Tot aud, in special anul acesta dar si de mai mult timp, ca Romania ar trebui sa atraga turisti din tarile BRIC, pentru a se dezvolta turistic. Tarile BRIC insemnand Brazilia, Rusia, India si China. Pe de alta parte, iata care sunt pietele-tinta ale Romaniei, din cadrul strategiei brandului turistic: Austria, Germania, Marea Britanie si Irlanda, SUA, Rusia, Ungaria, Franta si Italia. Dupa cum vedem, Rusia este unica tara din BRIC inclusa pe harta promovarii turistice a tarii noastre.
Asa ca incep cu Rusia. Turistii din aceasta tara sunt doriti cam peste tot, deoarece cheltuiesc mult si sunt... multi. Tari precum Austria, Turcia, Grecia, Bulgaria, Germania etc. se lupta pentru a castiga turisti rusi. Acestia sunt mari amatori de turism de masa, in conditii de calitate superioara. Merg pentru plajele din Grecia, Bulgaria ori Turcia sau pentru ski in Austria.
La noi, in Romania, rusii vin doar iarna, atunci cand au sarbatorile pe rit vechi, pe Valea Prahovei, si pentru turismul de afaceri si de evenimente. De ce nu vin in numar mai mare? Pai degeaba ne promovam pe piata ruseasca, daca nu le dam usor vize. Si nu vreau sa mai aud de prevederile UE, care zice-se ca nu ne lasa. Cum se face ca bulgarii, chiar si austriecii, le ofera acestora vize turistice mult mai usor?
Turismul de incoming, un atu pentru Romania
Dupa cum o tot spun, turismul de incoming - care urmareste aducerea de turisti straini intr-o anumita tara - reprezinta export de servicii. Deci ar trebui... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 12:40
Cunosc bine litoralul romanesc si este una dintre destinatiile mele favorite, din Romania si de oriunde. In ultimii ani s-au produs schimbari in bine pe riviera noastra, iar o parte dintre ele au inceput sa fie percepute de catre publicul autohton. Din pacate, din cauza primilor 15 ani de dupa Revolutie, in care litoralul nostru a mers de-a dreptul haotic, din cauza paguboasei locatii de gestiune si a altor factori, exista inca idei preconcepute si prejudecati privind una dintre principalele zone turistice ale Romaniei.
Pe care incerc sa le demontez:
1.Litoralul romanesc este scump
Dimpotriva, litoralul romanesc este cel mai accesibil litoral pentru turistii romani, atat ca pret, cat si ca distanta. Este drept, exista o mare variatie de preturi: sunt hoteluri de 5 stele premium, in special in Mamaia, unde o familie poate plati 1800 de euro per sejur in plin sezon, dar si hoteluri de 2 stele cu mic dejun, in sudul litoralului, unde o familie poate sta, tot o saptamana, cu mai putin de 200 de euro. Iar conditiile sunt de-a dreptul decente.
Mai nicaieri altundeva nu poti petrece un sejur in conditii acceptabile cu 200 de euro, nici macar la bulgari. Pe litoralul vecin, un sejur decent, cu all inclusive, costa minim 400 de euro in sezon si poate ajunge si la peste 1000 de euro, la 5 stele. Este drept, am avut nevoie de criza si de inasprirea competitiei pentru a ajunge in aceasta situatie, insa acum, exista hoteluri, in sudul litoralului, care ofera camere si la... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 10:30
Turismul din Romania are nevoie de investitii de cel putin 10 miliarde de euro, pentru a redeveni competitiv si pentru a creste numarul de turisti care vin in tara. Din pacate, cu mici exceptii, investitiile straine pe plan local, mai ales pe segmentul hotelier, sunt aproape de zero, spune consultantul in turism Traian Badulescu, intr-un interviu acordat Business24.
Specialistul a vorbit si despre problemele pe care le are turismul din Romania, dar a enumerat si o serie de investitii de succes pe plan local, facute de oameni de afaceri precum Nicolae Bucovala, cel care a cumparat Hotelul Steaua de Mare din Eforie Nord, sau Mohammad Murad, care a anuntat ca investeste 5 milioane de euro intr-un hotel de cinci stele in Navodari.
Pentru revitalizarea turismului din Romania si pentru competitivitatea sectorului Dan Matei Agathon, fostul ministru de resort, spunea ca sunt necesare investitii de 10 miliarde de euro. Este plauzibila aceasta suma? Cat de mari ar trebui sa fie investitiile in turismul romanesc?
Suma amintita este mai mult decat plauzibila, daca ne gandim ca trebuie facute investitii in domeniul balnear, unde multe dintre hoteluri nu sunt, inca, renovate, dar si pentru turismul montan si pentru infrastructura de schi care este in continuare deficitara. De asemenea, pe litoral si in Delta ar trebui facute modernizari. Cuantificand, cred ca ar fi necesari cel putin 10 miliarde de euro, care sa ne ajute sa ne dezvoltam, din punct de vedere turistic.
Anul... mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 00:30
Recent, m-am intors din Austria, mai precis din Carinthia,regiune situata in sudul acestei minunate tari, unde am participat la prima editie a ATB Experience - un nou tip de eveniment, sustinut de Organizatia de Turism a acestei tari. Tema manifestarii a fost "turismul in tranzitie. Contributia sustenabila a industriei turistice a Austriei in timpuri de schimbare si de criza".
Desi merg de ani de zile in Austria, invitat la diverse targuri si alte manifestari de turism, de data aceasta am ramas deosebit de surprins de spiritul creativ al organizatorilor. Austria este destinatie turistica de top de zeci de ani, in special pentru pachetele turistice de munte si de ski sau pentru vestitele sale orase istorice, gen Viena sau Salzburg, dar acum isi promoveaza la greu si nisele: ecoturismul, circuitele, turismul cultural, turismul de evenimente etc.
Pe de alta parte, evenimentul intitulat ATB Experience a iesit cu totul din tiparele clasice. In ziua de azi, un eveniment trebuie sa fie interactiv si plin de experiente practice. Altfel, cel putin generatiile tinere, dar nu numai, sunt reticente in a mai participa fizic. Motivul? Putem afla din ce in ce mai multe informatii direct de pe internet, asa ca nu are rost sa ne deplasam intr-un loc doar pentru a asculta discursuri. La ATB Experience au fost invitati 150 de experti in turism din toata lumea, fie ei agenti de turism, hotelieri sau jurnalisti, printre care m-am numarat si eu.
Ei bine, conferinta propriu-zisa a... mai mult
Sambata, 06 Iulie 2013, ora 10:55
Turismul cunoaste mai multe forme: de odihna si relaxare, cultural, sportiv, social si sociologic, stiintific, politic, de afaceri si de evenimente. Dar ce inseamna turism de evenimente?
Aceasta forma de turism vine pe o schema de obligatii profesionale foarte bine pusa la punct. Din cand in cand, acesta are timp liber. Pe acest timp se construiesc oferte locale, scurte, interesante si de calitate, dar atentie, nu neaparat ieftine. Turistilor de afaceri veniti in Bucuresti, de exemplu, li se ofera postururi sau pretururi ale Capitalei, vizitarea imprejurimilor Bucurestiului, deplasari pe Valea Prahovei, dar si destinatii mai indepartate (Delta Dunarii, Bucovina etc.).
Ce este turismul de evenimente?
Potrivit prof. univ. dr. Gabriela Stanciulescu (Academia de Studii Economice), "turismul de evenimente este un domeniu prin excelenta dinamic in toata lumea. In ultimii 15-20 de ani, circulatia turistica mondiala are din ce in ce mai des drept motivatie deplasarea individuala sau de grup, in scopul participarii la congrese si conferinte internationale, expozitii si targuri specializate, forumuri de afaceri, sesiuni de training si programe de Team Building sau calatorii de stimulare a angajatilor.
Organizarea profesionista de evenimente reprezinta o componenta a industriei ospitalitatii si este generatoare de imagine pozitiva si de venituri substantiale pentru destinatia in care se desfasoara. Ea poate fi considerata, pe drept cuvant, ca fiind componenta cea mai... mai mult
Duminica, 09 Iunie 2013, ora 11:40
Un resort reprezinta un loc destinat relaxarii si recreerii, in scopul de a atrage turisti. Aceste resorturi pot fi statiuni sau orase, dar si entitati operate de o singura companie.
In limba engleza "resort" poate insemna si statiune, dar si complex hotelier mare. Chiar daca exista critici ai utilizarii acestei sintagme in limba romana, ea este necesara, asa cum folosim si notiunile de "all inclusive" sau de "early booking". In cazul in care vorbim de o statiune in sensul clasic, precum Mamaia ori Poiana Brasov, este firesc sa folosim cuvantul romanesc. Dar atunci cand vorbim de complexele din Antalya, nu le mai putem denumi "statiune", ci "resort".
In general, un resort ofera clientului toate formele de petrecere a timpului liber si are ca scop sa-l determine pe turist sa ramana cat mai mult timp inauntru. De obicei, resorturile ofera servicii all inclusive, insa nu e obligatoriu.
Ce inseamna si cum a aparut "all-inclusive"?
Un complex all-inclusive reprezinta o statiune de vacanta, care include un minim de trei mese pe zi, bauturi racoritoare, bauturi alcoolice, cele mai multe gratuitati si, eventual, alte servicii in pret, precum transferuri, animatie pentru copii si adulti etc. Multe ofera, de asemenea, sporturi si alte activitati incluse in pret. De obicei, sunt contra cost servicii personalizate gen spa, bauturi vechi sau de marca internationala, excursii, sporturi precum para-sailing, mini-croaziere etc.
Structurile de cazare all inclusive sunt... mai mult
Sambata, 01 Iunie 2013, ora 17:19
Recent m-am intors din Dubai, unde am participat la cel mai important targ de turism din Orientul Mijlociu, Arabian Travel Market (ATM), la invitatia companiei aeriene flydubai.
Am ramas fascinat mai ales de un aspect: o fosta tara (in curand) petrolifera, care a realizat ca in curand i se vor epuiza resursele naturale, si care a decis, prin ai sai lideri vizionari, ca viitorul sta in turism si in business. Si a inceput aceasta strategie coerenta de dezvoltare inca din anii '90. Dubai, unul dintre cele sapte state ale Emiratelor Arabe Unite, este un oras al recordurilor: totul trebuie sa fie "cea mai, cel mai". Si a reusit foarte bine acest lucru.
Aeroportul din Dubai este al doilea din lume si are toate sansele sa ajunga primul.
Pe el opereaza Emirates, una din cele mai mari si mai apreciate companii aeriene din lume, alaturi de flydubai, compania low cost a Dubaiului (dar numai low cost nu e ca servicii).
Dubai Mall este unul dintre cele mai mari mall-uri din lume si a primit, doar anul trecut... 56 de milioane de vizitatori! De 30 de ori numarul de turisti straini care viziteaza Romania! Emiratul arab este un magnet pentru sute de evenimente internationale in fiecare an. Este clar ca micul stat arab isi are asigurat viitorul din turism si servicii, pe termen lung.
Apoi, ma gandesc la Grecia, Spania, Franta, Austria ori Turcia... Ce au in comun toate aceste tari?
Traiesc din turism sau, oricum, o mare parte a Produsului Intern Brut (PIB) le este... mai mult
Duminica, 19 Mai 2013, ora 09:30
Traian Badulescu, fostul purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), marturiseste ca ar vrea sa-l aduca in Romania pe Steven Spielberg si ca i-ar placea sa calatoreasca si in spatiu.
Badulescu sustine intr-un interviu acordat Business24 ca nu este tentat sa investeasca in altceva, in afara de turism, insa se simte atras si de consultanta, social media sau viitorolgie, un domeniu extrem de interesant si potential profitabil, cu sprijinul potrivit.
Cum si cand ati descoperit ca aveti o slabiciune pentru calatorii?
Am descoperit pasiunea pentru calatorii, culmea, datorita artei science-fiction. In scoala generala mai calatoream cu familia, prin Romania, pentru ca in afara granitelor nu se putea, pe vremea comunismului.
In schimb, incepand cu anul 1992, cand am intrat intr-un cenaclu SF, multe conventii si manifestari se desfasurau in tara. Am avut ocazia, pornind de la insula Atlantykron, Capidava, locul unde se desfasura scoala de vara, sa calatoresc mult prin zone precum Sangeorz Bai, Baia Mare si Timisoara.
Apoi, devenind ziarist la cotidianul Ziua, am descoperit oportunitatea unui nou saptamanal turistic, Ziua Turistica. Domeniul ma atragea, am facut parte din echipa redactionala inca de la inceput, a fost un proiect care a durat cinci ani. Practic, asa am facut primii pasi in presa de turism.
Pas cu pas, am inceput sa calatoresc si prin tara si prin strainatate, prima excursie in afara fiind in Tunisia, cu escala in... mai mult
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 00:00
Traian Badulescu, Director General Travel Advisor Media
Descrierea companiei
Companie specializata in activitati editoriale, relatii publice, consultanta in domeniul turismului.
Portofoliu:
agentii de turism parte a ANAT
Functii anterioare:
Purtator de Cuvant ANAT
Premii:
Premiul
•Nevoile pietei de turism
•Asteptari pentru 2009
•PR-ul agentiilor de turism
PR-ul este foarte important pentru agentiile de turism. Aceasta breasla a inteles putin mai tarziu rolul PR-ului, dar a inceput sa-l inteleaga bine. Sunt multe agentii de turism, romanul a inceput sa calatorieasca mult, dar e si competitia mare iar agentiile si-au dat seama ca trebuie sa iasa in fata cu ceva, a declarat Traian Badulescu, Direrctor General Travel Advisor Media.
mai mult
Marti, 28 Aprilie 2009, ora 01:25