% poate fi atins reducand cheltuielile cu personalul angajat la stat.
Traian Basescu este de parere ca statul trebuie debirocratizat fizic.
Pentru anul acesta, cresterea prognozata este, in opinia presedintelui, de 1,1% pentru tot anul.
Traian Basescu a mai subliniat faptul ca Romania va incepe sa plateasca din datorii in primul an cand vom avea excedent bugetar, respectiv in 2014.
Acesta a asigurat ca pensiile si salariile vor fi platite "chit ca Romania se va imprumuta pentru ele".
"Cei mai mari beneficiari ai noului sistem de pensii sunt subofiterii. Ei sunt cei mai multi, dar sunt mai putin organizati. Nu mi-a parut rau sa constat ca ei sunt beneficiarii noii legi. Pensia de 350 de lei a fost introdusa de la 1 ianuarie 2009 pentru cei care nu aveau niciun fel de venit, care nu lucrasera", a mai declarat Traian Basescu in emisiunea TV. mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 21:34
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la o intalnire cu oameni de afaceri germani, ca obiectivul Romaniei este sa aiba, in anul 2013, un deficit bugetar zero.
"In 2010, deficitul bugetar al bugetului de stat consolidat a fost 6,5 procente. Anul acesta, vom avea un deficit sub 4,4. Iar bugetul, deja trecut in prima citire prin Guvern, are un deficit pentru 2012 de 1,9 procente. Iar obiectivul nostru este sa avem anul 2013 cu un deficit bugetar zero", a declarat Traian Basescu.
El a mai spus ca datoria externa a Romaniei este 33% din PIB.
"Deci, inca avem spatiu de imprumut, numai ca am constatat un lucru pe care cred ca toti l-au constat in afara zonei euro - nu este suficient sa ai un grad redus de indatorare. Trebuie sa mai gasesti si bani ieftini atunci cand vrei sa te imprumuti, iar astazi banii au devenit tot mai scumpi, ceea ce ne face sa fim foarte prudenti in cresterea datoriei publice a Romaniei. Nu numai ca banii sunt scumpi, dar risti sa nu-i gasesti atunci cand ai nevoie de ei, ca urmare a indreptarii fluxurilor de capital preponderent catre Asia in ultima perioada", a adaugat seful statului.
El a mai spus ca "lectia crizei" pentru Romania a fost reanalizarea conceptului de stat social.
"Concluzia mea, care nu este adoptata inca ideologic de nimeni, dar este pusa in aplicare cel putin de partidele aflate la guvernare, este ca nu poti sa construiesti un stat social inainte de a face un stat performant, iar obiectivul nostru acum este statul... mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 20:05
Tinta de deficit trebuie sa fie revizuita, bugetul pe 2012 trebuie sa aiba un deficit mult mai mic de 3%, a declarat, luni, presedintele Traian Basescu, dupa intalnirea pe care a avut-o la Cotroceni cu guvernatorul BNR, cu seful guvernului si cu ministrii pe domeniile economice.
"Trebuie revizuita tinta de deficit. Datorita costurilor de finantare, e bine sa abordam bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de 3 procente, calculate pe ESA. Cu cat va fi acesta mult mai mic, trebuie sa analizeze Guvernul, sa gaseasca solutii de diminuare a nevoii de imprumut de pe piata interna sau externa, din cauza dobanzilor", a declarat Traian Basescu, potrivit Ziare.com.
"Din cauza situatiei din UE si a situatiei din Grecia, bugetul pe 2012 trebuie sa fie extrem de prudent, nu pentru ca n-am gasi bani sa finantam deficitul, ci pentru ca finantarea deficitului e extrem de scumpa", a explicat seful statului.
Este "o conjunctura politica ce ne obliga la prudenta", a spus Traian Basescu, adaugand ca "toti cei care inteleg cum functioneaza un buget stiu ca nicio tara nu are de finantat deficitul ei din anii in curs, Romania are de finantat si imprumuturile din anii anteriori".
"Vreau sa intelegeti ca invitatia mea la prudenta, la responsabilitate si corecta informare a populatiei e o obligatie", a atentionat Traian Basescu.
Spania, tara care a avut triplu A, sta mai prost ca noi, Italia la fel, Bulgaria sta mai bine, a adaugat seful statului. El a explicat ca "pana in 2008, bugetul a... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 22:30
Presedintele Basescu a avertizat Guvernul ca datele economice indica riscul ca deficitul bugetar sa depaseasca 7% din PIB in 2010 si ca reducerea cu 5% a costurilor de personal agreata cu FMI nu este suficienta, cerand astfel masuri suplimentare, precum eliminarea oricaror exceptii de la impozitare.Tinta de deficit bugetar convenita cu Fondul Monetar International pentru acest an este 5,9% din PIB.
"Presedintele a avertizat ca, potrivit datelor actuale, exista riscul ca deficitul bugetar sa depaseasca 7% din PIB in acest an, daca Guvernul se limiteaza la a reduce doar cu 5% cheltuielile de personal, conform intelegerii cu FMI.
El a cerut o reducere mai mare a cheltuielilor publice si de personal, precum si masuri pentru extinderea bazei de impozitare, insistand pentru eliminarea oricaror exceptii de la plata impozitelor", au relatat pentru MEDIAFAX surse participante la intalnire.
Seful statului a cerut totodata Guvernului sa intervina mai eficient in combaterea evaziunii si coruptiei, in special in punctele de trecere a frontierei.
O alta tema abordata de presedinte a fost absorbtia fondurilor comunitare, Basescu avertizand ca exista erori la agentiile de plati din cauza carora Romania ar putea fi obligata sa returneze in acest an o parte din banii alocati de Comisia Europeana pentru agricultura.
Seful statului a solicitat si modificarea legislatiei achizitiilor publice in vederea reducerii duratei aferente licitatiilor pentru proiecte de infrastructura, in special in... mai mult
Marti, 20 Aprilie 2010, ora 19:22