Sase membri prezumati ai unui grup infractional finlandez implicati in traficul de fiinte umane "in scopul exploatarii sexuale" au fost arestati in urma unei actiuni de cooperare internationala a politiilor din mai multe tari, care au confiscat active de aproape trei milioane de euro, a anuntat miercuri Europol, relateaza AFP.
Operatiunea, numita "Webmaster", a dus la inchiderea a 16 site-uri care promovau servicii sexuale, precum si la arestarea creierului prezumat al grupului, a informat agentia europeana de cooperare intre serviciile de politie criminale intr-un comunicat.
Principalii trei suspecti, de nationalitate finlandeza, sunt acum detinuti in Spania. Alti suspecti au fost arestati in Malta, Finlanda si Romania, a precizat Europol.
Stabilit la Marbella, in Spania, "seful prezumat al grupului a derulat activitati infractionale in cel putin 15 tari", a precizat Europol, care a coordonat operatiunea cu Eurojust, unitate de cooperare judiciara a Uniunii Europene.
"El a utilizat intermediari pentru a canaliza produse infractionale catre conturi bancare internationale", a precizat agentia cu sediul la Haga.
Femeile traficate de retea erau in principal de origine nigeriana si lucrau ca prostituate in Finlanda si Suedia, a anuntat Eurojust intr-un comunicat distinct.
Politia a inghetat conturile bancare ale suspectilor in 12 tari, inclusiv Hong Kong, si a confiscat masini de lux, bijuterii si circa 30.000 de euro, potrivit Europol.
Autoritatile... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 18:04
Guvernul Romaniei nu indeplineste in totalitate standardele minime in vederea eliminarii traficului de fiinte umane, lipsa oferirii de fonduri suficiente ONG-urilor pentru servicii de asistenta si protectie a continuat sa fie o problema, lasand majoritatea victimelor neprotejate, iar procedurile birocratice au continuat sa blocheze accesul victimelor la ingrijire medicala, se mentioneaza in Raportul Departamentului de Stat al SUA pentru Romania privind situatia traficului de persoane pentru anul 2018.
Departamentul de stat american mai noteza ca autoritatile au anchetat mai putine cazuri de trafic de persoane, instantele au condamnat un numar semnificativ mai mic de traficanti, iar autoritatile au identificat un numar mai mic de victime.
In continuare, judecatorii nu au beneficiat de pregatire specializata pentru cazurile de trafic de persoane si lucrul cu victimele, ceea ce a avut efecte negative asupra protectiei martorilor, returnarii victimelor si condamnarii traficantilor.
Raportul Departamentului de Stat al SUA arata ca Guvernul Romaniei nu indeplineste in totalitate standardele minime in vederea eliminarii traficului de fiinte umane, insa depune eforturi semnificative in acest sens, si, drept urmare, Romania a ramas la Nivelul 2: "Autoritatile au demonstrat eforturi sporite prin utilizarea in crestere de catre procurori a legii impotriva traficului de persoane, inclusiv prin participarea in echipe comune de anchetatori cu omologii europeni, punerea in... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 15:34
In cinci state ale Uniunii Europene amenintarea sclaviei moderne a crescut - si anume in Romania, Grecia, Italia, Cipru si Bulgaria -, potrivit celei de-a doua editii a raportului "Indicele Sclaviei Moderne (MSI) 2017", publicat marti de o companie de consultata in domeniului riscurilor la nivel global, Verisk Maplecroft, cu sediul in Marea Britanie.
Organizatia prezinta cele cinci tari europene drept "puncte de intrare cheie in regiune a migrantilor, extrem de vulnerabili la exploatare" si apreciaza ca "prezenta acestor populatii de migranti vulnerabili in principalale tari de sosire reprezinta o contributie cheie la cresterea sclaviei in numeroase sectoare in regiune, ca de exemplu in agricultura, constructii si servicii".
In 20 de state membre UE a crescut amenintarea sclaviei moderne, al carei nivel a crescut in Europa fata de cel de anul trecut, cand organizatia a prezentat primul raport.
In raport, "sclavia moderna" este definita drept "un termen-umbrela care include sclavia, servitutea, traficul de persoane si munca fortata", iar autorii evalueaza situatia in 198 de tari in baza "puterii legislatiei lor, eficientei aplicarii legislatiei si gravitatii incalcarilor".
In cadrul UE, indicii Romaniei si Italiei releva deprecieri semnificative ale situatiei.
Romania a cazut 56 de locuri, de anul trecut, si se claseaza pe locul 66 intre tarile cu risc mare, iar Italia se claseaza a 133-a, o cadere de 16 locuri.
Potrivit raportului Verisk Maplecroft, cele... mai mult
Marti, 15 August 2017, ora 20:03
Pentru unii dintre pribegii pusi pe drumuri de ororile razboaielor din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord sansa de a ajunge in Europa nu inseamna neaparat si sfarsitul dramei.
Inclusiv Germania, o destinatie ravnita de majoritatea refugiatilor de razboi, a devenit un taram plin de pericole, dupa cum relateaza Deutsche Welle. In prima jumatate a anului, aproape 9.000 de azilanti minori au disparut fara urma dupa ce au intrat in tara.
Cifre alarmante
Politia federala germana (BKA) a fost nevoita sa recunoasca faptul ca minorii ajunsi sub protectia autoritatilor germane tind sa dispara fara urma.
O investigatie efectuata de ziarul local Neue Osnabrucker Zeitung a scos in evidenta faptul ca numarul azilantilor minori care nu mai tin legatura cu autoritatile germane a ajuns sa fie aproape dublu fata de cel al tuturor refugiatilor disparuti fara urma in 2015.
In ianuarie, politia federala avea cunostinta de 4.749 de refugiati care nu mai puteau fi gasiti in tara, insa acestora li s-au mai adaugat alti 8.991 de minori neinsotiti disparuti din centrele de primire.
867 dintre ei avea varste sub 13 ani, in vreme ce restul se incadrau in etalonul 14-17 ani.
Zvonurile privind eventuala rapire a acestora de catre grupari mafiote specializate in traficul de persoane sunt contrazise de reprezentantii BKA, care sustin ca este exclus ca fenomenul sa aiba o asemenea amploare.
"In multe cazuri, nu e ca si cum copii ar fi plecat fara vreun plan. Unii au vrut sa isi... mai mult
Luni, 29 August 2016, ora 15:35
Cinci oameni, dintre care doi copii, au fost gasiti legati cu lanturi intr-o casa din satul Gamacesti din comuna Berevoesti, judetul Arges.
Casa se afla in mijlocul unei comunitati, dar vecinii sustin ca habar nu au avut de ce se intampla in apropierea lor.
Descoperirea socanta a fost facuta miercuri dimineata, in timpul perchezitiilor efectuate de procurorii DIICOT si politistii din Arges la 40 de adrese.
Intr-un comunicat remis presei de DIICOT se arata minorii aveau varste cuprinse intre 10 si 12 ani.
De asemenea, la perchezitii a mai fost gasita suma de 228.000 de lei, aproape un kilogram de bijuterii din aur, 9 drujbe, precum si 3 autoutilitare.
Detaliile acestui caz sunt socante. Intr-un prim comunicat remis presei ...citeste mai departe despre "Clipul zilei: Sclavi in mijlocul Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 16:11
Partidul populist si antiimigratie german Alternativa pentru Germania (Alternative fur Deutschland, AfD) a anuntat vineri ca a depus o plangere impotriva Angelei Merkel, pe care o acuza de "trafic de fiinte umane" pentru ca a deschis portile Germaniei pentru sute de mii de migranti.
"Dna Merkel incalca prin politica sa a frontierelor deschise articolul 96 din Codul penal, referitor la traficul de persoane, care prevede pedepse de 5 ani cu inchisoarea sau amenzi", a mentionat un purtator de cuvant al partidului, Christian Luth, intr-un e-mail trimis AFP.
Criza imigrantilor: Merkel cere protejarea frontierelor UE
"Speram ca aceasta plangere va declansa o ancheta, dar vrem si sa trimitem un semnal despre cum dna Merkel incalca dreptul in vigoare in Germania si in Europa", sustine Luth.
Generozitatea lui Merkel: Suma uriasa pe care Germania o va aloca pentru refugiati
Initiativa AfD isi propune, de asemenea, sa-i determine pe "cetateni sa-si puna intrebarea daca imigratia ...citeste mai departe despre "Angela Merkel, denuntata pentru trafic de fiinte umane" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 20:12
De la inceputul acestui an, Germania a arestat 1.785 de traficanti, dintre care 860 au fost capturati in sudul tarii, in Bavaria.
In Passau, oras bavarez aflat la granita cu Austria, sosesc mii de imigranti disperati care vor sa ajunga in Europa occidentala prin asa-numita ruta a Balcanilor, care leaga Grecia de Germania via Macedonia, Serbia, Ungaria si Austria, scrie duminica ziarul spaniol El Pais in editia electronica.
Criza imigrantilor: Noi date despre refugiatii morti in camionul abandonatCriza imigrantilor: Acuzati degeaba. "Camionul groazei" era condus de un bulgar
Descoperirea a 71 de imigranti decedati intr-un camion frigorific abandonat pe marginea unei autostrazi din Austria a evidentiat faptul ca aceasta ruta poate fi o capcana letala pentru refugiatii care incearca sa ajunga in Europa occidentala, mai ales ...citeste mai departe despre "Bilant negru in Germania: 1.800 de traficanti de persoane arestati in 2015" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 30 August 2015, ora 14:29
De la aderarea la Uniunea Europeana, in anul 2007, Romania a devenit o piata importanta a industriei sexuale, in Europa. Multe tinere, mai ales de la tara, sunt atrase in aceasta lume a prostitutiei si a traficului de persoane cu mult inainte de implini 18 ani, in cea mai mare parte din cauza saraciei.
Este si cazul Cristinei, o tanara de 17 ani, care se prostitueaza de la 14 ani, se arata intr-un amplu reportaj gazduit de Al Jazeera, cu titlul "Fetele care dispar ale Romaniei" si in care se subliniaza faptul ca saracia si disperarea le fac pe tinere sa plece de acasa si sa cada in plasa traficantilor sexuali.
Documentar despre prostitutia fortata a romancelor in Germania, difuzat in toata lumea
In timp ce fata se pregateste pentru a merge noaptea pe strazile Bucurestiului, mama sa ii pregateste hainele si are grija ca tanara sa aiba la ea prezervative, pentru a se proteja.
Astfel, scrie sursa citata, Cristina isi sustine financiar familia si, potrivit Al Jazeera, ar fi ...citeste mai departe despre "Al Jazeera, despre prostitutie si traficul sexual din tara noastra: Fetele care dispar ale Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 09 August 2015, ora 19:05
1Traficul de calatori prin Vama Siret a scazut in acest an cu 30 la suta dupa aplicarea, din luna februarie, a ordinului ANAF de limitare a produselor ce pot fi introduse in tara, potrivit unei statistici a Biroului Vamal Siret, prezentata in cadrul Colegiului Prefectural Suceava.
Potrivit acestei statistici, in primele sase luni ale acestui an, in sectorul de calatori, traficul a fost de 250.000 de persoane la intrarea in tara si de 238.547 de persoane la iesirea din tara, iar fata de intreg anul 2013, cand traficul inregistrat a fost de 796.983 persoane inregistrate ca intrate in tara si 816.746 de persoane inregistrate pe sensul de iesire din tara, se constata o scadere cu aproximativ 30 la suta a traficului in anul 2014 la sectorul de calatori.
"Aceasta se datoreaza, in principal, unor restrictii impuse prin aplicarea instructiunilor privind asigurarea supravegherii vamale si gestionarea informatiilor referitoare la unele categorii de bunuri introduse in Romania de catre calatori in bagajele personale, instructiuni aprobate prin Ordinul Presedintelui A.N.A.F. numarul 230/2014, cu aplicare incepand cu data de 15.02.2014", se arata in documentul Biroului Vamal Siret, potrivit Mediafax.
Sursa citata arata ca prin aplicarea instructiunilor se impun restrictii cantitative in special produselor supuse accizarii, fiind permisa intrarea cu doua pachete de tigarete, un litru de produse alcoolice peste 22%, patru litri de vin, 16 litri de bere, zece litri de carburant... mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 16:36